ΠΑΝ. ΚΑΠΠΑΤΟΣ: Ριζική Αναδιάρθρωση του Συστήματος Ψυχικής Υγείας:Η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια στο Επίκεντρο

14

Ριζική Αναδιάρθρωση του Συστήματος Ψυχικής Υγείας:Η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια στο Επίκεντρο

Σήμερα είχα την τιμή να μιλήσω στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων, βάζοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο επίκεντρο.

Η πανδημία του COVID-19 αποκάλυψε τις σημαντικές ανάγκες στον τομέα της ψυχικής υγείας. Οι ανάγκες των παιδιών, των νέων και των ηλικιωμένων αυξήθηκαν δραματικά, απαιτώντας άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Η δημιουργία και διατήρηση χαρτοφυλακίου Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων από τον Πρωθυπουργό αποτελεί καθοριστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία 2021-2030 βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Βρισκόμαστε στο κρίσιμο στάδιο της νομοθέτησης, το οποίο θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα και τη συνέχεια των δράσεων μας.

Ο νόμος 2716/1999 αποτέλεσε τον πυλώνα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, οι περιορισμοί του και η έλλειψη συνολικής στρατηγικής καθιστούν αναγκαία την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου.

Το παρόν νομοσχέδιο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτών των αδυναμιών με μια ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος.

Το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ) θα διαρθρωθεί σε επτά Περιφερειακά Δίκτυα, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση των αναγκών και την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε περιοχές που δεν διαθέτουν καμία υπηρεσία. Επίσης, θα δημιουργηθεί το Πληροφοριακό Σύστημα Επιδημιολογικής Παρακολούθησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης για την καταγραφή και παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο.

Μια ακόμη καινοτομία είναι η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ). Ο οργανισμός αυτός θα συντονίζει όλες τις υφιστάμενες δομές και προγράμματα απεξάρτησης, εξασφαλίζοντας την αποφυγή του κατακερματισμού των υπηρεσιών και προσφέροντας καλύτερη πλοήγηση και επιλογή θεραπευτικών προγραμμάτων στους πολίτες.

Σημαντικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Οι θέσεις εργασίας θα μεταφερθούν στον νέο φορέα χωρίς να θίγονται οι εργασιακές συνθήκες, ενώ το νομοσχέδιο προσφέρει κίνητρα για το νοσηλευτικό προσωπικό να αποκτήσει την ειδικότητα της Ψυχικής Υγείας.

Με αυτό το νομοσχέδιο, στοχεύουμε στη βελτίωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, ανθρωποκεντρικού συστήματος που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας μας.

Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ορίσει και να διατηρήσει χαρτοφυλάκιο Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων είναι καθοριστική για τη χώρα μας. Η ψυχική υγεία και οι εξαρτήσεις είναι ζητήματα που παραμένουν στο περιθώριο της πολιτικής συζήτησης για πολύ καιρό. Με την ανάδειξη αυτών των θεμάτων ως προτεραιότητα, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με τη σοβαρότητα και τη φροντίδα που τους αρμόζει.

Η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί στην αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλη την κοινωνία.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την τοποθέτησή μου στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://shorturl.at/GTms7

Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!