Ακούστε λοιπόν την είδηση της ημέρας : Τα λεφτά για τα σχολεία υπάρχουν στο ταμείο του Δήμου αχρησιμοποίητα!

Ο Δήμος με το που ξεκινάει το  έτος 2024, βάζει στο ταμείο του το ποσόν των 72.380€ (κωδικός 4311 του προϋπολογισμού) από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και όπως έχουμε αποκαλύψει , στις 21/2/2024 τα σχολεία της Βθμιας Εκπαίδευσης παίρνουν 25.700 € και στις 5/3/2024 τα σχολεία της Αθμιας Εκπαίδευσης παίρνουν 47.730 €.

Ο δήμαρχος ισχυρίζεται ότι εκτοτε και μέχρι σήμερα δεν πήραν ούτε ένα ευρώ .

Κι ΟΜΩΣ … ο Δήμος -όπως φαίνεται στον πίνακα ΕΣΟΔΩΝ του μήνα Απριλίου- έβαλε στο ταμείο του  άλλα 73.450 € τα οποία μέχρι σήμερα δεν προκύπτει από πουθενά ότι τα έδωσε στα σχολεία.

Και επί πλέον -όπως αναφέραμε πιο πάνω – στις 11/9/2024 δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών άλλα 72.360 € τα οποία δεν φαίνονται στον πίνακα εσόδων Σεπτεμβρίου !

Στον πίνακα εξόδων για το μήνα Σεπτέμβρη και στον κωδικό  00. 6711 αναφέρονται ότι έχουν ξοδευτεί μόνο τα αρχικά 73.430€ !

 Συμπέρασμα :  Ο Δήμος έχει στο ταμείο του για τα σχολεία 145.810€ αχρησιμοποίητα την ώρα τα σχολεία πρέπει να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες.

Πως έχει το θέμα:

Τρεις μέρες τώρα συμμετέχουμε σε έναν “διάλογο κουφών”. Είναι λες και ο δήμαρχος είτε δεν καταλαβαίνει  τι λέμε είτε, το χειρότερο, δεν γνωρίζει τι έχει αλλάξει στα σχολεία και ρίχνει τις ευθύνες σε άλλους.

Από τον Ιούνιο του 2024 έχει αλλάξει ο Νόμος, και η διαχείριση των σχολικών επιχορηγήσεων έχει περάσει στους Διευθυντές των σχολείων. Δυστυχώς το αγνοεί ακόμα και ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που “εγκαλεί” τους διευθυντές γιατί φροντίζουν να μη λείψει τίποτα από τα σχολεία τους!

Είναι δυνατόν ο Δήμος και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας να μην ξέρουν ότι άλλαξε η κατάσταση με τις σχολικές επιτροπές και μάλιστα … εδώ κι ένα χρόνο με το νόμο 5056/6-10-2023 ;

Αναλυτικά:

Στις 11/10/2023 το Υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιο και θέμα «Κατάργηση νομικών προσώπων των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού – ενημέρωση επί των διατάξεων του ν. 5056/2023 (Α΄ 163)» ενημερώνει ΟΛΟΥΣ τους Δήμους της χώρας για την αυτοδίκαιη κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών στις 29/6/2024 !

Στις 31/5/2024 εκδίδεται η απόφαση 45120/2024 του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 3229/6-6-2024) σχετικά με την «Ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας και οικονομικής διαχείρισης των σχολικών επιτροπών».

H δημοτική αρχή του κ. Μιχαλάτου έλαβε τις αποφάσεις για τη σύσταση των προβλεπόμενων Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργοστολίου … 2 ½ μήνες μετά την αυτοδίκαιη κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών δηλαδή στις 11/9/2024 (180/24 και 181/24 αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου)!

Στις 7/10/2024 έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο την απόφαση για τη διαχείριση και εκπροσώπηση των τραπεζικών λογαριασμών των σχολικών επιτροπών (απόφαση 192/2024).

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Το Υπουργείο Εσωτερικών με την προαναφερόμενη Νομοθεσία (Κατεβάστε το ΦΕΚ εδώ )  κατάργησε τις Σχολικές Επιτροπές και μεταβίβασε τις αρμοδιότητές τους στους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι καλούνται να αναλάβουν ακόμα και τις τεχνικές βλάβες, τις συντηρήσεις, καθώς και τα οικονομικά ζητήματα, και μάλιστα ως Δημόσιοι Υπόλογοι.

Οι αρμοδιότητες του Δήμου περιορίζονται πλέον στην προμήθεια πετρελαίου και στις μεγάλες επισκευές, καθώς τα σχολεία αποτελούν περιουσία του κάθε Δήμου.

Η καθυστέρηση του Δήμου Αργοστολίου στην εφαρμογή της ανωτέρω Υπουργικής απόφασης φαίνεται ότι δημιούργησε προβλήματα στα σχολεία και αρρυθμίες στο Δήμο.

Στις 11/9/2024 με την Υπουργική Απόφαση 63491/2024 (ΑΔΑ: 9ΥΔΙ46ΜΤΛ6-Τ9Π) γίνεται κατανομή 28 εκατ. Ευρώ σε όλους τους Δήμους της χώρας και στο Δήμο Αργοστολίου δίνονται 72.360 € (9.620 € στο Δήμο Ιθάκης, 18.670€ στο Δήμο Ληξουρίου και 13.350€ στο Δήμο Σάμης).

Τα σχολεία με το που άνοιξαν για τη νέα χρονιά βρέθηκαν μπροστά σε ελλείψεις, κάποια είχαν περίσσευμα κάποια όχι. Ο Δήμος παρά τα αιτήματα δεν δίνει χρήματα γιατί δεν έχει λάβει χρήματα λέει…

Διευθυντές σχολείων μπροστά σε αυτή την κατάσταση έστειλαν επιστολές σε γονείς ή και σε επιχειρήσεις. (Οι επιστολές δ/ντων και αιτήματα γονιών αποσύρθηκαν από τα social media χθες μετά τα μεσάνυχτα)!

Κάποιοι Σύλλογοι γονέων απευθύνθηκαν επίσης σε επιχειρήσεις ζητώντας είδη καθαριότητας και τους ευχαριστούν δημόσια για την ανταπόκριση δημόσια.

Οι μόνοι που δεν καταλάβανε τι συμβαίνει στα σχολεία φαίνεται ότι είναι ο δήμαρχος και ο δ/ντης της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο δ/ντης μάλιστα της Πρωτοβάθμιας αντί να καλέσει τους διευθυντές και να εξηγήσει τις αλλαγές που επήλθαν και πως θα τις αντιμετωπίσουν, τους εγκαλεί γιατί φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων τους!

Ο δε Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι δεν του δίνει λεφτά «η Πολιτεία» καρφώνοντας Κυβέρνηση και Βουλευτή αλλά χωρίς να διαμαρτυρηθεί εγγράφως προς το αρμόδιο υπουργείο.

Όμως !

τα γεγονότα, τα χαρτιά και τα έγγραφα του Δήμου  Αργοστολίου άλλα λένε και  ο Δήμαρχος γι’ άλλη μία φορά … «συλλαμβάνεται» να μην ξέρει τι γίνεται στο δήμο του.

Αγαπητέ δήμαρχε, Αγαπητέ Θεόφιλε, η συζήτηση για τα σχολεία , όπως διαπιστώνεις, συνεχίζεται.. Οι συνέπειες ακολουθούν…

Kefalonia press

Eπισυναπτόμενα:

ΦΕΚ … Απόφαση ΥΠΕΣ για τις ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

ΦΕΚ … ΝΟΜΟΣ 5056…οι διατάξεις για τις Σχολικές Επιτροπές

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!