ΛΑ.ΣΥ.: Με σκανδαλώδη σύμβαση 2 εκατ. ευρώ προωθείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΕΔΑ ΚΙ

135

ΜΕ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΨΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ !! ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΠΛΗΡΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΔΑΚΙ Α.Ε. ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΩΝ!!!

Η Λαϊκή Συσπείρωση στους δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης καταγγέλλει τις δημοτικές αρχές Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης που ως πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΔΑΚΙ ΑΕ – ΟΤΑ προχωράνε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων και μάλιστα με σκανδαλώδη σύμβαση που θα έχει περαιτέρω δυσμενείς συνέπειες για τον λαό, την δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον.

Ειδικότερα με την από 13 Ιουνίου 2024, σύμβαση παροχής υπηρεσιών η Ε.Δ.Α-Κ.Ι. ανέθεσε για ένα έτος σε ιδιωτική εταιρεία έναντι ποσού 2.099.235,11 ευρώ!! τις εργασίες αποκομιδής -μεταφόρτωσης – μεταφοράς σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων, ανακυκλώσιμων υλικών, για τους Δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης, καθώς και συλλογής και μεταφοράς ογκωδών αντικειμένων του Δήμου Αργοστολίου.

Οι ανωτέρω εργασίες θα εκτελούνται με τα απορριμματοφόρα οχήματα και με το προσωπικό της Ε.Δ.Α-Κ.Ι. , με το κόστος συντήρησης και καυσίμων των οχημάτων να βαρύνει την Ε.Δ.Α-Κ.Ι. Επίσης με την σύμβαση αυτή ανατίθενται στην παραπάνω εταιρεία οι εργασίες καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων, οδών, πεζοδρομίων και πλατειών των Δήμων Σάμης και Ληξουρίου, οι εργασίες αποψίλωσης – κλαδεύσεις ερεισμάτων επαρχιακών οδών, η προετοιμασία και καθαρισμός παραλιών και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης για τις ανάγκες λειτουργίας της Ε.Δ.Α.-Κ.Ι. Δηλαδή με την σύμβαση αυτή ο εργολάβος θα λάβει για το έτος 2024 και για τις ίδιες υπηρεσίες, 30% περίπου περισσότερα χρήματα ( 2.099.235,11€ ) από όσα πήρε ο ίδιος ως αμοιβή το έτος 2023 (1.602.306,93 €) !!!!!!, και κατά 70% περισσότερα χρήματα από όσα πήρε ο ίδιος για τις ίδιες υπηρεσίες ως αμοιβή το έτος 2022 (1.228.491,36 €)!!!! Είναι χαρακτηριστικό δε ότι στην ανωτέρω σύμβαση η συνολική διάρκεια της μπορεί να παρατείνεται μέχρι το 50% αυτής ύστερα από σχετικό αίτημα του εργολάβου που υποβάλλεται πριν από τη λήξη της διάρκειάς της.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της ΕΔΑΚΙ και σημαίνων στέλεχος της δημοτικής αρχής Μιχαλάτου προ ολίγων ημερών προχώρησε με απευθείας ανάθεση για λογαριασμό της ΕΔΑΚΙ σε μίσθωση δύο απορριμματοφόρων οχημάτων από τον ίδιο εργολάβο για την αποκομιδή των σκουπιδιών για τρεις μήνες, έναντι του επιπλέον ποσού των 15.624 ευρώ!!!!

Με την παραπάνω απόφαση προωθείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΕΔΑΚΙ ΑΕ , αφού ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποιημένη λειτουργία της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων, παραλιών και των διοικητικών υπηρεσιών της εταιρείας με την συμμετοχή ιδιωτών και με δυσμενείς συνέπειες όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, με το κόστος της αποκομιδής που εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα πλέον ύψη και το οποίο θα μεταφερθεί μέσω των ανταποδοτικών τελών στις πλάτες του λαού, παρέχοντας σκανδαλώδη προνόμια στον εργολάβο και με δυσμενείς συνέπειες για την δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι υπέρ της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων με σεβασμό στην υγεία την ποιότητα ζωής και το εισόδημα του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος. Υπάρχουν σήμερα επιστημονικές δυνατότητες μέσα από την Δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα και στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδιασμού, πανελλαδικού και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, με διασφάλιση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το εμπόδιο όμως για αυτήν την διαχείριση είναι τα κέρδη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων που είναι ο βασικός νόμος στο άδικο σύστημά τους. Και αυτό είναι στο χέρι του λαού να το ανατρέψει.

Αργοστόλι, 26-8-2024.
Λαϊκή Συσπείρωση δήμων Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!