Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, με επίκεντρο τα εξελισσόμενα έργα στο νησί, παραχώρησε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου στην ΑΙΧΜΗ και στο aixmi-news. Λίγο πριν ολοκληρώσει την επίσκεψη της στη Λευκάδα, μίλησε στον Άγγελο Χόρτη για τα έργα που επισκέφτηκε την προηγούμενη ημέρα μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Αντρέα Κτενά, τον τουρισμό στα νησιά του Ιονίου, τη διαχείριση απορριμμάτων, τα επόμενα έργα αλλά και για τις επερχόμενες εκλογές.
Βρίσκεστε για άλλη μια φορά στη Λευκάδα. Πώς εξελίσσονται σε γενικές γραμμές οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας εδώ;
Οι παρεμβάσεις είναι δυναμικές και αναπτυξιακές, αλλά και κοινωνικές και πολιτιστικές. Η Περιφέρεια μας βάζει τη σφραγίδα της παντού. Υπάρχουν συνεχιζόμενα έργα, πολλά από τα οποία δεν ήταν σε μια διαδικασία απλής διοικητικής συνέχειας. Βρήκαμε έργα μπλοκαρισμένα, που δεν είχαν καν αρχίσει. Ένα από αυτά είναι η αποκατάσταση του σχολείου στη Βασιλική. Σοβαρά ζητήματα που εκκρεμούσαν από το ’15, που έγιναν οι σεισμοί, και δεν είχαν καν αρχίσει οι διαδικασίες.
Όλα αυτά τα έργα βρήκαν τον δρόμο τους, και με τις χρονοβόρες διαδικασίες και αντιξοότητες που παρουσιάζονται στη συνέχεια. Παράδειγμα, αναγκαστήκαμε ν’ αλλάξουμε τον εργολάβο στο σχολείο της Βασιλικής. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε συμπληρωματική μελέτη για το Γηροκομείο της Λευκάδας, κάτι που απαιτεί χρόνο και διαδικασίες.
Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη, έχει συμβεί και σε άλλα έργα. Παλιά κτίσματα έχουν στατικές ανάγκες μεγαλύτερες από όσο φαίνεται στην αρχική μελέτη. Όλα αυτά έχουν βρει τον δρόμο τους με επιμονή, με συστηματική διαδικασία και πλέον είμαστε σε μια πορεία υλοποίησης. Μεγάλη ικανοποίηση αποτελεί το έργο του Αγίου Σπυρίδωνα. Οι Λευκαδίτες είχαν καημό στην καρδιά τους να βλέπουν αυτή τη μεγάλη εκκλησία για δεκαετίες έτσι.
Είναι έτσι πάνω από 40 χρόνια, σωστά;
Πάνω από 40 χρόνια, τα λέτε καλά. Να την βλέπουν εγκαταλελειμμένη και να μην υπάρχει ένα φως και μια προοπτική. Πήραμε επάνω μας αυτή την υπόθεση, αρχικά γιατί ήταν μεταξύ των προτεραιοτήτων μας να αποκαταστήσουμε εκκλησιαστικά μνημεία και εδώ και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες. Ειδικά για τον Άγιο Σπυρίδωνα αντιλήφθηκα από την πρώτη στιγμή ότι είναι κάτι που θα δώσει μεγάλη ικανοποίηση στη συλλογική μνήμη, θα στολίσει τη Λευκάδα, τον περίπατο κατοίκων και επισκεπτών, σε μια περιοχή που σίγουρα η εκκλησία θα είναι επισκέψιμη καθώς βρίσκεται σε κεντρικό σημείο. Είναι και άλλες εκκλησίες όπως ο Άγιος Μηνάς.
Ένα άλλο μεγάλο πολιτιστικό μνημείο για τη Λευκάδα είναι το κάστρο της Αγίας Μαύρας. Είναι κάτι που το έχω πραγματικά στην καρδιά μου. Πρόκειται για ένα κάστρο που το ζεις στον περίπατο σου. Τα άλλα κάστρα μας είναι σε υψόμετρα, πρέπει να πας ειδικά για το κάστρο. Εννοώ κάστρα σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες. Ήδη εμείς κάνανε μια πολιτιστική εκδήλωση το καλοκαίρι στο κάστρο, για να σηματοδοτήσουμε την λειτουργία του κάστρου και το άνοιγμα του στην κοινωνία.
Ήταν μια εκδήλωση με μουσικά σχήματα από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Το κάναμε για την επετειακή μνεία που πάντα γίνεται της Ένωσης με τη Μητέρα Ελλάδα. Η ημερομηνία είναι 21 Μαΐου, αλλά προτιμήσαμε να το καθυστερήσουμε για να μπορέσουμε να το κάνουμε στο κάστρο. Θέλαμε να συνδέσουμε και το κάστρο της Λευκάδας, που ιστορικά είναι συνδεδεμένο, γιατί εκεί υψώθηκε η πρώτη ελληνική σημαία μετά την ένωση. Θέλαμε να σηματοδοτήσουμε το άνοιγμα του κάστρου με αυτό το ιστορικό γεγονός. Συνεχίζονται οι εργασίες, βέβαια, στο κάστρο.
Αυτό που αποτέλεσε προτεραιότητα μας, και φαίνεται να εκτελείται, είναι οδοποιία. Είναι κρίμα τα νησιά μας να στερούνται σύγχρονης οδοποιίας, που σημαίνει όχι μόνο άσφαλτο. Υπάρχουν περιοχές που είχαν και δεκαετία να δουν άσφαλτο, όχι κάλυμμα λακούβων. Πάντα γίνεται ένα τέτοιο πρόγραμμα συντήρησης για τις λακούβες. Είχαν καιρό να δουν νέο ασφαλτοτάπητα, με ό,τι σημαίνει η σύγχρονη οδοποιία η οποία περιλαμβάνει και οδική ασφάλεια. Κόμβοι, διαγραμμίσεις την ώρα που πρέπει. Χρειάζεται να κάτσει καλά η άσφαλτος για να γίνουν οι διαγραμμίσεις.
Επίσης, τα μικρά αντιπλημμυρικά, η συντήρηση τους, ή καινούργια που είναι στα πλάγια των δρόμων. Όλα αυτά, λοιπόν, είχαμε την ευκαιρία χθες (25/01/2023) να τα επισκεφτούμε και να δούμε και την εξέλιξη του έργου, να πιέσουμε τους εργολάβους για την επιτάχυνση των διαδικασιών και των εργασιών. Θέλουμε πραγματικά όσο το δυνατόν συντομότερα να τελειώσουν για να μην έρχονται και αυτές οι παρενοχλήσεις στην καθημερινή ζωή.
Το άλλο σημαντικό έργο που επισκεφτήκαμε είναι το αγκυροβόλιο στο Νυδρί. Είναι πολύ σημαντικό ότι το Νυδρί θα αποκτήσει αυτό το τουριστικό αγκυροβόλιο, 80 σκαφών περίπου. Το Νυδρί αναδεικνύεται σε έναν πόλο έλξης. Παραδοσιακά ήταν πόλος έλξης, αλλά θέλουμε να τον αναδείξουμε σαν έναν πόλο έλξης αναβάθμισης, των τουριστών και των υπηρεσιών που προσφέρει. Το αγκυροβόλιο θα συμβάλει πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.
Επισκεφτήκαμε και το λιμάνι της Βασιλικής. Εκεί είναι ένα έργο σε εξέλιξη που πρέπει και επείγει να τελειώσει. Έχουν γίνει όλες οι πληρωμές του έργου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023. Είναι ένα έργο που το χρηματοδοτούμε εμείς από το ΕΣΠΑ, το εκτελεί όμως ο Δήμος. Επισκεφτήκαμε και τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η Περιφέρεια για την ράμπα στη Βασιλική. Το θεωρώ πολύ σημαντικό. Ξέρω ότι πέρασε από 40 κύματα η ράμπα διότι από τους συμπολίτες μας ο καθένας έχει την αντίληψη του για την ανάπτυξη.
Υπήρχαν αντιδράσεις;
Υπήρξαν αντιδράσεις για τη ράμπα. Υπήρχε ο φόβος ότι θα παρεμποδίζει τις άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες που είναι εξελιγμένες στην περιοχή ένα φέρυ μποτ που θα φτάνει στη ράμπα. Πρέπει όμως να τα δούμε όλοι σε ένα πρίσμα πολυμέρειας των δραστηριοτήτων σήμερα. Είναι κρίμα να χάνουμε την ευκαιρία της σύνδεσης με ένα άλλο νησί, όχι μόνο για τη συνοχή των Ιονίων Νήσων. Εμείς το επιδιώκουμε με κάθε τρόπο. Η σύνδεση μας φέρνει πιο κοντά. Αναδεικνύει τα κοινά μας στοιχεία, γνωριζόμαστε καλύτερα, νιώθουμε αυτό που λέμε «είμαστε Επτανήσιοι». Δεν πρέπει να είναι ένα σλόγκαν, πρέπει να το νιώθουμε κιόλας.
Παράλληλα, εξυπηρετεί εμπορευματική κίνηση. Γιατί να μην ανταλλάσσουμε προϊόντα και υπηρεσίες μεταξύ των νησιών μας; Εξυπηρετεί και στην μετακίνηση των τουριστών. Είναι τύχη για τη Βασιλική ότι έχει αυτή τη διασύνδεση με το Φισκάρδο και με την Ιθάκη τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, εκεί έχει γίνει κι ένα έργο προστασίας, διότι με μια φυσική καταστροφή είχαν φύγει πέτρες κ.λπ., και έπρεπε να επανορθωθούν. Είχα την ευκαιρία να είμαι μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες από την Κέρκυρα, όπου είναι η έδρα της διοίκησης. Με τον αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων και Υποδομών Μανόλη Ορφανουδάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Νίκο Μηλιώτη.
Ο κ. Μηλιώτης ήταν και ιδιαίτερα απασχολημένος με τα άλλα νησιά για την πρόληψη, την προετοιμασία και ετοιμότητα που πρέπει να έχουν οι υπηρεσίες μας εν αναμονή των ακραίων φαινομένων. Σήμερα, με τα τεχνολογικά μέσα, έχουμε έγκαιρα προειδοποιήσεις, προβλέψεις και δεν μας πιάνουν στον ύπνο τα καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα, η Περιφέρεια έχει αναβαθμίσει αισθητά, για να μην πω εντυπωσιακά, την Πολιτική Προστασία, τόσο με πόρους που διατίθενται όσο και με μητρώα εργοληπτών. Δηλαδή, κατάλληλων μηχανημάτων και χειριστών που πρέπει την ώρα της κρίσης να είναι εκεί για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.
Τις πρώτες ενέργειες, απεγκλωβισμούς, τον καθαρισμό των δρόμων από τις κατολισθήσεις. Η προειδοποίηση μας κάνει κι εμάς να είμαστε σε μεγαλύτερη ετοιμότητα για να λειτουργήσει έγκαιρα το σύστημα της Πολιτικής Προστασίας. Είναι πολύ σημαντικό διότι συνειδητοποιούν και οι συμπολίτες μας την ευθύνη που έχουμε ο καθένας. Να περιορίζουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, να αποφεύγουμε να περνάμε από οικοδομές, από περιοχές που μπορεί να πέσει κάτι στο κεφάλι μας, από έναν δρόμο που μπορεί να κλείσει. Όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι η πρόληψη μας αφορά και η επιτυχία της τοπικής κοινωνίας να αντιδράσει σωστά, χωρίς θύματα ή τραυματισμούς. Είναι υπόθεση όλων μας.
Η θητεία των περιφερειακών διοικήσεων λήγει σε λίγους μήνες. Εν τέλει, η στοχοθεσία που είχατε γενικότερα για τα Ιόνια Νησιά και ειδικότερα για τη Λευκάδα επιτεύχθηκε;
Επιτυγχάνεται καθημερινά! Σε πολλούς τομείς έχουμε κάνει περισσότερα και από αυτά που είχαμε προβλέψει. Είχαμε και τη συνεργασία των πολιτιστικών και των κοινωνικών φορέων. Πράγματι, μας έδωσαν ιδέες, μπορέσαμε και συνδιοργανώσαμε, συγχρηματοδοτήσαμε δραστηριότητες. Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε ότι άλλαξε η κατεύθυνση μας σε πολλούς τομείς. Πρώτον, η Πολιτική Προστασία ήταν προτεραιότητα μας, αλλά τα καιρικά φαινόμενα που άρχισαν βίαια από την αρχή της θητείας μας, μας έκαναν να στρέψουμε περισσότερο την κατεύθυνση μας και την πολιτική μας παρέμβαση, τις χρηματοδοτήσεις και τις υποδομές προς τα εκεί. Εγώ ανέλαβα 2 Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου βρέθηκα σε αποκλεισμούς στην Κεφαλονιά.
Στη συνέχεια είχαμε τον κορωνοϊό. Ήταν κάτι που ποτέ δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε, ανέτρεψε όλο μας το σκεπτικό της λειτουργίας. Έπρεπε να λειτουργήσουμε με τις υποστελεχομένες υπηρεσίες μας και να προστατέψουμε τους εργαζόμενους. Δηλαδή, εκεί που τους στέλναμε ετοιμοπόλεμους στις υπηρεσίες και στα γραφεία έπρεπε πάνω από όλα να τους προστατέψουμε, άρα να είναι σπίτι τους. Όχι μόνο για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για την ασφάλεια των συγγενών κ.λπ. Πράγματα τα οποία είχαν επιπτώσεις στη ροή των διαδικασιών και την παραγωγικότητα.
Τα καταφέραμε όμως, δεν χάσαμε στόχους και χρονοδιαγράμματα, αλλά αυτό δεν ήταν στα προβλεπόμενα. Επίσης, πολλοί πόροι μας κατευθύνθηκαν προς τα εκεί. Πόροι για τα υλικά προστασίας, για τους εργαζόμενους, για τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, τις μάσκες και όλα αυτά που έπρεπε να προσφέρουμε στις υπηρεσίες μας. Αλλά και να συμβάλουμε και στην προστασία των κοινωνικών δομών.
Και παράλληλα, να συμβάλουμε στην εθνική προσπάθεια για να κρατηθεί η αγορά ζωντανή, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Διαθέσαμε 62.000.000 από το ΕΣΠΑ τα οποία δεν ήταν προδιαγεγραμμένα να πάνε στη στήριξη των επιχειρήσεων. Δεν είχαμε ποτέ φανταστεί ότι θα έπρεπε να συμβάλουμε στην μισθοδοσία των επικουρικών, γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, διοικητικού προσωπικού. Λόγω των αυξημένων αναγκών σε τέτοιο προσωπικό που μας δημιούργησε ο κορωνοϊός. Δώδεκα εκατομμύρια δεσμεύσαμε εκεί. Θέλω να πω ότι σε αυτά τα 3,5 χρόνια, δεν ήταν μόνο η εκτέλεση του προγράμματος μας όπως εμείς το σχεδιάσαμε, το φανταστήκαμε και καθημερινά διαμορφωνότανε. Είχαμε και όλες αυτές τις εξαιρετικές, τις απρόσμενες και ταχθήκαμε από την πρώτη στιγμή, ενταγμένοι στην εθνική προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στο να μείνει ζωντανή και αισιόδοξη για το αύριο η κοινωνία.
Ήταν μια εθνική προσπάθεια αυτό, όχι απλά μια κυβερνητική πολιτική που έπρεπε να εκτελεστεί από όλους. Χάσαμε και πόρους από την τουριστική μας δραστηριότητα που είναι έντονη στα Ιόνια Νησιά. Το 70 τοις εκατό σχεδόν της δραστηριότητας μας, των εισοδημάτων και των δραστηριοτήτων είναι από τον τουρισμό. Τα χάσαμε αυτά και το ’20 και το ’21. Μείναμε όμως ανοιχτοί, είχαμε επισκεψιμότητα, λειτούργησε η τουριστική αγορά αλλά με μεγάλη απώλεια εισοδημάτων. Παντού είμαστε παρόντες και εκεί που είναι η αρμοδιότητα μας. Και εκεί που δεν είναι η αρμοδιότητα μας, με πρωτοβουλίες, με προγραμματικές συμβάσεις με δήμους, θέλουμε να ανταποκριθούμε πάντα στις ανάγκες της κοινωνίας και να βγούμε μπροστά να δώσουμε λύσεις.
Ένα χρόνιο πρόβλημα της Λευκάδας είναι τα απορρίμματα. Έχει βρεθεί μια λύση για αυτό με τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου;
Κοιτάξτε, δεν είναι μόνο της Λευκάδας. Είναι και Ελληνικό πρόβλημα, αλλά το ζούμε και πολύ έντονα στην Περιφέρεια μας. Όταν ανέλαβα περιφερειάρχης ήταν μια από τις πληγές που αισθανόμουνα. Τα απορρίμματα και η οδοποιία, οι δυο πληγές της περιφέρειας μας. Τα απορρίμματα συνδυαζόντανε και με φωτογραφικό υλικό που κυκλοφορούσε ανά τον κόσμο, από τους δρόμους. Και την μη υπάρχουσα προοπτική λύσεις. Μπορεί σε μια εξαιρετική περίπτωση να συμβεί μια απεργία ή κάτι και να βρεθούν απορρίμματα στον δρόμο. Το τραγικό ήταν ότι δεν υπήρχαν προοπτικές λύσης.
Αυτό είναι κάτι το οποίο πήρε πολύ σοβαρά και η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ο ίδιος είπε ότι δεν είναι δυνατόν σε αυτές τις τουριστικές περιοχές να μην υπάρχει μια ζωντανή πρόβλεψη για να βρεθεί λύση την στιγμή που είναι προβολή και εικόνα της ίδιας της χώρας μας. Σήμερα έχουμε γυρίσει σελίδα, είμαστε σε μια θετική κατεύθυνση με υλοποιήσιμα έργα. Εκτελούνται έργα στη Ζάκυνθο, ολοκληρωμένες μονάδες διαχείρισης στην Κεφαλονιά και αυτές τις μέρες, τέλος του μήνα, τελειώνει και η διαγωνιστική διαδικασία για τη μονάδα στην Κέρκυρα. Η ΜΟΠΑΚ είναι μια παλιά ιστορία εδώ.
Ξεκίνησε από χρόνια, έχει μια ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία όμως δεν είναι σύγχρονη. Αλλά δεν θα μείνει έτσι η υπόθεση αυτή, έχουμε συζητήσει και με το υπουργείο, διότι από το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος χρηματοδοτούνται αυτές οι μονάδες. Δεν είναι από το ΕΣΠΑ των Ιονίων Νήσων, είναι από το ΕΣΠΑ του υπουργείου. Συζητήσαμε και με το υπουργείο και θα διατεθούν οι πόροι που χρειάζονται για να αναβαθμιστεί η ΜΟΠΑΚ. Δεν θα μείνει η Λευκάδα έτσι.
Η Λευκάδα αναπτύσσεται τουριστικά, έχει μεγάλη επισκεψιμότητα τα σαββατοκύριακα και στην περίοδο των διακοπών. Θα παράγει περισσότερα απορρίμματα και πέρα από αυτό, δεν μπορούμε πια να μην είμαστε με στίγμα αειφορίας. Αυτό είναι αρνητικό για την ταυτότητα μας, εάν δεν συνδυάζεται και η τουριστική μας προβολή με το ότι είμαστε νησιά που οδηγούμαστε σε μια εποχή αειφορίας. Αυτό είναι μια μεγάλη υποχρέωση για τους συμπολίτες μας, συνδυάζεται με τη δημόσια υγεία η οποία συνδυάζεται με τη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά είναι και μια σφραγίδα για την τουριστική μας ταυτότητα. Κι εγώ το προωθώ αυτό.
Η λέξη βιωσιμότητα είναι πλέον κάτι που συμβολίζει κάθε αναπτυξιακή πορεία και κάθε τουριστική προβολή. Εμείς λέμε “ναι”, δεν είναι λόγια, είναι έργα. Θα γίνουμε νησιά αειφόρα με βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να θάβουμε πια απορρίμματα. Η γη δεν τα αντέχει και για αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια σαφή πολιτική, που συνδυάζει με χρηματοδοτήσεις, για να καταλήγουμε σε πολύ μικρό υπόλειμμα και αυτό που οδηγείται στην ταφή να είναι πολύ μικρότερο από αυτό στο παρελθόν και θα πρέπει να είναι πολύ μικρότερο από ό,τι είχε σχεδιάσει η ΜΟΠΑΚ.
Όπως από ό,τι είχε σχεδιάσει τα εργοστάσια σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο, γιατί της Κεφαλονιάς έγινε σύγχρονο από την αρχή. Αυτές οι προσαρμογές θα γίνουν διότι είναι Ευρωπαϊκή στρατηγική και νομοθεσία, εντάχθηκε στην εθνική μας νομοθεσία και όλη η Ελλάδα αλλάζει παράλληλα με τη διαγωνιστική διαδικασία για την Κέρκυρα, είναι άλλα τέσσερα εργοστάσια στην Ελλάδα. Το παρακολουθούμε γιατί είναι τώρα σε εξέλιξη. Η Ελλάδα ήταν αφημένη και παρατημένη στους σκουπιδότοπους. Σήμερα κάνει από τα πιο σύγχρονα έργα της Ευρώπης. Και τα νησιά μας θα είναι σε αυτή την κατηγορία και θα είναι και πρωτοπόρα.
Δεδομένου ότι οι υποδομές είναι καθοριστικές για την προσέλκυση τουρισμού, τι άλλο σχεδιάζετε και πότε θα μπορούν οι Λευκαδίτες και οι υπόλοιποι νησιώτες να δουν ολοκληρωμένα αυτά τα μεγάλα έργα;
Το καθήκον μας είναι να προχωρούμε τα έργα μεγάλα και μικρά. Η εμπειρία δείχνει ότι τα μεγάλα έργα θέλουν στη χώρα μας μεγάλα διαστήματα. Πολύ μεγάλα διαστήματα. Σε εμάς ιδιαιτέρως, διότι δεν είναι μόνο οι διαδικασίες. Πολλές διαδικασίες είναι νομοθετικές και από Ευρωπαϊκούς κανονισμούς που εξυπηρετούν τη διαφάνεια. Οι χρόνοι είναι αργοί στη χώρα μας. Της δικαιοσύνης, από το ένα υπουργείο στο άλλο οι διαδικασίες, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις Περιφέρειες. Το ίδιο ισχύει και για δήμους. Αυτοί οι χρόνοι είναι μεγάλοι και κάνουν τα έργα να γίνονται διαρκείς διαδικασίες. Εμείς από την πλευρά μας κάναμε ό,τι μπορούμε για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες με τις δυνάμεις που διαθέτουμε. Αλλά το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από πολλά.
Βάλαμε στόχο ότι δεν θα κολλήσουμε σε αυτά. Δεν θα πούμε “αφού δεν θα φανούν στο τέλος της τετραετίας, άσ’ τα να κάνουμε έργα που θα τρέξουν γρηγορότερα και θα τα δουν οι συμπολίτες μας”. Τα κάνουμε και αυτά, αλλά κάνουμε και έργα που ανοίγουν δρόμο αναπτυξιακό ή ποιότητα ζωής για το αύριο. Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, είμαστε εδώ για να είμαστε χρήσιμοι για το σήμερα και για το αύριο.
Παραδείγματος χάρη, μιας και είμαστε στη Λευκάδα, μελετάμε το θέμα της Γύρας. Η Γύρα είναι στην καρδιά της Λευκάδας. Είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για τους ίδιους τους Λευκαδίτες ο περίπατος σε έναν μοναδικό βιότοπο στην Περιφέρεια μας και μια προστιθέμενη αξία για τους τουρίστες. Αυτό δεν θα γίνει αύριο, αλλά το ξεκινήσαμε. Θέλω να έχω τη συνείδηση μου αναπαυμένη ότι δουλεύουμε και για το αύριο, είμαστε δεν είμαστε εδώ εμείς κάποια στιγμή μετά από χρόνια.
Εγώ πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα μας εμπιστευτούν και θα μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτό το έργο και στην επόμενη θητεία. Αλλά θέλω πάντα να σκέφτομαι κι εγώ ότι βάλαμε τις βάσεις για αυτή την υπέροχη, πραγματικά χαρισματική περιοχή που είναι τα νησιά μας, να βρούνε την εξέλιξη στη σύγχρονη εποχή και να αξιοποιήσουν όλα αυτά που η φύση και η ιστορία τους χάρισε απλόχερα.
Εκτός από τη Γύρα είναι και ο Άγιος Ιωάννης. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σε αυτό;
Ο Άγιος Ιωάννης είναι ένα μεγάλο ζήτημα, ζωτικό για τη Λευκάδα, διότι έχει μια έντονη δραστηριότητα, οικονομική και τουριστική, αλλά δεν είναι το μόνο. Είναι το Αργάσι της Ζακύνθου, που έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας αυτής της περιοχής. Ήταν μια περιοχή που πήγαινε ο κόσμος και έκανε μπάνιο και σήμερα δεν μπορεί να πάει. Είναι και το Κανάλ Ντ’ Αμούρ στην Κέρκυρα. Μια διάβρωση σε όλες τις ακτές μας υπάρχει, αλλά υπάρχουν πολλές εμβληματικές περιοχές τουριστικά που έχουν υποστεί την αλλοίωση και κινδυνεύουν να αλλάξουν χαρακτήρα από τη διάβρωση. Όλα αυτά τα προχωρούμε.
Προχωρούμε μελέτες για τον Άγιο Ιωάννη. Κρίμα που οι μελέτες δεν είχαν ξεκινήσει από χρόνια. Αν αυτό είχε συμβεί και βρισκόντουσαν σε ένα ώριμο στάδιο σήμερα, θα μπορούσαν τώρα να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το λέω αυτό γιατί χρειάζονται χρόνια να ενταχθούν οι μελέτες. Ο Άγιος Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν έχει τις ώριμες μελέτες που έπρεπε να έχει, αλλά εμείς το έχουμε ξεκινήσει ήδη, υπάρχει ήδη χρηματοδότηση για να γίνει η μελέτη. Ξέρετε, αυτά θέλουν επιστημονική παρατήρηση. Δεν τοποθετούμε απλά κάποιους βράχους για να προστατεύσουμε την παραλία από το κύμα. Χρειάζεται επιστημονική παρατήρηση για τον Άγιο Ιωάννη και για αλλού. Θέλουν πραγματικά σοβαρές μελέτες από ειδικά εργαστήρια και μελετητικές εταιρίες. Είμαστε σε αυτή τη διαδικασία διότι ο Άγιος Ιωάννης πρέπει να σωθεί.
Ο τουρισμός είναι η αναπτυξιακή προμετωπίδα του Ιονίου. Πού θεωρείτε ότι πρέπει να στοχεύσουμε στο μέλλον; Τι πρέπει να διορθώσουμε;
Εγώ είμαι πεπεισμένη ότι πρέπει να στοχεύσουμε στην ποιότητα. Η ποιότητα είναι μια υπόθεση που πρέπει συλλογικά να την προωθήσουμε. Εννοώ, ποιότητα υπηρεσιών, εκπαιδευμένο προσωπικό, με συναίσθηση της σοβαρότητας της εργασίας του, αναβαθμισμένα καταλύματα. Τα καταλύματα μας δεν είναι σε καλή κατάσταση. Οι νέες μονάδες που γίνονται είναι σύγχρονες και έχουν πραγματικά τις υποδομές για τον ποιοτικό τουρισμό. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τα καταλύματα μας. Και για αυτό, πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που δίνεται από τα προγράμματα των υπουργείων. Εγώ έχω ζητήσει από τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ, στα προγράμματα των προτεραιοτήτων του ’21-’27, να έχουμε και ενεργειακή αναβάθμιση.
Αυτό προσφέρει τη δυνατότητα να γίνει και αισθητική αναβάθμιση των καταλυμάτων. Δεν είναι μόνο η βιτρίνα μας οι νέες μονάδες που δημιουργούνται, πρέπει ο υπάρχων ξενοδοχειακός εξοπλισμός να έχει ποιότητα. Από τα ενοικιαζόμενα μέχρι και τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, τα οποία είναι παλαιά και δεν έχουν υποστεί τις αναβαθμίσεις που χρειάζονται. Παράλληλα όμως και οι υπηρεσίες, οι σηματοδοτήσεις στους δρόμους. Αυτό θα μας κάνει πραγματικά να είμαστε μπροστά. Ο σεβασμός του περιβάλλοντος μας και η προβολή αυτού του σεβασμού. Να είναι σημείο της τουριστικής μας ταυτότητας.
Μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω και μια είδηση. Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που ξεκινάμε από το ΕΣΠΑ ’21-’27, να κάνουμε τη στρατηγική μας του βιώσιμου τουρισμού. Είναι υποχρεωτικό για όλες τις Περιφέρειες επειδή είναι μια κατεύθυνση του ΕΣΠΑ ’21-’27. Βιώσιμος τουρισμός δεν είναι μόνο να λέμε ήρθαν φέτος τουρίστες πολλοί. Οι πολλοί τουρίστες μπορεί να είναι και μπούμερανγκ, να μην ευχαριστηθούν και να αλλάξει ο χαρακτήρας της προσέλκυσης τουριστών. Αν δεν υπάρχει βιωσιμότητα, δεν θα έχουμε την ευκολία να χρηματοδοτήσουμε και τα προγράμματα μας. Η βιωσιμότητα πρέπει να μας χαρακτηρίζει. Το πρώτο στοιχείο της βιωσιμότητας είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντος, η προώθηση των πολιτιστικών μας δραστηριοτήτων και της ταυτότητας μας και οι υπηρεσίες μας.
Θα κάνουμε τη συζήτηση με ειδικούς και με τους τουριστικούς παράγοντες για το πώς θα είναι η στρατηγική μας. Μέσα σε αυτά θα περιλαμβάνεται και παρατηρητήριο του τουρισμού μας, διότι τα στοιχεία που έχουμε τα παίρνουμε από εθνικά ινστιτούτα. Καμιά φορά βρίσκουμε και αντικρουόμενα στοιχεία που δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε. Δεν μπορούμε να έχουμε τα στοιχεία ως αποτελέσματα για τη δική μας στρατηγική. Το είχα κατά νου από όταν ανέλαβα. Περιμέναμε την κατάλληλη ευκαιρία γιατί πολλά σχέδια είναι πολύ ενδιαφέροντα, αλλά δεν μπορούν να βρουν τη δημοσιονομική τους πορεία. Ήρθε η ώρα να εντάξουμε το παρατηρητήριο τουρισμού για τα Ιόνια Νησιά. Το θεωρώ πολύ σημαντικό για την αναπτυξιακή μας πορεία, μιας και ο τουρισμός είναι το μεγάλο μας κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας.
Δεν είναι μόνο ο τουρισμός. Ο τουρισμός μπορεί να ζωντανέψει κατάλληλα και άλλους τομείς. Π.χ. γεωργία, τυποποίηση προϊόντων, ιχθυοτροφία, που υπάρχει κι εδώ στη Λευκάδα. Είναι ένα μεγάλο πλέγμα που αν δεν το συνειδητοποιήσουμε, δεν το εντάξουμε στην αναπτυξιακή στρατηγική μας, δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο επίπεδο του βιώσιμου τουρισμού. Είναι σημαντικό για το μέλλον μας και για να δώσουμε ελπίδα στα παιδιά. Υπάρχουν παιδιά από τα νησιά μας που βρίσκονται στις μεγάλες πρωτεύουσες του εξωτερικού. Έχω κι εγώ δυο παιδιά στο Λονδίνο, κάνουν παρέα με πολλά παιδιά από τα Επτάνησα και ξέρω ότι υπάρχει ένα πολύτιμο επαγγελματικό δυναμικό. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ότι ο τόπος τους προοδεύει. Έτσι και θα τον εκτιμήσουν περισσότερο και θα σκεφτούν ότι μπορεί να τους δώσει επαγγελματικές προοπτικές.
Με δεδομένο ότι τον Οκτώβρη θα κριθεί η θητεία σας από τους συμπολίτες μας, θα είστε εκ νέου υποψήφια; Αν ναι, ποιο θα ήταν το μήνυμα που θα στέλνατε;
Είναι αυτονόητο ότι θα είμαι υποψήφια, το έχω πει πολλές φορές και μου δίνετε την ευκαιρία να το επαναλάβω και σήμερα. Δεν αμφέβαλα ούτε λεπτό ότι θα είμαι υποψήφια διότι ήρθα με ένα στρατηγικό σχέδιο και με ένα όνειρο. Αυτό θέλει χρόνο για να υλοποιηθεί, αναμφίβολα. Έχω υποχρέωση να υποστηρίξω το έργο που κάναμε, εγώ, η ομάδα μου, οι συνεργάτες μου και να παραδώσουμε στους Λευκαδίτες και τους άλλους Επτανήσιους το σχέδιο μας για τη συνέχεια αυτού του ονείρου και του στρατηγικού σχεδιασμού.
Οπότε, σίγουρα θα είμαι υποψήφια και τα περισσότερα μέλη από την ομάδα μου. Θα δώσουμε τη μάχη για να ζητήσουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας για να συνεχίσουμε το έργο μας, ευχόμενοι και ελπίζοντας με συνθήκες καλές για να μπορούμε να αποδώσουμε ειρήνη στη χώρα μας και υγεία. Θα δουν οι συμπολίτες μας και στο τέλος της άλλης θητείας ότι πράγματι θα παραδίδουμε μια άλλη περιφέρεια, που θα έχει γυρίσει σελίδα, θα έχει επουλώσει τις πληγές της, θα βλέπει το μέλλον με πραγματική αισιοδοξία και προοπτικές.