Αγαπητό πρες,

Διάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο της Συντακτικής σας Ομάδας με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων της 21ης Μαϊου στο Νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Θα μου επιτρέψετε να καταθέσω  και εγώ τις δικές μου εκτιμήσεις από αυτόν τον εκλογικό αγώνα με την παράκληση να δημοσιευτούν στο πάντα φιλόξενο site σας.

Τα αποτελέσματα της κάλπης της 21ης Μαΐου στο Νομό μας με μια άλλη ματιά.

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τα μηνύματα που εκπέμπει στο γενικότερο πολιτικό περιβάλλον. Η συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και η εκκωφαντική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε μια γενικότερη συζήτηση ,που θα ενταθεί στην πορεία προς τις  δεύτερες  κάλπες.

Εδώ θα προσπαθήσω να αποκρυπτογραφήσω τα πολιτικά μηνύματα που η κάλπη ανέδειξε στον νόμο μας.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πέτυχε μια ιστορική νίκη παρότι η διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μισή του πανελλαδικού της μέσου όρου και από τις 5 μικρότερες πανελλαδικά. Κέρδισε με 10 μονάδες διαφορά , όταν πανελλαδικά κέρδισε με 20 μονάδες. Αν δηλαδή πανελλαδικά είχε κερδίσει με 9 μονάδες, τότε η έδρα του Νομού να είχε χαθεί για τη ΝΔ.

Ο Παναγης Καππάτος παρά τις αντιδράσεις και τα τυχόν λάθη του, πέτυχε μια καθαρή νίκη.

 

Σε αυτό τον βοήθησε η υποψηφιότητα του Καθηγητή Ναπολέοντα  Μαραβέγια που απορρόφησε τις εσωκομματικές αντιδράσεις χάρη στον πράο λόγο του βάζοντας ανάχωμα στη ψήφο – τιμωρίας,  όσο και η επιτυχημένη -αν και  την τελευταία στιγμή- είσοδος της Σμαραγδας Σαρδελη στο ψηφοδέλτιο. Η Σμαράγδα Σαρδελή κατάφερε να κερδίσει ψήφους σε όλα τα εκλογικά τμήματα του Νομού. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ενώ κατάγεται από την Ιθάκη συγκέντρωσε περισσότερους σταυρούς από τις γυναίκες των λοιπών συνδυασμών που ήταν από την πολυπληθέστερη Κεφαλονιά.

Η Ν.Δ. κατάφερε συντριπτική νίκη στο Ληξούρι για πρώτη φορά και ίσως αυτό να οφείλεται στην ενεργοποίηση του πρώην πρόεδρου της ΝΟΔΕ Βαγγέλη Λουκέρη που είχε το γενικό πρόσταγμα και κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη.

Η ανυπαρξία της κομματικής οργάνωσης στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα  ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής και η μονομέρεια  στην στήριξη ενός μόνο εκ των υποψηφίων σίγουρα κατακριτέα από το σύνολο των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο  ΣΥΡΙΖΑ κράτησε δυνάμεις αλλά δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τη λαίλαπα Κυριάκου.


Ο Νικόλας Φαραντουρης έδειξε μια πρωτόγνωρη κινητικότητα και σίγουρα ήταν η αιχμή του δόρατος του κόμματός του. Ποτέ άλλοτε υποψήφιος βουλευτής του νησιού μας δεν είχε τέτοια συνεχόμενη καθημερινή προβολή κοντά δυο χρόνια από τα Αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Σπύρος Γαλιατσάτος συμπιέστηκε σε έναν άνισο αγώνα με τον συνυποψήφιό του. Όλα τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στον Νικόλα Φαραντούρη σε βάρος των άλλων δυο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ψήφοι που κέρδισαν δεν ήταν πολύτιμοι για το κόμμα.

ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ διπλασίασε τοπικά τα ποσοστά του και έβαλε ισχυρή υποθήκη για παραπάνω.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση των ποσοστών της Ζωής Κωνσταντοπουλου. Σχεδόν σε όλα τα εκλογικά τμήματα είχε ψηφοδέλτιο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ποια είναι λοιπόν τα πρώτα συμπεράσματα από αυτή την καταγραφή των τοπικών αποτελεσμάτων , έτσι όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ.

1. Τελείωσαν οι τοπικοί παράγοντες και οι κομματικές οργανώσεις της ΝΔ. Ο Παναγής Καππάτος κέρδισε πανηγυρικά έχοντας απέναντι του υποψήφιους Δημάρχους, κομματικές οργανώσεις , περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους που προσκειντο στην Ν.Δ.

  1. Ο Ναπολέων Μαραβέγιας έκανε μια τεράστια προσπάθεια αλλά δυστυχώς στηρίχθηκε από λάθος ανθρώπους, ακολούθησε λάθος τακτικές και φάνηκε να μην γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο νησί.
  2. Η Σμαραγδα Σαρδελη είναι πραγματι περιεργο πως πήρε σταυρούς σε όλα τα εκλογικά τμήματα, αν και τα 2/3 των χωριών του νησιού δεν τα είχε επισκεφθεί ποτε. Μπράβο της σε κάθε περίπτωση.
  3. Οι δήμαρχοι του νησιού στήριξαν καθαρά τον Παναγή Καππάτο ακόμη και στην Ιθάκη που υπήρχε υποψήφια. Άρα εκ του αποτελέσματος ο βουλευτής είχε κάνει πολύ σωστή στόχευση συνεργαζόμενος μαζί τους αν και είχε δεχτεί έντονη κριτική για αυτό.
  4. Ο Νικόλας Φαραντουρης ξεκίνησε νωρίς και φαίνεται ότι στην τελική ευθεία είχε ήδη κουράσει το ακροατήριο. Σε κάθε περίπτωση όμως ήταν μια σημαντική παρουσία που πρόσθεσε στο ΣΥΡΙΖΑ και ανέδειξε την Κεφαλονιά στο Πανελλήνιο. Άρα έχει βάλει σοβαρή υποθήκη για το μέλλον.
  5. Ο Σπύρος Γαλιατσάτος πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ πολλαπλάσιους ψήφους από την τελική καταγραφή του. Σίγουρα κέρδισε κόσμο που σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν του έφθαναν για να κάνει τη διαφορά.
  6. Η ΑΝΑΣΑ και ο Θόδωρος Γαλιατσάτος δεν φαίνεται να έχουν την δυναμική του παρελθόντος.
  7. Το ΠΑΣΟΚ ανακάμπτει ταχέως. Σίγουρα θα πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα στην τοπική πολιτική σκηνή.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Και τώρα τι γίνεται την επόμενη μέρα;

1. Οι υποψήφιοι από τη ΝΔ για τον δημαρχιακό θώκο του Αργοστολίου θα πρέπει άμεσα να αναπροσαρμόσουν την τακτική τους. Χάσανε την ευκαιρία όταν ο ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

προσφέρθηκε να μπει μπροστά και τώρα απειλούνται με εξευτελιστικό αποτέλεσμα.” Όταν ο ΠΑΥΛΟΣ τους έδειχνε το φεγγάρι οι αδαείς κοιτούσαν το δάκτυλο”. Τώρα σφίγγουν τα … γιαούρτια. Ο Θεόφιλος Μιχαλατος οδεύει για δήμαρχος από τον πρώτο γύρο.  Εκτός και αν αυτό επιδίωκαν τελικά…

2.Στις Περιφερειακές εκλογές αν δεν συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ με υποψήφιο περιφερειάρχη από την Κέρκυρα, κινδυνεύουν να δουν με τα κυάλια, στο δεύτερο γύρο των Περιφερειακών εκλογών δυο δεξιούς ΚΡΑΤΣΑ και ΤΡΕΠΕΚΛΗ.

3.Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου θεωρώ ότι ΠΑΣΟΚ,  ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ίσως ΝΙΚΗ θα αυξήσουν τις δυνάμεις τους. Πτώση ίσως μικρή θα έχει η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και μεγαλύτερη ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ 25. Το ΚΚΕ θα κρατήσει τις δυνάμεις του, όπως και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ.

  1. Βουλευτής βέβαια με τα σκαρπίνια! (δεν φοράει τσαρούχια ο Παναγάκης),  ο Παναγής Καππάτος. Φαίνεται ότι όλες οι επιθέσεις που του έγιναν προεκλογικά, του έκαναν καλό. Συσπείρωσαν τον κόσμο του και του έφεραν περισσότερους σταυρούς. Ο ψηφοφόρος τρέφει πάντα συμπάθεια για τα «θύματα» πολιτικών νταήδων..

Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Θα τα πούμε στην επόμενη κάλπη

Ένας Αναγνώστης σας

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις