Γιάννης Πλακιωτάκης : «Η θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο είναι εθνική υπόθεση»

60

Σημαντική τομή για τη χάραξη σύγχρονου πλαισίου νησιωτικής πολιτικής συνιστά το νομοσχέδιο για μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο το οποίο εισήχθη σήμερα για συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, οι κατά καιρούς αποσπασματικές παρεμβάσεις, δίνουν τη θέση τους σε μια νέα ολιστική προσέγγιση της νησιωτικότητας μέσω της οποίας εισάγεται η θεσμική υποχρέωση του κράτους για κατάρτιση Εθνική Στρατηγική για το νησιωτικό χώρο, με σαφείς και μετρήσιμους δείκτες – στόχους, τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο και προωθούνται ειδικές πολιτικές περιφερειακής νησιωτικής ανάπτυξης.

Για πρώτη φορά, η στρατηγική αυτή αναφέρεται στο σύνολο των διαθέσιμων πόρων που μπορούν να αξιοποιηθούν και περιλαμβάνει συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των νησιών μας.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο δημιουργούνται τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση κρίσιμων δημοσίων έργων, τη στήριξη του νησιώτη επιχειρηματία και την προώθηση καινοτομίας στις επιχειρήσεις της γαλάζιας οικονομίας.

Τα εν λόγω χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν τις ονομασίες «Πρόγραμμα Νέαρχος», «Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας» και «Ταμείο Θαλάσσιας – Γαλάζιας Οικονομίας».

– Το πρόγραμμα «Νέαρχος», προβλέπει τη χρηματοδότηση έργων δημοσίου χαρακτήρα στους τομείς: λιμενικές υποδομές, υποδομές και δίκτυα διαχείρισης-μεταφοράς και διανομής ύδατος, διαχείρισης ενέργειας, θαλάσσιων μεταφορών.

Οι δράσεις του προγράμματος «Νέαρχος» θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μέσω επενδυτικών δανείων. Η εξυπηρέτηση των δανείων και η κάλυψη των εξόδων θα γίνεται μέσω λογαριασμού που συστήνεται στο Παρακαταθηκών και Δανείων και θα χρηματοδοτείται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή από το ΕΣΠΑ.

– Το «Πρόγραμμα χρηματοδότησης νησιωτικής επιχειρηματικότητας», με πόρους από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ, θα καλύψει τις ανάγκες πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε νησιωτικές περιφέρειες της χώρας δίνοντας έμφαση στη στήριξη του λειτουργικού κόστους για τη διατήρηση της βιωσιμότητας τους.

– Το «Ταμείο Θαλάσσιας-Γαλάζιας Οικονομίας», μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, (ΠΔΕ, ΕΣΠΑ), έχει ως στόχο την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στον τομέα της Θαλάσσιας Οικονομίας και της Γαλάζιας Ανάπτυξης, με έμφαση στους τομείς ναυτιλιακής τεχνολογίας, ναυτιλιακού και ναυπηγικού εξοπλισμού, ανάπτυξης εφαρμογών και για τη χρήση τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών στους τομείς αυτούς.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης υπογράμμισε τα εξής:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθώς, μετά από συστηματική προσπάθεια και εκτεταμένη διαβούλευση, εισηγούμαι σήμερα ένα σχέδιο Νόμου που αλλάζει τα δεδομένα στον τρόπο που το Ελληνικό Κράτος προσεγγίζει τα νησιά και τους νησιώτες, τους οποίους θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί άλλη μια άσκηση επι χάρτου.

Για την σύνταξη του συνεργαστήκαμε στενά με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και παραγωγικούς και κοινωνικούς Φορείς. Εδώ και ένα χρόνο υλοποιήσαμε 14 Περιφερειακούς Διαλόγους και δώσαμε βήμα σε 327 κοινωνικούς εταίρους και φορείς που προσκαλέσαμε για το σκοπό αυτό.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής αντίληψης και προσέγγισης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς υπηρετεί :

– Την έμπρακτη αναγνώριση της εθνικής σημασίας των νησιωτικής Ελλάδας.

– Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και τομών προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

– Την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην οργανωμένη ανάπτυξη των νησιών μας.

– Την επιβεβλημένη υιοθέτηση εργαλείων διαμόρφωσης πολιτικής.

– Τη διασφάλιση της υλοποίησης της πολιτικής αυτής με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία.

– Το διαρκή έλεγχο, αξιολόγηση και παρακολούθηση της υλοποίησης, μέσα από στοχευμένα εργαλεία.

– Τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Το νομοσχέδιο αυτό δε συνιστά απλώς μια νομοθετική παρέμβαση. Συνιστά ένα νέο, συγκροτημένο, και αποτελεσματικό δρόμο για την ανάπτυξη των νησιών μας.

Μια ουσιαστική παρέμβαση που δίνει νόημα και περιεχόμενο στη νησιωτικότητα με συγκεκριμένα μέσα και εργαλεία χρηματοδότησης.

Ένα λειτουργικό στρατηγικό σχέδιο που θα βοηθήσει τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του 15% του πληθυσμού της χώρας, που κατοικεί στα νησιά μας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, η υλοποίηση των όσων προβλέπονται ξεκινά αμέσως μετά την ψήφιση του, ώστε σύντομα να έχουμε τα πρώτα απτά, θετικά αποτελέσματα για τις νησιωτικές κοινωνίες.

Η στήριξη των νησιωτών και των νησιών μας, δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, η ενός Κόμματος. Είναι θέμα εθνικό, είναι θέμα όλων μας».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις