EΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΣΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο

33

Περίοδος 2019-2023
27/01/2021
Επερώτηση 39η
Αποκατάσταση πρόσβασης στο Μύρτο και άλλων σημείων λόγω ΙΑΝΟΥ.
Προς κ. Περιφερειάρχη

Η περιοχή του δήμου Σάμης επλήγη ιδιαίτερα από τον τυφώνα ΙΑΝΟΣ και αυτό αποτυπώθηκε τόσο στις ιδιωτικές περιουσίες όσο και στις δημόσιες υποδομές.
Ταυτόχρονα σειρά δημόσιων υποδομών της περιοχής σχετίζονται άμεσα με θέματα ανάπτυξης και ιδιαίτερα με θέματα τουριστικής οικονομίας.

Τούτο ισχύει για το Φισκάρδο, την Άσσο, την Αγία Ευφημία, τον Μύρτο.

Επειδή ο χρόνος παρέρχεται και οι εκκρεμότητες είναι πολλές και σοβαρές, απαιτείται ουσιαστική στήριξη στον νεοσύστατο δήμο Σάμης προκειμένου να ανταπεξέλθει με επιτυχία.
Χαρακτηριστικό είναι τμήμα δημόσιας έκκλησης που απευθύνουν κάτοικοι της Αγίας Ευφημίας, καθώς και φωτογραφίες που επισυνάπτουμε από την Άσσο.

Στην επιστολή τους οι κάτοικοι αναφέρουν ότι «… οι ζημιές από την κακοκαιρία ήταν τεράστιες και χάθηκαν περιουσίες και κόποι ετών, ενώ το μόνο θετικό ήταν τα επιδόματα και η εθελοντική προσφορά …». Όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι, 127 ημέρες μετά οι υποδομές δεν έχουν φτιαχτεί, και αναφέρουν τρία θέματα κύριων δομών όπως: η αποκατάσταση του δρόμου που οδηγεί στην παραλία του Μύρτου και η λειτουργία της παραλίας που και αυτή έχει υποστεί καταστροφές από την κακοκαιρία, η αποκατάσταση του λιμανιού της Αγίας Ευφημίας, αλλά και του οδικού δικτύου των περιοχών Διβαράτων–Ληξουρίου, Διβαράτων-Μύρτου και Αγίας Ευφυμίας-Διβαράτων. Επίσης στην επιστολή των κατοίκων γίνεται αναφορά για τη μη στελέχωση του Δήμου Σάμης, στον οποίο διοικητικά ανήκει ο Μύρτος, και ο οποίος παραμένει χωρίς ουσιαστική βοήθεια, χωρίς στελέχωση και χωρίς την αναγκαία οργάνωση.
Όπως επισημαίνουν, «… δεν διαθέτει ακόμα πολλές από τις απαραίτητες υπηρεσίες που πρέπει να έχει ένας Δήμος και δεν μπορεί να εκτελέσει κανένα ουσιαστικό τεχνικό έργο καθώς δεν του έχουν διαθέσει ακόμα μόνιμο Πολιτικό Μηχανικό για επίβλεψη με δικαίωμα υπογραφής (παρά τα συνεχή αιτήματά του). Έτσι, το παράδοξο είναι ότι ενώ ο Δήμος έχει στη διάθεσή του κάποια κονδύλια, δεν μπορεί να υλοποιήσει έργα …».

Επερωτάται η κ. περιφερειάρχης:
• Γιατί, ακόμη μέχρι και σήμερα, δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη τεχνοκρατική στήριξη στον δήμο Σάμης ώστε να «τρέξει» τα έργα αποκατάστασης;
• Ποιο είναι το σχέδιο σας ώστε πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου να λειτουργούν ικανοποιητικά οι υποδομές που έχουν πληγεί;
Για την ΑΝΑΣΑ:
Θεόδωρος Γαλιατσάτος – περιφερειακός σύμβουλος
επικεφαλής ΑΝΑΣΑ – τ. περιφερειάρχης Ι.Ν.
===================================

Επερώτηση 38η

Οικονομική στήριξη αθλητικών σωματείων.

Τα σωματεία που συμμετέχουν σε εθνικές κατηγορίες χρειάζονται ΑΜΕΣΗ στήριξη.

Προς κ. Περιφερειάρχη

Η γειτονική μας Περιφέρεια Πελοποννήσου έκανε ομόφωνα δεκτή στα τέλη Νοεμβρίου την έκτακτη χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών ομάδων που αγωνίζονται σε εθνικές κατηγορίες  σε όλα τα αθλήματα.

Τέλη Δεκεμβρίου, ένα μήνα μετά την ομόφωνη ψήφιση τις απόφασης, και ενώ είχε δοθεί στην δημοσιότητα πίνακας με το τι έχουν να λαμβάνουν τα αθλητικά σωματεία, έγινε και η καταβολή, και υπάρχουν στη δημοσιότητα και τα ευχαριστήρια των αθλητικών σωματείων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες του νομού Μεσσηνίας έλαβαν από 2.400 ευρώ (Πάμισος Μεσσήνης και Αθλητικός Όμιλος Διαβολιτσίου).

Οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς (Τσιλιβί, Εθνικός Σκουλικάδου, ΑΠΣ Ζάκυνθος και Αθλητικός Όμιλος Ληξούρι) αγωνίζονται στον ίδιο όμιλο με τις ομάδες αυτές στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής. Πώς πρέπει άραγε να αισθάνονται;

Στο νησί της Ζακύνθου υπάρχει η μια από τις 3 γυναικείες ομάδες ποδοσφαίρου που έχουμε στα Ιόνια νησιά, όπου θα αγωνιστεί και αυτή με δύο ομάδες από την Κόρινθο, (Άρης  Κορίνθου και Αμαζόνες Κορίνθου, από 2.400 ευρώ εκάστη) και με τον Εθνικό Καλαμάτας (1.800 ευρώ). Πώς πρέπει να αισθάνεται και αυτή, η οποία αγωνίζεται στην Β΄ Εθνική του πρωταθλήματος γυναικών;

Η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με την ΕΠΣ Αθηνών, ενέταξε τα σωματεία στο πρόγραμμα, “ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων”. Εμείς ως ΠΙΝ δεν μπορούσαμε;

Χρειάζεται η αρωγή μας στα ερασιτεχνικά σωματεία των εθνικών κατηγοριών ΤΩΡΑ.

Τόσο σε αυτά που αναφέρθηκαν ονομαστικά και ανήκουν στην ίδια κατηγορία με αυτά της Πελοποννήσου, όσο και σε αυτά της Κέρκυρας και της Λευκάδας που συμμετέχουν σε εθνικές κατηγορίες.

Και αναφερόμαστε στα σωματεία αυτά των εθνικών κατηγοριών γιατί αυτά, από ότι φαίνεται από τις αποφάσεις των ομοσπονδιών όπου ανήκουν, θα αρχίσουν σύντομα τις αγωνιστικές  υποχρεώσεις τους, σε αντίθεση με τα τοπικά που μάλλον πάνε για την νέα αγωνιστική  σεζόν, από Σεπτέμβριο.

Γνωρίζει η κυρία περιφερειάρχης ότι το υγειονομικό πρωτόκολλο για τα σωματεία των εθνικών κατηγοριών θα τα υποχρεώνει για rapid test, ανά εβδομάδα; Γνωρίζει περίπου το κόστος; 800 ευρώ ανά μήνα είναι.

Έχουμε πάρει ως ΠΙΝ μια απόφαση στον προϋπολογισμό για χρηματοδότηση 100 χιλ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει κάτι περισσότερο, πού, πότε και πόσο θα τις ενισχύσουμε.

Γιατί άραγε; Μήπως για να πάει η μερίδα του λέοντος του ποσού αυτού σε συγκεκριμένα αθλητικά σωματεία αρεσκείας;

Κλείνοντας,  θα είναι λυπηρό να δούμε, από Μάρτη, κάποιες από αυτές τις ομάδες να σταματάνε την λειτουργία τους επειδή δεν πράξαμε το αυτονόητο, σε αντίθεση με όσα έπραξαν άλλες περιφέρειες της χώρας.

Επερωτάται η κ. περιφερειάρχης:

  • Τι προτίθεται να πράξει για την άμεση και με διαφανή τρόπο ενίσχυση των σωματείων;

Για την ΑΝΑΣΑ:

Θεόδωρος Γαλιατσάτος

περιφερειακός σύμβουλος

επικεφαλής ΑΝΑΣΑ

τ. περιφερειάρχης Ι.Ν.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις