ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΟΥΚΛΗΣ: Να συζητηθούν στο Δ.Σ. τα οξυμμένα προβλήματα στην λειτουργία των σχολικών μονάδων του δήμου Αργοστολίο

30

Προτεινόμενο θέμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αργοστολίου για την Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30-10-2024 που αφορά την λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής:

« Οξυμμένα προβλήματα στην λειτουργία των σχολικών μονάδων του δήμου Αργοστολίου» .

Διανύοντας το δεύτερο μήνα που τα σχολεία έχουν ανοίξει και στον δήμο Αργοστολίου μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς είναι αντιμέτωποι με ακόμη ποιο οξυμμένα προβλήματα από πέρσι ως απόρροια της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον πρόσφατο Ν. 5056/2023 η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε τις σχολικές επιτροπές με προφανή διάθεση όχι μόνο να μη στηρίξει επαρκώς τις υλικοτεχνικές ανάγκες των σχολείων, αλλά και να κρύψει τις ευθύνες της, μετακυλύοντας αυτές στους διευθυντές των σχολείων και στο “ό,τι προαιρείσθε”.

Παράλληλα πανελλαδικά κόβονται περίπου 2500 τμήματα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε επίπεδο δήμο Αργοστολίου συγχωνεύονται 7 τμήματα προφανώς για να γίνει “εξοικονόμηση” κονδυλίων από την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, δημιουργώντας μία εκρηκτική κατάσταση στην παιδεία. Δεν μπορεί όμως να αποτελούν κανονικότητα:

• Οι συγχωνεύσεις και το λουκέτο σε τμήματα σχολείων πρωτ/θμιας και Δευτ/θμιας σε 7 περίπου σε επίπεδο δήμου Αργοστολίου, προκειμένου να περικοπούν προσλήψεις. Βάζοντας τη μόρφωση των μαθητών στο ζύγι του κόστους καταργούν στην πράξη την εκπαιδευτική διαδικασία, αφού π.χ. τα τμήματα με 24 μαθητές και με 8 από αυτούς με διαγνώσεις (2ο γυμνάσιο Αργοστολίου) ουσιαστικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν .
• Τα σημαντικά κενά, σε εκπαιδευτικούς ακόμα και σήμερα, τόσες μέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους.
• Οι συνθήκες αναξιοπρέπειας που βιώνουν κυρίως οι πρωτοδιόριστοι και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αφού δεν μπορούν να βρουν στέγη, λόγω της εμπορευματοποίησής της, του πενιχρού μισθού τους, της χρόνιας ολιγωρίας της τοπικής διοίκησης να αξιοποιήσει και να επισκευάσει δημοτικές και περιφερειακές υποδομές.
• Οι απαράδεκτες και επικίνδυνες σχολικές υποδομές, που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Την ώρα που στο δήμο Αργοστολίου είναι στοιβαγμένοι σε όλα σχεδόν τα σχολεία 25 και πλέον μαθητές, τα μισά σχεδόν από αυτά στεγάζονται σε «κοντέινερ», εκκρεμώντας χρόνια τώρα η κατασκευή 10 περίπου σχολικών συγκροτημάτων (2ο και 3ο γυμνάσιο, γυμνάσια Πάστρας, καθώς και 5 νηπιαγωγείων στο Δήμο Αργοστολίου που δεν έχουν δική τους στέγη). Εκκρεμεί επίσης η αντισεισμική και αντιπυρική θωράκιση των υπολοίπων, ενώ είναι ζητούμενα τα αντισεισμικά πιστοποιητικά η ασφαλής προσέγγιση μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, οι σχολίατροι κ.α.
• Η παραπέρα υποχρηματοδότηση των σχολείων μέσα από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών (Σ.Ε.) και την απόδοση στους διευθυντές εφάπαξ πενιχρών ποσών (π.χ.500 ευρώ για να καλύψουν τις μεγάλες λειτουργικές ανάγκες και συντήρηση των σχολείων). Η κατάργηση των Σ.Ε. είναι ένας ακόμα κρίκος στην εμπορευματοποίηση του σχολείου στη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που θα το εξαναγκάζει πλέον να ψάχνει χορηγούς και πόρους και τον μαθητή να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα έξοδα λειτουργίας του κ.α.

Με βάση τα παραπάνω , ερωτάσθε τι μέτρα έχετε λάβει ώστε:
-Να παρθούν πίσω οι Συγχωνεύσεις των Τμημάτων των σχολείων στα όρια του δήμου μας.
– Να κατασκευασθούν νέα σύγχρονα σχολικά συγκροτήματα ( αφού 11 χρόνια περίπου μετά τους σεισμούς του 2014 στα όρια του δήμου Αργοστολίου το 2ο και 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και το 5ο Νηπιαγωγείο Αργοστολίου στεγάζονται σε « κοντέινερ». ).
– Να εξασφαλισθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την τρέχουσα σχολική χρονιά ώστε να καλυφθούν όλες οι λειτουργικές και λοιπές ανάγκες συντήρησης και λειτουργίας των σχολικών μονάδων Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης στα όρια του δήμου μας ( χρηματικό ποσό που έχει προβλεφθεί να αποδοθεί ανά σχολική μονάδα, συμβάσεις που έχει συνάψει ο δήμος με επαγγελματίες για αγορά αναλωσίμων, καθαριστικών κ.λ.π.) με σκοπό να μην επιβαρυνθούν με ούτε ένα ευρώ οι γονείς των μαθητών και να μην καταφύγουν οι σχολικές μονάδες σε χορηγούς και ιδιώτες για να βρουν τους αναγκαίους πόρους για την λειτουργία τους.
-Να εξασφαλισθεί η ασφαλής πρόσβαση στα σχολεία των μαθητών – εκπαιδευτικών. Πιο συγκεκριμένα σε πιο στάδιο βρίσκεται η συγκοινωνιακή μελέτη και η υλοποίηση της για την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο σχολικό συγκρότημα στο Φαραώ ( 1ο- 2ο Λύκειο Αργοστολίου ). Καθώς επίσης και στο 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου αλλά και στο 2ο Νηπιαγωγείο στην περιοχή Φαραώ, στον 1ον δημοτικό παιδικό σταθμό Αργοστολίου, στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου ( περιοχή Λάσσης ), και στο Γυμνάσιο – Λύκειο Πάστρας.
– Να εξασφαλιστεί άμεσα η ένταξη όλων των εκπαιδευτικών (αναπληρωτών, νεοδιόριστων και μόνιμων) που εργάζονται στα όρια του Δήμου και κατάγονται από άλλες περιοχές, σε προγράμματα που θα εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση σε ξενοδοχεία ή σπίτια, λ.χ. με την αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου προς αυτήν την κατεύθυνση ή με την διεκδίκηση της απόσπασης από το ΤΑΙΠΕΔ των υπαλληλικών στο Αργοστόλι.
– Να αρθούν ή έστω να μετριασθούν οι συνθήκες αναξιοπρέπειας που βιώνουν κυρίως οι πρωτοδιόριστοι και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Αργοστόλι, 25-10-2024.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Αργοστολίου.

Ο ερωτών δημοτικός σύμβουλος.
Γιάννης Κουρούκλης.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!