ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΤΟΣ : Ορίστηκε Ειδικός σύμβουλος του Θεόφιλου για θέματα ύδρευσης  

430

Με απόφασή του Δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου που δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 4/7/2024 ΡΩ7946ΜΓΤΤ-ΗΓΥ ορίστηκε ο Βαγγέλης Ανδρεάτος του Γερασίμου, άμισθος ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Αργοστολίου σε θέματα εύρυθμης λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και των γεωτρήσεων του Δήμου.

Έπρεπε να φθάσουμε στο αμήν, να γίνει μπάχαλο η Σκάλα, να μην έχουν νερό τα Κομποθεκράτα δυο βήματα από το Αργοστόλι , παράξενα βυτία στον Ελειό να μετακινούν νερό προς άγνωστη κατεύθυνση, και γενικά να είναι ο κόσμος στα κάγκελα λόγω τουρισμού, για να ζητήσει ο δήμαρχος τη γνώμη του ειδικού.

Ο Βαγγέλης Ανδρεάτος Γεωλόγος , είναι συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος με πολυετή θητεία στην τότε Νομαρχία Κεφαλονιάς και μετέπειτα Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Δεν υπάρχει γεώτρηση στην Κεφαλονιά που να μην την έχει κάνει ο Βαγγέλης Ανδρεάτος, δεν υπάρχει σταγόνα νερού που να μην ξέρει που θα την βρει.

Με την ευκαιρία του διορισμού του του τηλεφωνήσαμε για τα συχαρίκια αλλά και να μας πει από πρώτο χέρι πως ακριβώς είναι η κατάσταση της ύδρευσης στην Κεφαλονιά αυτή τη στιγμή.  Διότι ο κ. Ανδρεάτος είχε ήδη προσφερθεί να βοηθήσει εδώ και μέρες,  και ήταν αυτός που επανέφερε το νερό στη Σκάλα.

Λοιπόν η κατάσταση με τις γεωτρήσεις και την δυναμική τους σε νερό είναι η εξής:

Σήμερα (4/7) ξεκίνησε η λειτουργία της νέας γεώτρησης στα Ομαλά (θέση Λάμπη) η οποία προσφέρει στα Βαλσαμάτα και Φραγκάτα 20 κυβικά νερού την ώρα καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των δυο μεγάλων αυτών χωριών. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν τρία σπίτια στα Μιχάτα λόγω υψομετρικής διαφοράς αλλά θα λυθεί τις επόμενες ώρες.

Επανήλθε αργά το απόγευμα σήμερα (4/7) η υδροδότηση στα Κομποθεκράτα με νέα αντλία και αλλαγή σε κάποιους κατεστραμμένους σωλήνες.

Στη Σάμη υπάρχουν γεωτρήσεις του 1990 στη Μεγάλη Βόλτα που αντιμετώπισαν βλάβες. Από προχθές τέθηκαν σε λειτουργία και δίνουν συνολικά 2300 κυβικά την ημέρα υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες της Σάμης και της ευρύτερης περιοχής.

Η Πύλαρος δεν είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Στο Φισκάρδο και γενικά στην περιοχή της Ερίσου,  αντικαταστάθηκαν οι αντλίες στην αφαλάτωση και αποκαταστάθηκε η υδροδότηση.

Στη Σκάλα – Ρατζακλή ήδη έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση με 2500 κυβικά την ημέρα. Παραμένει με πρόβλημα ο Αλειματάς και το Σπαθί λόγω υψομετρικής διαφοράς αλλά ήδη έχει ξεκινήσει το έργο σωληνώσεων για τη σύνδεση του δικτύου της περιοχής με τη γεώτρηση στα «Δένδρα».

Ο κ. Ανδρεάτος πιστεύει ότι η κλιματική κρίση σαφώς έχει επηρεάσει και το νησί μας καθώς οι χιονοπτώσεις στον Αίνο είναι εντελώς ανεπαρκείς πλέον για να τροφοδοτήσουν τα υπόγεια ύδατα. Αυτό σε συνδυασμό με τους σεισμούς που γίνονται συνέχεια και μετακινούνται εσωτερικά μεγάλοι όγκοι , το παλαιωμένο και χωρίς επαρκή συντήρηση δίκτυο και την αλόγιστη κατανάλωση νερού από εμάς , δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα κινδύνου λειψυδρίας.

Τι απαιτείται;

Πρόβλεψη με μελέτες και έρευνες
Πρόληψη
Συνεχής συντήρηση του δικτύου
Συνεχής αναβάθμιση του δικτύου

Το νερό είναι φυσικό αγαθό και σαν τέτοιο πρέπει να το εκτιμάμε. Μας προσφέρεται εν αφθονία αλλά αν συνεχίσουμε έτσι θα πούμε γρήγορα το νερό νεράκι και δεν θα είναι Αύγουστος ,αλλά Γενάρης μήνας.

Kefaloniapress

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!