Η δημοκρατική παρακαταθήκη του 1821 βασικό στοιχείο της συλλογικής μας ταυτότητας
200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 που μας οδήγησε στην εθνική και πολιτική μας ανεξαρτησία και από την εξέγερση των ηρώων αγωνιστών που θυσίασαν την ζωή τους για την Ελευθερία και την Δικαιοσύνη.
Με την μεγάλη Επανάσταση του 1821 στο προσκήνιο ήρθαν νέες ιδέες που εξαπλώθηκαν και ενέπνευσαν πολλούς απ’ όσους την οργάνωσαν και στρατεύτηκαν στον Αγώνα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τη μοίρα του και μπορεί να ζήσει σε μια πολιτεία όπου όλοι και όλες, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση, ανεξάρτητα από την καταγωγή και το θρήσκευμά τους, θα ζούσαν ελεύθερα και θα συμμετείχαν ισότιμα στη διακυβέρνησή της.
Οι ιδέες της Ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης, έγιναν ο δίκαιος στόχος όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των υπολοίπων λαών.
Πολλά είναι αυτά που έχουν επιτευχθεί στα διακόσια χρόνια που μεσολάβησαν από το Εικοσιένα αλλά αρκετές φορές οι δημοκρατικές κατακτήσεις δεν υπήρξαν δυστυχώς δεδομένες με αποτέλεσμα να απαιτούνται νέοι αγώνες για την προάσπιση της δημοκρατίας. Τότε ο λαός βγαίνει και πάλι στο προσκήνιο παίρνοντας την Ιστορία στα χέρια του και η πολιτική παρακαταθήκη του Εικοσιένα αναδύεται ξανά και ξανά.
Αυτή τη δημοκρατική παρακαταθήκη, που πότισε τους πολιτικούς μας θεσμούς, την ιστορική μας συνείδηση και τη συλλογική μας μνήμη, αξίζει πρώτα από όλα να την αναγνωρίσουμε, ως βασικό στοιχείο της συλλογικής μας ταυτότητας στους αιώνες. Αξίζει να την καταλάβουμε, για να ερμηνεύσουμε όχι την Ιστορία αλλά το σήμερα και το αύριο. Κυρίως όμως, οφείλουμε να την ολοκληρώσουμε.
Αργοστόλι 25 Μαρτίου 2021
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ