ΚΚΕ ΚΟΒ ΙΘΑΚΗΣ : Για τους Θιακούς ναυτικούς

38

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΙΑΚΟΥΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ

Στις 29-7 πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του γραφείου πολιτισμού του Δήμου Ιθάκης σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς και Ιθάκης εκδήλωση μέρος της οποίας ήταν αφιερωμένο στους Θιακούς Ναυτικούς.

Θεωρούμε καθήκον μας να αναφερθούμε σε ορισμένες πτυχές του θέματος που δεν αναφέρθηκαν ή σκόπιμα παραλείφθηκαν.

Καθόλου δεν αναφέρθηκε στην εκδήλωση η συμμετοχή Θιακών Ναυτικών στο Ναυτεργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα, με τις μεγάλες κατακτήσεις που είχε στις συμβάσεις των ναυτικών, για τις συνθήκες εργασίας στα κάτεργα των εφοπλιστών, για τις συνθέσεις των πληρωμάτων, για την ασφάλιση , για τις απολαβές.

Δεν αναφέρθηκε η συμμετοχή Θιακών Ναυτικών στην ΟΕΝΟ (Ομοσπονδία Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων) που έδρασε από το 1943 μέχρι την απελευθέρωση από τους Γερμανούς , ούτε οι διώξεις που υπέστησαν τα μέλη της από το μετεμφυλιακό καθεστώς. (Όπως ο Γιάννης Πατσαλιάς και ο Γιώργος Βερώνης)

Παραλήφθηκε η συμμετοχή Θιακών Ναυτικών στην Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ και τα βασανιστήρια , οι φυλακίσεις , οι εξορίες και τα κυνηγητά που υπέστησαν για τη συμμετοχή τους αυτή εντός και εκτός Ελλάδας. ( Να θυμόμαστε τον Κώστα Κολυβά , και τον Κώστα Ζούλα )

Ξεχάστηκαν οι θάνατοι Θιακών Ναυτικών λόγω τορπιλισμών εμπορικών και πολεμικών πλοίων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. (Όπως ο Γεράσιμος Γρίβας στον τορπιλισμό της «Έλλης»).

Θεωρήθηκε από τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ περιττή η αναφορά στους Θιακούς Ναυτικούς που έδωσαν τη ζωή τους για τα κέρδη των εφοπλιστών ακολουθώντας στο βυθό της θάλασσας – που τόσο αγάπησαν – τα σαπάκια των καραβοκύρηδων. (υπάρχουν δεκάδες ονόματα συμπατριωτών μας ναυτικών που όλοι γνωρίζουμε γιατί όλοι έχουμε κάποιο γνωστό ή συγγενή που δεν ξαναγύρισε από το μπάρκο του).

Τέλος οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ θεώρησαν «εκτός θέματος» τις συνεντεύξεις των εκπροσώπων του Συλλόγου Ιθακησίων Ναυτικών που αναφερόταν σε πολλά από τα παραπάνω και τις αποσιώπησαν .

Ευτυχώς και μνήμη υπάρχει από τους παλιότερους ναυτικούς , και γνώση από τους νεότερους . Γνώση και μνήμη , απαραίτητα εφόδια στη πάλη για ένα άλλο σύστημα ,που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο , που ο λαός θα απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει. Ένα σύστημα στο μπόι των ονείρων μας στο μπόι των ανθρώπων. Στη πάλη για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

ΚΚΕ ΚΟΒ ΙΘΑΚΗΣ
2-8-2024

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!