Ξανά δια ζώσης τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια

160

Με καθυστέρηση εισακούστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών η απαίτηση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης για την δυνατότητα και δια ζώσης συνεδριάσεων των δημοτικών/περιφερειακών συμβουλίων, όπως και των νομικών προσώπων των ΟΤΑ. Η ρύθμιση ήρθε με μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «ευζωία των ζώων συντροφιάς» και έχει αναδρομική ισχύ για όσες συνεδριάσεις έγιναν δια ζώσης, ενώ υπήρχαν απαγορεύσεις από τις προηγηθείσες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.

Εξάλλου, ήδη από την πρώτη ελαστικοποίηση των μέτρων για την διασπορά του κορωνοΐου, πέρυσι τον Ιούνιο, ήταν στην διακριτική ευχέρεια του δημάρχου ή του περιφερειάρχη για τις δια ζώσης συνεδριάσεις. Όμως αυτό σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρήθηκε με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων και της Περιφέρειας Αττικής, όπου δεν έχουν συγκληθεί για περισσότερο από 1,5 χρόνο δια ζώσης οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Στην δε τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων ο δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης είχε εκδώσει πρόκληση προς τους δημοτικούς συμβούλους για δια ζώσης συνεδρίαση εκλογής του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου με την υπόμνηση της παρουσίας μόνον για εμβολιασμένους! Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, καθώς ο Κ. Μπακογιάννης έθεσε ως όρο την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αιρετών με τον εμβολιασμό τους σε μια ύψιστης σημασίας θεσμική διαδικασία για τον δήμο Αθηναίων.

Έτσι, λοιπόν, με καθυστέρηση ήρθε ρύθμιση από το υπουργείο Εσωτερικών με την οποία ελαστικοποιείται το πλαίσιο για τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ και των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των ΟΤΑ και προβλέπεται η λήψη αποφάσεων δια περιφοράς, δια ζώσης, ή συνδυαστικά με παρουσία δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης. Στην ίδια ρύθμιση αναφέρεται ρητά ότι «συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και των διοικητικών συμβουλίων, που έλαβαν χώρα με έναν από τους ανωτέρω τρόπους θεωρούνται νόμιμες».

Παράλληλα, με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών δίνεται παράταση έως την 31.12.2021 για την δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών των ακινήτων και οι Δήμοι πρέπει να κάνουν εκκαθάριση έως την 31.03.2022. Τέλος, οι οφειλές προς τους Δήμους με ελάχιστη καταβολή τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για νομικά πρόσωπα μπορούν να μπουν σε ρύθμιση έως 24 δόσεις.

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις