Τα τελευταία χρόνια, από τους σεισμούς του 2014 και μετά, το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς πήρε την κάτω βόλτα σε όλα τα επίπεδα. Μετά την συνταξιοδότηση της δυναμικής ομάδας των γιατρών της Παθολογικής Κλινικής με επικεφαλής τον αείμνηστο γιατρό Σπύρο Λυκιαρδόπουλο, το Νοσοκομείο φυλλοροεί από στελεχικό δυναμικό σε όλη την κλίμακα κυρίως όμως στους  γιατρούς της Παθολογικής Κλινικής.

Η εικόνα που έχει σήμερα το «Νοσοκομείο» είναι εικόνα παρακμής , μιζέριας, εγκατάλειψης και αδιαφορίας. Εάν λειτουργεί ακόμα είναι χάρη στην αυτοθυσία των εναπομείαντων γιατρών, του νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Το Νοσοκομείο έχει καταρρεύσει. Βρισκόμαστε στην καρδιά του 2ου κύματος της πανδημίας και περιμένουν το 3ο χωρίς μόνιμο παθολόγο και με μια ΜΟΝΑΔΙΚΗ γιατρό πνευμονολόγο να κρατάει αποκλειστικά στην πλάτη της την μονάδα covid, το παθολογικό, τα επείγοντα και τους ασθενείς covid που αναρρώνουν σπίτια τους.  Αντίθετα, η Παιδιατρική Κλινική και η Ορθοπεδική έχουν τα λιγότερα προβλήματα στην λειτουργία τους αλλά δέχονται τις συνέπειες των άσχετων διοικήσεων.

Οι μέχρι σήμερα πολιτικές των Κυβερνήσεων κατάντησαν το Νοσοκομείο «σκιά του εαυτού του» ,  απαξιωμένο από την Κοινωνία και την Ιατρική Κοινότητα, το έβαλαν στην «μαύρη λίστα» των προβληματικών Νοσοκομείων που κανείς γιατρός και νοσηλευτής δεν θέλει να υπηρετήσει.

Και όμως ούτε η κατάσταση ήταν πάντα έτσι, ούτε το Νοσοκομείο είναι ένα φτωχό Ίδρυμα που δεν έχει καμία δυνατότητα επιβίωσης. Το αντίθετο!

Το ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ μπορεί να γίνει ένα σύγχρονο Νοσοκομείο που θα προσελκύει γιατρούς και θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στους ασθενείς εάν αλλάξει η πολιτική που το καταδυναστεύει και το κρατάει «όμηρο» του εκάστοτε Υπουργού Υγείας, ΥΠΕάρχη, Βουλευτή και κομματάρχη.

Η ιστορία του

Το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας, ξεκίνησε ως το «κόσμημα» της Κεφαλονιάς όταν μετακόμισε από τα Σουηδικά ξύλινα σπίτια στο νέο υπερσύγχρονο, για την εποχή του, κτίριο.

Τον Μάρτη του 1989 , πριν 32 χρόνια ακριβώς, ξεκίνησε η λειτουργία του σε κλίμα αισιοδοξίας και προσδοκιών για το μέλλον του , για την Υγεία των κατοίκων του νησιού μας αλλά και των φιλοξενούμενων του.

Το «Νοσοκομείο» όπως το αποκαλούμε πια όλοι οι Κεφαλονίτες,  από την αρχή της λειτουργίας του στα ξυλόσπιτα, στηρίχθηκε στις γενναίες δωρεές επιφανών και μη Κεφαλλήνων με αποτέλεσμα να διαθέτει μια μεγάλη περιουσία σε ακίνητα στην Κεφαλονιά και στην Αθήνα.

Η περιουσία του

Κατά καιρούς το Kefaloniapress έχει ασχοληθεί με την αξιοποίηση της περιουσίας του Νοσοκομείου αποκαλύπτοντας την εγκατάλειψή της με συνέπεια να έχουν καταπατηθεί ακίνητα και να έχουν χαθεί περιουσιακά στοιχεία. Πριν 2-3 χρόνια με κάποιες διοικητικές αλλαγές στο Νοσοκομείο, το διοικητικό στέλεχος που χρεώθηκε την περιουσία του Ιδρύματος έδειξε μεγάλο ζήλο τουλάχιστον να καταγραφεί η κατάσταση και να μπει μια σειρά.  Αλλά ήταν πολύ αργά , ενώ εντύπωση προκαλεί η συστηματική άρνηση συζήτησης προτάσεων σχεδόν από όλους τους διοικητές, για την αξιοποίηση της περιουσίας του Νοσοκομείου.

Χαρακτηριστική εικόνα  του κλίματος είναι και η απαξίωση της πρότασης του αντιπεριφερειάρχη Σταύρου Τραυλού σε προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο,  για την αξιοποίηση του οικοπέδου στην Πλατεία Αργοστολίου.

Η περιουσία του Νοασοκομείου:

Στην Αθήνα

-Στην περιοχή του ΧΙΛΤΟΝ υπάρχει η περίφημη δωρεά Κρασά , με 7ωρο κτίριο στο οποίο τα μισά διαμερίσματα (πόσα; ) είναι περιουσία του Νοσοκομείου.

-Οικόπεδο σε προνομιακή θέση στην Κηφισιά.

-Στην Κυψέλη υπάρχουν διαμερίσματα από δωρεές (πόσα ; )

Στην Κεφαλονιά

-Το ακίνητο /οικόπεδο πάνω από την Πλατεία Αργοστολίου στο οποίο περιλαμβάνεται το παλιό ξύλινο κτίριο  του «Παιδικού Νοσοκομείου».

-Μικρά οικόπεδα σε κάποια σημεία γύρω από το Νοσοκομείο, άγνωστο αν έχουν πλέον καταπατηθεί.

-Αγροτεμάχιο στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αργοστολίου το οποία φαίνεται να έχει καταπατηθεί πλέον καθώς για πολλά χρόνια το Νοσοκομείο δεν είχε δείξει ενδιαφέρον για αυτό.

-Το κτίριο που κτίστηκε σε οικόπεδο δωρεά του Δήμου Αργοστολίου για να στεγάσει το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, σήμερα λειτουργεί ως βάση του ΕΚΑΒ οπότε δημιουργείται θέμα ιδιοκτησίας του κτιρίου   αν ενδιαφερθεί ο Δήμος  Αργοστολίου για το οικόπεδό του.

Τα παλιά κτίσματα : Πηγή μόλυνσης – Υγειονομικές βόμβες

Στο οικόπεδο που βρίσκεται το νέο κτίριο του Νοσοκομείου , βρίσκονται και τα παλιά κτίσματα (ξύλινα). Μερικά από αυτά αντί να αξιοποιηθούν έχουν καταρρεύσει. Ποντίκια και κάθε λογής τρωκτικά έχουν βρει καταφύγιο εκεί αφού για  χρόνια δεν έγινε καμία προσπάθεια αξιοποίησης τους, ούτε καν συντήρησή τους για να χρησιμοποιηθούν έστω ως ασφαλές αντισεισμικό καταφύγιο σε περίπτωση σεισμού. Καταρρέουν μπροστά στα μάτια μας… και κοιτάμε όλοι με σταυρωμένα χέρια.

Οι δωρητές : Μάλλον απαξίωση

Η σημαντικότερη δωρεά, είναι αυτή του του Ιδρύματος Μάρης και Γιώργου Βεργωτή, άνω των 10 εκατ. Ευρώ για την ανέγερση και  τον πλήρη εξοπλισμό του νέου κτιρίου της ΜΕΘ και της Ψυχιατρικής κλινικής που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος , αλλά καμμιά τους δεν λειτουργεί.

Το Σωματείο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ, το οποίο έχει αλλάξει όλο τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό του Νοσοκομείου με υπερσύγχρονα κρεβάτια (και με το σέρβις τους), κομοδίνα – ψυγεία, πιάτα σκεπασμένα για ασφάλεια των τροφών, μπάνια, ιατρικά μηχανήματα , τη λειτουργία της Οφθαλμολογικής κλινικής με υπερσύγχρονο μηχάνημα για εγχειρήσεις καταρράχτη, και ότι ζητηθεί από τις Κλινικές αντιμετωπίζεται ,χωρίς όμως ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς του από τις Διοικήσεις που πέρασαν.

Ανώνυμοι και Επώνυμοι Κεφαλονίτες  μέσα από το νησί αλλά και από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, είτε σαν άτομα είτε μέσα από τους συλλόγους τους, συνδράμουν με ιατρικά μηχανήματα, αναλώσιμα και ότι τους ζητηθεί. Η τελευταία προσφορά τους ήταν το καλοκαίρι του 2020 για την κάλυψη των αναγκών από την πανδημία μετά το κάλεσμα των γιατρών. Αν λειτουργεί η μονάδα covid του Νοσοκομείου σήμερα, το οφείλει σε αυτές τις  δωρεές των Κεφαλλονιτών εντός και εκτός του νησιού .

ΤΟ ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία: Χαμένες ευκαιρίες

Είναι εντυπωσιακό πως τόσα χρόνια οι διοικήσεις των Νοσοκομείων της Κεφαλονιάς (Αργοστόλι και Μαντζαβινάτειο) δεν αξιοποίησαν τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

Μόλις το 2020, ο τέως  Διοικητής του Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείου κ. Δημήτρης Δημουλιός κατέθεσε πρόταση στο ΕΣΠΑ για ιατρικά μηχανήματα προϋπολογισμού περίπου 400 χιλ. ευρώ και βεβαίως εγκρίθηκε. Το «ευχαριστώ» του Υπουργείου και του Βουλευτή στον κ. Δημουλιό ήταν να μην ανανεωθεί η σύμβασή του και να μείνει μέχρι σήμερα το Νοσοκομείο ακέφαλο.

Υπάρχει «το σκάνδαλο» με την δωρεά των 5 εκατ. της Περιφέρειας Αττικής μετά τους σεισμούς του 2014 εκ των οποίων τα 1.860.000 ευρώ για το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου. Το έργο δημοπρατήθηκε πριν δύο χρόνια, όμως 7 χρόνια μετά την δωρεά και με τα λεφτά να περιμένουν, προς δόξα της Ελληνικής γραφειοκρατίας είναι άγνωστο πότε θα ξεμπλοκάρει . Ενώ δεν υπάρχει ουδεμία ενημέρωση  από την Περιφέρεια για το μέλλον αυτής της δωρεάς.

Χάμενα κάπου στην Πάτρα (ΥΠΕ) είναι και τα 4.590.324,36 ευρώ από το ΠΕΠ/ΕΣΠΑ 2014    δράση που προέβλεπε την λειτουργία 5 Τοπικών Μονάδων Υγείας τα οποία φέρουν την υπογραφή του πρ. Περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου.

Μαζί με αυτά, σε κάποιο συρτάρι της είναι και η Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια (Κράτσα) πριν ένα χρόνο περίπου,  για επισκευές στα Κέντρα Υγείας και στο Νοσοκομείο.

Εν τω μεταξύ  10.000.000 ευρώ δημόσια δαπάνη διατίθενται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το ΕΣΠΑ για κατασκευή, επέκταση και αναβάθμιση υποδομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας και εξοπλισμός για όλα τα Ιόνια Νησιά. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι μέχρι 28 Απριλίου 2021. Μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση πλήν αυτής του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου.

Οι διοικήσεις των Νοσοκομείων : Υes Sir!

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο είναι στενά δεμένα με τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές για την Υγεία και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.  Το Υπουργείο Υγείας στη διάρκεια της ύπαρξής του, έχει υφάνει έναν τέτοιο νομοθετικό / γραφειοκρατικό ιστό πέριξ των Νοσοκομείων ώστε να ελέγχει τα πάντα και κυρίως τις περιουσίες τους.

Ο διορισμός διοικητών με κομματικά κριτήρια ήταν η βασική αιτία για την κατάρρευση πολλών Νοσοκομείων συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Κεφαλονιάς.

Υπάλληλοι του ΟΤΕ, τοπογράφοι, λογιστές , στρατιωτικοί , δικηγόροι, γιατροί και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες ειδικότητες πέρασαν από διοικητές και μέλη του ΔΣ του Νοσοκομείου  ως επιλογές του εκάστοτε τοπικού βουλευτή.

Τα κριτήρια επιλογής των διοικητών των Νοσοκομείων που θεσπίζουν οι των κυβερνήσεων δεν είναι στην κατεύθυνση  της αναβάθμισή τους αλλά του ελέγχου τους. Έτσι οι διοικητές -στην πλειοψηφία τους – είναι εκείνα τα κομματικά ή φιλο-κομματικά στελέχη τα οποία θα καταπνίγουν τα αιτήματα ,-θα ελέγχουν τις «απαιτήσεις» και δεν θα ενοχλούν τον Υπουργό και την Κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε τις θέσεις των Διοικητών μέσω του ΑΣΕΠ αλλά o μηχανισμός του Υπουργείου , οι δομές και οι σχέσεις με τα Νοσοκομεία παρέμειναν τα ίδια, που σημαίνει ότι τίποτε δεν γίνεται χωρίς την ανω έγκριση και ασφυκτικό έλεγχο.

Αυτές οι πολιτικές έφεραν στην σημερινή κατάσταση το Νομαρχιακό Νοσοκομείο. Να μην στεριώνει νέος γιατρός, να αιμορραγεί από αποχωρήσεις γιατρών, να έχει ακόμα τις ρωγμές των σεισμών του 2014 , να μην λειτουργούν ΜΕΘ και Ψυχιατρική κλινική, οι βρύσες να βγάζουν ένα κίτρινο υγρό, οι υποδομές του να παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες και η κακή του φήμη να το συνοδεύει εντός κι εκτός νησιού.

Ο ρόλος της 6ης ΥΠΕ: Με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

Οι δομές Υγείας του νησιού μας υπάγονται διοικητικά στην 6η ΥΠΕ με έδρα την Πάτρα. Ένα  περιφερειακό διοικητικό κέντρο υγείας το οποίο έχει στην ευθύνη του τη μισή Ελλάδα. Με προσωπικό ελάχιστο, που δεν έχει ούτε καθίσματα να καθίσει και δεν ανταποκρίνεται ούτε στις τηλεφωνικές κλήσεις.

Είναι αναγκαιότητα να δημιουργηθεί νέα ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ αφού το βλέπουμε στην πράξη ότι δεν  μπορούμε να επιβιώσουμε στο χάος της 6ης ΥΠΕ.

Ο Διοικητής που χρειάζεται το Νοσοκομείο

Πέντε περίπου μήνες έχουν περάσει μετά την παραίτηση ,λόγω αγανάκτησης , του τελευταίου διοικητή Φώτη Μεσσάρη. Εχει καταντήσει ανέκδοτο ότι ο «διοικητής του Νοσοκομείου θα διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ με συνοπτικές διαδικασίες.” Πέντε μήνες κάνουν οι συνοπτικές διαδικασίες; ‘Η μήπως περιμένουν να ωριμάσουν κάποιες καταστάσεις για να διοριστεί μεσω ΑΣΕΠ ο δικός μας ανθρωπος;’Η μήπως δεν συμφωνούν τα κομματικά στελέχη πόσο γαλάζιος θα πρέπει να είναι ο “εκλεκτός’΄;

Eίναι άδικο για την Κεφαλονιά , για τον καθε Κεφαλονίτη αυτή η ντροπιαστική κατάσταση του Νοσοκομείου λόγω χρόνιας ανικανότητας και λαθεμένων πολιτικών επιλογών.

Το “Νοσοκομείο” μας δεν είναι ένα φτωχό νοσοκομείο.   Πρώτα από όλα έχει τους ανθρώπους του, τα εναπομείναντα γενναία Υγειονομικά στελέχη του, το προσωπικό του ,τεχνικό και διοικητικό.

Έχει την περιουσία του.  Έχει τους δωρητές του. Έχει την Κεφαλονίτικη αγάπη για προσφορά.

Έχοντας δοκιμάσει εδώ και 32 χρόνια  ανεπιτυχώς,το μοντέλο του «Διοικητή- αρεστού» είναι καιρός να αλλάξει αυτή η πολιτική. Δεν υπάρχουν πια περιθώρια υπομονής, δοκιμής ή κομματικής υποταγής. Πρόκειται για την Υγεία μας, πρόκειται για τη ζωή μας.

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ θα πρέπει να έχει εξειδικευμένες γνώσεις και πείρα στη λειτουργία Νοσοκομείων ιδιωτικού / δημόσιου τομέα.

Θα πρέπει να μπορεί να αποφασίζει αυτός για τις ανάγκες της Υγείας στο Νομό και όχι η Πάτρα ή η Αθήνα.

Να έχει επιστημονικές και επαγγελματικές γνώσεις ώστε :

-να αξιοποιήσει τα στελέχη και το προσωπικό με αξιοκρατία και προς όφελος και μόνο της ΥΓΕΙΑΣ

-να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες και την λειτουργία του Νοσοκομείου ώστε να γίνει «ελκυστικό» στην προσέλκυση νέων γιατρών

-να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ κλπ) για ριζικές ανακαινίσεις κτιρίων και εξασφάλιση υπερσύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού

-να διεκδικήσει από το Υπουργείο την απαιτούμενη χρηματοδότηση

-να αξιοποιήσει και να προστατέψει την περιουσία του Νοσοκομείου

-να αξιοποιήσει τις προσφορές των δωρητών

-να αξιοποιήσει Κεφαλλονίτες γιατρούς που υπηρετούν σε Αθήνα και σε κάθε άλλο σημείο της Ελλάδας και του πλανήτη

-να αξιοποιήσει εθελοντές για προσφορά στους ασθενείς

Και βεβαίως να πλαισιώνεται απο ικανά και εξειδικευμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου

Όσο οι Κυβερνήσεις  και οι τοπικοί βουλευτές αναζητούν διοικητές με μοναδικό κριτήριο το χρώμα της πολιτικής τους ταυτότητας, τα Νοσοκομεία της Ελλάδας, τα Νοσοκομεία της Κεφαλονιάς, θα βουλιάζουν από το βάρος των άλυτων προβλημάτων τους , η Υγεία θα καταρρακώνεται και οι ασθενείς θα  διακομίζονται εκτός του νησιού. Αυτή η πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τα δημόσια Νοσοκομεία στο πιάτο  της ιδιωτικής πρωτοβουλίας!

Ή μήπως  τελικά αυτός είναι ο στόχος;

Η Συντακτική Ομάδα του kefaloniapress

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

2 Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια.Επιμεινεται να τα λέτε θα ακουστεί η φωνή απελπισίας που υπάρχει για αυτό το πανέμορφο νοσοκομείο με δυνατό προσκοπικό αγάπη για την εργασία τους και πάνω από όλα άνθρωποι με Α κεφαλαίο.

  2. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα και ίσως χειρότερη…. Πρέπει να παρθούν αποφάσεις τώρα.. Πρέπει να γίνουν δημοτικά συμβούλια σε όλους τους δήμους στην Κεφαλλονιά και στο Δήμο Ιθάκης με μοναδικό θέμα το νοσοκομείο Κεφαλλονιάς. Πρέπει να να κάνουμε γνωστό το πρόβλημά πανελλαδικά και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς… Δύο νησιά 35000 κάτοικοι στο έλεος του Θεού και στο φιλότιμο λίγων μα ηρωικών ανθρώπων που δουλεύουν στο χώρο της υγείας… Νομίζω ότι πρέπει όλοι να πάρουμε το μήνυμα γιατί η αρρώστια αφορά όλους μας πόσο μάλλον η υγεία…

Comments are closed.