Η Πολιτική Προστασία και οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν ότι τα νησιά πρέπει να προστατευτούν από κάθε υποψία μόλυνσης για ενα μεγάλο διάστημα και μετά την 4η Μαρτίου που θα επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση. Διαβάστε το σχετικό άρθρο του https://www.ieidiseis.gr
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η τελική απόφαση για την άρση των μέτρων στην Ελλάδα και το κυβερνητικό επιτελείο πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συσκέψεις.
Ταυτόχρονα ανοικτά παραμένουν όλα τα σενάρια για τα σχολεία, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ως ημερομηνία επανέναρξης να είναι η 11η Μαΐου ή η 18η Μαΐου, για τη Γ’ Λυκείου.
Η πρώτη φάση της χαλάρωσης θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου και θα επανακαθορίζεται κάθε δεκαπενθήμερο.
Η μετάβαση στη νέα πραγματικότητα δεν θα είναι εύκολη, αφού όπως είπε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας χθες, «η επόμενη φάση θα είναι η επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα και όχι στη συνήθη κανονικότητα και θα χρειαστεί η διατήρηση της κοινωνικής ευθύνης.
«Θα έχουμε κρούσματα και θα χάνουμε συνανθρώπους μας. Η μη τήρηση των κανόνων δεν θα γίνουν αποδεκτές. Τα μέτρα θα επανεξετάζονται διαρκώς και κάποιες περιοχές θα ξαναμπούν σε καραντίνα», επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε εκτενώς το Σάββατο για το εγχείρημα σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, που αφορά και τα σχολεία. Οπως είπε, η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι η πλέον κατάλληλη για χαλάρωση των μέτρων απ’ ό,τι ο Νοέμβριος ή ο Δεκέμβριος, οπότε θα «φουντώνουν» και άλλες αναπνευστικές νόσοι, πέραν του κορονοϊού.
Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα .
Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει πολλά «εργαλεία» κατά τη σταδιακή άρση του lockdown: Τα τεστ, η έγκαιρη διάγνωση, η ιχνηλάτηση, η παρακολούθηση των νοσηλευόμενων περιστατικών, η παρακολούθηση τυχόν αύξησης της κυκλοφορίας. «Αυτό εννοούμε όταν λέμε σταδιακά και ελεγχόμενα. Με τη βοήθεια των μαθηματικών εργαλείων να αίρονται κάποια μέτρα» είπε.
Στον βασικό κορμό της στρατηγικής, όπως ανέφερε ο καθηγητής, θα παραμείνει η προστασία των ευπαθών ομάδων, ενώ αποκάλυψε ότι θα εξεταστούν ειδικά μέτρα για όσους είναι στον περίγυρο των παιδιών.
Στο πρώτο κύμα άρσης των περιορισμών, στις 4 Μαΐου, ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα και το λιανεμπόριο μαζί με κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Η επαναλειτουργία των πολυκαταστημάτων μετατίθεται για το τέλος του μήνα. Παράλληλα αναμένεται να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις των πολιτών σε όλη την επικράτεια, με εξαίρεση την μετάβαση στα νησιά. Αυτό συνεπάγεται και την κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής sms στο 13033.
«Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ιού, η καθημερινότητά μας δεν θα είναι ίδια όπως την ξέραμε. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε αλλιώς, με πρώτο μέλημα την προστασία της δικής μας υγείας και των συνανθρώπων μας», είπε ξεκάθαρα ο Νίκος Χαρδαλιάς, αφού πρώτα προειδοποίησε τους πολίτες να μην κάνουν σχέδια για εκδρομή την Πρωτομαγιά. Μέχρι τότε, άλλωστε ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αφού ανακοίνωσε ότι συνεδριάζει ξανά η αρμόδια Επιτροπή για να δώσει τους άξονες άρσης των μέτρων, τόνισε πως η σταδιακή έξοδος από την καραντίνα συνοδεύεται από τον κίνδυνο υποτροπής κυκλοφορίας του ιού.
«Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι»
«Δεν μπορούμε όμως να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι. Η σταδιακή άρση των μέτρων προγραμματίζεται να γίνει με συντονισμένες, σταδιακές και ελεγχόμενες προσπάθειες, με ειδικά κριτήρια και κανόνες, αλλά και με τη συμμετοχή όλων μας. Με προσοχή και επαγρύπνηση, ιδιαίτερα στα μέτρα προστασίας, στους κανόνες υγιεινής, που είναι από τα κύρια μέτρα που μας έφτασαν ως εδώ και θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε όσο πιο σχολαστικά μπορούμε.το να χτίσει κανείς σταδιακά ανοσία σε αυτό τον ιό είναι σημαντικό, όπως δείχνει η εμπειρία άλλων χωρών, όπου μαζικά εξετέθη ο πληθυσμός στον ιό και είχαν τα τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες, με την τεράστια αύξηση της θνησιμότητας, με την τεράστια επέλαση στα συστήματα υγείας των χωρών αυτών, την υπερφόρτωση και μάλιστα, πολλούς ανθρώπους οι οποίοι να μην μπορούν να πάρουν ιατρική βοήθεια.
Η σταδιακή ανοσία που θα οδηγούσε σε εξασφάλιση του πληθυσμού από περαιτέρω επέκταση της νόσου, δεν είναι ακριβώς γνωστή. Μερικοί μιλούν για 50%, άλλοι λένε ότι πρέπει να φτάσει το 70%. Πάντως σίγουρα δεν μπορεί να γίνει απότομα.
Και όταν λέμε σταδιακή ανοσία, εννοούμε κάποιοι να εκτεθούν στον ιό και να εμφανίσουν αντισώματα, τα οποία θα τους προστατεύσουν» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
Όπως είπε: «Κάθε χώρα υλοποιεί μια στρατηγική και αυτή η στρατηγική πρέπει να βασίζεται όχι σε κοινωνική πίεση, κατά τη γνώμη μου, αλλά σε επιστημονικά δεδομένα. Μέχρι τώρα έτσι έχουμε κινηθεί και θα κινηθούμε με παρόμοιο τρόπο και στο θέμα της άρσης του lockdown.
Είναι αδύνατον να συνεχιστεί ένα lockdown μέχρι να βγει ένα εμβόλιο που δεν θα γνωρίζουμε και αν είναι αποτελεσματικό. Που μπορεί, όπως μας λένε οι επιστήμονες του WHO, να κρατήσει 12 με 18 μήνες. Δηλαδή θα παραμείνει η χώρα ενάμισι χρόνο σε lockdown;
Και πότε είναι καλύτερο να ανοίξουν κάποια πράγματα για τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού; Τώρα ή το Νοέμβριο- Δεκέμβριο που θα αρχίσουν να κυκλοφορούν και άλλες αναπνευστικές ιώσεις και η γρίπη ενδεχομένως;
Όλα λοιπόν σταθμίζονται. Όλα συζητούνται. Και ακόμα περισσότερο, ποιο είναι το εργαλείο εκείνο που θα χρησιμοποιήσεις για να παρακολουθήσεις την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα σου; Άρα αυτό που κάνουμε είναι προσπαθούμε να έχουμε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο εργαλείο, πιο ακριβές εργαλείο, που είναι το testing, η διάγνωση, η έγκαιρη ιχνηλάτηση, η απομόνωση των επαφών, ώστε να παρακολουθούμε με βάση αυτό το εργαλείο την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και να παρακολουθούμε και τα νοσηλευόμενα περιστατικά, όπως κάναμε μέχρι τώρα, και ενδεχομένως τυχόν θανάτους και τυχόν αύξηση της κυκλοφορίας, η οποία μπορεί να συμβεί ή να μην συμβεί».