Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Αργοστολίου, ο επικεφαλής της παράταξης “Κεφαλονιά, νησί για όλους”, Αλέξανδρος Παντελειός, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:
“Ξεκινήσαμε τη συζήτηση με την παρουσία δεκάδων συμπολιτών μας, κυρίως γονιών οι οποίοι ανησυχούν για τα συμβάντα και αυτή τη στιγμή, λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης έχουν μείνει ελάχιστοι στην αίθουσα. Και έχουν μείνει ελάχιστοι γιατί αποφύγατε να συζητήσετε το πραγματικό ζήτημα.
Το σημερινό θέμα προέκυψε από την επίθεση μια ομάδας παιδιών Ρομά προς μια ομάδα συνομήλικών τους. Ο δήμαρχος κατά την εισήγησή του απέφυγε εντέχνως να αναφερθεί στους Ρομά, στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής του «τα έχω καλά με όλους».
Υποχρέωσε τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να τοποθετηθούν πριν τους φορείς, ενώ οι περισσότεροι διατυπώσαμε την επιθυμία να ακούσουμε τους φορείς και να τοποθετηθούμε στη συνέχεια, με σκοπιμότητα να γίνει αναφορά στην κοινωνική ομάδα αυτή από κάποιον άλλο και έτσι έγινε.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση όμως για την παραβατικότητα, τον Σεπτέμβρη του 2021, στοχοποιήθηκε στο σύνολό της η κοινωνική ομάδα των Ρομά, ενώ οι προτάσεις που κατατέθηκαν δεν βοήθησαν ούτε στο ελάχιστο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οφείλουμε να ξεπεράσουμε τα ταμπού αφού πρώτα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι όλοι οι Ρομά παραβάτες, ούτε οι παραβάτες είναι μόνο Ρομά.
Μιλάμε σήμερα για νεανική παραβατικότητα και η λέξη «καταστολή» δεν μπορεί να είναι η πρώτη, πόσο μάλλον η μοναδική, που έρχεται στο δημόσιο διάλογο. Ειπώθηκε από τους εκπροσώπους της αστυνομίας πως δεν είναι δυνατή η παρουσία της αστυνομίας παντού και συνεχώς, επομένως η όποια παρέμβαση θα έλθει κατόπιν ενός συμβάντος,
Ο πλέον καθοριστικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η παιδεία και η καταστολή δεν είναι παιδεία. Η παιδεία όμως δεν θα επιφέρει άμεσα αποτελέσματα, οπότε θα πρέπει να προβούμε και σε κινήσεις με αμεσότερα αποτελέσματα.
Τι κάνουμε σήμερα;
Θα σταθώ στο προφίλ των νεαρών παραβατών που έθεσε ο κ. Δημουλιός. Νέοι 14-18 ετών, οι οποίοι προέρχονται από δυσλειτουργικό οικογενειακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον, πιθανόν με εξαρτήσεις από ναρκωτικά στο περιβάλλον τους ή και στους ίδιους, που συναναστρέφονται με συνομήλικους ίδιων χαρακτηριστικών.
Το ποιοι είναι αυτοί οι νεαροί το γνωρίζουν τόσο οι αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες, όσο και η αστυνομία, οπότε σε αγαστή συνεργασία μπορούν να παρέμβουν στην κάθε οικογένεια. Όχι με μεθόδους καταστολής, αλλά με κοινωνική παρέμβαση.
Μιλάμε για την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Αργοστολίου με επιστήμονες των κοινωνικών επιστημών, κοινωνικούς λειτουργούς, ώστε να υπάρχει τακτική επαφή -αν είναι δυνατόν και σε καθημερινή βάση- με όλες αυτές τις οικογένειες.”
Η πρόταση που διατυπώθηκε κατά την ανωτέρω τοποθέτηση δεν συμπεριλήφθηκε στην πρόταση προς ψήφιση της δημοτικής αρχής. Κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε η παράταξή μας καταψήφισε το προτεινόμενο ψήφισμα ως ανούσιο και υποκριτικό.