ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ΄΄
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
ΘΕΜΑ: ΄΄ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ – ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΥΡΤΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΕΥΦΗΜΙΑΣ΄΄
Πριν αρχίσουμε να αναλύουμε τις προτάσεις και τις θέσεις μας επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια τους σκοπούς για τους οποίους προκαλέσαμε αυτή την συνεδρίαση και αναλάβαμε την πρωτοβουλία για την σύγκλιση του δημοτικού μας συμβουλίου.
Αυτό έχει σημασία διότι η άρνηση της δημοτικής αρχής να φέρει προς συζήτηση το κορυφαίο αυτό θέμα δείχνει έλλειψη αντίληψης για το διακύβευμα αυτής της επιλογής. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος μόνος του ακόμα και αν είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος να σηκώσει στις πλάτες του το βάρος της διαχείρισης ενός τόσο κορυφαίου θέματος για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου μας.
Εμείς λοιπόν πήραμε την ευθύνη και είμαστε εδώ να βοηθήσουμε. Μπορεί να έχουμε διαφορετικό όραμα για το πώς θα φτάσουμε στο στόχο αυτό όμως δεν μας αφαιρεί το δικαίωμα να προσπαθήσουμε να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας. Δηλώνουμε παρών με αίσθημα συνευθύνης. Δεν ερχόμαστε να κατηγορήσουμε ούτε να δικάσουμε κανέναν. Κινδυνεύουμε να χάσουμε την αξιοπιστία μας και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε πρόσφατα η κοινωνία . Η πολιτική επιλογή να μας κρατάτε πέρα και έξω από οποιαδήποτε συζήτηση και ενημέρωση για κορυφαία ζητήματα (σπήλαια , παραλίες, ύδρευση ,καθαριότητα κ.λ.π.) σας καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους και υπόλογους απέναντι στα προβλήματα και τις λύσεις τους.
Παρ’όλα αυτά σε μια υστάτη προσπάθεια να σας αφυπνίσουμε αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία να προασπίσουμε την αξιοπιστία του Δήμου μας. Φέρνουμε λοιπόν προς συζήτηση αυτό το θέμα με την ελπίδα ότι στο τέλος της συνεδρίασης μας μόνο κέρδος θα έχουμε αποκομίσει όλοι μας.
Ξεκινώντας θέλουμε να δηλώσουμε με έμφαση ότι αναγνωρίζουμε την προσπάθεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, καθώς και των εργαζομένων για διαφάνεια και αξιοπρεπή λειτουργία των τουριστικών αξιοθέατων του Δήμους μας, με τα όπλα που είχαν στα χέρια τους στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία . Εξαιτίας απρόβλεπτων και αστάθμητων παραγόντων υπήρξαν αντικειμενικές δυσκολίες που δεν επέτρεψαν την πλήρη ολοκλήρωση των συστημάτων ασφαλείας και του ηλεκτρονικού εισιτήριου των σπηλαίων, καθώς και άλλες βελτιώσεις που επιβάλλεται να γίνουν στους τρεις αυτούς κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς . Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και γι αυτό προσπαθούμε .
Η ευθύνη να εξελίξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο πέφτει σε όλους εμάς , η εγκύκλιος λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου (98 –Α.Π. 8182/26.01.2024) είναι ξεκάθαρη «το δημοτικό συμβούλιο έχει αρμοδιότητα για κάθε θέμα του δήμου εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του δημάρχου ή της δημοτικής επιτροπής». Στη προκείμενη περίπτωση το θέμα αυτό είναι στην απόλυτη αρμοδιότητα μας, δεν υπάρχουν περιθώρια για υπεκφυγές και πειραματισμούς .
Ξεκινάμε λοιπόν από τα σπήλαια όπου σύμφωνα με τα περσινά οικονομικά αποτελέσματα από την λειτουργία των σπηλαίων Μελισσάνης & Δρογγαράτης ο Δήμος μας εισέπραξε 1.808.716,57€ . Τα οικονομικά αυτά στοιχεία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για χαλαρές διαδικασίες, πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι ( Δήμαρχος, Δημοτικό συμβούλιο , εργαζόμενοι, επισκέπτες και κοινωνία ) να έχουν ξεκάθαρο τοπίο διαχείρισης που να μην αφήνει περιθώρια για καμία απολύτως σκιά. Πρέπει και από τον πιο κακόπιστο συνδημότη μας να αφαιρέσουμε το δικαίωμα να μας προσάψει οποιοδήποτε ψεγάδι κακοδιαχείρισης.
Καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την λειτουργία των σπηλαίων, οι οποίες προέρχονται από την εμπειρία προηγούμενων ετών, αλλά και από στοιχεία που συλλέξαμε από άλλους δήμους με ανάλογη δραστηριότητα, που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της αξιοπιστίας όλων μας.
Εισηγούμαστε την δημιουργία τριμελούς επιτροπής με έναν εκπρόσωπο από κάθε δημοτική παράταξη που θα έχει αφενός την ευθύνη υλοποίησης των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου και την εποπτεία της λειτουργίας των σπηλαίων , της παραλίας του Μύρτου, και του τουριστικού αγκυροβολίου της Αγίας Ευφημίας, και αφετέρου της επεξεργασίας του οριστικού κανονισμού που θα έρθει για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο , «Διαχείρισης και λειτουργίας των σπηλαίων Μελισσάνης & Δρογγαράτης». Μέχρι την δημιουργία του κανονισμού που πιστεύουμε ότι θα συμπεριλάβει τις προτάσεις μας για τα σπήλαια , προτείνουμε τις απόλυτα αναγκαίες ενέργειες :
- Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για την λειτουργία των συστημάτων ασφάλειας (κάμερες καταγραφικά) ηλεκτρονικού εισιτηρίου, και συστήματος καταμέτρησης και ακύρωσης εισιτηρίων ( τουρνικέ ) με δυνατότητα πρόσβασης στα συστήματα ασφαλείας από τους μετέχοντες στην επιτροπή.
- Η οικονομική διαχείριση να υποστηρίζεται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Σε κάθε βάρδια εργαζομένων πρέπει να οριστεί προϊστάμενος που θα έχει την γενική επίβλεψη και ευθύνη για την σωστή λειτουργία των σπηλαίων. Με απόφαση Δήμαρχου να οριστούν οι υπάλληλοι που θα είναι υπεύθυνοι για τις εισπράξεις των εισιτηρίων από τη λειτουργία των Σπηλαίων . Οι υπάλληλοι αυτοί θα έχουν την ιδιότητα των υπολόγων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 150 παρ. 1 του Ν. 4270/2014. Οι υπάλληλοι – υπόλογοι οφείλουν την επόμενη εργάσιμη ημέρα να: α) καταθέτουν το χρηματικό ποσό από τις εισπράξεις των εισιτηρίων της προηγούμενης ημέρας σε έναν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρεί ο Δήμος Σάμης και β) να υποβάλλουν στο Τμήμα Ταμείου ενυπόγραφη ημερήσια αναλυτική κατάσταση Εισπράξεων, ( αριθμό ολόκληρων, μισών, ενιαίων και ελευθέρων εισιτηρίων ) η οποία θα συνοδεύεται από την ημερήσια κίνηση «Ζ» της ταμειακής μηχανής (μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου) που έχει προμηθευτεί ο Δήμος Σάμης για τον σκοπό αυτό. Το Τμήμα Ταμείου, ακολούθως, να εκδίδει γραμμάτιο είσπραξης οικονομικής διαχείρισης εσόδων εισπράξεων λειτουργίας Σπηλαίων. Τα αποτελέσματα αυτά να αποστέλλονται καθημερινά με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στα μελή της επιτροπής. Και τέλος η οικονομική υπηρεσία να υποβάλλει ανά μήνα απολογιστική έκθεση προς το Δημοτικό συμβούλιο , με λεπτομερή στοιχεία για την λειτουργία των σπηλαίων.
- Σημαντικότατος παράγοντας στην σωστή και εύρυθμη λειτουργία των σπηλαίων είναι η εν γένει συμπεριφορά των εργαζομένων μονίμων και εποχιακών, προτείνουμε τις παρακάτω ειδικότητες :
Διοικητικό – λογιστικό προσωπικό
Λεμβούχους
Συνοδούς ασφαλείας – Ψηφιακό σύστημα ξενάγησης
Ελεγκτές εισιτήριων στις εισόδους των σπηλαίων ( μέχρι την έναρξη λειτουργίας των τουρνικέ )
Παρκαδόρους
Προσωπικό καθαριότητας
επιπλέον των τυπικών προσόντων για τις παραπάνω ειδικότητες , να είναι απαραίτητη η βασική γνώση της αγγλικής γλώσσας .
Στην περίπτωση έλλειψης του κατάλληλου προσωπικού, σχετικά με τη γνώση της ξένης γλώσσας, θα δίδεται η βέλτιστη κάθε φορά, λύση για τη λειτουργία των σπηλαίων. Οι εργαζόμενοι στον χώρο του σπηλαίων είναι υποχρεωμένοι:
α) Να συμπεριφέρονται με σεβασμό και ευγένεια στους επισκέπτες.
β) Να φέρουν ευπρεπή ενδυμασία παρεχόμενη από τον Δήμο που σε εμφανές σημείο να αναγράφονται τα στοιχεία τους και ο τομέας εργασίας τους .
Προτείνουμε να υπάρχει συνεννόηση με τα τουριστικά γραφεία και τις εταιρείες κρουαζιερόπλοιων ώστε να παρέχεται στα λεωφορεία αριθμός προτεραιότητας για να αποφεύγονται τα φαινόμενα συνωστισμού και άσκοπης ταλαιπωρίας των επισκεπτών. Δεν υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης ταυτόχρονης αφίξεως τόσο μεγάλου αριθμού επισκεπτών. Να διερευνηθεί επίσης η δυνατότητα η πληρωμή των οργανωμένων εκδρομών ( γκρουπ) να γίνεται προκαταβολικά με τραπεζική κατάθεση από τα τουριστικά γραφεία σε τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου Σάμης για την αποφυγή περεταίρω καθυστερήσεων.
- Να τοποθετηθούν σε ευκρινή σημεία πληροφοριακές πινακίδες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις εργαζομένων και επισκεπτών, καθώς και για την προστασία των σπηλαίων. Ελεύθερο WiFi για χρήση των επισκεπτών. Βιβλίο επισκεπτών στο οποίο οι επισκέπτες προαιρετικά θα καταγράφουν εντυπώσεις, σκέψεις, προτάσεις για τα σπήλαια.
- Είναι απαραίτητη η δημιουργία ιστοσελίδας αποκλειστικά των σπηλαίων, για παροχή ηλεκτρονικής πληροφόρησης των επισκεπτών στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, Προτείνεται η διάθεση της σχετικής υπηρεσίας και σε άλλες ξένες γλώσσες σταδιακά Εκτός από την ιστοσελίδα , πρέπει ο Δήμος να αναλάβει την διαχείριση των τοποθεσιών στο google maps (να ενημερώνει για τις μέρες και τις ώρες λειτουργίας κ.λ.π.).
- Δεδομένου ότι οι χώροι των σπηλαίων δέχονται κοινό, θα πρέπει να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για αστική ευθύνη και να υπάρχει σχετική ενημερωτική πινακίδα στην είσοδο των σπηλαίων. Επίσης, ο Δήμος Σάμης οφείλει να έχει αναλάβει τη σύνδεση του σπηλαίου με τον υγειονομικό φορέα της περιοχής, ( πέραν του κέντρου υγείας Σάμης ) προκειμένου να εξασφαλίζεται η παροχή άμεσης βοήθειας σε περίπτωση κινδύνου ή ατυχήματος. Ειδικότερα, το προσωπικό του σπηλαίου κρίνεται σκόπιμο να αποκτήσει γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών με ευθύνη του Δήμου. Στον χώρο των σπηλαίων να είναι υποχρεωτική η ύπαρξη φαρμακείου ,φορείου , και ορθοπεδικών υλικών, για την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση έκτακτων περιστατικών.
- Ο Δήμος Σάμης να διαθέτει χρηματικό ποσό που να αντιστοιχεί σε ποσοστό όχι λιγότερο του 7 % επί των εισπράξεων των εισιτηρίων για εργασίες προστασίας και συντήρησης των σπηλαίων, (Βάρκες Μοκέτες, κάγκελα, ηλεκτρικομηχανολογικών εγκαταστάσεων , υδραυλικών εγκαταστάσεων, καθαριότητας κ.λ.π. ) , και δημιουργία υποδομών(χώροι παρκινγκ, χώρους σκίασης επισκεπτών , τουαλέτες κ.λ.π. ) μέχρι την οριστική εφαρμογή της μελέτης για των εξωραϊσμό των εξωτερικών χώρων των σπηλαίων.
Συνεχίζουμε με την μοναδική παραλία του Μύρτου που εισέφερε στο ταμείο του δήμου μας για το 2023 το ποσό των 701.588,72€ . Στην προηγούμενη δημοτική θητεία σε αυτό το τουριστικό αξιοθέατο του δήμου μας έγιναν τεράστιες προσπάθειες στον τομέα των υποδομών. Είναι αδιανόητο όμως όλες αυτές οι προσπάθειες να ακυρώνονται από την στάση της επίσημης πολιτείας . Πρέπει τα προβλήματα να μην «κρύβονται κάτω από το χαλί» είναι επιτακτική ανάγκη να νομιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις εξυπηρετήσεως των επισκεπτών, (καντίνα, τουαλέτες, ντούζ κλπ) και να προχωρήσει επιτέλους η επισκευή του δρόμου πρόσβασης, θέμα που βρίσκεται στις καλένδες. Όταν μιλάμε για μια από τις δέκα ομορφότερες παραλίες στον κόσμο επιβάλλεται να αναλάβουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, έγκαιρα βέβαια και όχι στο παραπέντε, που θα είναι ανάλογες της παγκόσμιας φήμης της. Βασική και πρώτη προϋπόθεση είναι η προστασία της παραλίας, επισκέπτες και εργαζόμενοι και εδώ θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως και δεν πρέπει μέσα από ακραίες υπερβολές να εμποδίζουμε την κοινωνία να απολαύσει τον φυσικό μας πλούτο. Στρεβλώσεις του παρελθόντος πρέπει άμεσα να διορθωθούν.
Προτείνουμε την διευκόλυνση της πρόσβασης στην παραλία από τρεις παρκαδόρους τουλάχιστον ανά βάρδια εργαζομένων, και η εξυπηρέτηση των επισκεπτών να ξεκινά από την είσοδο του δρόμου στο χωριό Διβαράτα μέχρι και τον τελικό χώρο παρκαρίσματος. Η μέχρι τώρα εμπειρία για την πρόσβαση στην παραλία είναι βασανιστική. Φαινόμενα σαν αυτά της προηγούμενης σεζόν δεν τιμούν κανέναν και δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Τεράστιο βάρος πρέπει να δοθεί στον τομέα της καθαριότητας τόσο στο χώρο της παραλίας όσο και στους χώρους θέασης αυτής, με την δημιουργία όλων των αναγκαίων υποδομών. Προτείνουμε επίσης:
- Να τοποθετηθεί ειδικό λογισμικό διαχείρισης της καντίνας (όπως αυτό στα σούπερ μάρκετ) που καταγράφει αναλυτικά τι ακριβώς έχει πουληθεί και πότε, κρατάει επίσης αναλυτική αποθήκη των προϊόντων. Το σύστημα μπορεί να αναβαθμιστεί και να προστεθούν και οι ξαπλώστρες με αρίθμηση (όπως τα τραπέζια των εστιατορίων).
Τέλος στο σύστημα αυτό τοποθετείται ειδική κάμερα πάνω από το ταμείο που καταγράφει (σε σύνδεση με το λογισμικό) ακριβώς τι χτυπάει ο υπάλληλος στην ταμειακή ώστε να αποφεύγονται λάθη.
- Να παραταθεί ο χρόνος λειτουργίας της καντίνας και της παραλίας (ομπρέλες – ξαπλώστρες ) με μειωμένο προσωπικό μετά τις 17:00 . Αρκετοί τουρίστες γνωρίζουν ότι η καλύτερη ώρα του Μύρτου είναι μεταξύ 17:00 με 20:00 που βλέπουν το ηλιοβασίλεμα. Υπάρχει τεράστια επισκεψιμότητα .
- Να τοποθετήσουν ειδικά κουτιά παραλίας στις βάσεις των ομπρελών (πλαστικά κουτιά με κλειδαριά για τα ακριβά αντικείμενα των τουριστών, κόστος αγοράς 30-50 ευρώ/κουτί).
Οι εργαζόμενοι για να μην επαναλαμβανόμαστε να ακολουθήσουν τις προτάσεις που αναφέραμε και για τα σπήλαια.
Και τέλος για την οικονομική διαχείριση της παραλίας να ισχύσουν αντίστοιχα οι όροι των σπηλαίων (προϊστάμενος βάρδιας, υπόλογος κ.λ.π.) με αναλυτικά καθημερινά οικονομικά αποτελέσματα τόσο για την καντίνα όσο και για τις ξαπλώστρες.
Το τουριστικό αγκυροβόλιο της Αγίας Ευφημίας είναι μια ακόμη υποδομή που θα μπορούσε να είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης των τουριστικών προορισμών του δήμου μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε στα απαραίτητα οριστικά έργα (διευθέτηση ρεμάτων, εκκρεμή έργα αναβάθμισης και οριστική λύση στον καθαρισμό του βυθού του λιμανιού, περιφερειακό δρόμο , βιολογικό καθαρισμό κ.λ.π) που θα δώσει στο λιμάνι αλλά και σε όλη την περιοχή την αξία που της αναλογεί.
Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, γνωρίζουμε ότι τα έργα που αναφέρουμε θέλουν και χρόνο και χρήμα, αυτό όμως δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στο να προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την δρομολόγηση τους. Θα προτείνουμε λοιπόν κάποιες παρεμβάσεις που άμεσα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις υποδομές του λιμανιού.
- Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης του λιμανιού (Σύστημα κρατήσεων θέσεων και καταγραφής ελλιμενισμού)
- Είναι απαραίτητη η δημιουργία ιστοσελίδας τόσο για προβολή του λιμανιού όσο και του προορισμού (πόλη Αγίας Ευφημίας και ευρύτερης περιοχής).
- WiFi για χρήση (με χρέωση) από τους ελλιμενιζόμενους
- Τοποθέτηση ναυδέτων που θα αυξήσουν σημαντικά τις θέσεις ελλιμενισμού.
- Δέστρες / προσκρουστήρες
- Σύστημα συλλογής καταλοίπων (με χρέωση). Προϋπόθεση είναι να έχουμε σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων.
- Διερεύνηση δυνατότητας ήπιας κατασκευής WC – Ντους
Για τους εργαζόμενους και την οικονομική διαχείριση να ισχύσει ό,τι και στα άλλα αξιοθέατα του Δήμου μας με τις απαραίτητες παραλλαγές της διαφορετικότητας .
Σαν επίλογο αυτής της εισήγησης πιστεύω ότι γίνεται κατανοητό και στον πιο δύσπιστο η αναγκαιότητα αυτού του συμβουλίου, μέσα από τον καλόπιστο και υγιή διάλογο μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν. Σίγουρα βέβαια δεν αναγνωρίζουμε στους εαυτού μας τον ρολό του «φωτεινού παντογνώστη» κανείς δεν γνωρίζει τα πάντα. Κλείνουμε με την ευχή και την ελπίδα ότι οι προτάσεις αυτές δε θα τύχουν διαστρέβλωσης, και θα συμπληρωθούν τόσο από την δημοτική αρχή άλλα και από την κοινωνία της περιοχής μας.
Για τους ‘’ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ΄΄
Καβαλλιεράτος Γιώργος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σάμης