Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ
Ενώ η προβληματική υδροδότηση είναι το υπ. αριθμόν ένα πρόβλημα των κατοίκων στο Δήμο Σάμης και όχι μόνο, που το τελευταίο διάστημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Αρχή Σάμης(ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ) μαζί με την παράταξη Καβαλιεράτου (ΠΑΣΟΚ)έκαναν τον «Πόντιο Πιλάτο» προσπαθώντας να κρυφτούν πίσω από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου-που κι αυτό δεν ίσχυε- για να πουν καταρχήν ότι δεν θα συζητηθεί το Θέμα. Κάτω από την παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου, των κατοίκων και των Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Σάμης και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αναγκάστηκαν και το έβαλαν προς συζήτηση. Όμως δεν έμειναν εκεί, σκαρφίστηκαν και άλλα τερτίπια για να σαμποτάρουν την συζήτηση και να διαλύσουν την συνεδρίαση με προφανή σκοπό να μην συζητηθεί. «Κουράστηκαν» μετά από 50’ συνεδρίασης και διέκοψαν το ΔΣ για ένα μεγάλο διάλλειμα. Μετά απαγόρευσαν να μιλήσουν οι κάτοικοι που ήταν παρόντες, πράγμα που ανατράπηκε αμέσως κάτω από τις διαμαρτυρίες τους.
Η Δημοτική Αρχή «σφύριζε αδιάφορα» όσο αφορά τις ευθύνες, μεταθέτοντας αυτές στην «κακή» Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ -που η ίδια συμμετέχει με τρεις εκπροσώπους από τον Δήμο Σάμης-. Και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γ. Καβαλιεράτος ξιφουλκούσε για την πρωινή «μάχη» που έδωσε στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ και ανέφερε-ως να ήταν δημοσιογράφος- ξανά την λίστα με τις διαπιστώσεις και τις ελλείψεις που υπάρχουν στις υποδομές της ύδρευσης, διανθισμένο με τον προσφιλή του αντικομουνισμό.
Ο λαός στο ίδιο έργο θεατές. Την ώρα που έχουν συμφωνήσει στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της διαχείρισης του νερού, όπως και των αποβλήτων, αλλά και στην παραπέρα ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση τους, αναρωτιούνται γιατί δεν μπορεί να λύσει η ΔΕΥΑΚ -που οι ίδιοι συνδιοικούν- από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Κάνουν ότι δεν ξέρουν ποιες είναι οι βασικές αιτίες του προβλήματος:
- Η υποστελέχωση και η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, τόσο εργατικού, αλλά και τεχνικού και επιστημονικού.
- Η ανταποδοτική λειτουργία με την λογική κόστους – οφέλους που μετατρέπει το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Θεωρείται κόστος που δεν έχει ανταποδοτικό κέρδος ένα μικρό χωριό των 20 – 50 κατοίκων να έχει καθημερινά παροχή νερού ή ακόμα χειρότερο να έχει δίκτυο ύδρευσης. Είναι κόστος η δημιουργία λιμνοδεξαμενών και φραγμάτων που από την λειτουργία τους δεν κερδίζουν ιδιωτικές εταιρείες. Σε αντίθεση με τα ενεργοβόρα και κοστοβόρα 6 εργοστάσια αφαλάτωσης που προωθούν να λειτουργήσουν στην περιοχή του Δήμου Σάμης όπου
επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου θα τα προμηθεύσουν, θα δίνουν τα ανταλλακτικά και θα τα λειτουργούν. Με το μάρμαρο να το πληρώσει ο λαός με εκτόξευση των τελών ύδρευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη απόφαση του ΔΣ Σάμης(ομόφωνη πλην Λ.Σ.) για ενοικίαση εργοστασίου αφαλάτωσης για 4 μήνες με ελάχιστο κόστος 350.000, δηλαδή σε ετήσια βάση 1.050.000.
- Η μη δυνατότητα χρηματοδότησης από τον Δήμο ή το κράτος.
- Τα ιδιωτικά συνεργεία που αλωνίζουν καλύπτοντας την έλλειψη προσωπικού.
- Τα εκατομμύρια των ανείσπρακτων οφειλών των καλά κρυπτόμενων από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ μεγαλοοφειλετών.
- Τα εκατομμύρια χρεών προς την ΔΕΗ που έχει η ΔΕΥΑΚ πληρώνοντας την τιμή του ρεύματος -ειδικά μετά την απελευθέρωση της τιμής του- ως οικιακός καταναλωτής, την ίδια ώρα που οι βιομηχανίες έχουν μεγάλες εκπτώσεις και την ίδια ώρα που οι εταιρείες των Ανεμογεννητριών στο νησί μας παράγουν ρεύμα που θα μπορούσε να ήταν δωρεάν για τα αντλιοστάσια και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΚ και όχι μόνο.
Είναι οι ίδιες παρατάξεις-με αλλαγμένο κάθε φορά όνομα- που διοικούν την περιοχή πάνω από 10 χρόνια και δεν δείχνουν τον ελάχιστο σεβασμό, κάνοντας τουλάχιστον την αυτοκριτική τους απέναντι σε ένα λαό που έχουν φτάσει την ζωή του σε αυτό το επίπεδο. Να μην έχει νερό για να πιεί, να πλυθεί και να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι μικροεπαγγελματίες, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Αλλά ακόμα να βάζουν σε κίνδυνο την ζωή και την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών αφού δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης πυρκαγιάς.
Απούσα και η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ) ώστε να πάρει τις ευθύνες της και να βοηθήσει την περιοχή σε αυτή την δύσκολη στιγμή, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του Περιφερειάρχη κατά την παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης.
Καλούμε τον λαό της περιοχής να είναι σε επαγρύπνηση. Καμιά εμπιστοσύνη στις εξαγγελλίες τους και τις αποσπασματικές προσωρινές λύσεις. Μόνο με την κινητοποίηση και παρέμβαση των κατοίκων μπορεί να δοθεί λύση σε φιλολαϊκή κατεύθυνση.
02.07.2024
Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σάμης & Περιφέρειας Ιονίων Νήσων