Μήνυμα πολιτικής αλλαγής τόσο για τη χώρα όσο και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα στείλει σήμερα από το γήπεδο του τάε κβον ντο στο Φάληρο ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το σύνθημα είναι γνωστό εδώ και μέρες: «Nέα Αρχή, Πολιτική Αλλαγή». Αναμένεται να κυριαρχήσει απόψε, μαζί με το ιστορικό δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» (που έγινε ευρύτερα γνωστό χάρη στη Ρόζα Λούξεμπουργκ) και θα επικαλεστεί ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας το στίγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας του συνεδρίου και στον δρόμο προς τις κάλπες.
Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν έναν επιπλέον αέρα αισιοδοξίας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να κάνει λόγο για ένα συνέδριο «ενωτικό» στο οποίο χωρούν όλοι οι δημοκρατικοί-προοδευτικοί πολίτες και να καλέσει τους συνέδρους να ψηφίσουν τις προτάσεις του, οι οποίες επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο κόμμα και ολοκληρώνουν τον μετασχηματισμό του.
Βάση της επιχειρηματολογίας του θα είναι η κατάσταση που βιώνει η χώρα εδώ και 2,5 χρόνια με την κυβέρνηση της Ν.Δ. Πανδημία, ακρίβεια, πόλεμος, κλιματική αλλαγή θα αποτελέσουν τις βασικές αιχμές του προκειμένου να αποδομήσει το αφήγημα της κυβέρνησης της οποίας οι πολιτικές έχουν οδηγήσει την κοινωνία σε απόγνωση, κάνοντας επιτακτικό το αίτημα για πολιτική αλλαγή και για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα αναφερθεί και στα πεπραγμένα της δικής του διακυβέρνησης και θα επαναλάβει τη βεβαιότητα πως όπως τότε, στην πιο σκληρή περίοδο των μνημονίων, έτσι και τώρα, η Αριστερά θα είναι αυτή που θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και την κοινωνία από το τέλμα.
Στο κάδρο θα βρεθεί προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως ο κύριος υπαίτιος αυτής της κατάστασης και ως ο «επιταχυντής» των δυσμενών για τη χώρα εξελίξεων ελέω των πολιτικών επιλογών του. Η επίθεση Τσίπρα αναμένεται να είναι σφοδρή, καθώς θα θελήσει να συσπειρώσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και να παγιώσει το αίτημα για πολιτική αλλαγή.
5 συν μία δεσμεύσεις
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, θα περιγράψει τις 5+1 βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις που μια προοδευτική κυβέρνηση θα υλοποιήσει αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης. Δεσμεύσεις ριζοσπαστικές που θα ενισχύσουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και θα συμβάλουν στη βελτίωση της ζωής της.
- Ριζοσπαστικά και ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας.
- Αποκατάσταση της εργασίας και ενίσχυση μισθών.
- Στήριξη των ΜμΕ.
- Ενίσχυση κοινωνικής προστασίας (ΕΣΥ – συντάξεις).
- Στήριξη της νέας γενιάς (Παιδεία/Πρόγραμμα στέγης) αλλά και το όραμα για αλλαγή παραγωγικού μοντέλου (αγροτική παραγωγή – μεταποίηση – πράσινη μετάβαση).
Το πρόγραμμα και οι θεματικές ενότητες
Επισήμως το πρόγραμμα αρχίζει σήμερα με τη συνεδρίαση του τιμητικού προεδρείου που θα κηρύξει την έναρξη του συνεδρίου. Στις επτά και μισή το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει τον λόγο και εν συνεχεία θα ακουστούν τα μηνύματα προσωπικοτήτων από το εξωτερικό αλλά και οι χαιρετισμοί των εκπροσώπων των λοιπών κομμάτων. Εως και το Σάββατο η διαδικασία θα αρχίζει στις εννέα και μισή το πρωί και θα φτάνει έως τις δέκα το βράδυ. Το πρόγραμμα διαφοροποιείται την Κυριακή, καθώς το μεσημέρι θα λήξουν οι παρεμβάσεις των συνέδρων με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 13.00. Εν συνεχεία θα ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες για τα κείμενα θέσεων, καταστατικού και της Πολιτικής Απόφασης.
Ανάμεσα στις ομιλίες των συνέδρων, τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο θα υπάρξουν θεματικά τραπέζια που θα κινηθούν στους εξής άξονες: Πανδημία, Οικονομία, Εργασία, Διεθνή-Πόλεμος, Κλιματική Κρίση-Ενέργεια, Θεσμοί-Δημοκρατία. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι από τα τραπέζια απουσιάζουν δύο άξονες στους οποίους η Αριστερά έχει βασικό λόγο και δεν είναι άλλοι από εκείνους του Πολιτισμού και της Παιδείας. Από την Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι θα υπάρξουν σχετικές παρεμβάσεις, ωστόσο συγκροτημένο πάνελ γι’ αυτά τα θέματα δεν υπήρχε στο πλάνο ώς χθες.
Στην άκρη οι τάσεις, μπροστά το think tank
Αλλο ένα χαρακτηριστικό στις συνθέσεις των θεματικών τραπεζιών είναι το γεγονός πως κατά κύριο λόγο αποτελούνται από μέλη του 30μελούς think tank του Αλέξη Τσίπρα και λιγότερο από κομματικά στελέχη που έχουν σχέση με κάποια από τις τάσεις του κόμματος, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων. Παρατηρείται επίσης η συμμετοχή ανθρώπων που δεν έχουν στενή σχέση με το κόμμα. Π.χ. στο τραπέζι για τα ζητήματα Διεθνή-Πόλεμος συναντάμε τον σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, πρώην ΥΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, αλλά και τον πρώην σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου για διεθνή θέματα, Κωνσταντίνο Φίλη.
Το τραπέζι με θέμα την Πανδημία αποτελείται από τον τομεάρχη Υγείας του κόμματος Ανδρέα Ξανθό, αλλά και τους επιστήμονες Γρηγόρη Γεροτζιάφα και Οθωνα Ηλιόπουλο που ανήκουν στη δεξαμενή σκέψης του Αλέξη Τσίπρα και την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και γνωστή από την υπόθεση της πανδημίας, Αθηνά Λινού. Στη θεματική της Οικονομίας συναντάμε τους Αλέξη Χαρίτση και Εφη Αχτσιόγλου, αλλά και τη Ζωρζέτα Λάλη, στέλεχος με ευρωπαϊκή εμπειρία, προερχόμενη επίσης από τη δεξαμενή σκέψης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Στοιχεία για το συνέδριο
■ Θα συμμετάσχουν 5.700 σύνεδροι που προέκυψαν από την ψήφο 40.500 μελών σε σύνολο 61.500 εγγεγραμμένων μελών.
■ Θα συμμετάσχουν επίσης 150 αριστίνδην προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, της επιστήμης κ.λπ. που θα έχουν δικαίωμα παρέμβασης στο συνέδριο.
■ Θα υπάρξουν 6 θεματικά τραπέζια.
■ Θα μεταδοθούν βιντεοσκοπημένα μηνύματα από το εξωτερικό. Παρών στο συνέδριο θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της κίνησης Πράττω, Νίκος Κοτζιάς αλλά και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων.
■ Στο συνέδριο θα υπάρχει ειδικός χώρος για εθελοντική αιμοδοσία.
■ Θα υπάρχει επίσης ειδικός χώρος της «Αλληλεγγύης για όλους» ώστε να συγκεντρωθεί ανθρωπιστική βοήθεια που θα σταλεί στη Μαριούπολη της Ουκρανίας.
■ Ολες τις μέρες του συνεδρίου θα λειτουργεί παιδότοπος στον χώρο.