TΠραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Live τηλε διάσκεψη του Kefaloniapress με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ και εκπροσώπους επιμελητηρίων Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Λευκάδας και του αδεφοποιημένου Επιμελητηρίου Αργολίδας.

Θέμα της συζήτησης ήταν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις του εμπορίου και πως αυτά υλοποιούνται στην πραγματική αγορά, πως απορροφώνται από τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που είναι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στο νησί μας και στα νησιά του Ιονίου.

Στόχος της συζήτησης ήταν να ενημερωθεί ο Υφυπουργός για τις δυσλειτουργίες , τις δυσκολίες και τις αδυναμίες των μικρών επιχειρήσεων στην απορρόφησή τους με συνέπεια να καταλήγουν σε πολλές περιπτώσεις δώρο άδωρο για τους «μικρούς».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης αρμόδιος για θέματα εμπορίου παρουσίασε στους συμμετέχοντες και στους θεατές που παρακολουθούσαν Live τη συζήτηση , τα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης.

Ο κ. Παπαθανάσης είναι λάτρης της Κεφαλονιάς, αποκάλυψε ότι έρχεται για διακοπές στην Κεφαλονιά και ότι προτιμάει για τις διακοπές του το Ιόνιο αλλά και ότι ήταν στην Κεφαλονιά το 2014 με τους σεισμούς και περιόδευσε στο Ληξούρι.  Ανέφερε μάλιστα ότι ξεκινάει περιοδείες στα Ιόνια νησιά από την Κέρκυρα όπου μαζί με τον Υπουργό κ. Αδωνι Γεωργιάδη θα εγκαινιάσουν τα έργα στον ΕΡΗΜΙΤΗ και σε αυτήν την περιοδεία θα έρθει και στην Κεφαλονιά .

Ηταν ενημερωμένος για τη δράση του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, είχε υπόψη του τα υπομνήματα που έχει στείλει το Επιμελητήριο στην Κυβέρνηση .

Οσο αφορά την κατάσταση που βιώνουμε σαν χώρα τώρα είπε (επιγραμματικά)

Ζούμε ακόμα εν μέσω μιας υγειονομικής κρίσης . Περάσαμε τη πρώτη φάση της πανδημίας μένοντας στο σπίτι για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα έχουμε διασπορά του ιου , το πρώτο διάγγελμα του Πρωθυπουργού ήταν ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να πάει όπως η γειτονική Ιταλία. Θεωρεί ότι το πετύχαμε σαν χώρα γιατί έχουμε ανεπτυγμένο πολύ το αίσθημα της ατομικής ευθύνης , ακούγοντας παράλληλα τις οδηγίες και τους κανόνες όπως είχαν διατυπωθεί από τους ειδικούς .

Τώρα είμαστε στη Β΄΄ φάση, στη φάση της επανεκκίνησης . Τα αντανακλαστικά μας ήταν γρήγορα, μπορέσαμε και οργανώσαμε και οργανώνουμε σε στάδια την επανεκκίνηση .

Η επανεκκίνηση ξεκίνησε από τις 4 Ιουνίου και πολύ γρήγορα πάρα πολύ γρήγορα η Κυβέρνηση ανακοίνωσε και μέτρα στήριξης , ένα δίκτυ προστασίας, για όλους τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους.

Αυτά τα μέτρα ήταν οριζόντια , τη στιγμή που έπρεπε να παρθούν δεν υπήρχαν στατιστικά στοιχεία για αυτό υπάρχουν και επιχειρηματίες που δεν καλύπτονται.

Η προτεραιότητα ήταν η διασφάλιση λειτουργίας των επιχειρήσεων και η προστασίας της εργασίας . Μέτρα που έδωσαν μια πρώτη ανακούφιση έτσι ώστε να μπορέσουμε στο σήμερα και από δω και πέρα να βλέπουμε το αύριο.  Σε αυτό το αύριο έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο πρόγραμμα που έρχεται.  Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε έως τώρα η Κυβέρνηση είναι ύφους 14 δις ευρώ σε δημοσιονομικά μέτρα και 10 δις σε εγγυήσεις.

Επιγραμματικά

  1. Επιστρεπτέα προκαταβολή

2 δις για την Επιστρεπτέα προκαταβολή . 53.000 επιχειρήσεις έλαβαν600 εκατομ πήγαν στις πρώτες επιχειρήσεις με έως 20 εργαζόμενους

1,4 δις , για 70.000 επιχειρήσεις

  1. TΕΠΙΧ 2 : Πράγματι σε αυτό δεν έχουν μπει πολλές επιχειρήσεις γιατί είναι ένα πρόγραμμα που έτρεχε από παλιά..
  2. Ταμείο Εγγυοδοσίας με 7 δις τέθηκε σε λειτουργία στις 4 Ιουνίου και είναι σε εξέλιξη, παρέχει εγγυήσεις από την Αναπτυξιακή Τράπεζα . Το ελληνικό δημόσιο εγγυάται 80% για κάθε δάνειο σε κεφάλαιο κίνησης.
  3.   Μικροπιστώσεις – μικροχρηματοδοτήσεις , έως 25.000 ευρώ χωρίς εγγυήσεις με ξεκάθαρους κανόνες. Ένα πολύ καλό εργαλείο. Πολύ σύντομα θα δούμε εταιρίες που θα δίνουν πιστώσεις με διαφάνεια.
  4. Η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων , το μέτρο τρέχει και για τον Ιούνιο
  5. Αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Οτι έχει μαζευτεί από πληρωμές θα γίνει το 2021 σε 12 ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%
  6. Η επιδότηση του επιτοκίου που τρέχει αυτή τη στιγμή όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων
  7. Η ανακοίνωση που πλέον θα προσδιοριστεί και ποσοτικά της γενναίας μείωσης προκαταβολής φόρου.

Αυτά τα μέτρα έτρεξε πολύ γρήγορα η Κυβέρνηση. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική διαπραγμάτευση . Πρόκειται για τα 32 δις που θα έρθουν στην Ελλάδα , όλη αυτή η στήριξη θα διοχετευτεί σε δράσεις για τα προβλήματα που δημιούργησε ο covid 19 στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.

Αυτό συμπληρώνεται από το ΕΣΠΑ 2021-2027 με προϋπολογισμό 21 δις. Είναι το πρόγραμμα που θα τρέξει ενώ αυτή τη στιγμή είναι ακόμα σε εξέλιξη το τελευταίο ΕΣΠΑ . Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν προγράμματα για τις επιχειρήσεις αλλά και γενικά με την αναδιανομή που θα γίνει στο ΕΣΠΑ κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο θα δούμε την αναδιανομή των πόρων .

Κλείνοντας ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε ότι μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο είναι η έγκριση του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων , δηλαδή πόσα χρήματα θα πάνε σε κάθε περιφέρεια , αυτό θα είναι το βασικό εργαλείο κατανομής του ΕΣΠΑ και θα συμφωνηθεί με την Γερμανική προεδρεία της ΕΕ που ξεκινάει τον Ιούλιο.

Αυτή ήταν η πρώτη παρέμβαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Παπαθανάση.

Από το σύνολο σχεδόν των συμμετεχόντων τέθηκε το σοβαρό θέμα της ρευστότητας των επιχειρήσεων , των αδυναμιών τους να πληρώσουν τις συσσωρευμένες δόσεις αλλά και της ακαμψίας των τραπεζών στις δανειοδοτήσεις.  Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό , δεν υπάρχει τουριστική αγορά και το μέλλον είναι αβέβαιο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠΑΘΗΣ , πρόεδρος Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Η παρέμβαση του κ. Σπαθή:

Τα Οικονομικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και πως λειτουργούν στην πραγματική αγορά

Ο εμπορικός κόσμος διακατέχεται από έντονη ανησυχία, λόγω της μηδενικής κίνησης στην αγορά. Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είναι καθαρά τουριστικές περιοχές και η μη άφιξη ξένων επισκεπτών έχει ήδη καταφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία μας.

Από την αρχή της κρίσης μεταφέρουμε κάθε αίτημα με σκοπό την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων η οποία αυτή τη στιγμή κινδυνεύει.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Τα αιτήματά μας κινούνται σε δύο κατευθύνσεις:

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

  • Είναι ανάγκη να καθοριστούν χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές.
  • Όπως και συντελεστές ΦΠΑ, ειδικά στα νησιά έχουμε συστηματικά ζητήσει 13% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες καθώς και 6% στο τουρισμό.
  • Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος και της αδικαιολόγητης προκαταβολής φόρου- όχι μείωση- αλλά απαλλαγή.
  • Να καταργηθεί ο φόρος διαμονής

Κάθε φοροελάφρυνση θα οδηγήσει αφενός στην εξοικονόμηση πόρων για να ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις στα πάγια έξοδά τους και επίσης στη μεγαλύτερη κατανάλωση και τόνωση του εμπορίου

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η πιο σωστή απόφαση από τη πλευρά του κράτους είναι η απαλλαγή από φόρους. Κάθε τι διαφορετικό θα οδηγήσει σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση.

 ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Tη προηγούμενη περίοδο άνοιξαν κάποια χρηματοδοτικά προγράμματα μέσω της ελληνικής αναπτυξιακής Τράπεζας (ΤΕΠΙΧ και ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑΣ)

Η πραγματικότητα είναι ότι: οι Τράπεζες δεν συνεργάζονται- ούτε στην έγκριση ούτε στην εκταμίευση των χρημάτων αν κι έχουν λάβει (όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση) τις εξασφαλίσεις από Κυβέρνηση και την Ευρώπη.

Η αλήθεια είναι ότι:

  • Πολύ λίγες (ελάχιστες) επιχειρήσεις κατάφεραν να ενταχθούν στην ενίσχυση.
  • Οι περισσότεροι στην αρχική φάση υπέβαλλαν έναν τεράστιο όγκο δικαιολογητικών για να ενημερωθούν τελικά ότι δεν εντάσσονται στο Πρόγραμμα.
  • Οι Τράπεζες ζητούν κερδοφορία τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια, όπως επίσης και οι επιχειρήσεις να έχουν μεγάλους τζίρους.
  • Ανάλογα με το ποσό που ζητούν οι επιχειρήσεις εννίοτε οι Τράπεζες ήθελαν και εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Στη πραγματικότητα βγήκαν  Προγράμματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων  για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορονοϊού ενώ οι επιχειρήσεις αντιμετωπίστηκαν με τα κριτήρια προ της κρίσης αυτής. Ουδεμία αντιμετώπιση ως εξ ορισμού πληττόμενες επιχειρήσεις.  Σαν αυτή η κρίση να μην είχε συμβεί ποτέ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Τράπεζες ζητούσαν και επιχειρηματικό πλάνο, σαν οι επιχειρηματίες να ήταν έτοιμοι για επενδύσεις, ενώ αιτούνταν κεφαλαίου για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα και πάγια έξοδά τους, να επιβιώσουν δηλαδή χωρίς να βάλουν λουκέτο.

Εάν δεν δοθεί ρευστότητα στις επιχειρήσεις, αδιαμφισβήτητα θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων.

Αιτούμεθα ενός τραπεζικού συστήματος δεκτικού και δίκαιου. Να δοθούν δάνεια με χαμηλά επιτόκια, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών.

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ- ΕΞΩΤΡΑΠΕΖΙΚΑ

  • Να εφαρμοστεί το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς διακρίσεις και ανάλογα τους τζίρους που έχει η κάθε επιχείρηση.
  • Αναμένουμε την εφαρμογή του νομοσχεδίου μικροπιστώσεων, για το οποίο έχει καλλιεργηθεί μια αισιοδοξία, ότι δεν θα ζητάνε εμπράγματες εξασφαλίσεις, θα ζητάει όμως ο φορέας εγγυήσεις (εγγυητές). Φοβόμαστε ότι και θα αργήσει η πρακτική του εφαρμογή αλλά και πάλι θα αποκλειστεί μεγάλο μέρος επιχειρήσεων.

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Βεβαίως και επιθυμούμε να διατηρήσουμε τις θέσεις απασχόλησης στις επιχειρήσεις μας.

Ωστόσο, χρειάζεται να στηριχθούν και οι επιχειρήσεις διότι τα λειτουργικά έξοδα είναι τεράστια και οι επιχειρηματίες αν δεν αντέξουν δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν έτσι κι αλλιώς τους εργαζομένους.

Αυτό που αφουγκραζόμαστε από τον επιχειρηματικό κόσμο είναι ότι το Πρόγραμμα  αυτό είναι πολύ δύσκολο ως προς την εφαρμογή του κι επιπλέον δεν μπορούμε ακόμη να το αποτιμήσουμε εφόσον βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο τέλος της σεζόν θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε εάν πραγματικά βοήθησε ως μέτρο.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπολογίσουμε ότι οι μειωμένες αποδοχές (είτε επιδόματα, είτε αποζημίωση ειδικού σκοπού, είτε μειωμένοι μισθοί) θα έχουν ως αποτέλεσμα επιπλέον μείωσης της κατανάλωσης και αυτό θα το διαπιστώσουμε έντονα τον ερχόμενο χειμώνα με την ανυπολόγιστη ζημιά του συνόλου των επιχειρήσεων. 

Μπορείτε να ακούσετε όλη τη συζήτηση από το πάρακάτω video:

Συμμετείχαν :

  •   Σταύρος Σπαθής Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης – Οικοδεσπότης
  •  Νίκος Χειρδάρης Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Κέρκυρας
  •  Φώτης Κόττης Επιμελητήριο Ζακύνθου
  •   Σωτήρης Σκιαδαρέσης Επιμελητήριο Λευκάδας
  •  Φώτης Δαμούλος Επιμελητήριο  Αργολίδος
  • Ανδρέας Παντελιός Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας
  • Σωτήρης Βλάχος Εμπορος – μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου
  • Διονύσης Περδίκης Πρόεδρος Εμπορικού συλλόγου Παλικής
  • Γεράσιμος Τιμοθεάτος Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης
  • Δημήτρης Ατσάρος Πρόεδρος Ομοσπονδίας Καταλυμάτων Κεφαλονιάς
  • Δημήτρης Τζανετάτος  Εμπορος – Σάμη
  •  Βαγγέλης Λουκέρης Φοροτεχνικός – Ληξούρι
  • Μάκης Παγουλάτος Ξενοδόχος – Σκάλα
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις