Απεργία στις 23 Οκτωβρίου σε Τουρισμό και Εστιατόρια

303

Απεργία για τις 23 Οκτωβρίου εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) για να “επανέλθει το ταμείο ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα και για να υπογραφεί ΚΣΣΕ για τους Ξενοδοχοϋπάλληλους με πραγματικές αυξήσεις, 5νθήμερο 40ώρο”!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΕΤ, “Όπως γνωρίζουν οι συνάδελφοι μας αλλά σχεδόν πλέον όλοι, η ΠΟΕΕΤ έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από το 2018 να επαναφέρουμε την χρονική ισχύ του επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζόμενων από τους 3 μήνες που είναι σήμερα στους 5 όπως ίσχυε πριν τα μνημόνια.

Παρ όλες τις υποσχέσεις των εκάστοτε Υπουργών Εργασίας αυτά τα 6 χρόνια (εξαιρούμε την κα. Μιχαηλίδου η οποία ποτέ δεν μας δέχθηκε).

Στην διάρκεια αυτή των 6 χρόνων για να μην κατηγορηθούμε πως ζητούμε να ζούμε με επιδόματα, καταθέσαμε στο Υπουργείο Εργασίας μια πράγματι πρωτοποριακή θέση:

Το ταμείο Ανεργίας να μετατραπεί σε αναλογικό, δηλαδή όσα ένσημα μαζέψουμε το καλοκαίρι, τόσες ημέρες να επιδοτηθούμε τον χειμώνα με κατώφλι τους 3 μήνες και ταβάνι τους 5 μήνες. Έτσι θα πετύχουμε ένα καίριο πλήγμα στην μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και την ψευδώς υποδηλωμένη, έτσι θα δει ο ΕΦΚΑ παραπάνω χρήματα στα ταμεία του, έτσι και οι εργαζόμενοι θα έχουν ένα υποτυπώδες εισόδημα παραπάνω τους “νεκρούς” μήνες, μην ξεχνάμε πως το επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 510€.

Φυσικά υπήρξε η πρόταση από κύκλους της Κυβέρνησης το κόστος της επιμήκυνσης του ταμείου να επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τους εργοδότες με την καταβολή ενός επιπλέον μισθού όταν απολυόμαστε και το ξενοδοχείο κλείνει, κάτι στο οποίο όταν ρωτηθήκαμε συμφωνήσαμε αρκεί να υπάρξει νομοθέτηση.

Στις 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την υπουργό Εργασίας κα. Κεραμέως όπου της παρουσιάσαμε την πρόταση μας για αναλογικό ταμείο ανεργίας το οποίο όπως είπε η ίδια την βρίσκει ενδιαφέρουσα και θα εισηγηθεί να γίνει αποδεκτή.

Ακολούθησε και δεύτερη συνάντηση στις 4 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια της διαβούλευσης μεταξύ Υπουργείου, εργοδοτών και εργαζομένων σχετικά με την εφαρμογή στον κλάδο της ψηφιακής κάρτας εργασίας όπου εκεί θέσαμε το ζήτημα, για να λάβουμε την απάντηση από την Υπουργό πως δεν είναι θέμα της συνάντηση και πως τις επόμενες ημέρες θα γινόταν νέα συνάντηση όπου θα είχαμε τις τελικές απαντήσεις.

Παράλληλα κάθε ημέρα υπήρχαν δημοσιεύματα πως τελικά προκρίνεται η λύση του επιπλέον μισθού από τους εργοδότες!

Στις 8 Σεπτεμβρίου η κα. Κεραμέως με συνέντευξη της στην Καθημερινή δηλώνει πως το εποχικό επίδομα ανεργίας πρέπει να είναι εργαλείο καταπολέμησης της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, φωτογραφίζοντας έτσι την πρόταση μας.

Παράλληλα στείλαμε πρόσκληση έναρξης διαλόγου με τους Ξενοδόχους για υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε. την οποία αρνούνται επικαλούμενοι 4 λόγους που αφορούν Κυβερνητικές επιλογές, αφήνοντας αιχμή πως παρακολουθούν τις φήμες περί συμμετοχής των εργοδοτών στο Ταμείο Ανεργίας. Αυτό έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου και στις 27 Σεπτεμβρίου σε τηλεοπτική της εμφάνιση η κα. Κεραμέως δηλώνει πως δεν είναι προτεραιότητα της το εποχικό ταμείο ανεργίας!

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ;

Καλούμε την εργοδοτική οργάνωση των ξενοδόχων (ΠΟΞ) να καθίσουμε από κοινού στο τραπέζι του διαλόγου για την υπογραφή νέας ΚΣΣΕ και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους του κλάδου ως μοχλό πίεσης για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ:

Για να επανέλθει το ταμείο ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα.
Για την υπογραφή ΚΣΣΕ για τους Ξενοδοχοϋπάλληλους με πραγματικές αυξήσεις, 5νθήμερο 40ώρο!

Και μιας και μας χαρακτηρίσατε φοροφυγάδες, με το φιλοδώρημα μας,

Σας λέμε λοιπόν το εξής:

ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟ!!!

Ελπίζουμε τα 2 ευρώ του σερβιτόρου και του διανομέα να λύσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας”.

Η απεργιακή διακήρυξη

Η απεργιακή διακήρυξη της ΠΟΕΕΤ, έχει ως ακολούθως:

“Εμείς οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό – Επισιτισμό θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα εκατομμύρια τουριστών που επισκέφτηκαν φέτος την χώρα μας.

Κάναμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε η εμπειρία από την επίσκεψη τους στην Ελλάδα να τους μείνει αξέχαστη και να είναι σίγουροι πως αυτό θα πράττουμε κάθε χρόνο.

Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για ποιους λόγους ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 23 Οκτωβρίου 2024.

Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η φύση της δουλειάς μας είναι εποχική.

Δουλεύουμε κατά μέσο όρο 5 μήνες και με αυτό το εισόδημα προσπαθούμε να βιοποριστούμε για όλο τον χρόνο.

Η Ελληνική πολιτεία για δεκαετίες είχε θεσμοθετήσει κάθε χρόνο να μας επιδοτεί με το εποχικό επίδομα ανεργίας για 5 μήνες και έτσι καταφέρναμε να επιβιώνουμε.

Δυστυχώς η χώρα μας πτώχευσε το 2010 και μέσα στον ρημαγμό των μνημονίων το επίδομα ανεργίας το 2013 περιορίστηκε στους 3 μήνες.

Το 2018 που υποτίθεται πως βγήκαμε από τα μνημόνια ξεκίνησε ο αγώνας μας για επαναφορά της χρονικής ισχύος του επιδόματος ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα κάτι που μετά από σχεδόν 6 χρόνια δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε τις εκάστοτε Κυβερνήσεις και τους εκάστοτε Υπουργούς Εργασίας, παρόλο που και προτάσεις έχουμε καταθέσει και λύσεις αλλά δυστυχώς οι Κυβερνώντες δεν συμμερίζονται το πρόβλημα επιβίωσης του αντιμετωπίζουμε!

Τρανή απόδειξη των όσων λέμε είναι και των όσων βιώνουμε με τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας (15 ώρες την ημέρα) 7 ημέρες την εβδομάδα με μέσο μισθό τα 1200€. Ζούμε στην πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης και εννοείται πως οι απολαβές αυτές δεν φτάνουν για να ζήσουμε και επαναλαμβάνουμε πως είναι μόλις για 5 μήνες εργασίας.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν πως τρανή απόδειξη των όσων λέμε είναι οι 80.000 κενές θέσεις εργασίας.

Ο τζίρος φέτος στον κλάδο μας θα προσεγγίσει τα 20 δις και η ίδια η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα 7 δις το πρώτο εξάμηνο του 2024, επομένως ο μύθος για έλλειψη δημοσιονομικού χώρου έχει καταρρεύσει προ πολλού.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ λοιπόν για αξιοπρεπής συνθήκες εργασίας και μισθούς αλλά και για την εξάλειψη των κενών θέσεων εργασίας γιατί βλέπετε σε αντίθεση με την Κυβέρνηση και την εργοδοσία ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

Εμμένουμε και απαιτούμε αξιοπρεπή διαβίωση όλους τους μήνες για τους εποχικούς εργαζόμενους.
Επαναφορά του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίων επίπεδα.
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αξιοπρεπείς αποδοχές, πενθήμερο οχτάωρο ώστε να υπάρξουν επιτέλους ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις.
Επαναφορά του ΕΦΑΠΑΞ στην 20ετία.
Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.
Επαναφορά των ΒΑΕ στις ειδικότητες που απεντάχθηκαν από αυτές.
Αναβάθμιση των Σχολών Τουριστικής εκπαίδευσης.
Στελέχωση ελεγκτικών μηχανισμών.
Μέτρα προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων κατά της ακρίβειας”.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!