Μια από της προτεραιότητες της παράταξής μας στην προηγούμενη θητεία και δέσμευση για την επόμενη, είναι η ίδρυση ενός αναπτυξιακού οργανισμού για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Παράλληλα ήταν και μια από τις μεγαλύτερες προσωπικές αποτυχίες του κ. Μιχαλάτου.
Στις, 28 Απριλίου 2020 η παράταξή μας με εισήγηση του Αλέξανδρου Παντελειού πρότεινε την σύσταση διευρυμένου Αναπτυξιακού Οργανισμού με τους υπόλοιπους Δήμους της Κεφαλονιάς, την Ιθάκη και ενδεχομένως την Περιφέρεια Ιονίων νήσων.
Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο με ευρεία πλειοψηφία. Παρόλα αυτά αναπτυξιακός οργανισμός δεν ιδρύθηκε ποτέ.
Τι είναι ένας αναπτυξιακός οργανισμός;
Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ανώνυμες εταιρείες ειδικού σκοπού, που έχουν ως σκοπό την επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη των ΟΤΑ και των ενώσεών τους. Η ίδρυση και λειτουργία τους είναι θεσμοθετημένη με τον νόμο 4674/2020.
Γιατί έχουν θεσμοθετηθεί οι αναπτυξιακοί οργανισμοί;
Με τη σημερινή διοικητική δομή των Δήμων η δυνατότητα ωρίμανσης και εκτέλεσης Δημοτικών έργων είναι περιορισμένη. Οι τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων είναι συνήθως υποστελεχωμένες, ενώ οι αρμοδιότητές τους καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα δραστηριοτήτων.
Είναι, λοιπόν, αναγκαία η ύπαρξη συμπληρωματικών οργανισμών οι οποίοι θα παρέχουν επιστημονική και τεχνική υποστήριξη και θα συμμετέχουν στην εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής των δήμων και των περιφερειών, την ωρίμανση έργων υποδομής και την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και αειφόρου ανάπτυξης.
Πως λειτουργεί;
Οι βασικές λειτουργίες ενός τέτοιου οργανισμού περιλαμβάνουν:
- Σχεδιασμό και Υλοποίηση Έργων: Αναλαμβάνουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων υποδομής, περιβάλλοντος, και κοινωνικής υποστήριξης.
- Οικονομική Ανάπτυξη: Προωθούν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
- Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής: Προωθούν προγράμματα και πρωτοβουλίες που βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, όπως πάρκα, ποδηλατοδρόμοι, παιδικές χαρές κλπ.
- Περιβαλλοντική Αειφορία: Αναπτύσσουν προγράμματα για την προστασία και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, την προώθηση της ανακύκλωσης και τη μείωση των εκπομπών.
- Κοινωνική Ανάπτυξη: Υποστηρίζουν προγράμματα για την εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική συνοχή και την προστασία των ευάλωτων ομάδων.
- Πολιτιστικές Δράσεις: Προωθούν πρωτοβουλίες για την προώθηση του πολιτισμού, τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων.
Χρειάζεται, πράγματι, ένας αναπτυξιακός οργανισμός;
Η χρησιμότητα των αναπτυξιακών οργανισμών, κατέστη σαφής σε εμάς κατά την επίσκεψή μας στα Τρίκαλα. Στη συνάντηση που είχαμε με τον Δήμαρχο Τρικκαίων, μας εξήγησε την απλή δομή λειτουργίας του Δήμου του. Ένα σύγχρονο και νευραλγικό τμήμα προγραμματισμού με τις υπόλοιπες υπηρεσίες από κάτω και μια αναπτυξιακή εταιρία που τρέχει προγράμματα, βρίσκει χρηματοδοτήσεις και βοηθάει στην εκτέλεση των έργων.
Γιατί ένας αναπτυξιακός οργανισμός για όλη την Κεφαλονιά και όχι μόνο για τον Δήμο Αργοστολίου.;
- Ένας με μεγαλύτερα αρχικά κεφάλαια και μεγαλύτερες αρχικές επιδοτήσεις.
- Άλλωστε η πρόταση μας είναι, για ένα Διαδημοτικό μοντέλο διοίκησης
«τρεις δήμοι, ένα νησί». Μια ιδέα που συνδυάζει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ενιαίας πολιτικής και της συγκροτημένης διοίκησης, με την ευελιξία και τη διατήρηση της ανεξαρτησίας των επιμέρους Δήμων. - Και ένας DMO (Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού) εντός του Αναπτυξιακού Οργανισμού ο οποίος θα προωθεί την Κεφαλονιά ως ενιαίο προορισμό.
Διονύσιος Τρωϊάνος