Ύδρευση Ερίσσου: Τι καταγγέλουν κάτοικοι για τις διακοπές – Τι λέει ο δήμαρχος Σάμης Μάκης Μονιάς

850

Ύδρευση Ερίσσου: Δεν έχετε δει ακόμα το πρόβλημα του δικτύου. Περιμένετε τον Αύγουστο!

Το πρόβλημα της άνυδρης Ερίσσου είναι πάρα πολύ γνωστό καθώς μεγάλο μέρος του εξαρτάται από την μορφολογία του εδάφους.  Η Ερισσος αγοράζει νερό χρόνια. Η Ερισσος ενώ υπερδιπλασιάζεται τουριστικά και οι συνδέσεις ύδρευσης αυξάνονται με αστρονομική ταχύτητα , δεν έχει βρει λύση για το νερό..

Μέχρι πολύ πρόσφατα όλα πήγαιναν ρολόι στην ύδρευση και την αποχέτευση της Ερίσσου. Οι βλάβες του δικτύου αντιμετωπίζονταν άμεσα, οι ομβροδεξαμενες  ήταν πάντα γεμάτες , τα βυτία που έπαιρναν νερό από τις δεξαμενές ελέγχονταν για τη ποσότητα, η αφαλάτωση δούλευε, το αποχετευτικό σύστημα συντηρούταν μετά σχολαστικότητας.

Όλα αυτά ήταν εντάξει γιατί δούλευε εκεί για χρόνια ένας μόνιμος υπάλληλος της ΔΕΥΑΚ, ο οποίος εκτός από φιλότιμο είχε και τις γνώσεις και το μεράκι να είναι όλα στην εντέλεια. Ωράριο απροσδιόριστο. Σε 24ωρη βάση απίκο!

Ο άνθρωπος όμως συνταξιοδοτήθηκε. Και δεν συνταξιοδοτήθηκε ξαφνικά. Το ήξεραν και στο Δήμο Σάμης και στη ΔΕΥΑΚ.

.. Δεν θα μπορούσε η ΔΕΥΑΚ πέντε χρόνια πριν να έχει κάνει διαγωνισμό για την πρόσληψη υδραυλικού τον οποίο θα είχε εκπαιδεύσει ο μόνιμος υπάλληλος;

Φαίνεται ότι οι τελευταίες διοικήσεις της ΔΕΥΑΚ , από το Δήμο Κεφαλονιάς μέχρι σήμερα, δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους. Μεροδούλι – μεροφάι . Μπαλώματα. Ανύπαρκτος ο σχεδιασμός.

Και φθάσαμε στο σήμερα. Ιούλιος μήνας, σε λίγες ώρες έχουμε Αύγουστο , ο πληθυσμός της Ερίσσου έχει εκατονταπλασιαστεί, το δίκτυο ύδρευσης  «μπούκωσε» και άρχισαν οι βλάβες.. Και οι βλάβες φέρνουν διακοπές.  Σήμερα εδώ, αύριο εκεί, μεθαύριο σε όλη την Ερισσο.

Γιατί δεν αποκαθίστανται οι βλάβες; Γιατί δεν ξέρουν που βρίσκονται, δεν ξέρουν πως να τις εντοπίσουν.. Κάθε μέρα και καινούργια βλάβη που προστίθεται στις παλιές..

Αλλά δεν είναι μόνο οι βλάβες. Υπάρχουν καταγγελίες στο Kefaliapress ότι οι είναι άδειες και κάποιες ομβροδεξαμενες της Ερίσου. ! Πως άδειασαν; Από την ανεξέλεγκτη αφαίμαξή τους. Κάτοικοι της περιοχής ισχυρίζονται ότι έβλεπαν βυτία να γεμίζουν και να φεύγουν προς κάθε κατεύθυνση χωρίς την παρουσία υπεύθυνου. Έπαιρναν όσο νερό ήθελαν  αλόγιστα και ανεξέλεγκτα.

Έχουμε καταγράψει όμως και απορίες καταναλωτών όπως γιατί δεν ξαναγέμισαν οι δεξαμενές; Ποιος αποφάσισε να τις αφήσει άδειες.. Και μάλιστα σε εποχή καύσωνα με τις φωτιές να μαίνονται σε πολλά σημεία της χώρας και η Κεφαλονιά σήμερα να είναι στον βαθμό 5 επικινδυνότητας.

Πραγματικά δεν θέλουμε να ευσταθεί η καταγγελία ότι οι κρουνοί της Πυροσβεστικής είναι άδειοι! Δεν θέλουμε ούτε να σκεφτούμε αυτό το σενάριο.. Ρωτάμε , είναι άδειοι κρουνοί;

Οι επόμενες μέρες θα είναι κόλαση..

Η ΔΕΥΑΚ είναι υπεύθυνη για τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευση.  Όπως δεν συντηρείται το δίκτυο ύδρευσης έτσι δεν συντηρείται και το δίκτυο αποχέτευσης.

Αναλογιστείτε ! Στην Ερισσο , σε μια περιοχή που κάθε χρόνο κτίζονται βίλες , δημιουργούνται νέες επιχειρήσεις , σε μια τουριστικά 5στερη περιοχή με εκατομμύρια ευρώ επενδύσεων, να στηρίζονται σε δίκτυα απαρχαιωμένα και μη συντηρούμενα.

Το σενάριο για το δίκτυο αποχέτευσης είναι εξίσου ζοφερό. :  Να καταρρεύσει το σύστημα αποχέτευσης της περιοχής και οι βόθροι να ξεχειλίσουν στο κέντρο του 5στερου Φισκάρδου.

Το σενάριο είναι πολύ ορατό. Τα λάθη και οι καθυστερήσεις χρόνων θα στοιχίσουν πολύ ακριβά σε επαγγελματίες και ιδιώτες. Δεν αναφερόμαστε σε χρηματικό κόστος μόνο, αναφερόμαστε στην εικόνα  μιας επιχείρησης, ενός χωριού με υπερχείλιση στους βόθρους του.

Μπορεί να σωθεί η κατάσταση;

Ίσως και να μπορεί . Εάν η ΔΕΥΑΚ στείλει εξειδικευμένο συνεργείο που ξέρει τα δίκτυα να «πλακώσει» τις εργασίες μέρα νύχτα.. Συνεργείο που θα ελέγξει τα δίκτυα πόντο -πόντο. Θα διαπιστώνει βλάβη και θα την αποκαθιστά αμέσως.  Και βεβαίως έχοντας μαζί το νέο υπάλληλο για εκπαίδευση.

Ίσως έτσι να αποτραπεί η κατάρρευση τον Αύγουστο και να πάει λίγο πιο πίσω..  Γιατί η κατάρρευση δεν γλυτώνεται με τέτοιες πολιτικές.

Εν τω μεταξύ φροντίστε οι υπεύθυνοι να γεμίσουν ΣΗΜΕΡΑ οι πυροσβεστικοί κρουνοί και οι ομβοδεξαμενές. Κάθε ολιγωρία μεγαλώνει τον κίνδυνο.

 

Τι λέει για το πρόβλημα ο δήμαρχος Σάμης, Μάκης Μονιάς. Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία του ζητήσαμε να μας ενημερώσει ποιες είναι οι ενέργειες του δήμου ΤΩΡΑ για την επίλυση άμεσα του προβλήματος .

Δήμαρχος Μάκης Μονιάς : O Δήμος Σάμης αντέδρασε αμέσως στο πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ερισσο τις τελευταίες ημέρες εξ αιτίας της έλλειψης εμπειρου ανθρώπου να εποπτεύει το δίκτυο.  Γεμίσαμε αμέσως τις δυο δεξαμενές ώστε να δώσουμε νερό αμέσως στα Μεσοβούνια και στην Πλαγιά η οποία σήμερα αντιμετωπίζει πρόβλημα. Βυτία γέμισαν τις δυο δεξαμενές στην περιοχή των Μεσοβουνίων , το πρόβλημα αποκαταστάθηκε αλλά ένα καινούργιο άνοιξε στην Πλαγιά..

Ξέρω ότι στην ώρα της δράσης δεν μπορουμε να λέμε «Εμεις σας τα είπαμε».. Και για την ανάγκη πρόσληψης υδραυλικού από την ΔΕΥΑΚ , το έχουμε πει, και για την ανάγκη ο κάθε δήμος να ορίζει το δίκτυό του έχουμε επίσης πει. Δεν μπορεί ένας κεντρικός φορέας μια ΔΕΥΑΚ να φθάσει σε κάθε σημείο της Κεφαλονιάς . Σε ένα δίκτυο πολύπλοκο και δύσκολο. Ο κάθε δήμος ξέρει το δίκτυό του και αυτός πρέπει να το διαχειρίζεται..

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης έχει συζητήσει το πρόβλημα υδρευση και έχει χρηματοδοτήσει δράσεις όπως πχ 800 χιλ ευρώ για την αφαλάτωση , 225 χιλ ευρώ για μεελέτες.. Αλλά δεν είναι ώρα για αυτά τώρα..  Τώρα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα που προέκυψε.. Και να προλάβουμε , νομίζω ότι το προλάβαμε, το πρόβλημα της αποχέτευσης στην περιοχή κυρίως στο Φισκάρδο..

Ετσι έχει η κατάσταση στο δίκτυο ύδρευσης / αποχέτευσης της Ερίσου. Όταν τα προβλήματα δεν λύνονται ριζικά γίνονται βουνό που μας πλακώνει..

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

2 Σχόλια

  1. από ότι κατάλαβα Δήμαρχε Ξέρεις πολύ καλό πινγκ πονγκ αν λοιπόν έχεις κότσια Γιατί δεν αναλαμβάνεις την ύδρευση της ερισσού Μάθε πρώτα το νοικοκυριό του χωριού σου και μετά επέκτεινε σε

  2. Να που αυτές τις μέρες του Αυγούστου δυστυχώς δικαιώθηκαν οι προβλέψεις. Πρέπει να γίνει άμεσα ριζική αλλαγή στον τομέα της ύδρευσης. Δεν μπορεί να την πληρώνει πάντα ο απλός δημότης που είναι συνεπής πληρώνοντας ανελλιπώς τα δημοτικά τέλη. Αλλά αυτόν τον θυμούνται μόνο την προεκλογική περίοδο. Για παράδειγμα είμαι φιλοξενούμενη σε φιλικό σπίτι στα Ματσουκάτα Ερίσου εδώ και 40 Χρόνια . Έχω 80% αναπηρία και για να έρθει το βυτίο το πληρώνουμε χρυσάφι. Μας ζητήσανε 350 ευρώ για 18 κυβικά νερό. Γιατί πρέπει να επωμισθούν οι απλοι δημότες τη ζημιά του συστήματος αφαλάτωσης;

Comments are closed.