ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ – ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 2019-2023
“ΙΟΝΙΟ ΔΥΝΑΤΑ! Κάθε νησί ψηλά”

20 Σεπτεμβρίου 2024

Την ανάγκη υλοποίησης του έργου εξοπλισμού (επίπλωσης και λειτουργικών σκευών) του Ι.Ν. Λευκάδας, όπως είχε προγραμματισθεί και χρηματοδοτηθεί από την  προηγουμένη Περιφερειακή Αρχή, αναδεικνύει η παράταξη ΙΟΝΙΟ  ΔΥΝΑΤΑ! Κάθε νησί Ψηλά.

Καταγγέλλει για απαξίωση του θέματος και αναποτελεσματικότητα την Περιφερειακή Αρχή.

Εν όψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κέρκυρα 21-22/09/2024, η παράταξη «ΙΟΝΙΟ ΔΥΝΑΤΑ! Κάθε νησί ψηλά» της πρ. Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα Τσαγκαροπούλου κατέθεσε επερώτηση, ζητώντας ενημέρωση για την ολοκλήρωση του έργου του εξοπλισμού με κατάλληλη επίπλωση και θρησκευτικά σκεύη του ανακαινισθέντος Ι.Ν. Αγίου Μηνά Λευκάδας, όπως είχε προγραμματίσει και εξασφαλίσει την χρηματοδότηση η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή ύψους 170.000 ευρω, με τις ενέργειες  και την παρακολούθηση του πρ. Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Κτενά.

Εγκαλεί την Περιφερειακή Αρχή για καθυστέρηση και αναποτελεσματικότητα, όπως και απαξίωση για την λειτουργία του Ι.Ν. του Αγίου Μηνά και την απόδοση του στην Εκκλησία και  την  κοινωνία της Λευκάδας.

Ακολουθεί το κείμενο της σχετικής ερώτησης.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
«ΙΟΝΙΟ ΔΥΝΑΤΑ! Κάθε νησί ψηλά!»

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ: «Αδράνεια και απαξίωση για την ολοκλήρωση του Ι.Ν. Αγίου Μηνά Λευκάδας, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Ποια η πραγματική κατάσταση;»

Ο Άγιος Μηνάς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ναούς της παλαιάς πόλης της Λευκάδας, ο οποίος παρά το γεγονός της ολοκλήρωσης του κυρίου έργου, της πλήρους αποκατάστασης των ζημιών που είχαν προκληθεί από τον σεισμό του 2015, δυστυχώς απαξιώνεται από την αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα της Περιφερειακής Αρχής και παραμένει κλειστός.

Το μεγάλο έργο της Αποκατάστασης και Συντηρήσεων του Αγίου Μηνά Λευκάδας, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, του οποίου την υλοποίηση ανέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού, συμπεριλήφθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έτους 2018 από την τότε Περιφερειακή Αρχή της ΑΝΑΣΑ και εν συνεχεία η δική μας Περιφερειακή Αρχή με απόφαση της π. Περιφερειάρχη κας Κράτσα, ενέταξε την 04.08.2020 – Α.Π. 1751. τη Πράξη «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» με Κωδικό ΟΠΣ 5055866 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020», αξιοποιώντας τους Ευρωπαϊκούς πόρους και εξοικονομώντας Εθνικούς πόρους. Μάλιστα, για τον ιστορικό ναό του Αγίου Μηνά, όπως και για άλλους της παλαιάς πόλης, εκπονήσαμε μια εξαιρετική αρχιτεκτονική μελέτη ηλεκτροφωτισμού για ανάδειξη των μνημείων.

Κατόπιν, η Ιερά Μητρόπολη Λευκάδας και Ιθάκης, καθώς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Μηνά, αιτήθηκαν στο τότε Αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά, την αρωγή μας στην εξεύρεση νέας χρηματοδότησης για την επίπλωση του ναού και γενικότερα τον εκκλησιαστικό εξοπλισμό, αφού δεν είχε γίνει σχετική πρόβλεψη στο έργο. Αρχικά, το αίτημα αφορούσε την προμήθεια στασιδιών που καταστράφηκαν κατά την αφαίρεση τους λόγο παλαιότητας 25.000 ευρώ, έπειτα τη κάλυψη μέρους της επίπλωσης 100.000 ευρώ και τελικώς προς το τέλος της θητείας μας αιτήθηκε η Ιερά Μητρόπολη την συνολική επίπλωση του ναού και του εκκλησιαστικού εξοπλισμού ύψους 170.000 ευρώ.

Ανταποκριθήκαμε άμεσα εξασφαλίζοντας πίστωση 170.000 ευρώ από τους ΚΑΠ της Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Η νέα Περιφερειακή  Αρχή, στην αρχή της θητείας της και για τους δικούς της λόγους, άλλαξε την πηγή χρηματοδότησης μεταφέροντάς αυτή στους ΚΑΠ της Π.Ε. Λευκάδας, δίχως κάποια αντίδραση από πλευράς μας, ευελπιστώντας στην επιτακτική εξέλιξη υλοποίησης του έργου.

Έκτοτε όμως, έχουν παρέλθει σχεδόν 10 μήνες στην Διοίκηση για την Περιφερειακή Αρχή του κ. Τρεπεκλή και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, καμία ενέργεια που να προμηνύει θετική εξέλιξη και πρόοδο του έργου, δηλαδή τουλάχιστον την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας. Η κωλυσιεργία της Π.Ε. Λευκάδας προκαλεί ερωτήματα, εάν πρόκειται για σκοπιμότητα ή ανικανότητα;

Με δεδομένα λοιπόν, ότι παραλάβατε από την δική μας Περιφερειακή Αρχή ένα σχεδιασμό σε πλήρη εξέλιξη, την προσήκουσα χρηματοδότηση των 170.000 ευρώ για το εν λόγω έργο, με ανάληψη πίστωσης και με περαιωμένες όλες τις διοικητικές διαδικασίες για την έναρξη του Διαγωνισμού, συγχρόνως, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη και τις δημόσιες εκκλήσεις της Μητρόπολης και των πιστών για την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας του Αγίου Μηνά.

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης: 

  1. Για ποιο λόγο από την ανάληψη των καθηκόντων σας και για χρονικό διάστημα 10 μηνών περίπου, δεν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός;
  2. Τελικά ποια η πολιτική βούληση της Περιφερειακής Αρχής για αποπεράτωση του συνολικού έργου για τον Ι.Ν. Αγίου Μηνά;
  3. Πότε θ’ αποδοθεί προς λειτουργία στους Λευκαδίτες ο ναός; Ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

«ΙΟΝΙΟ ΔΥΝΑΤΑ! Κάθε νησί ψηλά!»

ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΤΕΝΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΟΘΩΝΑΙΟΥ
ΓΙΑΝΝΑ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ
 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!