ΘΕΜΑ: Πολλά έργα στα χαρτιά, λίγα στις πράξεις!
Μετά την κατάθεση προς έγκριση στο σώμα του ετήσιου προγράμματος δράσης για το έτος 2024 παρατηρήσαμε πολλά έργα ενταγμένα αλλά πολύ μικρή απορροφητικότητα. Πολλά και μεγάλα έργα, έργα πνοής για τα νησιά μας, βαλτώνουν και καρκινοβατούν (Παρακάμψεις, Φράγματα, Αντιπλημμυρικά, αναστηλώσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ). Ακόμη αρκετές είναι οι φορές που χρειάζονται επικαιροποιήσεις μελετών εξαιτίας είτε της κακής ποιότητας των παραδοτέων μελετών είτε της μεγάλης χρονοκαθυστέρησης που μεσολάβησε από τη μελέτη μέχρι τη συμβασιοποίηση και την εκτέλεση του έργου.
• Πόσα έργα υλοποιούνται σήμερα?
• Πόσα έργα χρειάστηκαν παρατάσεις, αναθεωρήσεις, συμπληρωματικές συμβάσεις, μήπως αυτό πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα? Και πόσα έργα τελούν σε στάση εργασιών με υπαιτιότητα μας καθώς για να δείξει πλεονάσματα η χώρα αφήσαμε απλήρωτους λογαριασμούς στους αναδόχους?
• Πόσα έργα χάθηκαν οι χρηματοδοτήσεις και τώρα καλούμαστε να τα αποπληρώσουμε από κρατικούς πόρους (ΠΔΕ)?
• Πόσοι μηχανικοί στελεχώνουν τις τεχνικές υπηρεσίες ανά Περιφερειακή Ενότητα, οι οποίοι καλούνται να εκπονήσουν μελέτες, να ελέγξουν παραδοτέες μελέτες, να συμβασιοποιήσουν, να επιβλέψουν έργα και να πιστοποιήσουν εκτελεσμένα έργα?
• Πόσα και ποια έργα στην Περιφέρεια μας είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης?
• Πώς σκέφτεστε να χειριστείτε έργα αναστήλωσης διατηρητέων μνημείων (πχ 6ο Δημοτικό) ώστε οι μελλοντικές μελέτες που θα παραδοθούν να μην έχουν μεγάλες αστοχίες (όπως κτήριο Παλιών Δικακτηρίων, Βίλλα Ρόσσα, Αχίλλειο) που συνεπάγονται και μεγάλες καθυστερήσεις καθώς και να βγαίνουν τα έργα εκτός προϋπολογισμού με κινδύνους απένταξης.
• Υπάρχει επικαιροποιημενυ και εύχρηστο σύστημα παρακολούθησης έργων για καλύτερη διαφάνεια και έλεγχο αλλά και επανεκπόνηση μελετών για το ίδιο έργο?
07.03.2024
Η Περιφερειακή Σύμβουλος της παράταξης «Μένουμε ΙΟΝΙΟ»
Δρυ Μαρία
ΘΕΜΑ: ΚΑΛΛΙΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ Η ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ
Τα έργα πρόληψης πολιτικής προστασίας είναι μείζονος σημασίας δεδομένης και της κλιματικής κρίσης που πλέον μας έχει δείξει για τα καλά τα δόντια της ΚΑΙ στα νησιά μας. Τα έργα πρόληψης έχουν μικρότερο κόστος και οικονομικό αλλά και συναισθηματικό (αφού όταν γίνει το κακό χάνονται ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και κόποι μιας ζωής, κλπ).
Θα θέλαμε να γνωρίζουμε σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η περιφερειακή αρχή:
• Αντιπλημμυρικά:
– καθαρισμοί ρεμάτων άμεσα ανακουφιστικός και πολύ αποδοτικός τρόπος πρόληψης πλημμυρών
– χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν για μελέτες ή και έργα μετά τον ΜΠΑΛΟ και τον ΙΑΝΟ σε τι στάδιο βρίσκονται και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους?
• Αντισεισμικά:
– προληπτικός έλεγχος δημοσίων κτηρίων αρμοδιότητας της ΠΙΝ
• Αντιπυρικά:
– Δρόμοι δασοπυρόσβεσης (συντονισμός με Δήμους και Δασική καθώς και με τους ιδιοκτήτες χαρακτηρισμένων ιδιωτικών δασών στα νησιά μας)
– Προμήθεια εξοπλισμού παρακολούθησής για έγκαιρο εντοπισμό εστιών (χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ)
– Παλιά Πόλη Κέρκυρας χρήζει ειδικής μέριμνας! (διοργάνωση ημερίδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Σύλλογο Μονίμων Κατοίκων, δημιουργία έντυπου υλικού οδηγιών κλπ)
07.03.2024
Η Περιφερειακή Σύμβουλος της παράταξης «Μένουμε ΙΟΝΙΟ»
Αρβανιτάκη Αθηνά