Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύουμε αποφάσεις του Δημάρχου Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου για απευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ προκειμένου να γίνει ο Δήμος Αργοστολίου “έξυπνος”…

Το να γίνουμε εξυπνότεροι (από ότι είμαστε), το έχει αναλάβει με ειδικές προγραμματικές συμφωνίες η εταιρεία eTrikala, που έχει ιδρυθεί από τον πιο έξυπνο δήμο της Ελλάδας, τον Δήμο Τρικκαίων (Τρικάλων).

Πόσα χιλιαρικάκια έχει σκάσει μέχρι σήμερα ο Δήμος Αργοστολίου δια χειρός Θεόφιλου στα eTrikala;

322.466,84 € με τρείς συμβάσεις – απευθείας αναθέσεις
Η πρώτη     69.939,60 €
Η δεύτερη   84.507,24 €
Η τρίτη       168.020 €


Μιας που η εξυπνάδα πληρώνεται, ας δούμε πόσο έξυπνος έγινε ο Δήμος Αργοστολίου με 322.466,84 €

Στις 10 Νοεμβρίου 2022 δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου σε 332 διαδυκτιακούς τόπους (websites) του συνόλου των Δήμων της Ελλάδας.

Σκοπός της έρευνας ήταν η αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης των διαδικτυακών τόπων (web sites) των δήμων της Ελλάδας, αναφορικά με την ενημέρωση που προσφέρουν για τις υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας σε πολίτες και επιχειρήσεις, σε διάφορα επίπεδα αυτοματοποίησης. Με απλά λόγια : Πόσο έξυπνος είναι ένας δήμος και πόσο έξυπνα αντιμετωπίζει τους κατοίκους της.

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά μιας έξυπνης πόλης (σύμφωνα με τα κριτήρια της έρευνας)
Οι βασικοί τομείς δραστηριότητας των Έξυπνων Πόλεων είναι δέκα (10) και διαχωρίζονται όπως ακολούθως:

1. Υποδομές ΤΠΕ. Περιλαμβάνει λύσεις για την υποστήριξη, την παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση των υποδομών μίας πόλης με τη χρήση IoT, Οπτικών Ινών, ασύρματων δικτύων κ.α.
2. Περιβάλλον. Αναφέρεται στην παρακολούθηση και βέλτιστη διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης ρύπων, θορύβου, ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με τη χρήση αισθητήρων μέτρησης διαφόρων παραμέτρων κ.α.
3. Μεταφορές – Μετακινήσεις. Αναφέρεται στη βελτίωση του δικτύου μεταφορών αλλά και της ποιότητάς του. Τέτοιου είδους λύσεις περιλαμβάνουν τον προγραμματισμό μεταφορών σε πραγματικό χώρο, δημόσια ποδήλατα, συνεχή παροχή πληροφοριών σχετικά με τα μέσα μεταφοράς σε πραγματικό χρόνο κ.α
4. Ενέργεια. Περιλαμβάνει την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συστημάτων διαχείρισης της ενέργειας για τα δημόσια κτήρια, αισθητήρες φωτισμού, ηλιακά πάνελ κ.α.
5. Υγεία. Αναφέρεται στη βελτίωση της ποιότητας παροχής υγείας ακόμη και σε δυσπρόσιτες περιοχές μέσω παροχής υλικού πρώτων βοηθειών, τηλε-παρακολούθηση ασθενών, τηλε-διάγνωση κ.α.
6. Διαχείριση Αποβλήτων & Υδάτινων πόρων. Αναφέρεται στη μείωση κατανάλωσης ύδατος, την αναβάθμιση της ποιότητας παροχής ύδρευσης και την ορθή διαχείριση των αποβλήτων. Παραδείγματα τέτοιου είδους λύσεων αποτελούν η παρακολούθηση και ο έλεγχος της ροής, πίεσης, ποιότητας και διανομής νερού σε μία πόλη, έξυπνα συστήματα άρδευσης κ.α.
7. Τουρισμός/ Πολιτισμός/ Εκπαίδευση. Αναφέρεται στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου μίας πόλης με την ανάπτυξη, την προβολή και τη βελτιωμένη διαχείριση του τουριστικού και πολιτισμικού προϊόντος της (π.χ. ηλεκτρονική παρουσία δημόσιων βιβλιοθηκών και μουσείων, εφαρμογές ασύγχρονης ηλεκτρονικής μάθησης, καινοτόμες εφαρμογές τουρισμού κ.α.).
8. Οικονομία – Ανάπτυξη. Αναφέρεται στη συνεχή υποστήριξη ή και στη δημιουργία νέας οικονομικής δραστηριότητας – επιχειρηματικότητας και περιλαμβάνει λύσεις όπως καινοτόμες υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, προβολή επιχειρήσεων, mentoring κλπ.
9. Ασφάλεια – Πολιτική Προστασία. Αναφέρεται στην έξυπνη διαχείριση ζητημάτων ασφάλειας με εφαρμογές για την παρακολούθηση (π.χ. μέσω καμερών) ασφάλειας δημοσίων κτιρίων και εγκαταστάσεων, ή και περιοχών υψηλής εγκληματικότητας, ηλεκτρονικό σύστημα αναφοράς περιστατικών από τους πολίτες, αισθητήρες σε δασικές περιοχές για την ανίχνευση πυρκαγιάς κ.α.
10. Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Αναφέρεται στην ενδυνάμωση της διαφάνειας των δημόσιων διαδικασιών και την ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Παραδείγματα αποτελούν η ηλεκτρονική υποβολή παραπόνων, αιτημάτων, βλαβών, η ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για θέματα της πόλης, οι ηλεκτρονικές πληρωμές κ.α

Τι αναφέρεται στην έρευνα για τους έξυπνους Δήμους της Κεφαλονιάς

Στην Κεφαλονιά η έρευνα κάλυψε τρεις ιστοσελίδες Δήμων οι οποίες αξιολογήθηκαν σε σχέση με τα παραπάνω κριτήρια.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ –  Ο Δήμος Αργοστολίου ως μητροπολιτικός δήμος στην Κεφαλονιά κράτησε το προηγούμενο url https://www.kefallonia.gov.gr/ Μόνο στην ελληνική γλώσσα.

ΔΗΜΟΣ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ https://lixouricity.gr Σε τρεις γλώσσες : Ελληνικά, Αγγλικά, Ιταλικά.

ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΗΣ https://www.sami.gov.gr/ Μόνο στην Ελληνική γλώσσα.

Και οι τρεις δήμοι του νησιού μας έχουν καταταχθεί στην κατηγορία « Μεγάλοι Νησιωτικοί Δήμοι» στην οποία περιλαμβάνονται συνολικά 27 Δήμοι νησιών.

Ο Δήμος Ληξουρίου βρίσκεται στην 17η θέση.
Ο Δήμος Σάμης βρίσκεται στην 26η θέση
Ο Δήμος Αργοστολίου δεν αναφέρεται καν! Στη συνέχεια της έρευνας θα διαπιστώσουμε το γιατί.

Τελικά τα καταφέρανε οι Ληξουριώτες! Και με τη βούλα πιο έξυπνοι από τσ’ Αργοστολιώτες!

Δήμος Ιθάκης
Δεν μπορούμε να αφήσουμε απέξω την Ιθάκη. Το γειτονικό μας νησί ανήκει στην κατηγορία «Μικροί Νησιωτικοί Δήμοι» στην οποία περιλαμβάνονται συνολικά 35 μικρά νησιά / δήμοι. Η Ιθάκη έχει κατακτήσει τη 2η θέση με μια ζηλευτή βαθμολογία 4 με άριστα το 5.

Η περίπτωση «Δήμος Αργοστολίου» Ανύπαρκτος (ψηφιακά) δήμος

Γιατί ο Δήμος Αργοστολίου δεν εμφανίζεται σε καμία βαθμολογία της κατηγορίας του «Μεγάλοι Νησιωτικοί Δήμοι»;

Γιατί δεν έχει ψηφιοποιήσει σχεδόν ΚΑΝΕΝΑ από τα 10 πεδία υπηρεσιών που αναφέραμε πάρα πάνω, αυτά που χαρακτηρίζουν ένα Δήμο έξυπνο. Στην περίπτωση του Δήμου Αργοστολίου πρόκειται για μια ανύπαρκτη οντότητα στο δίκτυο των έξυπνων πόλεων της χώρας παρά τα 322 τόσα χιλιάρικα ευρώ που έχει πληρώσει τα e Τρικαλα.

Αξιολόγηση του site του Δήμου Αργοστολίου

Το site του Δήμου Αργοστολίου :https://www.kefallonia.gov.gr/

*Είναι μόνο στην Ελληνική γλώσσα
*Δεν είναι ενημερωμένο με τις τελευταίες αποφάσεις πχ η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έχουν αλλάξει σύνθεση εδώ και πολλούς μήνες αλλά το site δεν έχει ανανεώσει την πληροφορία.
*Η δ/νση του Δήμου Αργοστολίου εμφανίζεται να είναι η έδρα του πρώην Δήμου Κεφαλονιάς (Παναγή Βαλλιάνου) .
*Αν πάτε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων θα δείτε μόνο ΜΙΑ ανακοίνωση εκδήλωσης για το 2022!
*Καλύτερα να μη σχολιαστεί το περιεχόμενο του Τουριστικού οδηγού..
* Η μόνη ηλεκτρονική υπηρεσία προς τους δημότες που εμφανίζεται είναι www.e-argostoli.gr αλλά από ότι φαίνεται δεν στάθηκε ικανή να βγάλει τον δήμο από την αφάνεια στο ψηφιακό περιβάλλον.

Για να δούμε τη διαφορά με άλλους δήμους , ας επισκεφτούμε το website του Δήμου Σύρου / Ερμούπολης που έχει βαθμολογηθεί 4/5 και είναι πρώτος στην κατάταξη στην κατηγορία «Μεγάλοι Νησιωτικοί Δήμοι» στην οποία ανήκει και ο Δήμος Αργοστολίου.
Κάντε κλικ εδώ https://www.syros-ermoupolis.gr/

Που πήγανε τα 322.466,84 € για τον ψηφιακό σχηματισμό του Δήμου Αργοστολίου;

Ξαναδιαβάστε τα άρθρα μας:

Τι «αμαρτίες» πληρώνουνε οι δημότες Αργοστολιού τσου Τρικαλινούς ορες παιδιά; Στο τέλος θα μας πάρουνε και τα σκαρτσούνια!

Και

400 χιλιάρικα σκάσαμε για να γίνουμε πιο έξυπνοι από τσου Τρικαλινούς και έχει ο Άγιος…

Αναζητείται εξυπνάδα…

Πέρα από το www.e-argostoli.gr για τα παράπονα των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, και το προκάτ στην πίσω αυλή του δημαρχείου Αργοστολίου, τίποτε άλλο δεν έχει υλοποιηθεί από τις συμβάσεις που έχει υπογράψει ο Θεόφιλος Μιχαλάτος με την εταιρεία e-Trikala του Δήμου Τρικάλων. Αντίθετα. Έχουν ζητηθεί παρατάσεις παράδοσης των έργων και βεβαίως έχουν δοθεί απλόχερα.

Όμως μια πρόσφατη απευθείας ανάθεση του δήμαρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου προς ιδιώτη της Κομοτηνής τον οποίο προσέλαβε για παροχή συμβουλών ψηφιακού μετασχηματισμού του δημου έναντι ετήσια αμοιβής 17.000 ευρώ, μάλλον δείχνει ότι απηύδησε με την απόδοση των Τρικαλινών συμβουλατόρων του και ανηφόρησε προς Κομοτηνή… Όπου να ‘ ναι βγαίνει και από τα σύνορα. Το ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι λίγα μέτρα από το γραφείο του, δεν τον απασχολεί καν..

Αυτή είναι η κατάσταση έτσι όπως περιγράφεται στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και αυτή σας μεταφέραμε, άλλωστε όλοι τη ζούμε στην καθημερινότητά μας.  Ο Δήμος Αργοστολίου μέχρι σήμερα (22/11/2022) είναι ανύπαρκτος στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού παρά τα χιλιάδες ευρώ που έχει «σκάσει», αέρα πατέρα, στα Τρίκαλα.

Σημειώστε ότι αυτό (οι ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρει το site του Δήμου), είναι ένα μικρό μέρος από τους 10 τομείς που έπρεπε να έχει αρχίσει η ψηφιοποίηση τους.

Τι γίνονται οι εξαγγελίες:

Για το έξυπνο κυκλοφοριακό του Αργοστολίου
Για τους έξυπνους κάδους
Για την έξυπνη φωτοσήμανση
Για τα έξυπνα παγκάκια
Για να μη πούμε για την “Επιτροπών Σοφών” που θα έλυνε τα προβλήματα των Νοσοκομείων της Κεφαλονιάς…

Η θητεία της δημοτικής αρχής του Θεόφιλου Μιχαλάτου τελειώνει σε λίγους μήνες αφήνοντας πίσω της ακόμα σε χειρότερη κατάσταση, από ότι την είχαν καταντήσει οι προηγούμενοι “Ισχυροί», την καθημερινότητα του Δημότη και του επισκέπτη του Δήμου.

Πραγματικά κανείς, ούτε υποστηριχτής ούτε αντίπαλος, περίμενε να καταλήξει έτσι η δημαρχιακή θητεία του πιο πετυχημένου επιχειρηματία της Κεφαλονιάς. Δεκάδες ψηφοφόροι ήλπιζαν καλοπροαίρετα ότι θα επιδείξει και για τον Δήμο το ίδιο ενδιαφέρον, το ίδιο πάθος για την επιτυχία όσο και στις επιχειρήσεις του.. Διαψεύστηκαν όλοι και από πολύ νωρίς…

Το αφήγημα “πετυχημένος επιχειρηματίας = πετυχημένος δήμαρχος ” δεν «παίζει» πια.  Φρόντισε ο ίδιος ο Θεόφιλος να το αφανίσει με την πλήρη αδιαφορία του. Με την ανυπαρξία του.

Άλλωστε είναι κοινό μυστικό πια ότι από τις πρώτες ημέρες της θητείας του άλλο πρόσωπο, μη αιρετό,  «δημαρχεύει».

Ο  δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος συνεχίζει να μεγαλουργεί στις επιχειρήσεις του το ίδιο διάστημα που ο Δήμος καταρρέει στα συσσωρευμένα προβλήματά του,  ουσιαστικά ακέφαλος και ακυβέρνητος…

Η Συντακτική Ομάδα του kefaloniapress

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις