ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας τους Πολίτη και Υποδομών και Μεταφορών
Θέμα: Για τις καταστροφές από τον κυκλώνα “Ιανό” στα νησιά της Ζακύνθου της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης
Το πέρασμα του κύκλωνα «Ιανού» από τα νησιά της Ζακύνθου της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης στις 18/9/2020 είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές ενώ έγιναν μεγάλες καταστροφές.
Εκατοντάδες σπίτια και μικρές επιχειρήσεις πλημμύρησαν αφήνοντας πολλούς άστεγους και καταστρέφοντας ολοσχερώς οικοσκευές, εμπορεύματα και αυτοκίνητα, δεκάδες μικρές αγροκτηνοτροφικές μονάδες καταστράφηκαν ολοσχερώς ή έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις τους, στο ζωικό κεφάλαιο (πνιγμένα ζώα, μελίσσια κλπ) και στην αγροτική παραγωγή (ελιές, εσπεριδοειδή κ.α), στην αλιεία και την αναψυχή (σκάφη επαγγελματικά και αναψυχής είτε βυθίστηκαν είτε ξεβράστηκαν στην στεριά). Σοβαρότατες επίσης είναι και οι ζημιές σε δημόσιες και δημοτικές υποδομές (οδικό Περιφερειακό Δημοτικό και Αγροτικό δίκτυο, στα δίκτυα νερού και ηλεκτρικού ρεύματος), αφήνοντας για πολλές μέρες χωρίς πρόσβαση, ρεύμα και νερό χιλιάδες πολίτες αλλά και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Οι παραπάνω καταστροφές ανεξάρτητα από το μέγεθος και την οξύτητά τους αποτελούν ένα επαναλαμβανόμενο γεγονός αφού οι πλημμύρες πλήττουν για πολλοστή φορά (σχεδόν κάθε χρόνο) τα νησιά και μάλιστα συγκεκριμένες περιοχές τους στο νομό Κεφαλονιάς (Πύλαρο, Σάμη, Αργοστόλι, Φρίκες και Κιόνι Ιθάκης κ.α.), και στο σύνολο του σχεδόν το νομό Ζακύνθου, ως αποτέλεσμα των μεγάλων περιβαλλοντικών παρεμβάσεων στην χρήση γης (ΑΠΕ, μπαζωμένα ρέματα, κ.α.).
Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα προεξάρχουσας της σημερινής της Ν.Δ., όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και οι Τοπικές Αρχές, ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, διαχρονικά, αφήνουν την περιοχή αθωράκιστη, χωρίς σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα, χωρίς πρόληψη και χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας σε όλες τις φάσεις του φαινομένου.
Όλοι οι παραπάνω με καταμερισμό, υλοποιούν έργα και υποδομές, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Επιπλέον ο νομός Κεφαλονιάς και Ιθάκης ακόμη δεν έχει περιληφθεί σε «Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας», στους Χάρτες Κινδύνου και στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας του ΕΠΔΚΠ, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτείται και από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί κυβέρνηση, ώστε:
• Να υπάρξει οριστική αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των δημόσιων υποδομών, του οδικού δικτύου (Περιφερειακό – Δημοτικό – Αγροτικό), της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης όλων των περιοχών που επλήγησαν.
• Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΕΦΚΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν να τα πληρώσουν
• Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη, δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν χιλιόμετρα μακριά ή και θάφτηκαν στη λάσπη και είναι αδύνατο να βρεθούν.
• Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν άμεσα από την ύπαιθρο να νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας.
• Να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με προσωπικό για να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, χωράφια και μηχανήματα, ζωικό κεφάλαιο και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και να δοθεί γενναία χρηματοδότηση για μηχανικό εξοπλισμό.
• Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
• Να υπάρξει μελέτη και την υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες στο νομό Κεφαλονιάς (Αγία Ευφημία, Καραβόμυλος, Αργοστόλι, Νύφι, Σιμωτάτα, ΄Ερισσος, Φρίκες- Ιθάκης κλπ) και στο νομό Ζακύνθου. Ιδιαίτερα για την αντιπλημμυρική προστασία με γενναία χρηματοδότηση για την κατασκευή όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων σε όλα τα ρέματα και χειμάρρους στα τρία νησιά, να γίνει άμεσα ο καθαρισμός τους.
• Να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη δασοτεχνική διευθέτηση όλων των χειμάρρων των νησιών και κάθε άλλο έργο, που θα ελαχιστοποιήσει τον πλημμυρικό κίνδυνο και θα συμβάλλει στην πολλαπλή αξιοποίηση των βρόχινων νερών, (πχ αύξηση των υδατικών αποθεμάτων στο υπέδαφος αποθήκευση για άρδευση, ύδρευση και αντιπυρική προστασία κλπ), στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των υδάτων
• Να υπάρξει επικαιροποιημένο και ολοκληρωμένο σύστημα πολιτικής προστασίας.
• Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών, για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες χωμάτων κλπ φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
• Να εξασφαλιστεί η ύδρευση όλων των κατοίκων του νομού με νερό που θα ελέγχεται καθημερινά η ποιότητά του για να προληφθεί οποιαδήποτε μόλυνση.
• Να περιληφθεί ο νομός Κεφαλονιάς και Ιθάκης σε «Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας», στους Χάρτες Κινδύνου και στα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας του ΕΠΔΚΠ.
Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Παπαναστάσης Νίκος