Σε ένα κατάμεστο Θέατρο έγινε χτες βράδι η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αλέκου Καλαφάτη, Η Πόλις(μου) αφού τον συγγραφέα τίμησαν φίλοι, παλιοί συνεργάτες και συνοδοιπόροι αλλά κι ο απλός κόσμος.
Στο πάνελ εκτός από τον Αλέκο Καλαφάτη κάθισαν η Κατερίνα Ποδάρα, τεχνολόγος, πολιτικός μηχανικός, η οποία επί δημαρχίας Αλέκου Καλαφάτη ήταν στις τεχνικές υπηρεσίες και το γραφείο προγραμματισμού του δήμου Αργοστολίου, ο αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Τόμας Γκρέβερ, οποίος ήταν μέλος της ομάδας μελετητών της επιχείρησης πολεοδομικής ανασυγκρότησης Αργοστολίου και η Κατερίνα Γαρμπή Κοινωνική Λειτουργός με την οποία χάραξε την Κοινωνική πολιτική του δήμου, η οποία συντόνιζε την παρουσίαση.
Απουσίαζε από τους καλεσμένους ο Πέτρος Ευθυμίου, πρώην ευρωβουλευτής και υπουργός, ο οποίος λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για Κεφαλονιά, βρέθηκε στο νοσοκομείο με κολικό νεφρού και συμμετείχε στην παρουσίαση μέσω τηλεδιάσκεψης.
Πρώτη μίλησε η Κατερίνα Γαρμπή, αναφερόμενη στην εποχή της γνωριμίας της με τον τότε δήμαρχο Αλέκο Καλαφάτη, που δεν δίστασε να επισκεφτεί στο γραφείο του για να του καταθέσει τις προτάσεις της και να ξεκινήσει έτσι μια συνεργασία που είχε ως αποτέλεσμα καινοτόμες δράσεις στο Αργοστόλι, όπως η σύσταση Κοινωνικής Υπηρεσίας που ήταν άγνωστη τότε, αξιοποιοώντας στο έπακρο κοινοτικά κονδύλια. Κι όλα αυτά όπως τόνισε σε ένα κλίμα καχυποψίας και άρνησης από την κοινωνία που στέφθηκε με επιτυχία χάρη στην ελπίδα και την πίστη τους.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Κατερίνα Ποδάρα, μιλώντας για ένα Αργοστόλι που μετασεισμικά ήταν άθλιο σε υποδομές και μαράζωνε καθώς οι τότε δύσκολες οικονομικές συνθήκες δεν άφηναν πολλά περιθώρια για έργα. Και τότε όπως χαρακτηριστικά δήλωσε,εξελέγη δήμαρχος ο Αλέκος Καλαφάτης, που με την ορμή και το όραμά του κατάφερε να το αλλάξει και να το μετατρέψει σε μια όμορφη και σύγχρονη πόλη, αναφέροντας μόνο κάποια από τα έργα που συνελέστηκαν τότε όπως το Γενικό Πολεοδομικό Αργοστολίου, η παραλία,ο Θαλασσόμυλος, η Κυανή Ακτή, ο Κούταβος, ο Βιολογικός, το Θέατρο,το ΚΤΕΛ, το Κολυμβητήριο κ.α
Τρίτος ομιλητής ο Τόμας Γκρέβερ, που σε άπταιστα ελληνικά τόνισε πως το βιβλίο του Αλέκου Καλαφάτη με επίκεντρο την Πόλη μας και την Πολεοδομία περιγράφει μια ολόκληρη εποχή, στην οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο υπουργός Αντώνης Τρίτσης, το Δημοτικό Συμβούλιο και η τότε Πολεοδομική ομάδα, που με διαφάνεια, σύμπνοια και συνεργασία πραγματοποίησαν πληθώρα εμβληματικών έργων.
Στην συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο οικονομολόγος, τέως δήμαρχος Λειβαθούς και γενικός γραμματέας του Δήμου Αργοστολίου Νίκος Φραντζής, ο οποίος επί δημαρχίας Καλαφάτη ήταν προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Αργοστολίου, Νίκος Φραντζής, που ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πόσο τυχερός είναι που γνώρισε τον Αλέκο Καλαφάτη, του οποίου η φιλοσοφία διακατέχεται από τον όρο ηθική ευθύνη και δεν υπαναχώρησε ποτέ από τις αποφάσεις του και όταν ακόμα ξεσπούσε η λαϊκή οργή, αυθόρμητη ή κατασκευασμένη σε αρκετές περιπτώσεις.Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Αλέκος Καλαφάτης οραματίστηκε το Αργοστόλι στο μέλλον και τα κατάφερε γιατί υπήρξε συναινετικός, έδεσε παλιούς υπαλλήλους με τους νέους του συνεργάτες, που δεν τους ξεχώρισε και δεν τους εξέθεσε ποτέ,χάρη στην πολιτική του ευθύτητα.
Επόμενος ομιλητής ο πρώην Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, δημοτικός σύμβουλος τότε, ο οποίος έδωσε έμφαση στην διαφάνεια με την οποία ο Αλέκος Καλαφάτης διαχειρίστηκε δημόσιο χρήμα, όταν ακόμα και για τα έργα που γινόντουσαν με αυτεπιστασία για να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος, ενημέρωνε πάντα το δημοτικό συμβούλιο κι είχε την ομοφωνία του σε πάρα πολλές περιπτώσεις, παρά τις πολιτικές διαφορές με την αντιπολίτευση. Κάτι εντελώς αντίθετο από αυτό που συμβαίνει σήμερα, όπως τόνισε με νόημα ο κ.Γαλιατσάτος που οι απευθείας αναθέσεις καταντούν ύποπτες και κατάπτυστες, όταν γίνονται κατ’ επανάληψη.
Τελευταίος στο βήμα ανέβηκε ο βουλευτής Παναγής Καππάτος, επίσης νεαρός δημοτικός σύμβουλος επί της θητείας του Αλέκου Καλαφάτη, τονίζοντας ότι το βιβλίο του αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο για το μετασεισμικό Αργοστόλι, που κυριολεκτκά έγινε μια άλλη πόλη ξεπερνώντας με επιτυχία τις συνέπειες των σεισμών του 1953. Θεωρεί τυχερή την πόλη που είχε δήμαρχο τον Καλαφάτη την εποχή της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ γιατί η ποιότητα τους ως άνθρωπος κατάφερε να ενώσει το δημοτικό συμβούλιο της εποχής και αποφάσιζε πολλές φορές ομόφωνα, χωρίς παραταξιακά κριτήρια για το καλό του Αργοστολιού και μόνο.
Μέσω zoom συνδέθηκε ο Πέτρος Ευθυμίου από το δωμάτιο του νοσοκομείου, ξεκινώντας την ομιλία του λέγοντας ότι το βιβλίο του Αλέκου Καλαφάτη δεν είναι απλά η εξιστόρηση δυο δημαρχιακών θητειών αλλά σε πάει σε ένα άλλο βαθύ αξιακό πνεύμα. Διάβασε κι αυτός αποσπάσματα από το κείμενο όπως έκαναν σχεδόν όλοι οι προηγούμενοι ομιλητές και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η εξιστόρηση του είναι περισσότερο ποιητική αφού ο Αλέκος Καλαφάτης είχε τον σεβασμό προς την συνείδηση του πάνω από όλα και ήθελε να αφήσει κάτι πίσω του, αδιαφορώντας αν αυτό θα του στοιχίσει πολιτικά.
Μετά τους ομιλητές το λόγο πήρε ο ίδιος ο συγγραφέας Αλέκος Καλαφάτης λέγοντας ότι το βιβλίο ικανοποιεί πολλές ανάγκες του αλλά πρωτίστως είναι ένδειξη αυτοσεβασμού γιατί ήθελε να περιγράψει με ειλικρίνεια όλα αυτά στα οποία αφιέρωσε πολύτιμα χρόνια από την ζωή του. Ό άνθρωπος είπε, οφείλει να τιμά την πορεία του και να μην κρύβει τίποτα, όποιος το κάνει κάτι φοβάται.
Ο υποκειμενισμός στο βιβλίο είναι αναγκαίος τόνισε για να καταδείξει την αλήθεια και το βιβλίο δεν είναι κομματικό άλλα είναι πολιτικό και θίγει τα κακώς κείμενα της εποχής, χωρίς όμως να θίξει κανένα, φίλο, συνεργάτη ή αντίπαλο.Σε μια εποχή που υπήρχε συλλογική ευθύνη και συνείδηση, κάτι που δυστυχώς δεν βλέπουμε στις μέρες μας.
Πεποίθηση του είναι ότι η μικρή πόλη έχει δύναμη και μπορεί να αναγεννήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς αρκεί ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του να βλέπουν μπροστά, να παρακολουθούν τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο και να υιοθετούν καινοτόμες δράσεις, δίνοντας το παράδειγμα της πόλης The Line στην Σαουδική Αραβία, που αποτελεί μία νέα πρόταση αστικής διαβίωσης από τις πόλεις του μέλλοντος, φιλική προς το περιβάλλον και με μηδενικές εκπομπές ρύπων.
Κλείνοντας, ο Αλέκος Καλαφάτης αφιέρωσε το βιβλίο σε όλους τους τότε συνεργάτες του, που χωρίς την βοήθεια και στήριξη τους όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν θα είχε γίνει τίποτα.
Οι παρόντες
Λίγοι πολύ λίγοι είναι οι ντόπιοι πολιτικοί που στις σημερινές συνθήκες μπορούν να γεμίσουν την κεντρική αίθουσα του θεάτρου ΚΕΦΑΛΟΣ , ένας από αυτούς είναι ο Αλέκος Καλαφάτης.
Το θέατρο γέμισε -ακόμα και ο εξώστης – από ανθρώπους που είχαν κάποια σχέση στη διάρκεια της θητείας του Αλέκου Καλαφάτη. Δημοτικοί υπάλληλοι, επαγγελματίες, δημότες, φίλοι αλλά και «εχθροί».. πολιτικοί αντίπαλοι της θητείας του.
Στους επισήμους ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Σταυρος Τραυλός, ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος , ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός, ο αντιδήμαρχος Σπύρος Σαμούρης . O Πρώην δήμαρχος και διάδοχός του Αλέκου Καλαφάτη ,Μάκης Φόρτες, ο πρώην Νομάρχης Μάκης Μεταξάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Κουρής , ο πρ. δημαρχος Αλέκος Παρίσης.
Από εκπροσώπους κομμάτων είδαμε στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Βαρούχα , Μαρία Αλυσανδράτου, Νίκο Μποζά αλλά και το νέο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύση Γασπαρινάτο . Είδαμε τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Λευτέρη Κρητικό .. Ήταν επίσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλας Φαραντούρης και ο Παύλος Παπαδάτος.
Σήμερα δεν θα αναφερθούμε στο βιβλίο του Αλέκου Καλαφάτη , αυτό θα το κάνουμε αργότερα αφού το μελετήσουμε..
Η αλήθεια όμως είναι ότι ,λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές του 2023 , ο Αλέκος Καλαφάτης σήκωσε πολύ ψηλά τον πήχη τόσο για την ποιότητα και το ήθος των διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου όσο και για το όραμα του κάθε υποψήφιου δήμαρχου για την Πόλη του…. Η πρόκληση είναι μεγάλη..
H Συντακτική Ομάδα του kefaloniapress