Συγκεκριμένα και με επιχειρήματα κατέρριψε το αφήγημα του πρωθυπουργού για τη διαχείριση της πανδημίας ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας προκλητική, διχαστική και ασυνάρτητη την πρωτολογία του Κ. Μητσοτάκη, αφού, όπως τόνισε, ο πρωθυπουργός δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που είχε να δείξει ότι συναισθάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και οφείλει να έχει το θάρρος να απευθυνθεί με λόγο ενωτικό στα κόμματα και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.
«Αυτή η χώρα έχει 11 εκατομμύρια ευθύνες ατομικές. Μόνο ένας δεν έχει ατομική ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης. Ούτε ατομική ούτε πολιτική», είπε ακόμη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, και απευθνόμενος στον πρωθυπουργό τον κατηγόρησε ότι είναι «ο πρωθυπουργός μιας χώρας που μετρά καθημερινά 40 νεκρούς», καθώς και για το ότι δεν έχει ακόμα και αυτή την ώρα το σθένος να παραδεχθεί αυτό που παραδέχθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, ότι, δηλαδή, το άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομίας το καλοκαίρι χωρίς όρους οδήγησαν στην έκρηξη των κρουσμάτων. «Πόσο δύσκολο ήταν να πει δύο λέξεις, ότι “πέσαμε έξω”. Τέσσερις φορές άλλαξαν τίτλο στις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη τα φιλικά σας μέσα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας παραπέμπτοντας στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού.
Ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι η διαρκής και σημερινή άρνησή του να δεχτεί τη χείρα βοηθείας που του προσφέρει η αντιπολίτευση, «δεν σημαίνει μόνο αλαζονεία, είναι και επιλογή αυτοκαταστροφής», όμως «δεν μας ενδιαφέρει η δική σας αυτοκαταστροφική πορεία, αλλά ότι χάνουμε πολύτιμο χρόνο για να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται στην κοινωνία που στενάζει, ενώ εσείς συνεχίζετε να κουνάτε το δάχτυλο και να λέτε: δεν έχω φταίξει σε τίποτα και για όλα μου φταίνε οι άλλοι».
«Έχετε χάσει την μπάλα», είπε ακόμη αναφερόμενος στην ασυνεννοησία μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, τα οποία μέσα σε 24 ώρες, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, κάνουν διαφορετικές δηλώσεις για το ίδιο θέμα.
«Αυτοανακηρυχθήκατε ως Μεσσίας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι ακόμα και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα δεν συναισθάνεται την κρισιμότητα ούτε αντιλαμβάνεται την πίεση που δέχεται η μέση ελληνική οικογένεια.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζε και επισήμαινε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά το άνοιγμα του τουρισμού, με κυριότερο την προϋπόθεση του τεστ σε όλους. «Δεν υπάρχει καμία ευθύνη για τον τουρισμό; Καμία ευθύνη για τον εφησυχασμό; Εσείς δεν βγαίνατε και λέγατε ότι “νικήσαμε τον κορονοϊό” και κάνατε φιέστα στη Σαντορίνη;», συμπλήρωσε.
«Προσπαθήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά πάνω στην κρίση της υγείας και τον ανθρώπινο πόνο κι έρχεστε σήμερα και λέτε τα ίδια, ότι δεν κάνατε σχεδόν κανένα λάθος, ότι φταίνε οι νέοι άνθρωποι», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι «χιλιάδες άνθρωποι παστώνονται σαν τις σαρδέλες στα ΜΜΜ, ακυρώσατε διαγωνισμούς για 750 λεωφορεία που εμείς είχαμε αφήσει και δεν προχωρήσατε».
«Καμία ευθύνη για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, καμία ευθύνη για τον αριθμό μαθητών στις τάξεις που νομοθετήσατε για την αύξησή τους στα δημοτικά εν μέσω πανδημίας; Στους εργασιακούς χώρους με εκατοντάδες κρούσματα, εκεί δεν υπήρχε θέμα;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας.
«Νομίζω κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχετε επίγνωση του πώς ζει η πλειονότητα των πολιτών στη χώρα μας. Η πλειονότητα των νέων ανθρώπων είναι στην ανεργία, στην ανασφάλεια, δεν έχει εργασία, δεν έχει προοπτική», πρόσθεσε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αδυνατεί να αντιληφθεί ποια χώρα και ποιους πολίτες κυβερνά όταν δηλώνει ότι η ανάκαμψη το 2021 θα είναι ραγδαία, αφού οι Έλληνες αποταμιεύουν κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown.
«Μακάρι κ. Μητσοτάκη να είχα κι εγώ μια αντιπολίτευση σαν αυτή που έχετε εσείς σήμερα», είπε ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον ως τον πιο ακραίο αρχηγό αντιπολίτευσης που ζητούσε εκλογές επί 3,5 χρόνια», μιλώντας για «τυμβωρυχία με τους νεκρούς όπως κάνατε στο Μάτι, με τους νεκρούς της γρίπης», που «δεν δίστασε να αξιοποιήσει και τραγωδίες, νεκρούς, να βρεθεί δίπλα σε αυτούς που έλεγαν ότι είναι προδοτική η Συμφωνία των Πρεσπών…». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη στην πρώτη φάση της πανδημίας και στήριξε και μέτρα που του φαίνονταν υπερβολικά «και τώρα αυτό κάνουμε αλλά δεν μπορούμε να βάζουμε πλάτη στη διάλυση της κοινωνίας, στη διαρκή αδράνεια και ολιγωρία απέναντι στην ενίσχυση της προστασίας του ΕΣΥ». «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», τόνισε.
Δεν ενισχύετε το ΕΣΥ γιατί θέλετε ΣΔΙΤ
Για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της πρωτολογίας του. Όπως υπογράμμισε, απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα, πρόκειται για «πρόβλημα βαθύ και στρατηγικό. Δεν ενισχύετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας γιατί έχετε άλλη αντίληψη. Θέλατε συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ). Δε θέλετε αύξηση μόνιμου προσωπικού γιατί θέλετε να το αντικαταστήσετε με το προσωπικό των ιδιωτών. […] Αναγκάζετε με τη στάση σας απέναντι στο ΕΣΥ τον γιατρό να επιλέγει ποιον θα στείλει στο χειρουργείο…», τόνισε επιπλέον, καθώς στα νοσοκομεία γίνεται διαλογή ασθενών «ευτυχώς όχι για κρούσματα COVID-19», αλλά με φόντο την αναβολή του 80% των τακτικών χειρουργείων.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε στο ΕΣΥ πάνω από 100.000 εργαζόμενους και τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι 6.000 λιγότεροι εργαζόμενοι, δηλαδή λιγότερο προσωπικό εν μέσω πανδημίας.
Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από το μητρώο ανθρωπίνου δυναμικού του ελληνικού δημοσίου, τον Σεπτέμβριο του 2019 εργάζονταν ως προσωπικό του υπουργείου Υγείας με διάφορες σχέσεις εργασίας, 100.338 άνθρωπο. Έναν χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2020 και εν μέσω πανδημίας, το προσωπικό αυτό ανέρχεται σε 94.424 άτομα.
Αναλυτικότερα, τον Σεπτέμβριο του 2019, 78.921 ήταν οι μόνιμοι υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας και 21.417 οι συμβασιούχοι. Φέτος, οι αριθμοί αυτοί έχουν μειωθεί αισθητά, αφού οι μόνιμοι υπάλληλοι ανέρχονται σε 76.870 και οι συμβασιούχοι σε 17.554.
Αντέδρασε έντονα στην αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τις ΜΕΘ. «Μας είπατε ότι όσες ΜΕΘ και να είχαμε θα τελείωναν κάποια στιγμή, άρα μια χαρά τα κάνατε που δεν τις αυξήσατε, άρα γιατί δεν καταργείτε κι αυτές που έχουμε; Μα είναι επιχείρημα αυτό από πρωθυπουργό της χώρας;». Είπε ότι η Ελλάδα έδωσε 233 εκατομμύρια, ενώ η Ισπανία έδωσε 5,3 δισ. και η Ιταλία 3,3 δισ, ενώ στη Γαλλία οι ΜΕΘ αυξήθηκαν από 5.000 σε 8.000.
«Σας είπαμε: αναγνωρίστε την εγκληματική ολιγωρία, τα βαρύτατα λάθη και τον αδιανόητο εφησυχασμό και ζητήστε τη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων, μην τις καταγγέλλετε. Δεν διχάζετε μόνο το κοινοβούλιο, αλλά τους πολίτες». «Δεν το κάνατε», είπε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε ειδικότερα την πρόταση του προς τον πρωθυπουργό σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες να «παραδεχτεί την αποτυχία του» και να συγκαλέσει Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για συμφωνία σε ένα σχέδιο σωτηρίας του ΕΣΥ και των ανθρώπων -«και όχι συγκυβέρνησης κ. Μητσοτάκη, δεν θα σας σώσουμε εμείς, δεν μπορείτε να σωθείτε όπως τα έχετε κάνει όσο κι αν σας στηρίζουν ΜΜΕ». Σημείωσε ότι πρώτιστο για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να πει: φύγετε τώρα και εκλογές, γιατί πεθαίνουν άνθρωποι. «Το πρώτιστο που έχουμε να σας πούμε είναι: αλλάξτε στρατηγική, να εκπονήσουμε ένα σχέδιο εξάμηνης διάρκειας για άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ… ».
Ο κ. Τσίπρας πρότεινε υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, «που δε θα κάνει μικροπολιτική για να σώσει το πολιτικό του κεφάλαιο την ώρα της κρίσης. Η κρίση σας έχει υπερβεί κε Κικίλια, οκτώ μήνες που είστε εξαφανισμένος», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας την εγνωσμένης αξίας καθηγήτρια της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε αιχμές για τη στάση του επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, χωρίς φυσικά να αμφισβητήσει την επιστημονική του εγκυρότητα ως προς το αντικείμενό του.
Από την κριτική του κ. Τσίπρα δεν ξέφυγε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στη λειτουργία των σχολείων, στον αριθμό μαθητών στις τάξεις, στα κρούσματα σε σχολικές μονάδες, αλλά και στην πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επιβεβαιώνει το φιάσκο με τις μάσκες.
Σχολίασε ακόμη ότι «μας κουνάτε και το δάχτυλο για την παταγώδη αποτυχία στην τηλεκπαίδευση». Είπε ότι καμία χώρα δεν είχε δώσει το 100% της διαδικασίας σε έναν πάροχο, «το κάνατε εσείς, καμία άλλη χώρα δεν είχε αφήσει χωρίς ενίσχυση την εθνική, σχολική πλατφόρμα». «Σας το λέμε κι εμείς και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., φέρετε τη σύμβαση στη Βουλή να δούμε τι ακριβώς υπογράψατε», τόνισε.