ΣΠΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΤΟΣ Πρόεδρος ΤΚ Τρωιανάτων: Τα προβλήματα της καθημερινότητας μας πνίγουν

971
ΣΠΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΤΟΣ

Τρωιανάτα (Τρουγιανάτα) , Δεμουτσαντάτα, Μιτακάτα, είναι τρία πανέμορφα χωριά πολύ κοντά στο Αργοστόλι , αμέσως μετά το Κάστρο του Σαν Τζόρτζη στη διαδρομή προς Μονή Αγίου Γερασίμου.  Έχουν καταπληκτική θέα, ωραίους και δραστήριους ανθρώπους, μεγάλη πολιτιστική ιστορία και αρχιτεκτονική κληρονομιά.

Είναι ξακουστά τα πανηγύρια τους, για τις μουστόπιτες  και για την εκκλησία τους στα Δεμουτσαντάτα.

Τα χωριά έχουν νοικοκυρεμένα μαγαζάκια για να βρίσκονται οι κάτοικοι και οι περαστικοί τις καλές εποχές που ελπίζουμε να ξανάρθουνε σύντομα.

Τα Τρωϊανάτα ιδιαίτερα με τα τόσα παλιά σπίτια που έχουν θα έπρεπε να είναι ένα ζωντανό αρχιτεκτονικό μουσείο, αντί αυτού τα σπίτια καταρρέουν το ένα μετά το άλλο.

Είναι κρίμα που αντί ο πρόεδρος και το συμβούλιο να ασχολούνται με σχέδια ανάπτυξης των χωριών τους , εξαναγκάζονται να αντιμετωπίζουν τα άλυτα προβλήματα της καθημερινότητας.

Αυτό που βασανίζει όλους τους οδηγούς ακόμα και των μικρών αυτοκινήτων είναι ο στενός κεντρικός δρόμος που το καλοκαίρι και στα πανηγύρια μετατρέπεται σε κόλαση ταλαιπωρίας.

Συναντήσαμε τον Σπύρο Χριστοφοράτο  πρόεδρο  της Τοπικής Κοινότητας  Τρωιανατων που περιλαμβάνει και τα Δεμουτσαντατα  και Μιτακατα  και μας παρουσίασε  τα προβλήματα και τις δράσεις  της  κοινότητας τον 1.5  χρόνο που είναι πρόεδρος για πρώτη φορά.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΤΟΣ

Ένας δραστήριος πρόεδρος που  αγαπάει  τον τόπο του και  προσπαθεί  με όλες του τις δυνάμεις να βελτιώσει την ζωή των κατοίκων των τριών  χωριών  που εκπροσωπεί .

Ο ιερέας Διονύσης Μαρκέτος με την παπαδιά Στεφανία

Δυο αγαπημένοι άνθρωποι και απο τα τρία χωριά. Ο παπα Διονύσης Μαρκέτος και η πάντα χαμογελαστή και καλόκαρδη παπαδιά του η Στεφανία. Κάτοικοι των Δεμουτσαντάτων.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τα  πιο σημαντικά προβλήματα  που μας ανέφερε – και διαπιστώσαμε  και εμείς  περπατώντας  μέσα στο χωριό – είναι η κακή κατάσταση  του  δημοτικού φωτισμού  που ιδιαίτερα τις ημέρες με άσχημες καιρικές συνθήκες  βγαίνει εκτός λειτουργίας . Οι κολώνες  φωτισμού είναι σε κακή κατάσταση ενώ οι λάμπες δεν έχουν καπάκι προστασίας από τη  βροχή  . Δυο μάλιστα από τις κολώνες είναι τοποθετημένες σε λάθος σημείο  με συνέπεια να μην φωτίζουν το δρόμο.

Ο αγροτικός δρόμος είναι ζωτικής σημασίας για τα χωριά καθώς όλοι οι κάτοικοι είναι και αγρότες. Παρόλα αυτά ήταν που ήταν σε κακή κατάσταση ήρθε και ο Ιανός και τον αποχειροτέρεψε.    .

Τα  μισογκρεμισμένα εγκαταλελειμμένα  σπίτια αποτελούν  εστία μόλυνσης  και είναι επιπλέον  επικίνδυνα σε τυχόν σεισμό για κατάρρευση .

Στην μικρή πεδιάδα του χωριού  υπάρχουν ανοικτά πηγάδια , είναι  πολύ επικίνδυνα  και παγίδες θανάτου για μικρά παιδιά , περιπατητές  και φυσιολάτρες που περπατούν στην περιοχή

Η πλατεία στα Δεμουτσαντάτα  είναι ξεχασμένη , ημιτελής με  λιμνάζοντα ύδατα  . Οι κάτοικοι από τα γύρω σπίτια παραπονούνται ιδιαίτερα το καλοκαίρι καθώς το νερό μετατρέπεται σε έλος με κουνούπια.

Το παλιό σχολείο του χωριου

Η προσπάθεια του προέδρου για δημιουργία  παιδικής χαράς  στο χωριό  σκόνταφτει στην άρνηση του Εκκλησιαστικού συμβουλίου στην παραχώρηση  χώρου  για τη δημιουργία της. Η  ευχή μας είναι σύντομα να ξεπεραστούν τα τυχόν προβλήματα , να υπάρξει συνεννόηση με την εκκλησία και τα παιδιά να έχουν τον χώρο τους για να συναντιόνται και να παίζουν.

Η πρωτοβουλία του προέδρου  για βοήθεια στους ηλικιωμένους  που έχουν ανάγκη για συνταγογραφιση  ξεκίνησε με την προμήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή και εκτυπωτή  στο κοινοτικό κατάστημα ώστε ειδικά στην δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας να μην είναι  αναγκασμένοι να μετακινούνται στο Αργοστόλι .

Ακούστε τι μας ειπε ο πρόεδρος Σπύρος Χριστοφοράτος για τα προβλήματα της Κοινότητας Τρωϊανάτων.

ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις