Σ’ ένα μήνα από σήμερα η ΕΔΑ ΚΙ ΑΕ , η εταιρία καθαριότητας των 4 δήμων του Νομού μας θα είναι  παρελθόν !

Γρήγορα-γρήγορα η Κυβέρνηση δημοσίευσε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νέο νόμος για το περιβάλλον που περιλαμβάνει και το επίμαχο άρθρο 93 για την δημιουργία του νέου περιφερειακού φορέα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. 4685/2020 ο νέος νόμος (ΦΕΚ 92 Α΄/ 7-5-2020). Το πλήρες κείμενο το Νόμου εδω κλικ.

Τρίτη βράδυ 5 Μαίου ψηφίστηκε….Πέμπτη πρωί 7 Μαίου έγινε νόμος του κράτους, λες και ….κάποιος του κυνηγάει, λες και βιάζονται.

Ηδη από τις 7 Μαίου τρέχουν κρίσιμες προθεσμίες τόσο για την υπάρχουσα ΕΔΑ ΚΙ ΑΕ όσο και για τη δημιουργία του νέου φορέα.

Ας τις δούμε

Το πλήρες κείμενο το άρθρου 93 με τις τροποποίησεις εδω ΑΡΘΡΟ 93 ΝΟΜΟΣ 4685 του 2020

  1. Σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρο 93 του νέου νόμου 4685/20 όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία (και) της ΕΔΑΚΙ περνάει στο νέο φορέα.

Ενώ σύμφωνα με την παράγραφο 9, μέχρι τις 6 Ιουνίου 2020 (μέσα σε ένα μήνα από την δημοσίευση του νόμου) η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα πρέπει να συστήσει Επιτροπή Καταγραφής των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων της ΕΔΑΚΙ από έναν εκπρόσωπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον Πρόεδρο της ΕΔΑΚΙ Αργύρη Γαβριελάτο και έναν εκπρόσωπο της Περιφέρειας . Η Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από την ημερομηνία σύστασής της (το αργότερο δηλαδή μέχρι τις 6 Αυγούστου).

Στην περιουσία της ΕΔΑΚΙ ανήκουν τρία οικόπεδα (ένα στην Κρανιά και δύο στην Παλοστή), το οικόπεδο και οι εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ, αυτοκίνητα και μηχανήματα (τα απορριμματοφόρα ανήκουν στους δήμους) και εργοστάσιο στο ΧΥΤΥ στην Παλοστή.

Το σύνολο της αξίας της περιουσίας που περνάει στα χέρια του νέου φορέα εκτιμάται σύμφωνα με πληροφορίες κοντά στα 10 εκατομμύρια ευρώ !

Επί πλέον αυτών υπάρχει ζήτημα πλέον με το νέο έργο που πρόσφατα εντάχθηκε (13 Μαρτίου) στο ΕΣΠΑ «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων Κεφαλλονιάς» με συνολικό εγκεκριμένο ποσό 7.304.196,56 ευρώ το οποίο θα εκτελεστεί μεν από τον Δήμο Αργοστολίου αλλά με ….ιδιοκτήτη το νέο φορέα !

  1. Σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρο 93 του νέου νόμου 4685/20

 Το μόνιμο προσωπικό της ΕΔΑΚΙ καθώς και εκείνο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό του νέου φορέα με την ίδια σχέση εργασίας.

  1. Σύμφωνα με την παράγραφο 11 του άρθρο 93 του νέου νόμου 4685/20

η ιδρυτική Γενική Συνέλευση του νέου θα πρέπει να συγκληθεί μέχρι τις 6 Ιουνίου 2020 (μέσα σε ένα μήνα από την δημοσίευση του νόμου). Τα θέματα που θα απασχολήσουν αυτήν την πρώτη γενική συνέλευση θα είναι η ψήφιση του καταστατικού του νέου φορέα, ο ορισμός του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου και η εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου.

Εν τω μεταξύ με απόφαση των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας θα γίνει η έκδοση της  διαπιστωτικής πράξης του νέου φορέα.

Σ’ένα μήνα και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 6 Ιουνίου η ΕΔΑΚΙ όπως την ξέραμε  τελειώνει. Γράφεται το ΤΕΛΟΣ. Θα μείνει μόνο στα χαρτιά δίχως περιουσία και δίχως προσωπικό.

Και λέμε στα χαρτιά γιατί η αρμοδιότητα της αποκομιδής των απορριμμάτων και τα απορριμματοφόρα ανήκουν στους δήμους και ΜΟΝΟ αν αποφασίσουν οι Δήμοι θα την αναθέσουν στην ΕΔΑΚΙ κάτι που τώρα ο δήμος της Ιθάκης την έχει για τον εαυτό του ! Τι θα αποφασίσουν οι τρεις δήμοι της Κεφαλονιας είναι ένα ερωτηματικό !

Θα κάνουν ό,τι ο δήμος της Ιθάκης και θα μαζεύουν μόνοι τους τα σκουπίδια και στη συνέχεια θα τα πηγαίνουν στην Παλλοστή όπου και …θα πληρώνουν στο νέο φορέα ή θα την αναθέσουν στην ΕΔΑΚΙ ;

Σε κάθε περίπτωση οι πανηγυρισμοί των κυβερνητικών παραγόντων πως η Κυβέρνηση μας άφησε την ΕΔΑΚΙ είναι μεγάλη κοροϊδία αφού η ρύθμιση είναι …κενή περιεχομένου.

Το συμπέρασμα;

Μια χαρά τα κατάφερε η Κυβέρνηση της ΝΔ!

Εν μέσω πανδημίας διάλυσε ό,τι καλλίτερο έχει δημιουργηθεί από την αυτοδιοίκηση στην ιστορία της,  και ένα από τα καλλίτερα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα !

Και σαν να μην έφτανε αυτό ξεκινάει (μέχρι 6 Ιουνίου) το νέο φορέα . Μια ημερομηνία –ξεκίνημα της προβληματικής τουριστικής περιόδου λόγω της πανδημίας.  Οι επιχειρήσεις της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ κλπ) ξεκινούν την 1η Ιουνίου και ο Άγιος να βάλει το χέρι του μη γεμίσουν σκουπίδια οι δρόμοι και οι Πλατείες του νησιού μας έτσι όπως συμβαίνει τους καλοκαιρούς μήνες στην Κέρκυρα!

Τι μυαλά! Κατέστρεψαν κάτι επιτυχημένο, μια υπηρεσία που διατηρούσε καθαρό το νησί μας για να φτιάξουν μια άλλη η οποία είναι άγνωστο πως και αν θα λειτουργήσει.

Η Συντακτική Ομάδα του Kefalonia press

 Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του kefaloniapress.gr

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις