Παροχή εξηγήσεων στον κ. Ιωάννη Κοσμάτο για την αναδάσωση του Κουτάβου
Αξιότιμε κ. Κοσμάτε,
Αναφορικά με την ανάρτησή σας για την προ 3ετίας δενδροφύτευση του Άλσους του Κουτάβου στο Αργοστόλι, επιτρέψτε μου να αναφέρω τα εξής:
1. Καταρχήν θα ήθελα να πω ότι η όποια κριτική, ως συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας, είναι καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη. Ωστόσο, για να είναι αποτελεσματική προς την κατεύθυνση της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, θα πρέπει να στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, σε τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και να απορρίπτει τον αφοριστικό και διχαστικό λόγο.
2. Η κριτική σας για πράξεις ή παραλείψεις μας, για λάθη ή για τις ακολουθούμενες πολιτικές είναι δικαίωμά σας. Νιώθω όμως ότι αδικείτε τον εαυτό σας, διότι είστε ένας καλλιεργημένος άνθρωπος και ξέρετε καλά ότι η παιδεία και ο φανατισμός είναι έννοιες αντίθετες. Και πάλι όμως, ο καθένας κάνει τις επιλογές του στον τρόπο που επικοινωνεί.
Οι αποτυχίες του Δημαρχιακής Αρχής Μιχαλάτου δεν τελειώνουν. Γράφει ο Ιωάννης Κοσμάτος
Επί της ουσίας, τώρα:
3. Οι τραχύς υπαινιγμοί σας για το κόστος του έργου της δενδροφύτευσης είναι ατεκμηρίωτοι καθώς δεν παραθέτετε κανένα οικονομικό ή ποσοτικό στοιχείο ή κάποια απόδειξη ή ένδειξη ότι έγινε κακοδιαχείριση. Αυτό το γεγονός μου επιτρέπει να σκεφτώ ότι το ζητούμενο για εσάς είναι όχι η αλήθεια ή ο έλεγχος της ορθής διαχείρισης των χρημάτων αλλά η δημιουργία κλίματος καχυποψίας στην κοινωνία μέσω του «εμβολιασμού» του δημόσιου διαλόγου με το γνωστό μικρόβιο ότι «εδώ πιθανόν κάτι αξιόμεμπτο τρέχει». Με λίγα λόγια, στόχος σας είναι να εισάγετε τον ιό της καχυποψία στο κοινωνικό σώμα ξέροντας ότι σε ένα βαθμό θα «δουλέψει».
4. Για την αποκατάσταση του Κουτάβου από τον ΙΑΝΟ αγοράστηκαν 1.350 δέντρα και θάμνοι. Για την επιλογή των ειδών των φυτών και των ποσοτήτων βασιστήκαμε σε μελέτη που εκπόνησε για λογαριασμό του Δήμου ο τέως Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου (νυν ΟΦΥΠΕΚΑ). Άρα τα είδη και οι ποσότητες δεν προέκυψαν αυθαίρετα.
5. Οι τιμές αγοράς των φυτών προέρχονται από τα επίσημα τιμολόγια του Κράτους. Το Κράτος έχει επίσημες τιμές αγοράς φυτών στο Αναλυτικό Τιμολόγιο για έργα πρασίνου (ΝΑΠΡΣ) με βάση την αριθ.Δ17α/02/37/ΦN437/21.3.2008 απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.
6. Το κόστος για την αγορά των φυτών, για το άνοιγμα των λάκκων, την φύτευση, την στήριξη με πασσάλους, την λίπανση και την εγκατάσταση συστήματος σωλήνων άρδευσης, την αγορά 12 ξύλινων παγκακίων καθώς και την επιδιόρθωση 100 τ.μ του περιμετρικού φραστική του Άλσους με συρματόπλεγμα με ρομβοειδή οπή, ήταν 17.500 ευρώ περίπου.
7. Σε αυτό το ποσό όμως θα πρέπει να προστεθούν τα εξής επιπλέον κόστη όπως (κακώς ενδεχομένως) επιβάλει η νομοθεσία των δημόσιων έργων: 18% εργολαβικό όφελος, 15% απρόβλεπτα, 24% ΦΠΑ, συν ένα ποσό 2% περίπου για αναθεωρήσεις τιμών. Επομένως, ο συνολικός προϋπολογισμός διαμορφώθηκε στις 29.500 ευρώ με τα προαναφερθέντα νόμιμα «καπέλα» του Ελληνικού Δημοσίου.
8. Μετά την εγκατάσταση των ανωτέρω φυτών και υλικών, η δουλειά της Τεχνικής Υπηρεσίας στην οποία προΐσταμαι πολιτικά, ολοκληρώθηκε. Επομένως, δεν έχω στοιχεία για το τι ακολούθησε όμως θεωρώ ότι ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου, ο κύριος Δελακάς, θα σας δώσει στοιχεία για την μετέπειτα πορεία της δεντροφύτευσης και τους χειρισμούς συντήρησης.
9. Ωστόσο, είναι κοινός τόπος ότι σε μια δενδροφύτευση δεν επιβιώνουν όλα τα φυτά. Σύμφωνα με την ακαδημαϊκή βιβλιογραφία (που εύκολα μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο) ένα ποσοστό επιβίωσης, την πρώτη τριετία από τη φύτευση, της τάξης του 75% θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία θα δείτε επίσης ότι ορισμένα είδη έχουν ποσοστό επιβίωσης της τάξης του 50-60%.
10. Άρα, αναμέναμε από την αρχή ότι από τα 1.350 φυτά που φυτεύτηκαν θα επιβίωναν λιγότερα από 1.000 γιατί έτσι δουλεύει η φύση. Δεν γνωρίζω αλλά θεωρώ ότι η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου παρακολουθεί το θέμα και θα προβεί στις αναγκαίες συμπληρώσεις όπως κάνουν σε όλες τις αναδασώσεις.
11. Σε ότι αφορά στο θέμα με τα πτηνά, σας έχει επανειλημμένα επισημανθεί επίσημα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι αυτά είναι οικόσιτα πτηνά που εκτρέφονται σε οργανωμένες πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ή σε μικρά οικιακά κοτέτσια και ότι στο χώρο του φυσικού υγρότοπου του Κουτάβου ανταγωνίζονται την άγρια ορνιθοπανίδα προκαλώντας αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και επομένως δεν θα έπρεπε να είναι εκεί. Ο υγρότοπος του Κουτάβου χρησιμοποιείται κατά διαστήματα από κορμοράνους, ερωδιούς, σταχτοτσικνιάδες και άλλα σημαντικά είδη της άγριας ορνιθοπανίδας και η εκτροφή οικόσιτων πτηνών (πάπιες, χήνες κλπ) δεν συνάδει με την αειφόρο διαχείρισης της λιμνοθάλασσας. Ενδεχομένως, θα μπορούσαν να διατηρηθούν 2-3 πάπιες και 2-3 χήνες για ατραξιόν και για να τις βλέπουν τα παιδιά, όμως ο υπερπληθυσμός των οικόσιτων πτηνών δημιουργεί πρόβλημα στην άγρια ορνιθοπανίδα. Δυστυχώς, είμαι σε θέση να γνωρίζω «ανεπίσημα» ότι η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για τα ανεπιτήρητα οικόσιτα ζώα δεν προτίθεται επ’ ουδενί να παρέμβει για τον έλεγχο του υπερπληθυσμού των οικόσιτων πτηνών του Κουτάβου φοβούμενη ακραίες αντιδράσεις από φορείς που ανήκουν στην κατηγορία του οικολογικού φονταμενταλισμού.
12. Τα ζώα – και τα άγρια και τα οικόσιτα – έχουν δικαιώματα και χρειάζονται προστασία. Όμως, η διατήρηση μιας επιβλαβούς κατάστασης για τον φυσικό υγρότοπο του Κουτάβου στο όνομα της προστασίας των ζώων είναι το λιγότερο στρουθοκαμηλισμός. Τα οικόσιτα πτηνά θα έπρεπε να μεταφερθούν σε άλλο κατάλληλο μέρος με δυνατότητα παροχής πόσιμου νερού και τροφής.
Με εκτίμηση,
Διονύσιος Μινέτος
Αντιδήμαρχος Δήμου Αργοστολίου