Υδρευτικά προβλήματα της Κεφαλονιάς: φράγματα, λιμνοδεξαμενές, δίκτυο.
Προς κ. Περιφερειάρχη
Το πρόβλημα της εξασφάλισης επαρκούς ποσότητας πόσιμου νερού είναι σημαντικό για ολόκληρη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με διαφορετικές διαστάσεις και χαρακτηριστικά ανά νησί.
Στην περίπτωση της Κεφαλονιάς οι περίοδοι σχετικής ανομβρίας που εμφανίζονται θέτουν εκ νέου και με ένταση την ανάγκη λήψης μέτρων ώστε αφενός να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες λόγω πεπαλαιωμένου δικτύου και αφετέρου να δημιουργηθούν εναλλακτικές δυνατότητες για την εξασφάλιση ικανής ποσότητας πόσιμου νερού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της λίμνης Άκολη που μετά από πολλά χρόνια σταμάτησε να υπερχειλίζει και να τροφοδοτεί το ποτάμι.
Ήδη για τον δήμο Σάμης έχουν κατατεθεί τρείς μελέτες βελτίωσης/αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, κυρίως στην περιοχή της Ερείσου, προϋπολογισμού 6 εκατ. Ευρώ.
Σημαντική υποστήριξη θα μπορούσε να δοθεί στους δήμους με την χρηματοδότηση και κατασκευή των φραγμάτων και των λιμνοδεξαμενών, το νερό των οποίων είναι αξιοποιήσιμο σε άρδευση και ύδρευση κατά το πρότυπο λειτουργίας και των υφιστάμενων λιμνοδεξαμενών L1 και L2 στα Τζαννάτα περιοχής Πόρου.
Τα φράγματα της Κατωγής και του Λυχνιά (Λιβάδι) στον δήμο Ληξουρίου αναμένουν ένταξη και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
Η λιμνοδεξαμενή Γριζάτων απαιτεί επικαιροποίηση της μελέτης και χρηματοδότηση, ενώ προτείνεται η μελέτη ενός νέου φράγματος στην περιοχή Μακρυωτίκων Πυλάρου.
ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Περιφερειάρχης:
- Ποιο είναι το σχέδιο της Περιφερειακής αρχής για την θωράκιση του νησιού και ιδιαίτερα των περιοχών που είναι στο «κόκκινο»;
- Προτίθεται να χρηματοδοτήσει τα έργα που αιτούνται οι δήμοι και αν ναι από ποια χρηματοδοτικά προγράμματα;
- Έχει την πρόθεση να προωθήσει τις εναλλακτικές λύσεις φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών;
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΑΝΑΣΑ:
Θεόδωρος Γαλιατσάτος
Αλέξανδρος Μιχαλάς
Διονύσιος Γιακουμέλος