ΝΤ ΑΔΕΔΥ : Πρόκληση για το λαό της Κεφαλονιάς η τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας για τα Νοσοκομεία μας!

515

Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ

E-mail: adedykef@gmail.com
Δ/νση Γραφείων: Διοικητήριο Περιφερειακής Ενότητας (πρώην Νομαρχίας) Κεφαλονιάς, 2ος όροφος, οδός Παναγή Βαλλιάνου, ΤΚ 28100, Αργοστόλι.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πρόκληση για το λαό της Κεφαλονιάς η τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας για τα Νοσοκομεία μας!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ θεωρεί πρόκληση για το λαό των νησιών μας την τοποθέτηση (24/05/20) του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, αναφορικά με τη μη λειτουργία της ΜΕΘ στην Κεφαλονιά όσο και για τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα Ιόνια. Ο κ. υφυπουργός «δικαιολόγησε» τη μη λειτουργία της ΜΕΘ σαν κάτι φυσιολογικό, που συνέβαινε και πριν τον κορονοϊό. Επιπλέον, είπε ότι «εφόσον κάποιος συμπολίτης μας χρήζει Μονάδας Εντατικής Θεραπείας υπάρχουν πρωτόκολλα, γίνεται διακομιδή σε Νοσοκομείο που υπάρχει ΜΕΘ, άρα δεν αλλάζει κάτι, ο σχεδιασμός μας υλοποιείται στο ακέραιο». Ακόμη, είπε πως στο Ιόνιο έχουν γίνει 70 και πλέον προσλήψεις προσωπικού, ενώ δήλωσε πως αναβαθμίστηκε ο εξοπλισμός στα Νοσοκομεία.

Τι απέκρυψε ο κ. Κοντοζαμάνης; Πως η ΜΕΘ της Κεφαλονιάς υπάρχει (ως αποτέλεσμα της δωρεάς Βεργωτή), ότι διαχρονικά – με πολιτική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων – παρέμεινε χωρίς στελέχωση (αν και είναι ενταγμένη στο οργανόγραμμα του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς – ΓΝΚ) και ότι με απόφαση αυτής της κυβέρνησης και τη συνένοχη σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εξοπλισμός της μεταφέρθηκε εκτός Νομού, στο όνομα του κορονοϊού. Το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για τα έκτακτα περιστατικά, που δεν περιορίζονται στον κορονοϊό, σε συνέχεια όσων έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι διακομιδές εκεί που υπάρχει ΜΕΘ, δηλαδή στο Ρίο ή στην Αθήνα. Τι κι αν αυτό σημαίνει απώλεια πολύτιμου χρόνου και απώλεια ανθρώπινων ζωών ή / και συνέπειες σε αναπηρίες κοκ. Η λογική του κόστους – οφέλους σε όλο της το μεγαλείο. Καμία δέσμευση για επαναφορά του εξοπλισμού της ΜΕΘ και για τις νέες πέντε κλίνες ΜΕΘ που έταξε ο κυβερνητικός βουλευτής ότι «θα έρθουν», πολύ περισσότερο κουβέντα για προκήρυξη θέσεων, στελέχωση και λειτουργία της ΜΕΘ. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση προχωρά στο διαχωρισμό των περιοχών σε χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου, ανάλογα με την πρόσβαση σε υποδομές υγείας…. Θα ενισχύσουν λέει τα νησιά το καλοκαίρι και στέλνουν οδηγούς για τεστ δίπλα στο «Βοήθεια στο σπίτι» αλλά ψάχνουν, λέει, το νοσηλευτικό προσωπικό γιατί δεν έγιναν δηλώσεις!!! Τι άλλο θα ακούσουμε πια;

Όσο αφορά τον εξοπλισμό για τον οποίο επαίρονται, ο λαός των νησιών μας ζει στον αστερισμό των διαφημίσεων δωρεών προς το Νοσοκομείο, ακριβώς λόγω της πλήρους ανεπάρκειας κάλυψης των αναγκών με κρατική ευθύνη και δαπάνη, όπως απαιτείται. Κομίζει ο κ. Κοντοζαμάνης, ως απόδειξη του κυβερνητικού έργου στην υγεία, τα 90 άτομα που προσλήφθηκαν στο Ιόνιο, όπως λέει… Στην Κεφαλονιά από αυτά κατανέμονται μόλις 1 γιατρός και έξι άτομα νοσηλευτικού προσωπικού, όλα με δίχρονες συμβάσεις. Κανένας μόνιμος διορισμός, όταν τα τελευταία χρόνια οι αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις έχουν οδηγήσει σε καθίζηση τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα αγροτικά ιατρεία σε Κεφαλονιά και Ιθάκη. Είναι ενδεικτική της κοροϊδίας περί προσλήψεων πως, στα νησιά μας, με κοντά στο 50% έλλειμμα στη λειτουργία των νοσοκομείων, προκήρυξαν περίπου τις μισές θέσεις από όσες προβλέπονται στο κουτσουρεμένο από το 2012 οργανόγραμμα του ΓΝΚ και των λοιπών δομών υγείας.

Ο κ. βουλευτής μας έλεγε για 57 άτομα (χωρίς τους γιατρούς) που αναμένονται… Από αυτά, ήρθε, όπως αναφέραμε, το 1/10… Για να μη μιλήσει κανείς για τα διαρκή «λάθη» στις πλατφόρμες που γίνονται οι αιτήσεις (για τις προσλήψεις των συμβασιούχων) και την απόδοση της ευθύνης στους γιατρούς και στο προσωπικό που δεν κάνει αίτηση!!! Αντί η κυβέρνηση να διαμορφώσει όρους (οικονομικούς – μισθολογικούς, εργασιακούς, διαμονής κλπ.) «ρίχνει τη μπάλα στην εξέδρα»!!!

Η κυβέρνηση είναι έκθετη, όπως έκθετος είναι κι ο κυβερνητικός βουλευτής του Νομού, ο οποίος είχε κιόλας το θράσος να μας λέει πως η προκήρυξη μόνιμων θέσεων είναι «αντικίνητρο»!!! Αλήθεια, τώρα, με την άρση του lock down, τι έχει να πει για τα αποτελέσματα της πολιτικής «ενίσχυσης» της υγείας στην Κεφαλονιά, χωρίς τα «αντικίνητρα» των μονιμοποιήσεων, για τη ΜΕΘ που έφυγε «προσωρινά» και «θα λειτουργήσει», για τον εξοπλισμό, τις προσλήψεις, τα «λάθη» στις πλατφόρμες… Για όλα όσα διαφήμιζε, ως «κύμβαλο αλαλάζον» της κυβέρνησης, για τις δεσμεύσεις του για μια καλύτερη κατάσταση…. Πώς τοποθετείται, όπως και ο διοικητής του ΓΝΚ, στις δηλώσεις του κ. υφυπουργού;

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καλεί τα σωματεία του δημοσίου, τους συναδέλφους, μαζί με όλο το λαό του Νομού, να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα. Για να μην πληρώσουμε, με νέες θυσίες, την καπιταλιστική κρίση και στην υγεία. Για να καλυφθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες μας σε αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, αναβαθμισμένη υγεία… Για να επιστρέψει ο εξοπλισμός της ΜΕΘ και να λειτουργήσει άμεσα. Για μόνιμο προσωπικό, με βάση το τι πράγματι απαιτείται, στα Νοσοκομεία, τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας, το ΕΚΑΒ κλπ.

Αργοστόλι 28/05/2020

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Δημήτρης Μαντζουράτος Σοφία Μισαηλίδου

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις