ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:
- Την ώρα που για Αιολικά Πάρκα, 5άστερα ξενοδοχεία, Μαρίνες κ.α. δίνονται επιχορηγήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων από κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή, για τα Σχολικά κτίρια της Κεφαλονιάς και Ιθάκης, που η ηλικία τους φτάνει έως τα 100 χρόνια, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Τι πρόκειται να πράξετε σε σχέση με την κατασκευή νέων σχολικών συγκροτημάτων και την επισκευή των παλαιών;
Αναρωτιούνται γονείς, εκπαιδευτικοί, μεγαλύτεροι μαθητές, αν αυτά που βλέπουν καθημερινά στα κεντρικά ΜΜΕ με τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και από τις δηλώσεις των τοπικών παραγόντων, Βουλευτή, Δημάρχων κ.α., στις τελετές για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έχουν σχέση με την πραγματικότητα που ζουν καθημερινά στα σχολεία των νησιών μας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκη.
Δύο ερωτήματα αιωρούνται συνήθως: δεν γίνεται τίποτα; είναι τόσο τραγική η κατάσταση;
Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα βρίσκεται σε όσα βλέπουμε καθημερινά. Γίνονται τα ελάχιστα, σε σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες του 21ου αιώνα, σε σχέση με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, σε σχέση με τον πλούτο που συσσωρεύεται από τους άμεσους και έμμεσους φόρους που πληρώνει ο λαός μας.
Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα, έχει να κάνει με την εκάστοτε διαχρονική κυβερνητική προπαγάνδα. Με την προσπάθεια που γίνεται, η ανάγκη για σύγχρονα, ασφαλή σχολεία, από αποκλειστική ευθύνη του κράτους να μετατρέπεται σε ατομική ευθύνη. Να κάνουν τη λαϊκή οικογένεια συνυπεύθυνη , να νοιώθει ενοχές, να προσαρμόζεται στις χαμηλές απαιτήσεις, να βάζει άλλη μια φορά το χέρι στην τσέπη, να ψάχνει για χορηγούς και εθελοντές για την επισκευή και λειτουργία των σχολείων.
Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, η δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών υποδομών, βρίσκεται σε τέλμα. Αρκετά σχολεία λειτουργούν, εξ ολοκλήρου η μερικώς, σε Containers. Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και δεν έχει γίνει Δευτεροβάθμιος Αντισεισμικός Έλεγχος, στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Υπάρχουν τυφλά προαύλια, χωρίς εξόδους διαφυγής, επιδιορθώσεις κτηρίων αντί κατασκευής νέων κ.α.
Είναι ενδεικτικό ότι στα στοιχεία που αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ για τις ηλικίες των σχολείων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης υπάρχουν: 3 σχολικά κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1919, 1919-1945: 7, 1946-1960: 52, 1961-1970: 10, 1971-1980: 10 κ.λ.π. Δηλαδή 50 έως 105 χρόνων η ηλικία των περισσότερων σχολικών κτιρίων.
Ποιες είναι οι βασικές ανάγκες στις σχολικές υποδομές στην Α Βάθμια Εκπαίδευση:
- Κανένα από τα 5 Νηπιαγωγεία του Αργοστολίου δεν έχει κτίριο ιδιόκτητο δικό του, αλλά είναι σε χώρους με πολλαπλά προβλήματα.
- Χρειάζεται νέο Δημοτικό σχολείο στην Κάτω Λειβαθώ.
- Δημιουργία νέου Νηπιαγωγείου στο Ληξούρι.
- Το 1ο Νηπιαγωγείο Ληξουρίου είναι σε ακατάλληλο κτίριο.
- Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου χρειάζεται συνολική επισκευή.
- Υπάρχει πρόβλημα με την συστέγαση του Νηπιαγωγείο στο Βαθύ Ιθάκης με τον Βρεφονηπιακό Σταθμό.
Ποιες είναι οι βασικές ανάγκες στις σχολικές υποδομές στην Β Βάθμια Εκπαίδευση:
- Δημιουργία 3 νέων σχολικών συγκροτημάτων ,στο Αργοστόλι για το 2ο& 3ο Γυμνάσιο (που είναι στα Containersαπό το 2014) και για το Ειδικό Γυμνάσιο & Λύκειο.
- Δημιουργία ενός σχολικού συγκροτήματος στο Ληξούρι για το ΓΕΛ Ληξουρίου.
- Καινούργιο σχολικό συγκρότημα στον Πόρο (λειτουργεί έως τώρα σε μεγάλο μέρος σε Containers).
- Κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος στα Μεσοβούνια της Ερίσου (σε μεγάλο μέρος είναι έως τώρα σε Containers).
Αυτές είναι από τις ποιο βασικές ανάγκες που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν, μαζί με τις άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες ανακαινίσεις που χρειάζονται στα περισσότερα σχολεία.
Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:
- Τι προγραμματίζει να κάνει η Περιφερειακή Αρχή σε σχέση με τα παραπάνω οξυμένα και επείγοντα προβλήματα που αφορούν στη σχολική στέγη;
- Έχει διεκδικήσει πόρους και ενέργειες από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων;
- Έχει πάρει πρωτοβουλίες για συντονισμό μαζί με τους Δημάρχους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για τα παραπάνω;
- Έχει προγραμματίσει την κατασκευή κάποιου καινούργιου σχολικού συγκροτήματος στο Πρόγραμμα Δράσης και τον Προϋπολογισμό του 2025;
- Θα εντάξει στα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία που χειρίζεται την κατασκευή νέων σχολικών συγκροτημάτων;
- Θα φέρει το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς συζήτηση;
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Νίκος Γκισγκίνης, Αλεξάνδρα Μπαλού, Παναγιώτης Σοφός
19.09.2024