O Βουλευτής δεν θυμάται τι ψήφισε στη Βουλή και ο Θεόφιλος κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι διαβάζει…

670

Ποιος χρησιμοποιεί «ανακριβή επιχειρήματα» και ποιος «μισές αλήθειες»; Το kefaloniapress ή ο βουλευτής και ο Θεόφιλος;

Δίχως καμία διάθεση να κοντράρουμε ούτε με τον βουλευτή κ. Καππάτο αλλά ούτε και με τον δήμαρχο κ. Μιχαλάτο, οφείλουμε για την ΑΛΗΘΕΙΑ των γεγονότων και την ΕΓΚΥΡΗ ενημέρωση των δημοτών να καταθέσουμε την απάντηση στα όσα ισχυρίστηκαν τις τελευταίες ημέρες οι δύο τοπικοί πολιτικοί παράγοντες σχετικά με τα έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»  με αφορμή το άρθρο του kefaloniapress (δες εδώ)  με τον εύγλωττο τίτλο «Απάτη το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ! Με 15ετές δάνειο τα έργα , και υπερδιπλασιασμό του κόστους !»

Πρώτα ο δήμαρχος Θ. Μιχαλάτος σε συνέντευξή του είπε μεταξύ των άλλων σχετικά με το δημοσίευμα «Η μοναδική περίπτωση να πληρώσουν οι Δήμοι είναι μόνο εάν το έργο δεν ολοκληρωθεί, η να γίνουν κομπίνες, η κακοτεχνίες. Τότε θα πει το Υπουργείο το επιβαρύνεσαι και αυτό είναι λογικό».

Το ερώτημα που θέσαμε όμως μένει αναπάντητο από τον δήμαρχο και το ξαναθέτουμε:

 «Ποιος θα καταβάλει την ετήσια δόση των 568.218,34 € για τα δύο πολυδιαφημισμένα έργα του Δήμου Αργοστολίου αν το Ελληνικό Κράτος δια του Υπουργείου Εσωτερικών αποδειχθεί αφερέγγυο απέναντι στο Δήμο, όπως συχνά έχει συμβεί;

Εμείς λεμε ότι θα τα καταβάλλει  ο δικαιούχος των δύο δανείων , ο Δήμος Αργοστολίου δηλαδή και συνολικά οι Δήμοι της Ελλάδας !»

Και μόνο το γεγονός ότι ο ΚΑΙ λογιστής ο  δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος παραβλέπει το κρίσιμο αυτό ερώτημα δείχνει πως μπορεί να … συμφωνεί μαζί μας , απλά το «καταπίνει» για να μην γίνει κακός στην κυβέρνηση και τον βουλευτή .

Σήμερα   ο βουλευτής Παναγής  Καππάτος δίνει την εξής απάντηση στο ίδιο ερώτημα:

 «Αναφέρεται στα δημοσιεύματα ότι για τα έργα του προγράμματος, κακώς συνάπτεται δανειακή σύμβαση μεταξύ των Δήμων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) ενώ αυτή η σύμβαση θα μπορούσε να συναφθεί ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών και το ΤΠκΔ.
Πρόκειται για ανακριβές επιχείρημα, καθώς σύναψη δανειακής σύμβασης μπορεί να γίνει μόνο με το φορέα δημοπράτησης, συμβασιοποίησης, επίβλεψης και παραλαβής των έργων, που είναι οι Δήμοι των νησιών μας. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να συνάψει δανειακή σύμβαση με το ΤΠκΔ καθώς είναι φορέας χρηματοδότησης και όχι Κύριος των έργου ως φορέας υλοποίησης».

Αγαπητέ κύριε βουλευτή,

δεν επιτρέπεται ένας βουλευτής να αγνοεί τα στοιχειώδη και πολύ περισσότερο να εκτίθεται ανεπανόρθωτα όταν έχει ψηφίσει ο ίδιος κάποιον νόμο αλλά τον… παραβλέπει στον δημόσιο διάλογο.

Ο κ. Καππάτος έχει ψηφίσει το νόμο 4783/2021 (Α’ 38) και συγκεκριμένα ψήφισε τις διατάξεις του άρθρου δέκατου πέμπτου του συγκεκριμένου νόμου με τίτλο «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, Συνδέσμων Δήμων και των νομικών προσώπων των ΟΤΑ-Τροποποίηση του άρθρου 69 του ν. 4509/2017».

Στην παράγραφο λοιπόν 2β με την ψήφο και του κ. Καππάτου νομοθετήθηκε:

«Για την άμεση χρηματοδότηση των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού σε περιπτώσεις έκτακτων και επειγουσών συνθηκών και προς κάλυψη αναγκών προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών και υλοποίησης έργων που καλύπτονται από τους σκοπούς του Προγράμματος, το Υπουργείο Εσωτερικών δύναται να συνομολογεί απευθείας δάνειο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η εξυπηρέτηση του δανείου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και η κάλυψη κάθε είδους εξόδων και λοιπών δαπανών συνομολόγησης και εξόφλησής του γίνονται σε λογαριασμό που συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και χρηματοδοτείται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών».

Να το «μεταφράσουμε» :

«Σε περιπτώσεις έκτακτων και επειγουσών συνθηκών» όπως … ας πούμε στην περίπτωση που ένας δήμος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως οι δήμοι της Κεφαλονιάς λόγω του ΙΑΝΟΥ πριν ένα χρόνο και επί πλέον των ζημιών που δεν έχουν αποκατασταθεί … 7 χρόνια μετά τους σεισμούς του 2014, το Υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσε («δύναται» για την ακρίβεια) να υπογράψει ΑΥΤΟ,  τα δάνεια με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και όχι οι δήμοι Αργοστολίου, Ληξουρίου και η ΔΕΥΑ !!!

Κύριε Καππάτε εσείς ψηφίσατε αυτή την διάταξη – δυνατότητα !

 Ποιος λοιπόν μιλάει με «ανακριβή επιχειρήματα» :

Και σεις αγαπητέ Θεόφιλε,  όταν λέτε πως «Η μοναδική περίπτωση να πληρώσουν οι Δήμοι είναι μόνο εάν το έργο δεν ολοκληρωθεί, ή να γίνουν κομπίνες, η κακοτεχνίες» λέτε … την μισή αλήθεια που είναι χειρότερη από ένα ολόκληρο ψέμα!

Γιατί λοιπόν κρύβουν και οι δυο την αλήθεια ;

Πολύ απλά! Γιατί θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τα όσα ψήφισε ο βουλευτής  δηλαδή το Υπουργείο να συνάπτει τα δάνεια και όχι οι Δήμοι , αλλά για δικούς τους λόγους … ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ !

Μη μου την Κυβέρνηση τάραττε , και οι δυο !

Kefaloniapress

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις