Ρεπορτάζ  Κείμενο  Εικόνες ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ 

Το Kefaloniapress συνεχίζοντας τα ρεπορτάζ στις τουριστικές περιοχές του νησιού μας , επισκεφτήκαμε  τις τελευταίες ημέρες  του Ιουνίου ένα από τους αγαπημενους προορισμούς  στην Κεφαλονιά και ένα από τα  ομορφότερα παραθαλάσσια χωριά της Ελλάδας , την πανέμορφη Ασσο .  Για την ακρίβεια το ¨Μπόργκο της Άσσου¨.

Το μπόργκο της Ασσου με την παραδοσιακή επτανησιακή  της αρχιτεκτονική με τα σπίτια βαμμένα σε ζωηρά χρώματα.,  το βενετσιάνικο κάστρο της χτισμένο  πάνω σε μια καταπράσινη χερσόνησο. , όλα αυτά συνθέτουν ένα  σκηνικό που το ερωτεύεσαι  με την πρώτη μάτια .

Η Άσσος  πέρασε  μια πολύ δύσκολη περίοδο. δυο χρόνων τόσο με την μεγάλη καταστροφή  που προκάλεσε  ο ΙΑΝΟΣ , όσο τα δυο χρόνια των περιορισμών της πανδημίας . Η οικονομία του χωριού  που στηρίζεται αποκλειστικά  στον τουρισμό δοκιμάστηκε πολύ σκληρά  και όλοι οι επαγγελματίες  βίωσαν μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο .

Συναντήσαμε  και συνομιλήσαμε με επιχειρηματίες του χωριού αρκετά αισιόδοξους για μια σεζόν που δείχνει πολύ καλή καθώς η επισκεψιμότητα στο χωριό θυμίζει  τη σεζόν του 2019..

XΡΗΣΤΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΥΔΗΣ : Ικανοποιητικές οι κρατήσεις

Φέτος λοιπόν τα πράγματα  κυλάνε  πολύ καλά  . Στις 18 Απριλίου ξεκίνησαν οι αφίξεις μας ενημέρωσε ο ιδιοκτήτης του ASSOS VIEW κ. Χρήστος Ζαφειρουδης , ο οποίος δήλωσε πολύ ικανοποιημένος με την πορεία των κρατήσεων .

Οι κρατήσεις και  η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη  για την περίοδο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου κατέληξε ο κ. Ζαφειρούδης. εκτιμώντας ότι θα πάει πολύ καλά η φετινή σεζόν με πληρότητες που ήδη αγγίζουν το 100% .

Η Άσσος αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς , νέα πολυτελή καταλύμετα κατασκευάζονται όμως  το χωριό έχει ανάγκη από  σύγχρονες  υποδομές που θα προστατέψουν το φυσικό πλούτο  της Άσσου ,  επισημάνει ο Χρήστος Ζαφειρουδη. Θεωρεί δε ως πρώτη προτεραιότητα το έργο της αποχέτευσης ώστε η Άσσος  και η θάλασσα  της να παραμείνουν  καθαρή ελκυστική και θελκτική  για τους κατοίκους της και τους επισκέπτες της  που έρχονται από όλο τον κόσμο .

Ακούστε τον

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΚΚΟΛΗΣ , πρόεδρος Κοινότητας Ασσου: Θα έχουμε μια καλή χρονιά! Βλέπουμε τα πρόσωπα να χαμογελάνε.

Ο Χρήστος Κοκόλης  πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας της  Άσσου είναι ο πανταχού παρών στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που απασχολούν το χωριό , σήμερα  μας μίλησε για  την μεγάλη επισκεψιμότητα  που έχει το χωριό.

Την  Άσσο την επισκέπτονται παρά πολλοί ημερήσιοι  τουρίστες από όλη την Κεφαλονιά , αλλά και τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια έρχονται για μια μικρή βόλτα  στο χωριό  τονώνοντας  την κίνηση και τους επιχειρηματίες των τουριστικών  καταστημάτων .

Συνεχίζοντας ο κ. Κοκκόλης   μας ενημέρωσε ότι για το πρόβλημα του πάρκινγκ  που ταλανίζει την Ασσο  , δόθηκε λύση για φέτος με προσωπικές του ενέργειες , και έτσι δεν θα δημιουργείται  κυκλοφοριακό κομφούζιο εντός του παραδοσιακού οικισμού.

Τα δυο μεγάλα ζητήματα υποδομών του χωριού είναι η αφαλάτωση   και η αποχέτευση.

Για την αφαλάτωση  που  υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας , ορισμένοι κάτοικοι αντιδρούν στο σημείο που έχει επιλέγει για να τοποθετηθεί  η μονάδα , και έχουν  κάνει προσφυγή  καθυστερώντας το έργο. υποδομής ενώ ο κίνδυνος να χαθεί  το κονδύλι  είναι πλέον ορατός κατέληξε ο κ. Κοκκόλης.

Ακούστε τον

ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ,  εστιάτορας 

Αντώνης Χρυσαφής

Ο κ, Χρυσαφής μας δήλωσε : Είναι μια εξαιρετική σεζόν για το εστιατόριο μας με πολλούς τουρίστες να επισκέπτονται το χωριό με εκδρομές κατα τη διάρκεια της ημέρας οι οποίοι τονώνουν την επισκεψιμότητα στην Ασσο.

ΘΥΜΙΟΣ ΝΤΑΛΗΣ ,  Καταστηματάρχης : Ο κόσμος χαμογελάει και το μεταδίδει και σε εμάς

Δοξα στο Θεό που η σεζόν ξεκίνησε νωρίς εφέτος μετά τα όσα μας έχουν συμβεί και εδώ στο χωριό και στον κόσμο.. Υπάρχουν θετικά σημάδια , έρχεται κόσμος και επισκέπτεται το χωριό και γενικά την Κεφαλονιά. Είναι νωρίς ακόμα να διαπιστώσουμε την αγοραστική ικανότητα των επισκεπτών μας. Μετά τα όσα έχουμε περάσει είμαστε ικανοποιημένη με όλα. Ο οικονομικός απολογισμός της σεζόν θα γίνει στο τέλος. Το χαρακτηριστικό της σεζόν είναι τα χαμόγελα των ανθρώπων , ο κόσμος έρχεται ευτυχισμένος που μπήκαμε στην κανονικότητα. Αυτή η καλή διάθεση των πελατών μας , είναι πολύ θετικό και για εμάς..

Ακούστε τον..

ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ,   ιδιοκτητης τουριστικών σκαφών

Μπαμπης Κοκκίνης

Ο κ. Κοκκίνης είναι αισιόδοξος : Μετα τα δυο χρονια της πανδημίας η φετινή σεζον ειναι πολύ δυνατή και μας γεμιζει αισιοδοξία για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ζημιες των δυο προηγουμένων ετων, μας είπε.

Χρήστος Κοκκόλης , Χρήστος Ζαφειρουδης με repeaters βρετανους κατοίκους Λονδίνου που θα μείνουν 5 εβδομάδες στην ΑΣΣΟ.

Έχοντας τη χαρά και την τιμή να επισκεφτώ  και να συνομιλήσω  με τους κατοικους και τους  επιχειρηματίες της Ασσου αυτό που θα ήθελα να υπογράμμισω  είναι ότι επειδή ο τουρισμός  είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος για το χωριό , θα πρέπει  όλοι μαζί οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες ενός από τα πιο  ομορφα παραθαλάσσια χωριά της Ελλάδας ,να βρουν λύσεις σε θέματα  υποδομών  που απασχολούν   το χωριό  , γιατί αυτό θα είναι προς όφελος ολων  πρωτίστως , του χωριού αλλά και όλης της Κεφαλονιας , γιατί το τουριστικό προϊόν της Κεφαλονιάς χρειάζεται  το μοναδικό μπόργκο της Ασσου  καθαρό και με σύγχρονες υποδομές.

Πόσοι μικροί τόποι σαν το νησί μας άραγε στην Ελλάδα και στον κόσμο έχουν την τύχη να έχουν δύο Κάστρα με τα μπόργκο τους : Το Κάστρο του Αγίου Γιώργη στα Τραυλιάτα και το Κάστρο της Ασσου.

Η Άσσος είναι ένα ονειρικό μπόργκο Κάστρου που ο καθένας θα ήθελε να ζει.. Για εκατομμύρια ανθρώπους είναι άπιαστο όνειρο, για εμάς είναι καθημερινότητα που πρέπει να προστατέψουμε γιατί δεν είναι δεδομένη..

====

Μπόργκο (Borgo) είναι ο οικισμός που αναπτύσσεται πέριξ των Κάστρων, τον συγκροτούσαν κυρίως επαγγελματίες (πχ σιδεράδες, πεταλωτές) και έμποροι οι οποίοι πουλούσαν ή και πρόσφεραν υπηρεσίες στους αρχοντάδες των Κάστρων. Η Ασσος είναι το μπόργκο του Κάτρου όπως το χωριό Κάστρο στο Κάστρο του Αη Γιώργη στα Τραυλιάτα.

Κλείνουμε το ρεπορταζ με μοναδικές εικόνες απο το πανέμορφο μπόργκο της Ασσου..

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις