Πεζοδρόμηση Σκάλας: Νομιμοποιήθηκε η … μη νομιμότητα !

561
Μέρος του πεζόδρομου της Σκάλας

Πεζοδρόμηση Σκάλας: Νομιμοποιήθηκε η … μη νομιμότητα !

Έμπρακτα και με θέσεις έχουμε αποδείξει πάμπολες φορές μέχρι τώρα  ότι είμαστε υπέρ της πεζοδρόμησης της Σκάλας, αλλά αυτή επιβάλλεται να γίνει με βάση τη νομιμότητα για να μην ταλαιπωρούνται οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι με καταγγελίες , προσφυγές και ενστάσεις. 

Το τελευταίο δημοσίευμα του Kefaloniapress για το θέμα ήταν στις 11/4/2022 και στο οποίο επισημαίναμε   «10 + 1 σημεία «φωτιά» που αποδεικνύουν πως μπορεί να γίνει ΝΟΜΙΜΗ και ΜΟΝΙΜΗ πεζοδρόμηση στη Σκάλα».

Τώρα πάμε στις τελευταίες εξελίξεις στον πεζόδρομο της Σκάλας που αναδεικνύουν μια δημοτική και ταυτόχρονα μια κρατική μηχανή … οπερέτες! 

Πράξη πρώτη : Η «ετοιμότητα» της Δημοτικής Αρχής Μιχαλάτου

Η δημοτική αρχή του Θεόφιλου Μιχαλάτου έχει αποδείξει μέχρι τώρα ότι ασχολείται με το θέμα ευκαιριακά και πρόχειρα και ιδού οι αποδείξεις:

Στις 18/4/2022 ο Θεόφιλος ανακαλύπτει ξαφνικά (!!!) ότι πρέπει να επικαιροποιηθούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Σκάλα σύμφωνα με έγγραφο της Αποκεντρωμένης που είχε σταλεί …. 10 μήνες πριν στις 11/6/2021 (αρ. πρωτ. 100865/11-6-2021) !!!

Φέρνει λοιπόν το θέμα ως … κατεπείγον (!!!) στην κανονική συνεδρίαση της ΕΠΟΙΖΩ στις 18/4/2022 που είχε προσκληθεί … 5 μέρες πριν χωρίς το θέμα της Σκάλας και παίρνεται η 69/2022 (ΑΔΑ: ΩΑΥ246ΜΓΤΤ-ΤΩ2) απόφαση !!!

Την επομένη 19/4/2022 φέρνει ο Θεόφιλος επίσης ως κατεπείγον θέμα την απόφαση της ΕΠΟΙΖΩ για έγκριση στο ΔΣ μετά από … 10 μήνες που την είχε ζητήσει η Αποκεντρωμένη (Πάτρα) !!!  Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο, γι’ αυτό περαιτέρω σχόλια περιττεύουν !!!

Πράξη δεύτερη: Ο ελεγκτής της νομιμότητας των αποφάσεων των Δήμων η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (Πάτρα) …. προκλητικά παραβιάζει το νόμο !

Η απόφαση του ΔΣ με αριθμό 74/2022 (ΑΔΑ: ΨΜ7Ζ46ΜΓΤΤ-9ΙΞ) πηγαίνει για έλεγχο νομιμότητας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (Πάτρα) όπου και εγκρίνεται με την αρ. πρ. 65102/6-5-2022 (ΑΔΑ: 6ΞΥΦΟΡ1Φ-ΣΕ7).

Ακολουθεί η δημοσίευση της απόφασης 75931/13-5-2022 (ΑΔΑ 6Ω1ΑΟΡ1Φ-ΑΝ4) της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης η οποία και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προχθές 24/5/2022 (ΦΕΚ 2545 τ. Β΄).

 Η σπουδή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να νομιμοποιήσει τις αποφάσεις της ΕΠΟΙΖΩ και του Δημοτικού Συμβουλίου σαφώς και την εκθέτουν ανεπανόρθωτα. 

Ακολουθούν δύο αναγκαίες επισημάνσεις για τη νομιμότητα των αποφάσεων της ΕΠΟΙΖΩ και του Δημοτικού Συμβουλίου και κυρίως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

  1. Δίχως να αναφέρεται λέξη στην απόφαση 74/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου περί ύπαρξης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Σκάλας (αρ. 26391/1152/21.03.1988 (Δ’ 384) απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων) και υποχρεωτικά εναρμόνισης των όποιων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στον οικισμό σε αυτό, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εγκρίνει τη νομιμότητα της απόφασης του ΔΣ και στη συνέχεια εγκρίνεται η ισχύς της από την αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης !!!
  2. Στο ΓΠΣ της Σκάλας που επικαλείται η Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης η μοναδική πεζοδρόμηση που αναφέρεται είναι η «πεζοδρόμηση τμήματος της κεντρικής αρτηρίας» που αφορά τη μετέπειτα ονομασθείσα οδό ως Κωνσταντίνου Τραυλού και που στα σχετικά σχέδια που συνοδεύουν το ΓΠΣ προσδιορίζεται από την εκκλησία μέχρι την κεντρική πλατεία του χωριού. Και όμως στην δημοσιευθείσα στο ΦΕΚ απόφαση της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης εγκρίνεται «πεζοδρόμηση της οδού Κωνσταντίνου Τραυλού» και «πεζοδρόμηση των αδιέξοδων τμημάτων των οδών Βασιλέως Παύλου και Βασιλέως Κωνσταντίνου»  

Μετά τα παραπάνω αδιάσειστα στοιχεία και άλλα ακόμη (όπως η νομιμότητα των χώρων στάθμευσης που έχουν άλλη προβλεπόμενη από το ΓΠΣ χρήση) μπορεί να ενημερώσει ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τι προτίθεται να πράξει;

Θα εφαρμόσει έστω και εκ των υστέρων το νόμο και την εγκύκλιο με την δικιά του υπογραφή που έχει σταλεί στους Δήμους 221252/18-9-2017 (ΑΔΑ: ΩΤΘΚΟΡ1Φ-034) σχετικά με «Διευκρινήσεις-Οδηγίες: περί Εγκρίσεων Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων…» Ή θα αφήσει να αιωρούνται βάσιμα πλέον οι φήμες που κυκλοφορούν για την σχετική απόφαση έγκρισης μιας απόφασης εξόφθαλμα μη νόμιμης;…    

Θα κλείσουμε όπως ξεκινήσαμε:

Είμαστε υπέρ της πεζοδρόμησης της Σκάλας (και όχι μόνο των δρόμων που προωθούνται) αλλά αυτή επιβάλλεται να γίνει με βάση τη νομιμότητα για να διασφαλιστεί η λειτουργία της.

 Τη διασφάλιση της νομιμότητας την περιμένουμε απο τους αρμόδιους,  τον Συντονιστή και τον δήμαρχο.. Τι αξία μπορεί να έχει άλλωστε ένα έργο όταν την επόμενη στιγμή μπορεί να αμφισβητηθεί για τη νομιμότητά του και να μπει ένα ολόκληρο χωριό και οι επισκέπτες του, σε νομικές και διοικητικές περιπέτειες;

H Συντακτική Ομάδα του kefaloniapress

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις