H ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς, αγνοούμενους και τραυματίες δημιουργεί ένα νέο πολιτικό τοπίο καθώς συνοδεύτηκε από την παραίτηση του υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και την προσωρινή τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη στη θέση του παραιτηθέντος υπουργού.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν είχε άλλο δρόμο από την παραίτηση καθώς και η έκταση του δυστυχήματος και οι καταγγελίες που άρχισαν να έρχονται στην δημοσιότητα έδειχναν ευθύνες του υπουργείου Μεταφορών.
Γι’ αυτό άλλωστε καρατομήθηκε και η διοίκησης του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ένα ακόμα μήνυμα του προς τον λαό υποσχέθηκε ότι θα πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και θα κάνει πράξη την δέσμευση που έδωσε στους γονείς των παιδιών που σκοτώθηκαν στο δυστύχημά στα Τέμπη και το οποίο συμπυκνώνεται στην φράση «φτάνει πιά».
Με το πένθος να κυριαρχεί πάνω από την χώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετώπισε την κυβέρνηση με πολιτικό πολιτισμό αφήνοντάς ωστόσο να εννοηθεί ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα αναζητηθούν ευθύνες.
Έτσι όλα δείχνουν ότι με το που θα κοπάσει ο θρήνος και σταματήσει η καταμέτρηση των νεκρών τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί απέναντι σε ένα μπαράζ επιθέσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς υπάρχει ένας καταιγισμός αποκαλύψεων και καταγγελιών που αναδεικνύουν τις κυβερνητικές ευθύνες στην τραγωδία.
Την ίδια ώρα το γεγονός ότι ο ελληνικός σιδηρόδρομος δεν έχει σύγχρονα συστήματα ασφαλείας τα οποία μάλιστα έχουν συμφωνηθεί με την Ε.Ε. και έχουν χρηματοδοτηθεί περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στα μέσα Φεβρουαρίου , η Ε.Ε. παρέπεμψε τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της για τις σιδηροδρομικές υποδομές για την ασφάλεια των μεταφορών.
Από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας το Μέγαρο Μαξίμου πάντως έδωσε εντολή να κινητοποιηθούν όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να μην υπάρχουν κενά στην αντιμετώπιση του θέματος.
Παράλληλα ξεκίνησε η συζήτηση για το εάν οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν την 9η Απριλίου ή θα πρέπει να μετακινηθούν τουλάχιστον για μια εβδομάδα. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί την μετακίνηση της πρώτης κάλπης παρά το γεγονός ότι αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν.
Όπως, επισημαίνουν ωστόσο, στενοί του συνεργάτες του, είναι ακόμα νωρίς για τη λήψη οριστικών αποφάσεων. Ο πρωθυπουργός θέλει να δει την αντίδραση της κοινωνίας σε αυτή την τραγωδία ώστε να καταλήξει στις επόμενες κινήσεις που θα κάνει.
Αρκετοί από τους συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη του εισηγούνται τη μετάθεση των εκλογών, καθώς η 9η Απριλίου, θα συμπέσει με τα 40ημέρα του δυστυχήματος, γεγονός που θα φορτίσει ακόμα περισσότερο την όλη ατμόσφαιρα.
Όσοι υποστηρίζουν αυτό το σενάριο λένε οι πρώτες κάλπες , της απλής αναλογικής, θα πρέπει να στηθούν στις 28 Μαΐου και οι δεύτερες είτε την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου είτε την πρώτη του Ιουλίου. Άλλοι, πάλι του εισηγούνται να στηθούν οι πρώτες κάλπες την 23η Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά το Πάσχα ώστε οι δεύτερες εκλογές, να γίνουν προς τις αρχές Ιουνίου.