Ολα όσα είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος για την “επιστροφή με το ΠΑΣΟΚ” στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ(απομαγνητοφώνηση)

Οι απαντήσεις του ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ για την πολύκροτη υπόθεση NOVARTIS, για τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ που θα επαναφέρει εάν εκλεγεί, για την πολιτική προσέγγισης της νεολαίας και το τρίπτυχο του προεκλογικού του αγώνα.

505

O βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην Υπουργός, συμπατριώτης μας Ανδρέας Λοβέρδος, παρέθεσε συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ με αφορμή την προεκλογική εσωκομματική εκστρατεία για την προεδρία του κόμματος.

Σήμερα  δημοσιεύουμε την πλήρη απομαγνητοφώνηση της συζήτησης για καλύτερη ενημέρωσή σας .

Η συνέντευξη τύπου φιλοξενήθηκε στο ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ και ΙΘΑΚΗΣ, συμμετείχαν ο Ανδρέας Λοβέρδος ως υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, ο Λευτέρης Κρητικός Γραμματέας της ΝΕ του ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς – Ιθάκης και η Μαρία Μηλίνη επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Ανδρέα Λοβέρδου.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΙΝΑΛ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: Ο Ανδρέας θα είναι εκ των υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Ήδη χθες είχαμε τη χαρά να συναντηθούμε ως νομαρχιακοί και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής, να συνομιλήσομε μαζί του, να μας εκθέσεις τις θέσεις του και σήμερα βρίσκεται ενώπιόν σας, προκειμένου να δώσει συνέντευξη τύπου μέσω του διαδικτύου και μέσω των μέσων που εκπροσωπείτε, να απευθυνθεί και σε ένα ευρύτερο κοινό της τοπικής μας κοινωνίας. Αυτό που εγώ θα ήθελα να πω από τη δική μου πλευρά, είναι να ευχηθώ καλή επιτυχία στον Ανδρέα, όπως και σεις ως εκπρόσωποι των τοπικών μέσων επικοινωνίας γνωρίζετε στην Κεφαλλονιά γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια από μια νομαρχιακή, που έχει ανασυγκροτηθεί τον τελευταίο χρόνο με παρεμβατική δράση, με ερωτήσεις στη Βουλή που αφορούν τα θέματα της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης, με παρεμβάσεις στα τοπικά μέσα.

Νομίζω ότι θα έχετε διαπιστώσει ότι κάθε βδομάδα σχεδόν φροντίζουμε να αναδεικνύουμε ζητήματα της τοπικής μας κοινωνίας και να τα μεταφέρουμε στο εθνικό κοινοβούλιο, σε πάρα πολλά εξ αυτών και ο Ανδρέας είναι συμπαραστάτης μας και έχει υπογράψει αρκετές ερωτήσεις που αφορούν την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη. Χθες μιλήσαμε και με τον ίδιο για τα προβλήματα που έχει […] με κυρίαρχο το ζήτημα της υγείας. Είναι πλήρως ενήμερος ο Ανδρέας ο Λοβέρδος για τα νησιά μας. Σήμερα, όπως είπα και πριν, βρίσκεται κοντά μας ως υποψήφιος πρώτος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Κινήματος Αλλαγής.

Οι διαδικασίες, όπως και ο ίδιος θα σας πει, αναμένονται για τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, οι εσωκομματικές διαδικασίες, και νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ακούσουμε και τον ίδιο. Ελπίζουμε και οι υπόλοιποι υποψήφιοι να βρίσκονται κοντά μας και να μας παραθέσουν τις θέσεις τους, ώστε να έχει και η τοπική κοινωνία μια ξεκάθαρη άποψη για το ποιες θέσεις έχει ο κάθε υποψήφιος.

 

Από τη δική μου πλευρά αυτό που έχω να πω ως γραμματέας της νομαρχιακής και ως εκπρόσωπος μιας νεότερης γενιάς στελεχών, θεωρώ πολύ σημαντικό για την επόμενη μέρα του χώρου μας και νομίζω ότι είναι και ένα στοίχημα για τους υποψηφίους και για τον υποψήφιο να εκλεγεί πρόεδρος στο Κίνημα Αλλαγής, μια διεύρυνση που πρέπει να γίνει, θεωρώ, στις νεότερες ηλικίες, είναι αυτό που πάντα λέμε ότι για να έχει ένα ακόμα μέλλον πρέπει να απευθυνθεί και στις νεότερες ηλικίες, τις παραγωγικές και δυναμικές ηλικίες και να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ξανά τη νέα γενιά, που πάντοτε οι νέοι ήταν στο ΠΑΣΟΚ οι πρωτοπόροι των αλλαγών.

Το δεύτερο θα έλεγα στοίχημα και […], θεωρώ ότι πρέπει να είναι η πολιτική αυτονομία του χώρου μας. Βλέπετε πολλές φορές και σίγουρα και ο Ανδρέας θα το έχει ακούσει αυτό πάρα πολύ, όταν ψηφίζει το ΚΙΝΑΛ κάποιο νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, μας λένε δεκανίκι της Ν.Δ. Αν καταψηφίζουμε κάποιο νομοσχέδιο, μας λένε δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλές φορές λένε με τον Άλφα υποψήφιο θα πάμε εκεί, με τον Βήτα υποψήφιο θα πάμε αλλού. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό, και το έχει τονίσει και ο Ανδρέας, ότι βασικό στοιχείο για αυτό είναι η άνοδος των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ του ΠΑΣΟΚ, είναι να καταφέρουμε να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να κυριαρχήσουμε και να έχουμε μια πολιτική αυτονομία.

Είναι πολύ σημαντικό η κοινωνία να ξέρει τι είναι το ΠΑΣΟΚ, τι ακριβώς ιδεολογικά πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ, γιατί δυστυχώς τα τελευταία χρόνια χάθηκαν κάποιες διαχωριστικές γραμμές. Είδαμε, είδατε και εσείς, στελέχη του ΠΑΣΟΚ να πηγαίνουν με μεγάλη ευκολία στο ΣΥΡΙΖΑ, με μεγάλη ευκολία στο Μητσοτάκη. Είναι πράγματα τα οποία, αν θέλετε, τη βάση πάντα τη στενοχωρεί, την πληγώνει, να βλέπει ένα στοιχείο επαγγελματισμού σε πάρα πολλά πολιτικά πρόσωπα. Ο Ανδρέας όμως ανήκει σε εκείνους, που παρέμεινε στο χώρο μας με σταθερότητα, με πίστη στις απόψεις του και νομίζω ότι θα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον να τον ακούσουμε όλοι μαζί. Σας ευχαριστώ πολύ.

Μαρία Μηλίνη

ΜΑΡΙΑ ΜΗΛΙΝΗ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ο κ. Λοβέρδος έρχεται εδώ ως βουλευτής βεβαίως,αλλά και ως υποψήφιος για πρόεδρος της παράταξης. Αρχικά θα κάνει μια εισαγωγή και μετά θα απαντήσει σε όποιες ερωτήσεις θέλετε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ κ.Μηλίνη. Ευχαριστώ φίλοι, συνάδελφε στη δικηγορία (απευθυνόμενος στον Λευτέρη Κρητικό που τον προλόγισε)..

Δεν θέλω να σας απασχολήσω με μια μακρά εισαγωγή,  γιατί με γνωρίζετε και σας γνωρίζω. Είμαι Κεφαλλονίτης με περηφάνεια για τη καταγωγή μου. Λέγομαι Λοβέρδος και το όνομα αυτό με το νησί έχει συγκεκριμένες  σχέσεις  Ήρθα συνδυάζοντας τις περιοδείες μου για την διεκδίκηση της ηγεσίας του χώρου μου με τη γιορτή στο χωριό μου στην Αγία Θέκλη, και με την υποχρέωσή μου να επισκεφτώ το νεκροταφείο στο Αργοστόλι, όπου πριν από λίγες ημέρες ετάφη ένας από τους τελευταίους συγγενείς μου ο Παναγάκης Λοβέρδος, που έζησε στο Λονδίνο και διέπρεψε και τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Αθήνα. Έφυγε πλήρης ημερών, τον τιμώ, τον αγαπώ, θα τον σκέπτομαι για πάντα αλλά θέλω να περάσω και απ’ το νεκροταφείο ως φόρο τιμής.

Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις, οπότε μέσα απ’ τις ερωτήσεις να πω και τα δικά μου. Σημειώστε ότι δεν είμαι κλιμάκιο του κόμματος . Είμαι ένας από αυτούς που διεκδικούν την προεδρία του κόμματος και συνεπώς σας ζητώ, φυσικά θα κάνετε και κάποιες ερωτήσεις, αλλά δώστε και λίγο βάρος στις εσωκομματικές μου απόψεις και θέσεις.

Kefalonia NEWS   :  Θα ήθελα να σας ρωτήσω να μας πείτε κάτι για την Novartis.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτή η υπόθεση πλήγωσε τη χώρα. Την πλήγωσε τη χώρα γιατί απέδειξε με τη πάροδο του χρόνου, των ετών, ότι μια παράταξη η οποία είναι δημοκρατική γιατί είναι στο χώρο του δημοκρατικού τόξου, αλλά δε σέβεται τις εγγυήσεις της δημοκρατίας, επιχείρησε να καθιερωθεί προσβάλλοντας όλα τα κόμματα και βέβαια για διαφθορά και στέλνοντας ανθρώπους στον άλλο κόσμο . Η ιστορία αυτή δυστυχώς για τους σκευωρούς, γι’ αυτούς που την επινόησαν, καταλήγει με τη δίωξή τους.Από τις 20 Ιουλίου 2020 με υπερηφάνεια λέω, ότι η δικαιοσύνη αρχίζει να αποδίδεται σε σχέση με αυτό. Δεν θα ξεχάσουμε όμως ποτέ, παρότι αυτό δεν αποτελεί ένα στοιχείο που καθορίζει την καθημερινή μας πολιτική, οφείλουμε να μη ξεχάσουμε πάρα πολλά, ποτέ να μη ξεχάσουμε! τι πήγε να γίνει το 2017/18 και τι ετοίμαζαν από το 2015 οι συγκεκριμένοι δεξιοί κύκλοι με τους οποίους συμμάχησε ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνανε μαζί κυβέρνηση. Κατονομάσθηκαν τα πρόσωπα. Αντιμετωπίζουν την μέγγενη της δικαιοσύνης αυτή τη στιγμή και η δική μου πολιτική ανάμειξη εξαντλήθηκε με τη παραπομπή του ιθύνοντος  της υπόθεσης αυτής τον Ιούλιο 2020. Έκτοτε μιλώ γι’ αυτήν την υπόθεση μόνον όταν ερωτώμαι, όπως τώρα, και δεν υπάρχει καμία περίπτωση εγώ και έξη-επτά άλλοι, αυτούς που κατηγορήθηκαν άδικα, να παρατήσουμε τον αγώνα, αλλά τον αγώνα για να τιμωρηθούν αυτοί οι οποίοι το οργάνωσαν όλο αυτό. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το καθήκον μας αυτό, το καθήκον αληθείας που έχουμε, εμποδίζει είτε τη συζήτηση με τα πολιτικά υποκείμενα που είναι, και είτε πρόκειται για την καθημερινή δουλειά στη Βουλή, είτε πρόκειται για οτιδήποτε άλλο, έτσι; Δεν θα το ξεχάσουμε αλλά δεν θα καθορίζει τη δουλειά μας. Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στον ελληνικό λαό, χωρίς να ξεχνάμε, γιατί η απώλεια μνήμης οδηγεί σε […] βαθμό, να τα βάζουμε και τα πράγματα λίγο στην άκρη για να προχωράει η πολιτική ζωή του τόπου χάριν του πολίτη, στον οποίον είμαστε αφιερωμένοι. Πολύ ευχαριστώ που με ρωτήσατε.

IN KEFALONIA: Έχετε αναφέρει σε προηγούμενες τοποθετήσεις σας και ομιλίες σας ότι το ΚΙΝΑΛ ως κίνημα αλλαγής σε αυτό που επιδίωξε δεν έχει πετύχει, έχει αποτύχει. Σε ποια σημεία θεωρείτε ότι απέτυχε και ποιες θα είναι οι δικές σας επιδιώξεις και οι στόχοι αν εκλεγείτε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τιμώ όλες και όλους που πλαισίωσαν το ΚΙΝΑΛ, είμαι ένας απ’ αυτούς. Έδωσα όλο μου τον εαυτό, υποστηρίζοντας το ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας τους Δημαρίτες που ήρθαν στο ΚΙΝΑΛ το 2016 και κάναμε την συμπαράταξη, τους υποδέχθηκα με όλη μου τη χαρά. Έδωσα μάχες. Ήμουν στη […] του ΚΙΝΑΛ. Όταν την εγκατέλειπαν την πρόεδρο αλλά και το ΚΙΝΑΛ, αυτοί που ίδρυσαν το ΚΙΝΑΛ, ο Θοδωράκης, ο Ραγκούσης, ο Θεοχαρόπουλος, εγώ στάθηκα δίπλα της. Δόθηκαν οι μάχες για τις εκλογές του 2019 και το αποτέλεσμα τι ήτανε; Έμενε στο ΚΙΝΑΛ οι ευκαιρίες της αντιπολίτευσης. Έγινε το συνέδριο το 2019 του ΠΑΣΟΚ, του βασικού δηλαδή πυλώνα του ΚΙΝΑΛ, στήριξα τη πρόεδρο γιατί έπρεπε να της δοθεί και πολιτευτική ευκαιρία. Διανύθηκαν δυο χρόνια από τις εκλογές του ΄19 και πλέον πια, και άρχισε να φαίνεται από το καλοκαίρι του 2020  ότι καταφέραμε το 8% ενώ κυβερνούσε και η Ν.Δ.. Το ποσοστό μας όχι δεν αυξανόταν αλλά έπεφτε κιόλας. Άρα έπρεπε να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την διέξοδο. Πήρα τη πρωτοβουλία  με θάρρος, με πίστη, με πάθος, με ορμή και ξεκαθάρισα ότι η πολιτική δεν θέλει μπερδεμένες κουβέντες. Θέλει απλές κουβέντες, κατανοητές και αληθείς.

Ποια είναι αλήθεια;

Ότι δεν πετύχαμε. Σηκώνεις κ. Λοβέρδο το δάκτυλο για να δείξεις υπεύθυνο, ποιοι είναι οι κακοί; Όχι. Αλλά λέω ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγών. Πρώτη αλλαγή η ανάγκη αλλαγής ηγεσίας.

Η θητεία της προέδρου εξαντλείται τον Νοέμβριο, τον μεθεπόμενο μήνα, και είμαι υποψήφιος.

Δεύτερον, υπάρχει ανάγκη αλλαγής πολιτικής. Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι το πρόβλημα των πολιτών της, που αντιμετωπίζουν μειωμένο εισόδημα. Δεν σας λέω γιατί είμαστε Ιόνιο εμείς, τι τραβάνε οι άλλοι στο Αιγαίο και τι τραβάνε οι άλλοι στον Έβρο. Δεν σας το λέω αυτό. Ή τι τραβάνε από πλευράς ασφάλειας οι κάτοικοι της Αθήνας, ειδικά της Δυτικής Αττικής. Δεν σας τα λέω αυτά. Δεν ήρθα να μεταφέρω προβλήματα απ’ αλλού. Αλλά πέραν της οικονομίας, που για μένα είναι το πρώτο, με την έννοια όχι των δημοσίων οικονομικά μονάδων, των ατομικών μονάδων. Ο πολίτης στην Ελλάδα έχει πρόβλημα εισοδήματος. Δεν μπορεί η δική μας γραμμή να εξαντλείται στο να ζητάμε αυξήσεις, που ενώ τις ζητάμε, ο πολίτης δεν μας προσέχει. Ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ προσέχει. Διότι ο πολίτης πια ξέρει, πέρασε τρία μνημόνια, μια πανδημία περνάει, άκουσε τα πάντα, έκανε το  κόμμα του Καμμένου με 11%, το ΣΥΡΙΖΑ με 35%, τη Χρυσή Αυγή με 8%. Και τι δεν έγινε στην Ελλάδα μέσα απ’ την αναζήτηση, μες στην απελπισία του κόσμου μιας άλλης λύσης.

Τώρα τα είδανε όλα οι πολίτες και ζητάνε σοβαρότητα. Εκείνο που πρέπει λοιπόν σήμερα να στοχεύσει το κόμμα το δικό μας, είναι στις προτάσεις του για την οικονομία, οι οποίες δεν θα είναι μιας απλής πλειοδοσίας. Πόσα δίνει η κυβέρνηση, 5; Πες 10 εσύ. Δεν ακούει κανένας αυτά τα πράγματα. Όμως η κυβέρνηση στο θέμα της οικονομίας έχει δείξει τρομερές αδυναμίες. Είναι μια γραφειοκρατική πελατειακή κυβέρνηση. […] Λες τι έπρεπε να γίνει σε σχέση με αυτά που γίνονται; Αν δεν το δείχνεις, δεν […].

Είμαι υποψήφιος πρόεδρος για να ακουστεί το κέντρο και η κεντροαριστερά, σε ό,τι αφορά το βασικό πρόβλημα του Έλληνα και της Ελληνίδας που είναι το εισόδημά του.

Αλλά και στην υπόλοιπη χώρα το μεταναστευτικό μετράει. Ίσως και εδώ αν όλοι πάμε στην Κέρκυρα θα το δούμε, με μια έννοια, μικρότερη απ’ ότι στο παρελθόν. Η ασφάλεια του πολίτη μετράει. Έχουμε θέσεις, που προστατεύουν τον πολίτη σε αυτά; Όχι. Ρέβουμε προς τον δικαιωματισμό. Το λέω αυτό γιατί ο δικαιωματισμός είναι η απώλεια της συλλογικής ευθύνης και η προβολή της ατομικής, γι’ αυτό και ιδεοματιστές στην Ελλάδα μου επιτίθενται και είναι ευπρόσδεκτες οι θέσεις τους, γιατί εγώ είμαι πεντακάθαρος.

Η χώρα μας έχει ανάγκες. Οι πολίτες μας κοιτούν, ζητώντας προστασία. Το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, όπως λέω εγώ και επαγγέλλομαι, πρέπει να είναι προστάτης των αδυνάμων, των μη προνομιούχων, των ανθρώπων της εργασίας, του πόνου του μεροκάματου. Αυτό όμως δεν γίνεται με λόγια ή δικαιωματιστικές αφέλειες και έλλειψη συλλογικής ευθύνης και αυτά εγώ θα τα αλλάξω, γι’ αυτό ζητώ τη καθαρή εντολή.

Και το τρίτον που πρέπει να αλλάξουμε, θάρθει σταδιακά, είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Με ποιον θα πάτε; […] Με την Ν.Δ., με τον ΣΥΡΙΖΑ; Με κανέναν. Θα γίνουν ένα μεγάλο κόμμα στις εκλογές του 2022-23, όποτε γίνουν, που θα είναι διπλές. Το λέει ο πρωθυπουργός πια ρητά και απερίφραστα. Αν δεν υπάρξουν οι αλλαγές αυτές στις δεύτερες εκλογές Μητσοτάκη, με το δικό του εκλογικό σύστημα, η παράταξη θα δυσκολευτεί. Θα πιεστεί τόσο πολύ, που θα είναι ζητούμενο πως θα μπει στη βουλή, με τι ποσοστό θα μπει στη βουλή, γιατί θα μπει, με τι ποσοστό θα μπει;

Τα μικρά ποσοστά μας αιχμαλωτίζουν. Πρέπει να τα ανατρέψουμε. Θέλω να  μπω μπροστάρης σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Και γιατί λέω συλλογική; Γιατί χθες στην Αθήνα στο Open ανακοίνωσα ότι στη κεντρική επιτροπή θα αναπτύξω πολύ αναλυτικά την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ, όπως θα ειπωθεί το κόμμα το βράδυ της εκλογής μου, να λειτουργήσει με τρεις αντιπροέδρους, δυο μόνιμους, ένας θα ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση και με το κόμμα, ένας-μία θα ασχολείται με τα κινήματα και τα συνδικάτα και ένας θα είναι προσωρινός μεταβατικός, ο οποίος θα ασχοληθεί με την διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος με το οποίο θα διεκδικήσουμε τις εκλογές του 2022-23. Εκεί πρέπει να γίνουν και διπλάσια, και αυτή είναι η υπόσχεσή μου. Ως πρόεδρος αυτού του συλλογικού αγώνα το κόμμα θα φιλοδοξήσει να υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά του και να είναι ένας κυβερνητικός μπροστάρης. Να ρωτώνται οι άλλοι, και […], το ερώτημα  με ποιον θα πάτε είναι αναξιοπρεπές για εμάς που έχουμε αυτοεκτίμηση, κομματική, συλλογική αυτοεκτίμηση και γιατί είμαστε στελέχη ενός κόμματος που έχει αλλάξει την Ελλάδα. Πώς ήταν η Ελλάδα πριν αναλάβει ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης; Συνεπώς αυτό το σχόλιό μου στην ερώτηση και σας ευχαριστώ πολύ.

E KEFALONIA: Εγώ θα ήθελα να αναφερθείτε λίγο για το περίφημο Ήλιο και για το όνομα που πρέπει να αλλάξει και να επιστρέψει σε αυτό που ήταν. Πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει για να ξαναγίνει ένδοξη παράταξη και το κόμμα ή για να επιστρέψει στη συνείδηση του λαού αυτό που ήταν πριν;

ANΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το κεντρικό μου πολιτικό σύνθημα είναι επιστροφή με το ΠΑΣΟΚ. Όχι επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Όχι 20ος αιώνας. 21ος. Επιστροφή με το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα.

Σύμβολό μας ο Ήλιος. Το σύμβολο του διαφωτισμού, με την έννοια ότι τι είναι ο διαφωτισμός; Τα φώτα. Ο ήλιος δίνει το φως. Αυτό το σήμα επέλεξε, το σύμβολο, ο Α. Παπανδρέου. Το σημερινό σύμβολό μας δεν λέει κάτι. Είναι πολύχρωμο, δηλαδή τίποτα. Είναι χωρίς μήνυμα, δηλαδή τίποτα. Χρειαζόμαστε σύμβολο δυνατό, ισχυρό, που να συνοδεύει το πολιτικό μας μήνυμα. Ένα ακόμα, αγαπητοί μου φίλοι, είναι ο λόγος, ο ήχος, τα επιχειρήματα, τα χρώματα, η μουσική. Τα έχουμε όλα. Είναι του Ανδρέα Παπανδρέου, του ιδρυτή μας. Θα τα αφήσουμε στην άκρη υπέρ συμβόλων ενός συνόλου ανθρώπων που έφυγε; Φύγανε αυτοί που ονόμασαν το κόμμα Κίνημα Αλλαγής. Ο κ. Θοδωράκης δεν είναι μαζί μας. Ο κ. Θεοχαρόπουλος δεν είναι μαζί μας. Ο κ. Ραγκούσης δεν είναι μαζί μας. Θα κρατήσουμε το παιδί τους το πολιτικό και θα αγνοήσουμε τη καταγωγή μας, αυτή που άφησε την Ελλάδα; Ποτέ. […] ο πολίτης να επιλέξει, αυτά τέλος. Όμως, που δεν ήταν ΠΑΣΟΚ, και ήρθαν κοντά μας όταν οι άλλοι έφευγαν, στην […], δεν θα είμαστε μαζί; Μαζί θα είμαστε και με ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά. Τα στελέχη αυτά που έχουν μαζί μας […], θα μπορούν να εκφράζονται και να εκπροσωπούνται… η Ν.Δ., που χθες κάνανε μια εκδήλωση που συμμετείχαμε ο Χάρης, ο Νίκος και εγώ, δημοκρατικά, όλοι αυτοί θα συμμετέχουνε υπό τη σκέπη του σχήματος που θα το πούμε στο συνέδριο στα […] επί του ΠΑΣΟΚ. Δε θα λέμε ΄έλα εσύ να κατέβεις με εμάς και όποιος κερδίσει θα βγει […]΄. Όχι. Θα έχεις το ποσοστό σου, γιατί θέλουμε να εκφράζεσαι, γιατί το κόμμα το οποίο εγώ επαγγέλλομαι θα είναι ανοικτό. Δεν θα φοβάται τις συγκρούσεις. Θα εκπροσωπούνται οι τάσεις. Η αριστερή πλευρά, η δεξιά, μέσα στο κόμμα, η δεξιά του κινήματος, όχι η Δεξιά . Οπως ήταν πάντα το μεγάλο μας ΠΑΣΟΚ. Είχε πιο κεντρώους, είχε πιο αριστερούς. Έτσι είναι.

E KEFALONIA: Οπότε ένα κόμμα ουσιαστικά αμιγώς δημοκρατικό.

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ένα πολύ δημοκρατικό, ανοικτό στη κοινωνία, με δυο αντιπροέδρους συν ένα μεταβατικό, με εκλεγμένες νομαρχιακές .

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ: Ποια η γνώμη σας για την τοπική επιτροπή του ΚΙΝΑΛ;

KEFALONIA NEWS: Συνεργάζεται με τη Ν.Δ……

ANΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι σχετικό, ούτε θέλω να αναμιχθώ ακόμα και αν γνώριζα, που δεν γνωρίζω. Άρα ήρθα εδώ ενωτικός, να υποσχεθώ ότι την επομένη της εκλογικής διαδικασίας στη δικιά μας ενότητα θα είμαι παρών ό,τι και αν γίνει, και ελπίζω, πιστεύω, για αυτό είμαι υποψήφιος, αλλά η ζωή είναι στα χέρια των πολιτών, η ζωή της παράταξης, δεν θα αρνηθώ τη μειοψηφία και το 2015 απέδειξα, όταν έχασα την […]. Άρα το έχω αποδείξει. Να το αποδείξουν και άλλοι. Εχώ βιογραφικό που με στηρίζει. Πώς θα μπορούσα λοιπόν εγώ να αναμιχθώ σε μια εσωκομματική τοπική διαμάχη; Δεν θα το ήθελα. Αλλά δεν γνωρίζω.

KEFALONIAPRESS: Αναμφίβολα είστε συναισθηματικά δεμένος με το ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα οράματα, αυτά που έχετε ζήσει, αυτά που θέλετε να μεταδώσετε , με ποιους άξονες, με ποια πολιτική θα τα μεταδώσετε στους νεότερους, στους νέους του ΚΙΝΑΛ και της κοινωνίας;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κατ’ αρχάς οι νέοι έχουν έρθει σε επαφή με το όνομά μας, άλλοτε με θετικά άλλοτε με ερωτηματικά. Το ΠΑΣΟΚ διεισδύει ακόμα και στα  παιδιά15-16 χρονών. Ο δικός μου γιος που είναι 16 χρονών με ρωτάει. Δεν έχει ιδέα απ’ αυτά, έτσι; Είναι παιδί του 21ου αιώνα. Δεν ξέρει απ’ αυτά. Μου λέει: ήταν καλά τότε; Μετά μου λέει: δανειζόσασταν πολύ ως Ελλάδα; Γιατί στο σχολείο του λένε ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι ένα καλό εργαλείο να διεισδύσεις στις νεότερες γενιές. Δεν αρκεί. Πρέπει να του δώσεις περιεχόμενα. Όμως γίνεται το πρώτο βήμα. Εγώ δεν ενοχλούμαι όταν το όνομά μας το χρησιμοποιεί ένας πιτσιρικάς που κάνει παπούτσια. Είδατε την ιστορία με τα παπούτσια ΠΑΣΟΚ; Το πήρα το παιδί τηλέφωνο. Το βρήκα το παιδί. Του λέω ‘σ’ αγαπάμε’. Μην ακούς τώρα. Εγώ τουλάχιστον σε είδα με συμπάθεια. Δεν αρκούν αυτά. Σήμερα η νεολαία δεν είναι πράγμα, όπως ήταν παλαιότερα, σε πιο εύκολες εποχές. Σήμερα η νεολαία είναι πολλά πράγματα, δηλαδή ένα παιδί που μοχθεί να σπουδάσει και αγωνιά να βρει δουλειά μετά. Είναι νεολαία. Ένα παιδί που έφυγε στη Πράγα γιατί βρήκε ένα μεροκάματο με 1000 ευρώ το μήνα και είναι εκεί, θέλει να γυρίσει. Είναι νεολαία. Ένας μπαχαλάκιας που βγαίνει και τα σπάει, είναι νεολαία. Ένα παιδί που παίρνει 300 ευρώ, κάποιο επίδομα, και απ’ τον παππού ένα κατοστάρικο, μπύρα στο ένα χέρι, τσιγάρο στο άλλο και δεν θέλει να δουλέψει, είναι νεολαία. Ένα παιδί που είναι ευκίνητο από το Παρίσι στην Ουάσιγκτον, στην Ν. Υόρκη και πίσω στην Αθήνα, είναι νεολαία.

Υπάρχουν και άλλες πολλές κατηγορίες νεολαίας. Ένας ντελιβεράς, Έλληνας, Ελληνίδα, ξένος που είναι εδώ στην Ελλάδα, είναι νεολαία. Δεν υπάρχει ένα μήνυμα για την νεολαία. […] Κυρίως πρέπει να υπάρχει αγάπη, όχι κολακεία. Αυτά τα παλιά ότι η νεολαία μας κ.τ.λ. κ.τ.λ. ανήκουν σε άλλες εποχές, στις εποχές που η νεολαία έκανε την ΕΠΟΝ, η νεολαία του Πολυτεχνείου, η νεολαία της δολοφονίας του Σωτήρη Πέτρουλα, η νεολαία Γρηγόρη Λαμπράκη. Εκεί μπορούσες να βρεις, επειδή έχω ζήσει την φάση της αντιδικτατορικής νεολαίας, ενοχλητικά χαρακτηριστικά ειδικά στα πανεπιστήμια. Πέρα απ’ αυτό πέρασαν δεκαετίες, τα πράγματα άλλαξαν, πέραν απ’ τη μνήμη δεν υπάρχουν παρόντες .

Άρα η παράταξή μας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο πρώτος νέος που θα βρει μια ασφαλή και διαρκή εργασία στην Ελλάδα , είναι μήνυμα, ο ΣΥΡΙΖΑ το κατάφερε, η Ν.Δ. το κατάφερε, το ΠΑΣΟΚ το κατάφερε; όποιος και αν το καταφέρει είναι μήνυμα, κάποιος που θα έρθει από τη Βουδαπέστη και θα πει: Βρήκα δουλειά στην Ελλάδα, ήρθα στη πατρίδα μου, με βλέπουν οι γονείς μου, ανακόπτει το brain drain, έρχεται, αυτός είναι μήνυμα, αυτοί είναι μήνυμα, αυτή μπορεί να φέρει τη προσοχή των νέων σε εμάς. Πέρα απ’ αυτό εμείς που δεν είμαστε […] μέλλον, πρέπει να προσανατολίσουμε τη νεολαία μας που έχουμε την καλύτερη νεολαία απ’ όλα τα κόμματα ,στο να μιλάει τη γλώσσα της νεολαίας και όχι τη δική μας και το λέω παντού και διαρκώς ότι αυτό είναι ζήτημα του προέδρου.

Εγώ θα «απαγορεύσω» σε ένα στέλεχος νέο του κόμματός μου να με επικαλείται, «όπως είπε ο πρόεδρος, όπως είπε ο πρόεδρος». Αυτά έρχονται από τα κόμματα νέου τύπου, απ’ την παλιά κομμουνιστική εποχή. Όπως είπε ο πρόεδρος, όπως είπε ο πρόεδρος. Δεν τα θέλω αυτά. Θέλω ο νεολαίος να μιλάει για την νεολαία. Ακόμα και τα πιο, ας πούμε, αντισυστημικά στοιχεία της νεολαίας πρέπει να τα πείσεις. Την απόρριψη της απόρριψης πρέπει να επαγγέλλεσαι, γιατί ο πιτσιρικάς όταν απορρίπτεται πρέπει να απορρίψει την απόρριψή του. Αυτή πρέπει να είναι η διαπαιδαγώγηση της δικής μας νεολαίας. Με αυτά τα μηνύματα πρέπει να σχηματιστεί η νεολαία μας, που δεν υπάρχει. Όχι για να γίνουνε κλούβες και να τσακώνονται μεταξύ τους ποιος θα βγάλει τη πλειοψηφία στο δικό τους συντονιστικό. Την υπόσχομαι αυτή τη πορεία. Έχω μικρά παιδιά, όχι τόσο μικρά όμως, 16-17-20, παίρνω από κει χιλιάδες μηνύματα, είμαι στο δρόμο κάθε μέρα, είμαι στο γήπεδο συνεχώς, στάδιο Καραϊσκάκη, ξέρω από τον χουλιγκάνο, μέχρι τον διαπρέποντα στο Χάρβαρντ που είναι 22 ετών, πρέπει να μιλήσεις σε αυτούς. Θα μιλήσω όχι εγώ ως πατέρας, «πατερούλης», θα μιλήσουνε οι νεολαίοι μας σε αυτούς με το μήνυμα του συλλογικού μας […].

Ονειρεύομαι να αποκατασταθούν οι σχέσεις μας με τη νεολαία έτσι, όχι με τη κολακεία της, ψευδή κολακεία δηλαδή, όχι με τη γραφειοκρατία των κομμάτων, αλλά με τη γλώσσα της καθημερινής ζωής. Ξαναλέω όμως ότι θα κερδίσουμε, θα είναι ωραία ως πολιτικό σύστημα όσο αρχίζουμε και δημιουργούμε προϋποθέσεις να επανέλθουμε .

KEFALONIA NEWS: Είναι ερώτηση αυτό. Η οργάνωση εδώ στη Κεφαλλονιά  και γενικότερα στη περιφέρεια συνεργάζεται με τη Ν.Δ. στο περιφερειακό συμβούλιο;

AΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δε τα ξέρω αυτά. Το μόνο που ξέρω, το τοπικό, και θέλω να αναφερθώ, με συμπάθεια και κατανόηση στο έργο σας, είναι το θέμα του νοσοκομείου. Σας μιλάει ένας πρώην υπουργός υγείας. Σας μιλάει ο υπουργός υγείας των δυο Κυβερνήσεων του μνημονίου. Της πιο βαριάς περιόδου της Ελλάδας μετά την μεταπολίτευση.

Πείτε μου παρακαλώ, τότε που μας προπηλάκιζαν, μας έδερναν, πλήρωναν τα μωρά της οικογένειάς μου με εκπομπές πληρωμένες στη τηλεόραση με 20000 ευρώ, καταριόντουσαν μανάδες τα παιδιά μας γιατί πιστεύαν αυτό που λέγανε οι ψεκασμένοι, πείτε μου, δούλευε το νοσοκομείο σας εδώ στο Αργοστόλι; Εσείς τα ξέρετε καλύτερα από μένα. Με όλες μας τις δυνάμεις σε όλη την Ελλάδα η κυβέρνηση Παπανδρέου κρατήσανε όλες τις δομές, εγώ μάλιστα αν είδα κέντρα υγείας. Έφτιαξα το νοσοκομείο της Γλυφάδας. Το παραδώσανε άλλοι αλλά εγώ το έκανα αυτό. Ρωτήστε να μάθετε. Πάτε να ρωτήσετε έναν νοσηλευτή και ένα γιατρό του νοσοκομείου.

Στενοχωριέμαι όταν εγώ σε εκείνη τη περίοδο στέλεχος της κυβέρνησης Παπανδρέου κάναμε αυτά, έρχονται οι άνθρωποι που η χώρα βγήκε απ’ το μνημόνιο στα χέρια τους το ΄18 και από τότε η Ν.Δ. και το νοσοκομείο βρίσκεται σε αυτή τη κατάσταση, όταν μοιράζουνε λεφτά και οργανώνουν ένα πάρτι, που δε ξέρω εγώ που θα φτάσει, στο πάρτι εγώ δεν θα συμμετάσχω, ούτε το κόμμα μας θα συμμετάσχει στην […] δώσε, δώσε, αλλά εκεί που υπάρχει ανάγκη, που είν’ το ΕΚΑΣ κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ.; Αποκαταστάθηκε η τάξη. Δεν το θέλατε ούτε το 1996 όταν το  έκανε ο Σημίτης. Ο Σημίτης το έκανε, […] και ο ΣΥΡΙΖΑ το κατάργησε. Που είν’ το ΕΚΑΣ, που βοηθούσε τους χαμηλοσυνταξιούχους να περάσουν απ’ τα χαμηλά οικονομικά στρώματα στα μεσαία; Πού είναι το επίδομα βαρέως και ανθυγιεινού επαγγέλματος ως υπουργός Εργασίας των μνημονίων εγώ, το είχα δώσει στον ιδιωτικό τομέα για τον οποίο ήμουν αρμόδιος. Πόσοι υπουργοί οικονομικών εκτός μνημονίου που είναι; Πήγανε στη Θεσσαλονίκη οι κυβερνώντες του Τσίπρα, του Μητσοτάκη, πού είναι τώρα; Βάλανε το επίδομα βαρέως και ανθυγιεινού επαγγέλματος  . Πουθενά δεν είναι. Πώς βρίσκεται το νοσοκομείο. Για πάμε τώρα να δούμε τα κενά σε ιατρικό προσωπικό. Ε; Πρέπει να πάρεις καράβι να πας στη Πάτρα και επειδή το φέρυ μπόατ σε βγάζει στην Αγ. Νικολάου να πας στο νοσοκομείο με τα πόδια;

Εδώ; Μεγάλο νησί είναι. Ιδού λοιπόν, αγαπητές, αγαπητοί, τα μέτρα σύγκρισης. Μνημονιακός υπουργός εγώ, δηλαδή υπουργός μνημονιακής εποχής , το νοσοκομείο όρθιο. Το νοσοκομείο της Κέρκυρας, όχι μετεστεγαζόμενο από το παλιό στο καινούργιο, το πέρασα, εγώ το πέρασα. Τι ήμουν εγώ; Υπουργός της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Εμείς το κάναμε. Υπήρχε νοσοκομείο στη Λευκάδα στα σκαριά; Ναι, κάτι λέγανε. Το φτιάξατε. Ναι. Το εγκρίναμε, το προχωρήσαμε, γίνανε οι μελέτες, νάτο τώρα έτοιμο. Τι γίνεται με το νοσοκομείο το Αργοστολίου, κύριοι, της χώρας εκτός μνημονίων, που μοιράζει λεφτά; Τα συγχαρητήρια του κ. Μητσοτάκη στο νοσηλευτικό προσωπικό, στο ιατρικό προσωπικό και εγώ; Αυτά είναι κυρίες και κύριοι που με απασχολούνε. Τι έκανε τώρα, σας απογοητεύω, ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εδώ εκεί  θα τα βρείτε εσείς. Και η νομαρχιακή θα τα βρει. Δε παρεμβαίνω.

Και αφού μου το λέτε η σύγκρουση σε εμάς, η εσωκομματική, ήταν πάντα η ζωογόνος μας δύναμη. Τοπικό, περιφερειακό, πανελλήνιο επίπεδο; Θα την επιτρέπουμε. Θα την θεωρούμε κέρδος την αντιπαράθεση. Έτσι, μεταξύ των συνιστουσών από ιδιωτικοποιητικής πλευράς του κόμματός μας. Δεν φοβάμαι την αναμέτρηση. Δεν φοβάμαι τίποτα. Ο φόβος δεν είναι πολιτική  . Τα συναισθήματα δεν είναι πολιτική   Είμαι ελεύθερος άνθρωπος. Και σημειώστε   Η υποχρέωσή μου είναι, αν εκλεγώ, όταν εκλεγώ, να διαμορφώσω την γενιά των διαδόχων, δηλαδή εκείνων που θα ηγηθούν μετά από λίγα χρόνια. Και μου λένε, θα κάνεις αντιπροέδρους, θα σε υποσκάπτουν. Λέω, θα έχουν φιλοδοξίες. Μακάρι. Γιατί εγώ σε λίγα χρόνια θα φύγω ούτως ή άλλως. Είμαι υποχρεωμένος να προετοιμάσω τους επόμενους. Είμαι ελεύθερος. Ας έχουν φιλοδοξίες. Τους χαίρομαι. Τους καμαρώνω. Θα τις καμαρώνω. Ναι. Με βάλατε τώρα εδώ να πω ένας-μία, δεν ξέρω. Ναι.

INKEFALONIA: Πάνω σε αυτό κ. Λοβέρδο,  στο τομέα της υγείας, θα ήταν και η ερώτησή μου, βλέπουμε το νοσοκομείο είναι αυτή τη στιγμή υποστελεχωμένο…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι υποστελεχωμένο. Με συγχωρείτε. Είναι διαλυμένο. Το λένε σε όλη την Ελλάδα.

INKEFALONIA: Με ποια πρόταση μπορούμε να το επαναφέρουμε πάλι σε;…

AΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το πιο απλό. Ποιος γιατρός σου λείπει; Στον φέρνουμε με συνοπτικές διαδικασίες. Τι πάει να πει συνοπτικές διαδικασίες; Θα σας πω αμέσως. Όταν ανέλαβα το 2010 τον Σεπτέμβριο, βρήκα τρεις χιλιάδες επιτυχόντες νοσηλευτές είναι τα χαρτιά τους στα γραφεία των νομικών συμβούλων του υπουργείου. Ρωτώ, πόσο καιρό θέλετε να τους ελέγξετε τη νομιμότητα της επιλογής τους; Μου λένε 2 χρόνια. Λέω θα ελέγξω τη νομιμότητα εγώ. Υπέγραψα μέσα σε 10 μέρες 3000 νοσηλευτές και πήγανε στις θέσεις τους. Αν υπήρχε ένα θέμα την ευθύνη την ανελάμβανα εγώ. Δεν υπήρξε κανένα.

Θέλει τόλμη, όταν είσαι υπουργός σε δύσκολες περιόδους. Ποιος μου λείπει εδώ; Πόσες χιλιάδες κάτοικοι υπάρχουν; Πόσο κρίσιμο είναι το θέμα εν μέσω covid 19, καλύπτω τα κενά και όσο μπορώ περισσότερο τις οικοτεχνικές ανάγκες με γρήγορες διαδικασίες. Κατ’ αρχάς ξέρω το πρόβλημα και με απασχολεί.

Αν δεν τους απασχολούσε 2 χρόνια τώρα και άλλα 2 τους προηγούμενους, σημαίνει ότι δεν νοιάζονται πέρα απ’ τα λόγια να λένε τίποτα. Άμα ακούσετε τους υπουργούς Υγείας των κυβερνήσεων αυτών Τσίπρα και Μητσοτάκη στη βουλή, θα πιστέψετε ότι αυτοί όλη την μέρα κλαίνε για το καλό της υγείας της χώρας. Άλλο τα λόγια στη βουλή, άλλο η πράξη. Να η πράξη! Είναι τόσο απλό όσο δεν φαντάζεσθε. Να υπογράφεις, να είσαι γρήγορος και να έχεις μάτια παντού.

ΑΓΝΩΣΤΟΣ: Χτες το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση να δώσει 500 ευρώ στους τέσσερις γιατρούς που θα έρθουν, για να τους πληρώσει τα έξοδα να τρώνε και να διαμένουν σε διαμέρισμα.

ΑΓΝΩΣΤΟΣ: Φτάνουμε σε αυτό το σημείο, να δίνουν λεφτά οι δήμοι και οι περιφέρειες για να… δεν υπάρχουν όμως κίνητρα για να έρθει ο γιατρός εδώ.

KEFALONIA PRESS: Αν δεν υπήρχαν οι δωρητές δεν θα είχαν ούτε σεντόνια στο νοσοκομείο. Δεν θα είχε ούτε αναπνευστήρες, ούτε πιεσόμετρα. Κρεβάτια, κομοδίνα, παπλώματα , συσκευές οξυγόνου είναι από δωρητές…..τιποτε από το κράτος…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κάθε προσφορά δεκτή στο σύστημα υγείας. Έκανα πολύ ειδική αναφορά. Δεν συμμετέχω στα κλάματα «Πω, πω, δεν έχουμε σεντόνια». Θα έχουμε. Όταν την ανέλαβα και εγώ αυτά θα γίνονται. Δεν έχουμε σεντόνια;  Θα τα βρούμε. Τα βασικά είναι θέματα ο γιατρός, ο νοσηλευτής, και ένας υπουργός σε τόσο κρίσιμο τομέα πρέπει να είναι σαν τη καλή νοικοκυρά, που έρχεται στο σπίτι της μια παρέα φίλων, δεν έχει στο ψυγείο τίποτα και όμως κάτι βγάζει. Σε συνθήκες δυσκολίας ανταποκρίνεσαι με κάθε τρόπο, αρκεί να το έχεις καταλάβει ότι είσαι σε “εμπόλεμη” κατάσταση.

Εμένα με πληγώνει η ιστορία του νοσοκομείου του Αργοστολίου, γιατί ξέρω πως τα μεγάλα του προβλήματα μπορούσαν να ήταν ηπιότερα και μικρότερα. Όχι να εξαλειφθούν. Να είναι ηπιότερα και μικρότερα. Είναι στοιχειώδη τα προβλήματα και είναι ντροπή τους να το έχουν έτσι, οι υπουργοί, οι κυβερνήσεις εκτός μνημονίων. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Λοβέρδος σε μνημονιακή κατάσταση το είχαν πολύ καλύτερα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Να κλείσουμε τη συζήτηση με το τρίπτυχο σλόγκαν της προεκλογικής μου πορείας για την προεδρία του κόμματος :  “ΠΑΣΟΚ με το ΠΑΣΟΚ στον 21ο αιώνα, για ένα κόμμα πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό και προοδευτικό”.

Επισυναπτόμενα :

Το ηχητικό της συνέντευξης :

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Μαρία Μηλίνη
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις