Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά το πλιάτσικο στις δημόσιες υποδομές και στην ιδιωτική περιουσία, από τη ΔΕΗ και τα ενεργειακά δίκτυα μέχρι την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών, σχεδιάζει λίγο πριν τις κάλπες να παραδώσει σε οικονομικά συμφέροντα και στην αισχροκέρδεια, το νερό.
Δεσμεύει έτσι τη χώρα για δεκαετίες στην ιδιωτική διαχείριση της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της άρδευσης αλλά και όλης της διαχείρισης απορριμμάτων.
Αυτές οι ρυθμίσεις θα έχουν ως συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια, με σοβαρή επιβάρυνση των πολιτών, των αγροτών και των επιχειρήσεων ενώ ταυτόχρονα θα περιορίσει την πρόσβαση όλων στο βασικό κοινωνικό αγαθό, το νερό και θα αφαιρέσει περιουσία κι αποφάσεις από τους δήμους.
Ο κ. Μητσοτάκης όμως αδιαφορεί για τα νέα κόστη που θα βαρύνουν πολίτες και επιχειρήσεις και χαρίζει κέρδη σε λίγους, κόντρα σε όσα προβλέπει το Συμβούλιο της Επικρατείας για το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης νερού όταν μόλις χτες με απόφαση του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ δίνεται εντολή στο Υπουργείο Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιστραφούν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, το αργότερο σε 6 μήνες.
Το νομοσχέδιο-έκτρωμα διευρύνει τις αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αναθέτοντάς της «την εποπτεία και τον έλεγχο» των υπηρεσιών ύδρευσης και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων.
Και όλα αυτά με το πρόσχημα «απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων» του Ταμείου Ανάκαμψης, τις οποίες η ίδια η κυβέρνηση εισήγαγε εν κρυπτώ, χωρίς καμία διαβούλευση και συζήτηση με την κοινωνία και την αυτοδιοίκηση.
Ο στόχος είναι εμφανής: να παραδώσει νευραλγικούς και μονοπωλιακού χαρακτήρα λειτουργίες του δημόσιου τομέα και της Αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες, όπως η κυβέρνηση επιδιώκει συστηματικά εδώ και τριάμισι χρόνια, με το ΣΔΙΤ παραχώρησης του εξωτερικού υδραγωγείου της ΕΥΔΑΠ, το σχέδιο συγχωνεύσεων και ΣΔΙΤ στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), τις ιδιωτικές μονάδες επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων που προωθεί το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, τη χρεωκοπία ΔΕΥΑ και ΦΟΔΣΑ με το ενεργειακό κόστος και το φόρο ταφής, κλπ.
Όμως παράλληλα το νομοσχέδιο πετυχαίνει και τη σημαντική αποδυνάμωση της λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας όσον αφορά στην εποπτεία και στον έλεγχο του ενεργειακού τομέα, για να εξυπηρετούνται πιο άνετα τα συμφέροντα λίγων στο χώρο της ενέργειας, να κρύβονται τα υπερκέρδη «κάτω από το χαλί» και να επικρατήσουν απόλυτα, συνθήκες άγριας δύσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτεί από την κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή και υπογραμμίζει ότι με την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας, οι όποιες ρυθμίσεις θα ακυρωθούν και η διαχείριση νερού και απορριμμάτων θα ανήκει στους ΟΤΑ υπό τον έλεγχο της Πολιτείας.
Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε επίσης την αυτοδιοίκηση αλλά και όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας, του νερού, της ανακύκλωσης και της διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και τις καταναλωτικές οργανώσεις και τους πολίτες να διαμορφώσουμε ένα μέτωπο υπεράσπισης των βασικών κοινωνικών αγαθών, ώστε τα σχέδια Μητσοτάκη να μείνουν στα χαρτιά.
– Το νερό είναι δημόσιο αγαθό κι η ιδιωτικοποίησή του δεν πρέπει να περάσει γιατί η ποιότητά του κι η δυνατότητα πρόσβασης όλων σε αυτό, είναι αδιαπραγμάτευτα.
-Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί ολόκληρο γιατί καταστρατηγεί τις αποφάσεις του ΣτΕ, που ζητούν την επιστροφή της διαχείρισης του νερού υπό άμεσο δημόσιο έλεγχο.
– Υποβαθμίζει περαιτέρω τον χαρακτήρα του πόσιμου νερού ως κοινωνικού αγαθού και το μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα.
Αργοστόλι 21 Μαρτίου 2023
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ