Θα “βρέξει χρήμα” στα λιμάνια!

240

Αναδημοσιεύουμε απο τη στήλη INSIDE STORIES του https://www.ot.gr παραπολιτικά σχόλια που αφορούν το μέλλον των λιμανιών της χώρας. Εδω και καιρό το kefaloniapress έχει επισημάνει ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται στα λιμάνια απο την πλευρά του Υπουργείου Ναυτιλίας και της Κυβέρνησης. Και αυτό καθημερινά επιβεβαιώνεται.

Το ότι ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος καθαίρεσε εν μια νυχτί το στενό συνεργάτη του Γιώργο Θωμά  από πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου για να αναλάβει ο ίδιος την προεδρία δείχνει ότι είμαστε σε καλό δρόμο.. Ο Θεόφιλος ξέρει που θα πέσουν λεφτά!

Διαβάστε τα σχετικά παραπολιτικά σχόλια στη στήλη INSIDE STORIES:

Τα προβλήματα του υπερτουρισμού είναι πλέον φανερά σε όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Ορατά είναι φυσικά και στην Ελλάδα με αποκορύφωμα τα τελευταία γεγονότα της Σαντορίνης, όπου ο δήμαρχος ζήτησε από τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους προκειμένου να διευκολυνθούν 17.000 τουρίστες που έφτασαν στο νησί με κρουαζιερόπλοια!

Είναι το λοκντάουν λύση…;

Γκρίνια

Προφανώς και όχι. Και όσο κυβέρνηση και τοπικοί άρχοντες δεν κοιτάζουν τα προβλήματα ευθέως για να βρουν λύσεις, τόσο θα έχουμε φαινόμενα με τοπικά λοκντάουν όσο και γκρίνιες μεταξύ τοπικών αρχόντων και κατοίκων και γιατί όχι και ξεσπάσματα κατά των τουριστών.

Εντάσεις, οι οποίες εκδηλώνονται και όσοι βρίσκονται σε νησιά αυτήν την περίοδο είναι εύκολο να τις διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι…

Αποεπένδυση

Το πρόβλημα, λοιπόν, έχει να κάνει με την αποεπένδυση σε λιμάνια και τουριστικές υποδομές αλλά και στην ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδίου για την αναβάθμιση τους και την προσαρμογή τους στις νέες απαιτήσεις και τη δυναμική που αναπτύσσει ο τουρισμός.

Στο σημείο αυτό να σας πω, όπως έγραψε πρόσφατα ο ΟΤ, το ειδικό χωροταξικό για τις επενδύσεις στον τουρισμό, σέρνεται και πάει όλο και πιο πίσω.

Η χώρα μας είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα για την απουσία μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με τις χωματερές να ζουν και βασιλεύουν στα δημοφιλή νησιά μας.

Η απουσία σχεδίου και πολιτικής βούλησης, μαθαίνω, έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε τουριστικούς παράγοντες με ρόλο κι έρεισμα στο κυβερνών κόμμα….

Και οι διαμαρτυρίες χτυπάνε πια στο Μέγαρο Μαξίμου…

—-

Μια καλή είδηση στα ψιλά γράμματα

Και μιας και αναφέρομαι στα προβλήματα των υποδομών στα νησιά και άλλες τουριστικές υποδομές να σας πω μία καλή είδηση που διαβάσαμε στο νομοσχέδιο για το Υπερταμείο, καθώς προβλέπεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί τα μισά έσοδα από παραχωρήσεις να τα αξιοποιεί για επενδύσεις στα λιμάνια.
Δηλαδή για πρώτη φορά από τότε που φτιάχτηκε ο λογαριασμός για τις αποκρατικοποιήσεις, το 50% των εσόδων δεν θα πηγαίνει στη αποπληρωμή του χρέους. Αλλά σε επενδύσεις.

Ανάσα για τα λιμάνια

Με βάση τους υπολογισμούς, ο λογαριασμός του ΤΑΙΠΕΔ θα «γεμίσει» το επόμενο διάστημα με 80 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή τα μισά από τις παραχωρήσεις του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (80 εκατ. ευρώ), του εμπορικού λιμανιού Φίλιππος Β της Καβάλας (34 εκατ. ευρώ) και του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (51 εκατ. ευρώ).
Τρεις περιπτώσεις που είναι γνωστό το προσφερόμενο τίμημα και ανέρχεται στο σύνολο στα 164 εκατ. ευρώ.

Η διαφορά…

Και μπορεί τα 80 εκατ. ευρώ να μην κάνουν μεγάλη διαφορά στο χρέος, το οποίο έχει υποχωρήσει στο 159,8% του ΑΕΠ από 169,4% ένα χρόνο πριν και από το 207% που είχε εκτιναχθεί λόγω της πανδημίας και των μέτρων στήριξης της οικονομίας στο τέλος του 2020, αλλά θα κάνει μεγάλη διαφορά στα περιφερειακά λιμάνια.
Μην αναφέρουμε περιπτώσεις που χρίζουν μεγάλων διορθώσεων, ειδικά τώρα το καλοκαίρι τα βλέπουμε κι εμείς οι της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Άλλωστε τα λιμάνια είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού της χώρας, και να προσθέσουμε εμείς είναι επίσης και ανάσα ζωής για τους κατοικους των νησιών μας.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!