Τις δεσμεύσεις της επόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας περιέγραψε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, συνοδευόμενος από τα κορυφαία στελέχη και εκτοξεύοντας βέλη κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης με αιχμή την διαχείριση της πανδημίας και τις τραγικές ελλείψεις στα Νοσοκομεία. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν νησιά με ένα παθολόγο στο Νοσοκομείο», ανέφερε χαρακτηριστικά στην έναρξη της συζήτησης. Μισθολογικές παρεμβάσεις και θεσμικός αναπροσανατολισμός βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα στο σύστημα Υγείας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει το ygeiamou.gr με θέμα “Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή”, υπογράμμισε ότι η ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας απαιτεί ανασυγκρότηση που χρειάζεται πόρους, αλλά και θεσμικό αναπροσανατολισμό.
«Η πανδημία ανέδειξε τεράστιες ελλείψεις σε παγκόσμια κλίμακα, σε πανευρωπαϊκή αλλά και στη χώρα μας», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με «δραματικούς δείκτες» θνησιμότητας και παραπέμποντας στη Μαύρη Βίβλο για την Υγεία που δημοσίευσε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Άσκησε, παράλληλα, σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του για την διαχείριση της πανδημίας υπογραμμίζοντας ότι «ήμασταν οι χειρότεροι στην Ευρώπη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Τον Μάρτιο είχαμε υπερβάλλουσα θνησιμότητα 31% έναντι 5,8% που ήταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Οι αριθμοί για τη διαχείριση της Πανδημίας μιλούν από μόνοι τους» για να σημπληρώσει «η επιστημονική κοινότητα κατόρθωσε να αρθρώσει λόγο σε δύσκολες συνθήκες. Δεν ξέρω κατά πόσο ο λόγος τους ακούστηκε και έγινε κυρίαρχος στον δημόσιο διάλογο στα ΜΜΕ».
Περιγράφοντας το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε ότι δεν προβλέπεται ακραία αύξηση δαπανών, αλλά στήριξη του ΕΣΥ με 3 δισ. για μια τριετία, προκειμένου να υπάρξει αντιστοίχιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως ανέφερε, στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπάρχει πρόβλεψη για τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων προλήψεων και ανακατανομής πόρων προκειμένου να υπάρξουν κίνητρα για τους νέους γιατρούς να παραμείνουν στο ΕΣΥ αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, όπως και στη βελτίωση της διασυνδεσιμότητας και του ατομικού φακέλου ασθενούς και στην πρόληψη.