ΘΕΜΑ: Συμμετέχουμε στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 10 Ιουνίου και στην απεργιακή συγκέντρωση (10.30 π.μ. Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου) ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο.
Την Τετάρτη 12 Μάη η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης δημοσιοποίησαν το αντιδραστικό νομοσχέδιο που οραματίζονται εδώ και χρόνια το κεφάλαιο και στο αμέσως επόμενο διάστημα ετοιμάζονται να ψηφίσουν το νέο εργασιακό τερατούργημα . Πυξίδα των αντεργατικών μέτρων είναι οι πολιτικές κατευθύνσεις της Ε.Ε, που επιχειρείται να επιβληθούν και στους εργαζόμενους στην χώρα μας. Ο εκσυγχρονισμός που επικαλούνται σημαίνει εργασιακή ζούγκλα και σύγχρονη σκλαβιά. Όλα τα μέτρα ευνοούν αποκλειστικά τους εργοδότες και το κεφάλαιο. Η «ευέλικτη» ρύθμιση του ωραρίου σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν όποτε, όταν και όσο συμφέρει την επιχείρηση ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε συνεχή εκβιασμό.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι βασικές αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου:
- Κατάργηση του οκταώρου και επιβολή 10ωρης εργασίας και εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, (μέσω ατομικών συμβάσεων). Οι επιπλέον ώρες δεν θα αμείβονται αλλά θα μετατρέπονται σε χρεωστούμενα ρεπό, ή μειωμένες ώρες. Ταυτόχρονα η πολυδιαφημιζόμενη κάρτα εργασίας θα ξεκλειδώνει τις ευέλικτες μορφές εργασίας.
- Το καθεστώς αργίας της Κυριακής δέχεται ένα ακόμα σκληρό χτύπημα, καθώς προστίθενται πολλοί κρίσιμοι κλάδοι για το κεφάλαιο.
- Κατάργηση του ΣΕΠΕ(Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) και μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή, αφήνοντας την εργοδοτική ασυδοσία να ξεσαλώσει.
- Ουσιαστική κατάργηση της δυνατότητας νομικής διεκδίκησης της επαναπρόσληψης με την καταβολή επιπλέον αποζημίωσης, δίνοντας στο κεφάλαιο πλήρη ασυλία για τις απολύσεις.
- Υπονόμευση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με την ενίσχυση των επιχειρησιακών και την προώθηση των ατομικών
- Αύξηση των υπερωριών σε ετήσια βάση σε 150 ώρες με ταυτόχρονη μείωση της αξίας τους.
- Μονιμοποίηση και επέκταση της τηλεεργασίας που αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.
- Παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, στη συνδικαλιστική δράση, με ηλεκτρονικό φακέλωμα, ποινικοποίηση της απεργιακής περιφρούρησης, αύξηση του προσωπικού ασφαλείας σε ποσοστό που πρακτικά ακυρώνει την απεργία. Ακόμα και για να κηρύξει μια ολιγόωρη στάση εργασίας ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, πρέπει να προσφύγει (με το αζημίωτο) σε δικαστικό επιμελητή! Ταυτόχρονα επιβάλλεται στα σωματεία η εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
- Όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγράφοντα στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.(Γενικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων), ενώ τα βιβλία των σωματείων (Βιβλίο Πρακτικών, πρακτικά Γ/Σ.κ.λπ.) σε ψηφιακή μορφή. Όποιο σωματείο δεν το πράξει, πολύ απλά δεν υφίσταται!Δεν μπορεί να διαπραγματεύεται συλλογικές συμβάσεις, δεν μπορεί να έχει συναλλαγές με την τράπεζα που έχει καταθέσει το ταμείο του, δεν μπορεί να κηρύσσει απερεγίες, δεν προστατεύει τα εκλεγμένα μέλη του από απολύσεις.
- Τα διαλείμματα εργασίας των εργαζομένων μετατρέπονται υποχρεωτικά σε χρόνο που δεν συμπεριλαμβάνεται στο ωράριο.
Παρά την σχετική παραπλανητική “φιλολογία” ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά τον δημόσιο τομέα αλλά μόνο τον ιδιωτικό, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την συνεχώς εντεινόμενη προσπάθεια για την κατάργηση του δικαιώματος της μόνιμης εργασίας και στο δημόσιο με την διαρκή επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται αυτό και από το γεγονός ότι οι αναπληρωτ(ρι)ες αποτελούν σήμερα το 30% του εκπαιδευτικού προσωπικού. Στην ίδια κατεύθυνση και η ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία αλλά και η προσπάθεια ελέγχου των σωματείων με τα ηλεκτρονικά μητρώα και τις ηλεκτρονικές εκλογές, στοιχεία που ήδη προσπαθεί να επιβάλλει η Κεραμέως και το Υ.ΠΑΙ.Θ., ανεπιτυχώς βέβαια λόγω της μαχητικής αντίστασης των εκπαιδευτικών και της σχεδόν καθολικής αποχής από τις εκλογές για υπηρεσιακά συμβούλια. Ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο ανατίθεται η διαδικασία έκδοσης των συντάξεων σε «πιστοποιημένους ιδιώτες» (το ιδιωτικό κεφάλαιο δηλ. που επιδιώκει και από αυτό να αποκομίσει κέρδη), ενώ μεθοδεύει και την παράδοση των εισφορών της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης στον επενδυτικό τζόγο.
Συνάδελφοι/ισσες,
Είναι άμεση ανάγκη η μαζική, πανεργατική, αποφασιστική κι ανυποχώρητη μάχη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη. Είναι αγώνας ενάντια στη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, την τηλεργασία και τηλε-“εκπαίδευση”, τη λεηλασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τους μισθούς πείνας, τον έλεγχο των συνδικάτων και την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία. Η αντιλαϊκή – αντιεργατική πολιτική μπορεί να ανατραπεί! Οι μάχες που έδωσε το εκπαιδευτικό κίνημα και οι μικρές του νίκες (αποχή από ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υ.Σ., απεργία-αποχή από αξιολόγηση, απόκρουση εισαγωγής κάμερας στην τάξη) είναι ελπιδοφόρες για τους αγώνες του μέλλοντός μας!
Ο νόμος αυτός είναι ένας νόμος που θέλει να επιβάλει τον ολοκληρωτισμό του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη, στους εργαζόμενους και τον λαό. Στην εποχή που η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η παραγωγικότητα της εργασίας καθιστούν δυνατή τη ριζική μείωση των ωρών εργασίας με αύξηση των αποδοχών, το κεφάλαιο για να ξεπεράσει την βαθιά του κρίση και να μπορέσει να διατηρήσει και αυξήσει τα κέρδη του αλυσοδένει του εργαζόμενους να δουλεύουν νύχτα με νύχτα χωρίς δικαιώματα, χωρίς 8ωρο, με μισθούς πείνας, χωρίς συλλογική αντίσταση και μαχόμενα συνδικάτα.
ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ!!
Καλούμε όλους/όλες στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 Ιουνίου και ώρα 10.30 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου, ενάντια στο αντεργατικό νομοθετικό έκτρωμα.
- Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη να μην περάσει!
- Κάτω τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης – όχι στην κατάργηση του οκτάωρου και των συλλογικών συμβάσεων!
- Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και τα δημοκρατικά δικαιώματα!
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες! Όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας! Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών/ μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γκέγκα Πρεσβεία Βαρδαραμάτος Βαγγέλης