Στην Κεφαλονιά , για την ακρίβεια στο χωριό του τα Γερμενάτα, βρίσκεται για τις καλοκαιρινές του διακοπές ένας σπουδαίος συμπατριώτης μας, ο Αναστάσιος Γερμενής, Oμότιμος Καθηγητής ΙΑΤΡΙΚΗΣ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Ακαδημαϊκός.
Τον συναντήσαμε στην εκδήλωση των Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πειραιώς στα Κουρκουμελάτα, όπου συμμετείχε ως καλεσμένος του καθηγητή Νικόλα Φαραντούρη και βέβαια δεν χάσαμε την ευκαιρία να του ζητήσουμε μια μικρή συνέντευξη , σεβόμενοι τις διακοπές του.
Κύριε Καθηγητά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του τέταρτου κύματος της πανδημίας που πλήττει αυτό το διάστημα τη χώρα μας και όλο τον πλανήτη;
Για διάφορους λόγους (εμβολιασμός, επιτήρηση, προφυλακτικά μέτρα) και παρά τον προβλεπόμενο πολλαπλασιασμό του αριθμού των κρουσμάτων, η «φυσιογνωμία» της πανδημίας έχει πλέον αλλάξει σημαντικά.
Τις επόμενες βδομάδες μπορεί να υπάρξει ακόμη και έκρηξη του αριθμού των ατόμων που θα μολυνθούν ή και θα νοσήσουν, η ανάγκη όμως για διασωλήνωση και νοσηλεία στη ΜΕΘ θα είναι θεαματικά μικρότερη.
Κατά συνέπεια, η απόδοση των συστημάτων υγείας θα κριθεί από την επάρκεια της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Μόνο έτσι μπορεί να μειωθεί το κόστος υγείας και το οικονομικό κόστος της COVID-19 λοίμωξης, με ό,τι αυτό σημαίνει τόσο για τους κατοίκους του νησιού, όσο και για τους ξένους που το επισκέπτονται.
Πώς πρέπει να λειτουργεί μια μονάδα COVID ;
Η ύπαρξη θαλάμου για την νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι αυτονόητη για κάθε δευτεροβάθμια νοσηλευτική μονάδα των απομονωμένων περιοχών της χώρας, όπως είναι τα νησιά μας και η Κεφαλονιά βέβαια. Πρόκειται για τους λεγόμενους θαλάμους αρνητικής πίεσης που οφείλουν να υπάρχουν και εκτός πανδημίας, για τη νοσηλεία ασθενών με άλλα λοιμώδη νοσήματα.
Αν αναφέρεστε σε κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας αποκλειστικά για COVID-19 ασθενείς, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στις υποδομές. Απ’ όσο γνωρίζω, το νοσοκομείο του Αργοστολίου διαθέτει άρτια εξοπλισμένη ΜΕΘ, η οποία όμως παραμένει για χρόνια ανενεργή, αφού ουδέποτε προσλήφθηκαν οι γιατροί που θα την λειτουργούσαν.
Το φορτίο που δέχθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν ξεπέρασε τους 500 ασθενείς. Από αυτούς κάποιοι νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο, οι υπόλοιποι ανάρρωσαν στα σπίτια τους.
Οι διακομιδές ασθενών με COVID-19 αντιπροσωπεύουν πολύ μικρό ποσοστό (3), από τις 200 περίπου διακομιδές ασθενών που γίνονται κάθε χρόνο από την Κεφαλονιά προς άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας, ακόμη και της Ζακύνθου. Γεγονός που σημαίνει ότι κάποιες τουλάχιστον από τις διακομιδές δεν έγιναν προς τριτοβάθμια νοσοκομεία αλλά προς δευτεροβάθμια με αρτιότερες συνθήκες λειτουργίας. Αυτό υποδηλώνει τη σοβαρή υποστελέχωση του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, η οποία επείγει να αντιμετωπιστεί ανεξάρτητα από την πανδημία.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ COVID ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
- Δηλωθέντες ασθενείς covid : 426 –
- Nοσηλεύτηκαν στην κλινική covid 65.
- Μεταφέρθηκαν σε άλλο Νοσοκομείο εκτός Κεφαλονιάς λόγω έλλειψης κρεβατιών : 4
- Διασωληνώθηκαν και αεροδιακομίστηκαν τρεις (3) και οι τρεις απεβίωσαν.
Κύριε Καθηγητά, η κλινική COVID του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς διαθέτει 11 κλίνες παλαιού τύπου, με πλήρη ιατρικό εξοπλισμό από δωρεές, το κράτος δεν έδωσε τίποτε Όλο το διάστημα της πανδημίας λειτούργησε μόνο με μια γιατρό πνευμονολόγο. Θα χαρακτηρίζατε αυτή την κλινική επαρκή ;
Όπως προανέφερα, το πρόβλημα δεν είναι η υλικοτεχνική υποδομή, αλλά η στελέχωση και η λειτουργική επάρκεια μιας τέτοιας μονάδας. Είναι αστείο να πιστεύει κανείς ότι μια εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα σε καιρό πανδημίας μπορεί να έχει στοιχειώδη επάρκεια με έναν μόνιμο και κάποιους εναλλασσόμενους αποσπασμένους γιατρούς.
Από όσα ξέρω, το Γενικό Νοσοκομείο έχει μόνο έναν παθολόγο και οι ανάγκες καλύπτονται με αποσπάσεις από την Πάτρα. Αυτή η πολιτική ,που έχει επιβληθεί σε όλα τα επαρχιακά νοσοκομεία από χρόνια, είναι προφανές ότι δεν εγγυάται τη σωστή λειτουργία μιας δευτεροβάθμιας μονάδας υγείας. Αντίθετα, έχει αλυσιδωτές συνέπειες τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία του νησιού.
Αλλά δεν είναι μόνο τα ζητήματα covid.. είναι γενικά τα ζητήματα Υγείας . Θα θέσω μια άλλη παράμετρο. Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των κατοίκων της Ευρώπης έχει ως συνέπεια την αύξηση της ηλικίας των τουριστών. Για λόγους ασφαλιστικής κάλυψης των πελατών τους, τα τουριστικά πρακτορεία έχουν αρχίσει να θέτουν ως προϋπόθεση των προορισμών τους την ύπαρξη πιστοποιημένων νοσηλευτικών μονάδων. Αντιλαμβάνεσθε πόσο εύκολα μπορεί να αποκλειστεί η Κεφαλονιά από το τουριστικό προϊόν, αν επεκταθεί αυτό το μέτρο.
Πώς θα έπρεπε να λειτουργεί η κλινική COVID στο νησί μας;
Αυτό που επείγει είναι ΓΕΝΙΚΑ η άρτια στελέχωση του Νοσοκομείου Κεφαλονιάς σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εξάλλου αυτό είναι και το… δίδαγμα που άφησε σ’ όλα τα κράτη η πανδημία. Ότι, δηλαδή, κανένα πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να απαλλαγεί από την ανάγκη μιας καλά οργανωμένης Δημόσιας Υγείας.
Θα πρόσθετα επίσης την ανάγκη της συστηματικής επιστημονικής ενημέρωσης του προσωπικού, στην οποία νομίζω ότι το κράτος δεν έχει δώσει την προσοχή που χρειάζεται. Μέσα λοιπόν από μια άρτια στελέχωση του Νοσοκομείου θα λειτουργήσει άρτια και μια κλινική covid .
Σας ευχαριστούμε Κύριε Καθηγητά για αυτή τη συζήτηση.
Και εγω σας ευχαριστώ..
Ελένη Δ. Χιόνη
√ Ποιος είναι ο Αναστάσιος Γερμενής
Ο Αναστάσιος Ε. Γερμενής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κεφαλονιά, στα Γερμενάτα της Ερίσου. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Μεσουβουνίων.
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Εργάστηκε στα Κεντρικά Εργαστήρια της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού και στο Εθνικό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών.
Είναι ομότιμος καθηγητής Ανοσολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στον κλάδο «Ιατρικές Επιστήμες-Εργαστηριακή Ανοσολογία».
Παράλληλα είναι συγγραφέας βιβλίων για την Υγεία και την Ανοσολογία . Διακρίνεται όχι μόνο για την επιστημονική του κατάρτιση αλλά και για την αγάπη του στη Φιλοσοφία και την ποίηση.
Ο καθηγητής Αναστάσιος Γερμενής είναι ένας Κεφαλονίτης που τιμάει το νησί μας με το κύρος και την αυθεντικότητά του και κάνει περήφανους τους Κεφαλονίτες για την ενεργή συμμετοχή του στην Ακαδημαϊκή Ιατρική Κοινότητα.