ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – Ψήφισμα διαμαρτυρίας κατα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί

117

16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ψήφισμα διαμαρτυρίας κατα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί

Την θλίψη και την αγανάκτησή του για την αλλοίωση του χαρακτήρα και του συμβολισμού της Αγίας Σοφίας με την απόφαση της Τουρκικής ηγεσίας, για την μετατροπή της σε τζαμί εκφράζει το Ψήφισμα που εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων στη συνεδρίαση, που πραγματοποίησε μέσω της υπηρεσίας epresence.gov.gr, την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 κατοπιν προτασης της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO και τους διεθνείς Οργανισμούς να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα ωστε να αποτρέψουν την ντροπιαστική και διχαστική απόφαση της Τουρκικής ηγεσίας για την αλλοίωση του χαραχτήρα του παγκόσμιου πολιτιστικού μνημείου της Αγίας Σοφίας.

Το Ψήφισμα, που αποφάσισε κατά πλειοψηφία αναφερει:

“Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων εκφράζει την θλίψη και την αγανάκτησή του για την αλλοίωση του χαρακτήρα και του συμβολισμού της Αγίας Σοφίας με την απόφαση της Τουρκικής ηγεσίας, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ζητεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των κυβερνήσεων και της διεθνούς κοινής γνώμης, και έκφρασης της ζωηρής αντίδρασης τους, για την κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας με την αυθαίρετη απόφαση για την αλλοίωση του χαραχτήρα του παγκόσμιου πολιτιστικού μνημείου της Αγίας Σοφίας.

Ζητεί από την UNESCO και τους διεθνείς Οργανισμούς να καταδικάσουν απερίφραστα την ενέργεια της Τουρκίας και να χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο για να αποτρέψουν την ντροπιαστική και διχαστική απόφαση της τουρκικής ηγεσίας.

Ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προασπίσει τις αξίες και τις αρχές της και να προστατεύσει την πολιτισμική κληρονομία της εντός και εκτός της επικρατείας της, παραδειγματικά και αποτελεσματικά, ως ηθικό καθήκον της και απαίτηση των πολιτών της.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. Παλι με χρονους με καιρους, παλι δικα μας θα’ναι.
    Ο θησαυρος αυτος ο κορυφαιος της πολιτιστικης μας κληρονομιας παλι με χρονους με καιρους παλι δικος μας θα’ναι.
    Η Πολη η των πολεων βασιλις, η Πολις της Υπερμαχου Στρατηγου , η του Κωνσταντινου καλλιπολις ερασμια παλι με χρονους με καιρους παλι δικια μας θα’ναι.
    Η Πολη η παλαι ποτε Βυζαντιο που δεχθηκε το σπορο του Ευαγγελιου απο τον Πρωτοκλητο Μαθητη και Αποστολο Ανδρεα τον της ανδρειας επωνυμον θεηγορον που διαδοχοι του υπηρξαν οι εκαστοτε αρχιεπισκοποι και πατριαρχαι της Κων/πολεως εν οις και ο της θεολογιας επωνυμος Γρηγοριος και ο χρυσσοροας Ιωαννης ο Χρυσοστομος παλι με χρονους με καιρους παλι δικια μας θα’ναι.
    Η Πολη η Κωνσταντινουπολη η κοιτιδα του χριστιανισμου που φυλασσει ως κορην οφθαλμου το οικουμενικο κεντρο της χριστιανοσυνης το πανσεπτο Οικουμενικο μας Πατριαρχειο στο Φαναρι παλι με χρονους με καιρους παλι δικια μας θα΄’ναι.
    Η Πολη που θαυμασαν και ευλαβηθησαν βασιλεις και ηγεμονες απο οπου της γης , η Πολη απο οπου ελαβαν την ανωθεν προσκληση και εδραμον στο φως του Ευαγγελιου οι Ρωσσοι με τον πριγκηπα τους αγιο Βλαδιμηρο κατα χιλιαδες και απο οπου οι φωτιστες των Σλαβων Κυριλλος και Μεθοδιος ως βελη εν χειρι Δυνατου επαφεθηκαν στις χωρες των Βαλκανιων εκδιωκοντας την παλαια πλανη και εξαγοντας εις φως θεογνωσιας τους εκει λαους παλι με χρονους με καιρους παλι δικια μας θα’ναι.
    Η Πολη που η Κυρια Θεοτοκος εσκεπαζε με το αχραντο μαφοριο της εν ειδη αστραπης εκδιωκοντας Αβαρους και αλλους εχθρους παλι με χρονους με καιρους παλι δικια μας θα’ναι
    Η Πολη με τον περιφημο παλαι Ναο των αγιων δωδεκα Αποστολων που φιλοξενησε επι σειρες ετων σεβασματα και θησαυρους τους αγιους Μαθητες του Χριστου και Αποστολους τον Ανδρεα τον αλιεα της Τιβεριαδος και δικο της ψαρα, τον Λουκα τον θεηγορο απο τη Θηβα, τον Τιμοθεο απο την Εφεσσο τον απαλομορφο Σπυριδωνα της Τριμυθουντος επισκοπον, την ευσεβεστατη Αυγουστα Θεοδωρα, τους ευσεβεις δομητορες της και ισαποστολους Κωνσταντινο και Ελενη, παλι με χρονους με καιρους παλι δικια μας θα’ναι.
    Η Πολη απ’οπου εγυρισαν νικητες ο Ηρακλειος κομιζοντας το τροπαιον του Τιμιου και Ζωοποιου Σταυρου και ο Βασιλειος Βουλγαροκτονος σερνοντας νικημενους τους εναπομειναντες Βουλγαρους ηγεμονες παλι με χρονους με καιρους παλι δικια μας θα’ναι.
    Η Πολη οπου εγιναν τοσες Συνοδοι Οικουμενικαι που εξηνθησε τοσα ανθη ευλαβειας υμνογραφους οσιους διωχθεντας για την πιστη την αμωμητο οπως τον Θεοδωρο Στουδιτη, τον αγιο Γερμανο τον ομολογητη πατριαρχη την παρθενομαρτυρα Θεοδοσια και σειρα νεομαρτυρων δια μεσου των αιωνων παλι με χρονια με καιρους παλι δικια μας θα’ναι.
    Η Πολη με το αγιασμα της Ζωοδοχου Πηγης και την Βλαχερνιτισσα Θεοτοκο παλι με χρονους με καιρους παλι δικια μας θα’ναι
    Η Πολη και η Αγια Σοφια που εντος Της δεν ολοκληρωθηκε ποτε η τελευταια Θεια Λειτουργια παλι με χρονους με καιρους παλι δικια μας θα’ναι.
    Η Πολη οπου επεσε ενδοξα ο Κωνσταντινος ο τελευταιος των Παλαιολογων παλι με χρονους με καιρους παλι δικια μας θα’ναι.
    Η Πολη που απαγχονιστηκε ο μιμητης των σταυρικων παθηματων και του Ανδρεου αξιος διαδοχος Γρηγοριος ο Ε παλι με χρονους με καιρους παλι δικια μας θα’ναι.
    Η Πολη που οπως προφητικα ειπε ο πρωτος μετα την αλωση πατριαρχης Γενναδιος ο Σχολαριος στον Πορθητη οτι δηλ.” αν η Πολη ειχε εστω πεντε πιστους οπως τα πεντε δαχτυλα της χειρος που σου αποκαλυφθηκαν ο Θεος δεν θα επετρεπε να σου παραδοθει ουδεποτε η Πολη”, παλι με χρονους με καιρους παλι δικια μας θα’ναι.
    Η Πολη η σημερινη Κωνσταντινουπολη, η Πολη των ονειρων μας και της ζωης μας, ειτε θελουν ειτε οχι τα σημερινα θηρια που πνεουν τα μενεα, παλι με χρονους με καιρους παλι δικια μας θα’ναι.
    Το φωναξαν το προεφητευσαν αγιοι της Εκκλησιας ο Μεγας Διδαχος και Ισαποστολος Κοσμας ο Ατωλος, το νεον στομα της Χαριτος ο Παισιος ο νεοφανης οσιος ο Αγιορειτης η Πολη παλι δικια μας θ’ναι.
    Φωναζει νοερα ο Πρωτοκλητος Μαθητης , φωναζει ο Χρυσοστομος , φωναζει ο Γρηγοριος , φωναζει ο εθνομαρτυς Γρηγοριος ο Ε, φωναζει ο Σπυριδων ο πολυθαυμαστος, φωναζει ο Δημητριος ο Μυροβλητης , φωναζει ο Ταξιαρχης Μιχαηλ οπου βροντα και αστραφτει, φωναζει ο Μηνας ο θαυματουργος, φωναζει ο Γεωργιος ο Τροπαιοφορος, φωναζει ο οσιος γερων Ιακωβος ο Τσαλικης φωναζει δημος μυριαριθμος αγιων και μαρτυρων πεπελεκισμενων δια την μαρτυριαν Ιησου Χριστου.”Η Πολις παλι δικια μας θα’ναι”
    Ας δεηθουμε αναμενοντας το μεγα προ καταβολης κοσμου προφητευθεν και αναμενομενο σημειο
    Υιε Θεου και Λογε, Πατρος η του αναρχου Συναιδιος Σοφια
    συντριψον τας μυλας ζητουντων εκσυλησαι τον επι γης Σου οικον!

Comments are closed.