ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
Τι θα κάνει η Περιφερειακή Αρχή για την εικόνα εγκατάλειψης και καταστροφής των υποδομών στο ιστορικό Κάστρο της Άσου στην Κεφαλονιά;
Το Κάστρο της Άσου είναι κτισμένο στην ομώνυμη χερσόνησο της Κεφαλονιάς και αποτέλεσε για μικρό χρονικό διάστημα έδρα της στρατιωτικής Διοίκησης του νησιού κατά τους ενετικούς χρόνους. Ενώ κατά τον προηγούμενο αιώνα λειτούργησε ως χώρος πολιτικών και αγροτικών φυλακών. Στο Κάστρο και στο πλαίσιο του προγράμματος «Κάστρων Περίπλους» πραγματοποιήθηκαν εργασίες διαμόρφωσης και εσωτερικής οδού πρόσβασης και αποκατάστασης του κεντρικού κτιρίου. Το κτίριο αυτό προοριζόταν για δράσεις πολιτιστικού χαρακτήρα με αναψυκτήριο, πωλητήριο και μεγάλη αίθουσα για μουσειακή χρήση.
Το κτίριο και όλος ο εσωτερικός χώρος του Κάστρου περιέπεσε σε πλήρη απαξίωση με απουσία οποιουδήποτε έργου ανάδειξης τόσο των Ενετικών κτισμάτων, όσο και νεότερων που βρίσκονται στο εσωτερικό του και παντελής έλλειψη πληροφοριακών πινακίδων, φωτισμού, για την διαχρονική χρήση του χώρου. Αποκορύφωμα όλων αποτελούν οι λεηλασίες και καταστροφές του αποκατεστημένου κεντρικού κτιρίου.
Χαρακτηριστική η δήλωση της Περιφερειάρχη Ρ. Κράτσα στις 06.01.2021:
«…Στην μαγευτική Άσο συζήτηση με επαγγελματίες στον οικισμό και ανάβαση στο Κάστρο. Επιβλητικό τοπίο και ο χώρος αλλά αποκαρδιωτική η εικόνα εγκατάλειψης των κτιρίων (παλιές φυλακές) που είχαν αναβαθμιστεί και επισκευασθεί με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, σε κοινόχρηστα σύγχρονα συγκροτήματα. Το Κάστρο πρέπει να αξιοποιηθεί. Αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για την Ασο και για ολόκληρη την Κεφαλονιά…».
Τέσσερα χρόνια Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) διαπιστώσεις, λόγια, υποσχέσεις, Δελτία Τύπου και από έργο και σε αυτό το θέμα μηδέν.
Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:
- Γιατί έχει εγκαταλειφθεί το Κάστρο χωρίς συντήρηση, χωρίς φύλαξη, χωρίς ανάδειξη;
- Γιατί δεν έχει αναλάβει η Περιφερειακή Αρχή πρωτοβουλία για ένταξη σε κάποιο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χειρίζεται;
- Γιατί δεν έχει κάνει παρέμβαση στο Υπουργείο Πολιτισμού και την κυβέρνηση για χρηματοδότηση με σκοπό την αποκατάσταση και λειτουργία του Κάστρου;
- Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την λήψη των απαραίτητων σωστικών μέτρων στα υπάρχοντα ενετικά κτίρια που σταδιακά καταρρέουν, αλλά και των νεότερων κτισμάτων;
- Υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, επικαιροποίηση και εφαρμογή της Μελέτης ηλεκτροδότησης και φωτισμού του Κάστρου;
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ν Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, χ. Χαραλάμπους
25.05.2023
Ακολουθούν φωτογραφίες:
Που βρίσκεται η υλοποίηση της Μελέτης και πότε θα ξεκινήσει το έργο για το Άλσος Λαυράγκα, την αποκατάσταση της οικίας του και την κατασκευή του ανοιχτού Θεάτρου στην Κεφαλονιά;
Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταθέτουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο δυο Επερωτήσεις για ιδιαίτερα σημαντικές πολιτιστικές υποδομές της Κεφαλονιάς. Μια από αυτές είναι το Άλσος Λαυράγκα, η οικία που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (09.03.1993 απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού) και η κατασκευή Ανοιχτού Θεάτρου. Το συγκεκριμένο Άλσος είναι έκτασης 18,5 στρεμμάτων, βρίσκεται στον οικισμό Ραζάτα της Τοπικής Κοινότητας Φαρακλάτων του Δήμου Αργοστολίου στην Κεφαλονιά. Εκεί υπάρχει ερειπωμένο το σπίτι στο οποίο έζησε ο μεγάλος μουσουργός κι έγραψε σημαντικό μέρος του έργου του. Ο Διονύσιος Λαυράγκας (17.10.1860-18.07.1941) ήταν Έλληνας συνθέτης, ο οποίος ανήκει στην λεγόμενη Επτανησιακή Μουσική Σχολή, αν και πολλοί τον κατατάσσουν και στην Εθνική Μουσική Σχολή. Θεωρείται ο θεμελιωτής του Ελληνικού μελοδράματος. Το συνθετικό του έργο αποτέλεσαν κυρίως συμφωνική μουσική , μελοδράματα καθώς και τραγούδια, ιδίως καντάδες. Έγραψε έργα για βιολί , πιάνο. Θεωρείται από τους πρώτους συνθέτες που στα έργα τους ενσωμάτωσαν στοιχεία ελληνικής δημοτικής μουσικής. Χαρακτηριστικό έργο του ήταν η μουσική επένδυση του Ολυμπιακού Ύμνου των αγώνων του 1896, που τους στίχους τους έγραψε ο Κωστής Παλαμάς.
Αυτό το σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό χώρο παλεύουν δεκάδες χρόνια οι Πολιτιστικοί φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής να αναδείξουν την αναγκαιότητα για την υλοποίηση των έργων. Εδώ και 30 χρόνια μένουν ανεκπλήρωτες οι υποσχέσεις των κυβερνητικών παραγόντων, Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών διαχρονικά.
Το πιο πρόσφατο γεγονός είναι η Προγραμματική Σύμβαση που έχει γίνει στις 28.06.2021 και η τροποποίηση της στις 24.01.2022 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της ΔΕΠΑΝ που προβλέπει την «ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΣΟΥΣ ΛΑΥΡΑΓΚΑ (ΣΤΕΡΕΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΙΑΣ ΛΑΥΡΑΓΚΑ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ)» προϋπολογισμού 124.000 ευρώ, με χρονική διάρκεια υλοποίησης έως στις 28.03.2022.
Το έργο είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020 με τίτλο “The Rout Net” το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το έργο “Αξιοποίηση Άλσους Λαυράγκα-Κατασκευή Ανοικτού Θεάτρου μικρής κλίμακας”. Το συγκεκριμένο έργο ήταν εγγεγραμμένο στο Προϋπολογισμό της Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με 2.600.000 ευρώ και καταληκτική ημερομηνία υλοποίησης τον Σεπτέμβριο του 2023.
Παρακάτω θα αναφέρουμε τις διαχρονικές δηλώσεις – τοποθετήσεις της Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ):
- 12.2019 δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Στ. Τραυλού: «…Τα έργα που θα προχωρήσω κατά την διάρκεια της θητείας μου είναι … Το Άλσος Λαυράγκα και η δημιουργία του Ανοιχτού Θεάτρου…».
- Στον Απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) του 2020 αναφέρεται: «…αποτελούν θετικά πεπραγμένα και αισιόδοξα δεδομένα…το Άλσος Λαυράγκα…».
- Δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Στ. Τραυλού κατά την παρουσίαση του video για την Τουριστική προβολή: «…το Άλσος Λαυράγκα στο χωριό Ραζάτα η αξιοποίηση του οποίου αποτελεί το αντικείμενο του έργου…».
- 07.2022 Δελτίο Τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Στ. Τραυλού: «….Η Περιφέρεια…είναι φορέας υλοποίησης του έργου ¨Αξιοποίηση Άλσους Λαυράγκα- Κατασκευή Ανοικτού Θεάτρου μικρής κλίμακας¨, στο οποίο θα συμπεριληφθεί η αναπαλαίωση και επαναχρηση της θερινής κατοικίας του μεγάλου μουσουργού. Θέληση μας είναι το Άλσος Λαυράγκα να αποτελέσει ζωντανή πολιτιστική οντότητα που θα εμπνεύσει την νεολαία και θα γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό…Ευελπιστούμε, όταν θα ανταμώσουμε ξανά, το Άλσος Λαυράγκα, να είναι ένας χώρος αντιπροσωπευτικός της σημαντικότατης μορφής του Έλληνα μουσουργού…».
Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:
- Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η Μελέτη για το παραπάνω έργο;
- Υπάρχουν προβλήματα στην υλοποίηση της και αν ναι ποια;
- Έχει δοθεί παράταση για την υλοποίηση της και αν ναι για ποιο λόγο;
- Η χρηματοδότηση για το έργο εξακολουθεί να υπάρχει;
- Θα προλάβει να υλοποιηθεί το έργο έως την λήξη του προγράμματος;
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους
25.05.2023