Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη

Καλησπέρα σας. Πρώτα απ` όλα πριν αρχίσω, θέλω να σας εκμυστηρευτώ τι σκέφτομαι γι` αυτή την εμμονή που έχει ο κ. Μητσοτάκης και οι εκπρόσωποί του, ο κ. Γκρίνμπεργκ, μαζί μου τις τελευταίες μέρες. Προφανώς βλέπουν κυλιόμενες μετρήσεις! Όλοι το ξέρουμε αυτό.

Συγχρόνως η αντιπολίτευση που έχει κάνει το κόμμα μας στη Βουλή με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που ήμασταν ξεκάθαροι εν αντιθέσει με άλλα κόμματα δήθεν προοδευτικά, όπως φυσικά κάναμε και το ίδιο για την ισότητα στον γάμο, που δεν είχαμε 34 και 32% αποχή. Προφανώς όλα αυτά έχουν μεταδώσει ένα μήνυμα και τώρα που έχουμε μια νέα δυναμική, που είμαστε ξεκάθαρα δεύτεροι και ανεβαίνουμε και γρήγορα, ξαφνικά τα εκατομμύρια του κ. Γκρίνμπεργκ έχουν πάει στράφι.

Και ποια είναι η ειρωνεία όλου του ζητήματος; Κύριε Μητσοτάκη, έχετε επιχειρήσει ποτέ στη ζωή σας; Τι έχετε αρχίσει στη ζωή σας; Το kόμμα σας πότε θα επιστρέψει 500 εκατομμύρια ευρώ δανεικά και αγύριστα; Πότε; Γιατί ξέρετε ότι οι τράπεζες δεν έχουν ανακεφαλαιωθεί από μάνα εξ ουρανού, αλλά από την τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου. Έτσι δεν είναι; Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Ποιος; Και έχουν το θράσος να έρχονται τώρα να ζητάνε και τα ρέστα.

Ξέρετε τι κάνουν; Θα σας πω μια λέξη στα αγγλικά που εκφράζει αυτό το οποίο κάνουν. Λέγεται «gaslighting». Την ξέρετε αυτή τη λέξη; Είναι διαδραστική η παρουσίαση, όπως βλέπετε. Όθωνα θέλεις να με βοηθήσεις; Είναι και ο Όθωνας Ηλιόπουλος από την Αμερική εδώ, ευχαριστούμε. Είναι η ψυχολογική χειραγώγηση, που θέλει να πείσει ο θύτης το θύμα ότι η αντίληψή του, η λογική του, η μνήμη του είναι όλες εσφαλμένες. Ότι εκείνος φταίει, ότι αυτά τα οποία πίστευε, είναι όλα λάθος ξαφνικά. Την ίδια στρατηγική εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία, εννοείται, και στο θέμα της ατομικής ευθύνης ότι ό,τι σου τυχαίνει στη ζωή σου, είναι δική σου ευθύνη και όχι κοινωνική ευθύνη. Δεν έχει ρόλο η κοινωνία.

Είναι καιρός, αγαπητοί συμπολίτες μου, Ελληνίδες και Έλληνες, να δείξουμε και να απαντήσουμε στη Νέα Δημοκρατία ότι όχι, ούτε θύματα θα γίνουμε του gaslighting σας, ούτε θα μας πείσετε ότι η κοινωνία είναι μια ατομική ευθύνη . Η κοινωνία έχει ανάγκη από αλληλεγγύη και από προοδευτικές πολιτικές και αυτές θα αναλύσουμε σήμερα.

Φίλες και φίλοι, τι βλέπουμε και τι βιώνουμε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Πρώτον, ότι οι μικρομεσαίοι αντί να ανακουφιστούν μεθοδικά, αποκλείονται από την οικονομική δραστηριότητα. Αποκλείονται και εξοντώνονται, ακριβώς όπως προέβλεπε το σχέδιο Πισσαρίδη. Για ποιο λόγο; Προκειμένου το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας να συγκεντρωθεί σε λίγους και μεγάλους κεφαλαιούχους και funds, καθιστώντας τους πάντες, όλους όσοι επί δεκαετίες έχουν υπάρξει ο μεγαλύτερος εργοδότης της κοινωνίας μας, όσους έχουν με τους φόρους τους στερεώσει αυτή τη χώρα, καθιστώντας τους απλούς υπάλληλους αυτών των νέων προνομιούχων οι οποίοι ωφελούνται πολλαπλώς από τις τράπεζες, τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς πόρους.

Δεύτερον, τι παρατηρούμε; Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μεγεθύνεται διαρκώς. Και οι έμμεσοι φόροι υπερκάλυψαν την όποια ονομαστική μείωση των άμεσων φόρων, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου του ιδιωτικού χρέους. Και όλα αυτά στεγνώνουν τη ρευστότητα από τα νοικοκυριά και την αγορά και έχουν εγκλωβίσει την Ελλάδα σε ένα υφεσιακό σπιράλ, που καθιστά μη βιώσιμο το οικονομικό και το κοινωνικό περιβάλλον στην πατρίδα μας.

Τρίτον, οι συγχρονισμένες και ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές πρακτικές στο πεδίο «καύσιμα – ενέργεια – τρόφιμα – βιομηχανικά αγαθά – κόστος παραγωγής» σε συνδυασμό με τις καταχρηστικές πολιτικές τραπεζών, funds, servicers, έχουν οδηγήσει όχι μόνο σε μαρασμό πολλούς από τους συμπολίτες μας -επιχειρηματίες, τους κλάδους της οικονομίας- αλλά επίσης κατευθύνουν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας σε ένα ολιγοπωλιακό σύμπλεγμα, το οποίο έχει αρχίσει και γίνεται ισχυρότερο και από το κράτος και τους θεσμούς του.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο παραμονής μου στην Ελλάδα και έχοντας, επιτρέψτε μου να πω, σπουδάσει και επιχειρήσει στην Αμερική με επιτυχία, σας διαβεβαιώνω ότι αυτό το οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι αδιανόητα αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό. Στην πράξη η Ελλάδα σήμερα αποτελεί ένα πραγματικό πεδίο βολής κάθε λογής κερδοσκόπων, χωρίς καμία ασφαλιστική δικλείδα.

Φίλες και φίλοι, σήμερα θα ασχοληθούμε με δυο βασικά εργαλεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα οποία. αν παραμείνει λίγο ακόμη στην εξουσία, θα δημιουργήσουν μη αναστρέψιμες βλάβες στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της Ελλάδας και θα προκαλέσουν ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα φυγής των νέων από την χώρα. Θα προκαλέσουν την κατάρρευση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας μας, άρα συνεπώς και του τριτογενούς, και τελικά του ίδιου του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας.

√ H συνέχεια της ομιλίας εδω

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!