Ένα από τα πιο γραφικά λιμάνια του Ιονίου είναι αυτό της Αγίας Ευφημίας της Κεφαλονιάς . Κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον δεκάδων επισκεπτών με σκάφη  καθώς βρίσκεται στη ρότα Σκορπιός, Λευκάδα, Φισκάρδο.

Ρεπορτάζ – Βίντεο Φωτογραφίες ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ  

Κοιτώντας το στον χάρτη αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για έναν κόλπο στον οποίο καταλήγουν τα νερά από τα βουνά που τον περικλείουν. Η ομορφιά έχει και το τίμημά της σε αυτή την περιοχή.

Οι πλημμύρες των τελευταίων χρόνων στην περιοχή, ο τεράστιος όγκος νερού ποτ έπεσε σε τέσσερες μεγάλες πλυμμήρες, είχε τρομακτικές συνέπειες για την οικολογική ισορροπία του βυθού του λιμανιού και του κόλπου της Αγίας Ευφημίας.

Τόνοι φερτών υλικών από τα βουνά, λάσπη, ξύλα και ότι μπορεί να παρασύρει η βροχή και τα ποτάμια που δημιουργεί , έχουν πέσει στη θάλασσα , ο πυθμένας της έχει αλλάξει όπως άλλωστε και το χρώμα της . Το υπέροχο γαλαζοπράσινο χρώμα του κόλπου της «Αγιάς Θημιάς» έχει γίνει  σκούρο , σχεδόν μαύρο.

Ο κόσμος πάει για μπάνιο στην πίσω πλευρά της Αγίας Ευφημίας που ειναι καθαρή από λάσπες.

Μαζί με τα αιτήματα των κατοίκων για αντιπλημμυρικά έργα στο βουνό προκειμένου να συγκρατούν τα νερά , από την εμφάνιση του προβλήματος είχε τεθεί και το αίτημα του καθαρισμού του κόλπου και του λιμανιού της Αγίας Ευφημίας από τη λάσπη και τα φερτά.

Στο βουνό έγιναν αντιπλημμυρικά έργα και από τότε σταμάτησαν οι καταστροφές και στο λιμάνι έγινε καθαρισμός του βυθού από τις λάσπες και τα ξένα υλικά που είχαν μαζευτεί. Ο καθαρισμός του πυθμένα του λιμανιού ξεκίνησε πριν δυο μήνες και ολοκληρώθηκε όπως προέβλεπε η μελέτη.

Όμως ο ερευνητής – δύτης Μάκης Σωτηρόπουλος που έχει τη βάση της επαγγελματικής του δράσης στην Αγία Ευφημία αλλά προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλη την Ελλάδα σε διάφορα έργα, ισχυρίζεται ότι ο καθαρισμός του βυθού δεν έχει γίνει  με τα σωστά μέσα καθαρισμού με συνέπεια η λάσπη να παραμένει στο βυθό και η οικολογική καταστροφή να συνεχίζεται.

Εξάλλου μια απλή βούτα ενός κουβά στο λιμάνι και η λάσπη που ανασύρει είναι η απόδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά…

√ Ακούστε τον κ. Σωτηρόπουλο :

Την ίδια άποψη έχει και ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Ζαφειράτος όπως και πολλοί κάτοικοι που έχουν γεννηθεί στην περιοχή και ξέρουν  τον βυθό του λιμανιού σαν την παλάμη τους.

√ Ακούστε τον κ. Ζαφειράτο

Επίσης μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί στο λιμάνι και η παραμονή του γερανού του συνεργείου που είχε αναλάβει τον καθαρισμό του βυθού.  Ο πρόεδρος της Κοινότητας Παναγής Ζαφειράτος αλλά και επαγγελματίες του τουρισμού που είχαν μιλήσει στην κάμερα του kefaloniapress πρόσφατα (Διάβασε εδώ το ρεπορταζ ) , καταγγέλλουν σε όλους τους τόνους ότι η παραμονή του γερανού στην προβλήτα καταλαμβάνει χώρο και εμποδίζει τα τουριστικά σκάφη να προσεγγίσουν  και να δέσουν στο λιμάνι.

Έτσι ενώ προσδοκούσαν να γεμίζει η προβλήτα με κότερα όπως κάθε χρόνο και ακόμα περισσότερα, οι προσδοκίες τους είναι χωρίς αντίκρισμα.. Το πρόβλημα του λιμανιού έχει τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σάμης από επιτροπή κατοίκων. “Δεν αντιδικούμε με το Δημο μας, δεν ρίχνουμε ευθύνες στους εργολάβους, αυτό που λέμε είναι ότι το έργο καθαριότητας του βυθού του λιμανιού της Αγίας Ευφημίας, απαιτεί εξειδικευμένη εργασία και αυτή πρέπει να αναζητήσουμε όλοι.”, καταλήγει ο δύτης – ερευνητής Μάκης Σωτηρόπουλος.

ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ

Η φωτογραφία απο drone του Παναγή Καβαλλιεράτου δείχνει πόσο ορατό και πόσο μεγάλο ειναι το πρόβλημα της λάσπης.

Και έτσι είναι. Η κλιματική κρίση, τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας , όπως εμφανίστηκαν και στην Κεφαλονιά, όπως “κτύπησαν” 4 φορές την Αγία Ευφημία , απαιτούν νέες προσεγγίσεις απο επιστημονική και τεχνική άποψη. Και αυτές πρέπει να αναζητηθούν.

Κλείνουμε αυτό το ρεπορταζ με την υπόσχεση ότι το Kefaloniapress θα είναι πάντα στο πλευρό των κατοίκων στα αιτήματά τους, και με εικόνες απο την πανέμορφη Αγία Ευφημία, καμάρι της Κεφαλονιάς.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Δημοσιεύουμε δυο ενδιαφέροντα σχόλια τα οποία αναρτήθηκαν στη σελίδα μας στο facebook :

Σταύρος Αντύπας

Στο ακριβές αυτό ρεπορτάζ του κυρίου Λεκατσά, να προσθέσουμε φυσικά χωρίς όμως να είναι.. αναγκαστικό και για να το υιοθετήσετε, πως ασχέτως τι υποστηρίζουμε κάτοικοι της περιοχής, φορείς και συλλογικότητες, επίσημη πλέον μελέτη ειδικού επιστήμονα για ζητήματα πλημμυρικών φαινόμενων, μελέτη που αναγνωρίστηκε και από τις πλέον αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΙΝ, καταλογίζει σοβαρές και καταλυτικές για τις πλημμύρες ευθύνες και στις αιολικές εγκαταστάσεις στον ορεινό όγκο της ευρύτερης περιοχής και στην έλλειψη συνοδευτικών έργων κατά την εγκατάσταση τους που ποτέ δεν έγιναν και ποτέ δεν αναζητήθηκαν ευθύνες γιατί δεν έγιναν έτσι ώστε να υλοποιηθούν στον παρόντα χρόνο. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία του σχολίου μου.
======

Dionisis Kapatzis

Επίσης εκτός από όλα όσα αναφέρονται στο άρθρο να συμπληρώσουμε ότι η αγία Ευφημία στερείται βιολογικού καθαρισμού με αποτέλεσμα όλα τα καθαριστικά και τα χημικά που χρησιμοποιούνται από τα παραθαλάσσια ακίνητα να καταλήγουν και αυτά στο λιμάνι ( πολύ χειρότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τη λάσπη).
Καλό θα ήταν οι επιστήμονες,οι αρμόδιοι και γενικότερα όσοι επιδιώκουν να έχουν δημόσιο λόγο να έκαναν και μια αναφορά σε αυτό το θέμα .
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο κόλπος είχε νεκρώσει πριν από τον Ιανό.

√ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: ΠΑΝΑΓΗΣ ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις