Ο Παύλος Παπαδάτος , για πρώτη φορά στην ιστορία των δημοτικών εκλογών στο νησί μας, ανακοίνωσε δημόσια ότι σκέφτεται να διεκδικήσει τον δήμο Αργοστολίου αλλά πριν αποφασίσει θέλει να συζητήσει με τους δημότες  καίρια θέματα του δήμου.

Θέσαμε 13 ερωτήσεις στον κ. Παπαδάτο, για να διαπιστώσουμε πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκεται στην τελική του απόφαση για την διεκδίκηση του Δήμου Αργοστολίου και με ποια μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά θέματα θα απευθυνθεί στους δημότες Αργοστολίου.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

 Κύριε Παπαδάτε, Αγαπητέ Παύλο, πολλοί συμπολίτες μας διερωτώνται αν τελικά θα είστε υποψήφιος δήμαρχος Αργοστολίου.  Φαίνεται ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι πραγματικά είστε ο άνθρωπος που μπορεί να φέρει την ανανέωση στα πολιτικά δρώμενα της Κεφαλονιάς και φυσικά να συμβάλει τα μέγιστα στην αναπτυξιακή πορεία του δήμου Αργοστολίου. Ανεξάρτητα αν τελικά θα θέσετε ή όχι υποψηφιότητα, επειδή κάποιες πρόσφατες δημοσιεύσεις σας ήταν όντως καινοτόμες και ενδιαφέρουσες, θα θέλαμε να μοιραστείτε τις απόψεις σας πάνω και σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Αργοστολίου.

Ευχαρίστως να απαντήσω στις ερωτήσεις σας…

Τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες το κυκλοφοριακό στο Αργοστόλι είναι σκέτη κόλαση και για τους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες. Έχετε κάποια πρόταση για την επίλυση αυτού του προβλήματος;

Πιστεύω πως η λύσης θα πρέπει να βρεθεί εκτός Αργοστολιού, γιατί το πρόβλημα δημιουργείται από τους επισκέπτες Αργοστολίου και όχι από τους κατοίκους. Ένας μεγάλος αριθμός μάλιστα επισκεπτών πηγαίνει σε υπηρεσίες ή θέλει ελάχιστα ψώνια. Άρα δεν χρειάζεται αυτοκίνητο εντός Αργοστολίου. Συνεπώς θα πρότεινα τις εξής λύσεις.

Α  δημιουργία ενός μεγάλου πάρκινγκ στα ταμπάκικα ώστε να παρκάρουν εκεί δωρεάν τα αυτοκίνητά τους όσοι δεν τα χρειάζονται μέσα στο Αργοστόλι και από εκεί να πηγαίνουν, δωρεάν, απέναντι με ένα πλωτό του δήμου το οποίο θα πηγαίνει και θα έρχεται ανά 20 λεπτά. Και αυτό μόνο τους τέσσερεις καλοκαιρινού μήνες.

Β. Αντίστοιχο  πάρκινγκ θα γίνει στη περιοχή του γηπέδου και μεταφορά με ηλεκτρικό τραινάκι.

Γ. Παρκόμετρα σε όλη την παραλιακή με μέγιστο χρόνο παραμονής τις δύο ώρες. Δημιουργία κεντρικού πάρκινγκ στην περιοχή του παλιού νοσοκομείου.

Δ. Μετατροπή των προαυλίων των σχολείων στο κέντρο του Αργοστολιού σε πάρκινγκ των κατοίκων της περιοχής τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ε. Δημιουργία ελεγχόμενου υπαίθριου πάρκινγκ στο χώρο του λιμεναρχείου με εισιτήριο.

Αναφέρατε επίσης την σκέψη σας για τη δημιουργία καλοκαιρινού θεάτρου. Θα θέλαμε να μας λύσετε δύο απορίες: Πού θα προτείνατε να γίνει αυτό και από πού θα βρεθούν τα χρήματα.

Το καλοκαιρινό θέατρο που προτείνω θα είναι 1800 θέσεων και συνεπώς κάτι τέτοιο θα ήταν απαγορευτικό μέσα στο Αργοστόλι, όπου θα γινόταν το αδιαχώρητο. Ο πλέον κατάλληλος χώρος είναι εκτός Αργοστολίου σε χώρο που ανήκει σε κοινότητα του Αργοστολίου και διαθέτει τεράστιο χώρο πάρκινγκ. Όσο για τη χρηματοδότηση, όχι μόνο μπορεί να γίνει από το ΕΣΠΑ αλλά και από απευθείας χρηματοδότηση του Δήμου μας από το ταμείο χρηματοδότησης των δήμων της ΕΕ.

Σε κάποιες προτάσεις που έχετε δημοσιεύσει έχετε δώσει μεγάλη έμφαση στον πολιτισμό και στον τουρισμό αλλά δεν είπατε τίποτα ακόμη για τον πρωτογενή τομέα του δήμου μας.

Ήμουν σαφέστατος. Δημοσίευσα δύο εντελώς περιληπτικές προτάσεις για περιβάλλον και τουρισμό και τόνισα το γεγονός ότι αν τελικά θέσω υποψηφιότητα θα δημοσιεύσω σε ειδικό έντυπο τις αναλυτικές προτάσεις μου για οκτώ διαφορικές ενότητες. Μία από αυτές τις προτάσεις θα είναι η ανάπτυξη της γεωργοκτηνοτροφίας που θα έπρεπε να αποτελεί τον κύριο αναπτυξιακό μοχλό των νησιών μας.

Θα τολμήσετε ενέργειες που μπορεί να σας φέρουν αντιμέτωπο με κάποια τοπικά συμφέροντα που χρόνια ενδιαφέρονται μόνο για τα δικά τους οφέλη και όχι το συλλογικό συμφέρον;

Πιστεύω ότι με γνωρίζετε αρκετά καλά και δεν χρειαζόταν να μου κάνετε μία τέτοια ερώτηση. Όποιος είναι νόμιμος θα έχει τον δήμο αρωγό του. Όποιου τα συμφέροντα αντιστρατεύονται τα συμφέροντα του δήμου μας είναι νοητό ότι θα βρει τον δήμο αμείλικτα απέναντί του, και χωρίς την παραμικρή υποχώρηση.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Για να σκέφτεστε να βάλετε υποψηφιότητα, αυτό σημαίνει ότι δεν σας ικανοποιεί η παρούσα δημοτική αρχή Αργοστολίου. Ισχύει αυτό;

Δυστυχώς η παρούσα δημοτική αρχή είναι μία σκέτη απογοήτευση και αυτό οφείλεται στον Δήμαρχο. Πραγματικά απορώ πως είναι δυνατόν ο κύριος Θεόφιλος Μιχαλάτος να θέλει να συνεχίσει να ασχολείται έστω και τυπικά με τα του δήμου μας. Είναι εκπρόσωπος μιας μίζερης δημοτικής αρχής που πορεύεται χωρίς όραμα και στόχους για τον δήμο μας. Η θητεία του δίνει την εντύπωση ότι μάλλον θέλει να χρησιμοποιεί τον δήμο ως μοχλό ανάπτυξης των δικών του επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και των φίλα προσκείμενων επιχειρηματιών. Το κυριότερο όμως πρόβλημα  του δήμου μας δεν είναι να φύγει ο κύριος Μιχαλάτος, όπως το παρουσιάζουν κάποιοι,  αλλά μήπως ο επόμενος του Μιχαλάτου είναι χειρότερος! Ας μας απασχολήσει περισσότερο τι δήμαρχο θέλουμε και όχι μόνο αυτός που δεν θέλουμε.

Τι σημαίνει για εσάς “καλός δήμαρχος”;

Να έχει αποδείξει ότι διαθέτει τις γνώσεις , την επιστημονική κατάρτιση και την ικανότητα ώστε να εκπονήσει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα με συγκεκριμένους και χρονικά οριοθετημένους στόχους που θα εκπορεύονται από ένα όραμα, θα εξασφαλίζει ένα ευοίωνο μέλλον του δήμου μας. Όταν δεν υπάρχει όραμα, τότε υπάρχει μόνο μία μίζερη διαχείριση της καθημερινότητας.  Ο Δήμαρχος πρέπει να έχει ενθουσιασμό, να είναι κοινωνικός, να αφουγκράζεται τα προβλήματα των δημοτών, να είναι συνεργάσιμος με όλους τους δημοτικούς συμβούλους , όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους, να είναι λάτρης του ωραίου, να έχει ή δυνατό διεθνείς εμπειρίες και πάνω από όλα να διακρίνεται για την δημιουργικότητά του και προς όφελος της κοινωνίας.

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και ο πρώην δήμαρχος  Κεφαλονιάς κύριος Παρίσης. Είχαμε ακούσει ότι του είχατε ζητήσει συνεργασία και συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό σας.

Δεν έχω να σας κρύψω τίποτε. Του πρότεινα να παραμείνει «φαντάρος» του δήμου μας και απλός δημοτικός σύμβουλος ώστε η εμπειρία του και οι γνώσεις του να μην χαθούν. Θα μπορούσε να πάρει παράδειγμα από πρώην πρωθυπουργούς όπως ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, και άλλοι, που από πρωθυπουργοί παρέμειναν απλοί βουλευτές. Αν τελικά προχωρήσει στην κατάθεση ψηφοδελτίου είναι ηλίου φαεινότερο ότι σκοπός του είναι να βάλει εμπόδιο στην προσπάθεια κάποιου που θέλει και μπορεί να φέρει ανανεωτικό και αναπτυξιακό αέρα στο δήμο μας και αυτό δεν τον τιμά. Ίσως κιόλας να μην συνειδητοποιεί ότι οι καιροί τον έχουν ξεπεράσει και σίγουρα δεν αντιλαμβάνεται ότι έτσι αμαυρώνει εντελώς την οποιαδήποτε υστεροφημία του και αντί γίνει παράδειγμα πολιτικής αξιοπρέπειας θέλει να μετατραπεί σε πολιτικό  “επαίτη” και εμπόδιο στην ανάπτυξη των τεράστιων δυνατοτήτων του δήμου μας.  Αλλά και πάλι οι δημότες είναι αυτοί που αποφασίζουν…

Προτείνατε να γίνει η Κεφαλονιά και η Ιθάκη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πώς θα γίνει αυτό;

Είναι μια επτάχρονη διαδικασία η αισιόδοξη έκβαση της οποίας κυριολεκτικά θα απογειώσει την ανάπτυξη των δύο νησιών μας και θα αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης πολλών αναπτυξιακών έργων. Θα πρέπει όμως να συνεργαστούν και οι τέσσερεις δήμοι μας χωρίς βέβαια να αφιερώνουν ιδιαίτερα πολύ χρόνο, καθότι τη διαδικασία θα αναλάβει 20μελής επιτροπή που θα πληρώνεται από το δημόσιο.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν έχετε ακόμα αποφασίσει αν τελικά θα είστε ή όχι υποψήφιος δήμαρχος;

Βασικά οι λόγοι είναι κυρίως προσωπικοί αλλά και επαγγελματικοί, καθώς βρίσκομαι στη διαδικασία να κλείσω και την τελευταία μου ανώνυμη εταιρεία. Στους πολλούς και πολύ αξιόλογους δημότες που ανταποκρίθηκαν στην πιθανή υποψηφιότητά μου ήμουν ειλικρινής και ζήτησα πίστωση χρόνου, ώστε να είμαι 100% σίγουρος ότι θα μπορέσω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της δημοτικής αρχής που θα οδηγήσει τον δήμο μας στον δρόμο της δημιουργικής ανάπτυξης. Εξ άλλου ο δρόμος ως τις εκλογές είναι ακόμη μακρύς. Προηγούνται οι εθνικές…!

Εσείς είστε ένας άνθρωπος που έχει συνηθίσει να εργάζεται ως ιδιώτης επιχειρηματίας και ουσιαστικά να αποφασίζει μόνος του. Σαν δήμαρχος θα πρέπει να συναποφασίζετε με τους δικούς σας δημοτικούς συμβούλους και με την αντιπολίτευση. Θα έχετε να αντιμετωπίσετε και κοινωνικούς φορείς που θα αντιδρούν ενδεχομένως..  Το έχετε συνειδητοποιήσει αυτό;

Τα έργα που προτείνω να γίνουν στον δήμο, πέραν των καθημερινών και αναγκαίων, ευελπιστώ ότι θα τους βρίσκουν όλους σύμφωνους. Για παράδειγμα, ποιος δεν θέλει να γίνει ένα σύγχρονο μουσείο ή ένα καλοκαιρινό θέατρο στο Αργοστόλι, να λυθεί το κυκλοφοριακό του Αργοστολίου, να σουλουπωθεί η αγορά, να γίνει δημιουργικό το λιμενικό ταμείο, να «ζωντανέψουν» οι φιλαρμονικές και οι χορωδίες ή να γίνουν κάποια σημαντικά έργα υποδομής όταν θα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους; Διαφωνίες υπάρχουν όταν γίνονται έργα για τους ημετέρους εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και όταν ο δήμαρχος δεν έχει να παρουσιάσει ένα σοβαρό πρόγραμμα με αποτέλεσμα να μην πείθει κανέναν.

Κάτι άσχετο από τα δημοτικά αλλά πολύ σχετικό πολιτικά. Πώς βλέπετε τις επόμενες εθνικές εκλογές; Θα κερδίσει την έδρα η ΝΔ στην Κεφαλονιά;

Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι όποτε η ΝΔ κερδίζει πανελλαδικά τις εκλογές με διαφορά τουλάχιστον 3.5% από το δεύτερο κόμμα, τις κερδίζει και στην μονοεδρική της Κεφαλονιάς και Ιθάκης ανεξαρτήτως των υποψηφίων της. Υπήρξε μόνο μία εξαίρεση, όταν συνεργάστηκε το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και εξελέγη ο κύριος Παναγής Μπενετάτος, παρά το γεγονός ότι είχε κερδίσει η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ με μεγάλη διαφορά σε όλη την Ελλάδα. Πάντως ένα είναι σίγουρο. Η ιστορία δεν αποτελεί εγγυημένη επανάληψη, και για να κερδηθεί από την ΝΔ η έδρα ίσως αυτή τη φορά , η διαφορά χρειαστεί να είναι πολύ πάνω από 3.5%!

Ποια η γνώμη σας για το θέμα των υποκλοπών;

Νομίζω ότι υπήρξε μεγάλο επικοινωνιακό λάθος εκ μέρους της ΝΔ. Αφού αποδεδειγμένα έγιναν υποκλοπές, έπρεπε να δοθεί άμεσα μια εξήγηση και αν χρειαζόταν μία συγγνώμη. Το θέμα θα είχε λήξει εντός μία εβδομάδας το πολύ. Τώρα θα συνεχίζεται με απρόβλεπτες συνέπειες.

Και κάτι τελευταίο. Ποια η γνώμη σας για τον εκλογικό νόμο των Αυτοδιοικητικών εκλογών.

Πρέπει ο εμπνευστής του να είχε πολύ φαντασία. Νοσηρή φαντασία!

Σας ευχαριστούμε. Σας ευχόμαστε καλή τύχη σε ό,τι αποφασίσετε.

Ευχαριστώ πολύ.

Η Συντακτική Ομάδα του kefaloniapress

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

2 Σχόλια

  1. Πιστεύω οτι η υποψηφιότητα τού Κου Παπαδάτου ειναι εγγύηση γιά τόν Δήμο μας, οτι το Αργοστόλι καί η Κεφαλονιά θα εχει κσλύτερη τύχη.
    Ειναι αξιόλογος οικονομολόγος, πολύ δημιουργικός και οι στόχοι του
    καί οι οραματισμοί ειναι υψηλοί που θα δώσουν στό νησί μας τήν δυνατότητα η Κεφαλονιά καί η Ιθάκη να γίνουν πολιτιστική πρωτεύουσα τής Ευρώπης.

  2. Και εγώ πιστευω οτι οι αιτιάσεις για εργα που θα ανακουφίσουν την ζωή μας ,θα βρουν ανταπόκριση από τον κο Παυλο Παπαδάτο ο οποιος επρεπε ήδη να ειχε θητευσει δήμαρχος.Σημερα βλέπω απνοια κ στασιμότητα ιδιως η ξεχασμένη Λειβαθώς που θα επρεπε να εχει χρόνια δρομους ,προς Αγια Πελαγια,κ όχι μόνο . Πεζοδρόμια φανοστάτες κ ολες οι παραλίες να εχουν αριστη προσβαση.Το Αργοστολι υποφερει απο parking.Οι υποδομες στο διαδικτυο ελλειπεις .Το internet χαροπαλευει στη Λειβαθω καθε τοσο διακοπτεται .Ο ξενος το πρωτο που θα κυτταξει οταν μπει στο δωματιο ειναι το internet. Τελος εξω από τα κομματα οι δημοτικές!! .Οι αξιοι μεσα ανεξαρτητα πολιτικής.!!
    Να ειναι ικανοί να διεκδικήσουν λευτα που χάνονται .

Comments are closed.