Η ΠΙΝ στην 5η Σύνοδο Κορυφή Θεσμικών Φορέων

50

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ταχ.Δ/νση : Σ.Σαμάρα 13
Τ.Κ. :49100 Κέρκυρα
Τηλ : 26613 62116
Fax : 26613 64432
Email: alexakis@pin.gov.gr

Κέρκυρα, 8 Φεβρουαρίου 2021.

ΠΡΟΣ: MME

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η 5η Σύνοδος Κορυφής Θεσμικών Φορέων, στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας της Κίνας με χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και του Ειρηνικού, ως μέρος της οικονομικής πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη – Ένας Δρόμος», με στόχο την δημιουργία ενιαίου πλαισίου συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου και λοιπών οικονομικών συναλλαγών.

Την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κος Νίκος Μουζακίτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας, κος Αλέξανδρος Αλεξάκης.

Εισηγητής ήταν ο κος Αλεξάκης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:
Η άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε μπορεί ταυτόχρονα να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για περαιτέρω αναζωογόνηση των πυλώνων της παγκόσμιας οικονομίας και για την οικοδόμηση ενός κοινού πλαισίου συνεργασίας, με σκοπό την ενίσχυση των χωρών, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την ανάδειξη της ανθρωπιστικής διάστασης οποιασδήποτε δραστηριότητας.
Η γεωγραφική θέση των Ιονίων Νήσων έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία, καθώς αποτελεί την πύλη προς τη Δύση και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές.
Προχωρώντας θα ήθελα να αναφερθώ στη σημασία αυτού του οράματος ειδικά σε μια εποχή που ολόκληρος ο πλανήτης αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, στην ανθρώπινη κινητικότητα και τη μετανάστευση, στην ασφάλεια και την περιφερειακή σταθερότητα.
Στο σημείο αυτό ας εξηγήσουμε συνοπτικά την έννοια της «Επιχειρηματικότητας».
Είναι πρακτικά η δημιουργία μιας επιχείρησης μέσω μιας καινοτόμου ιδέας και μιας καλής στρατηγικής. Στην πραγματικότητα, η κουλτούρα Start-Ups καταναλαμβάνει τον κόσμο, αντικαθιστώντας τους τυπικούς παραδοσιακούς χώρους εργασίας που γνωρίζουμε.
Βασικά χαρακτηριστικά τέτοιων σχεδίων είναι:
1- Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις δημιουργούν ευκαιρίες εργασίας:
Η ανεργία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις και τα έθνη. Ευτυχώς, οι Start-Ups βοηθούν στην επίλυσή του. Παρέχουν όλο και περισσότερες ευκαιρίες εργασίας σε διαφορετικούς τομείς και με διαφορετική εμπειρογνωμοσύνη.
2- Δημιουργικότητα:
Σε σχεδόν κάθε επιτυχημένη εκκίνηση βρίσκεται ένα κοινό σημείο, το οποίο είναι οι δημιουργικές ιδέες. Στην πραγματικότητα, η δημιουργικότητα είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις προκειμένου να πετύχει. Όλα τα Start-Ups πρέπει να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς το τοπίο αλλάζει και τα απαιτούμενα πρότυπα διαφέρουν.
3- Οικονομική ανάπτυξη:
Παρόλο που οι Start-Ups είναι μικρές οντότητες που πρέπει να αναπτυχθούν, επηρεάζουν την οικονομία με το κέρδος που αποκτήθηκε.
Η αστρονομική άνοδος του Διαδικτύου έχει δημιουργήσει αρκετές νέες αγορές που δεν υπήρχαν ποτέ πριν. Έχει αναπνεύσει νέα ζωή σε τομείς όπως τα ψώνια, τα ταξίδια, η φιλοξενία, η εκπαίδευση και η τροφή και έχει δημιουργήσει τεχνολογίες όπως τα κοινωνικά μέσα. Εξασφαλίζουν επίσης την ανταγωνιστικότητα με άλλες εταιρείες ή Start-Ups. Αυτή η ανταγωνιστικότητα οδηγεί σε καλύτερες υπηρεσίες και περισσότερη παραγωγικότητα.
4- Οι επιχειρηματίες δημιουργούν αλλαγή, ακόμη και μέσα τους:
Οι επιχειρηματίες ονειρεύονται μεγάλα έτσι φυσικά ορισμένες από τις ιδέες τους θα κάνουν παγκόσμια αλλαγή. Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα νέο προϊόν που λύνει ένα καίγοντας πρόβλημα, ή να αναλάβουν την πρόκληση να εξερευνήσουν κάτι που δεν έχει εξερευνηθεί ποτέ πριν. Πολλοί πιστεύουν ότι βελτιώνουν τον κόσμο με τα προϊόντα, τις ιδέες ή τις επιχειρήσεις τους.

Εξίσου σημαντική, η πράσινη επιχειρηματικότητα είναι η δραστηριότητα της συνειδητής αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων και αναγκών και η δημιουργία λαμπρών καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών που θα φέρουν μια λύση σε αυτά.
Η αειφόρος ανάπτυξη (και η αειφόρος ανάπτυξη των επιχειρήσεων) έχει οριστεί με πολλούς τρόπους. Ένας συχνά αναφερόμενος ορισμός είναι: «ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους για αυτήν την τεράστια προσπάθεια, φέρνοντας μας μαζί, μοιραζόμενοι και εκφράζοντας τις απόψεις μας, ακόμη και ουσιαστικά, υπό αυτές τις συνθήκες.
Οι ζωές μας έχουν αλλάξει ριζικά, αλλά πρέπει να πάρουμε οποιαδήποτε θετική πτυχή αυτής της εμπειρίας και να την μετατρέψουμε σε κίνητρο, μέσω της δημιουργικότητας.

Από το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη
Επιχειρηματικότητας & Ανταγωνιστικότητας

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις